Επιστολή Τρότσκι, Τεντ Γκραντ, Διεθνής Μαρξιστική Τάση, IMT

Παραθέτουμε εδώ αυτούσια μια επιστολή του Τρότσκι ανεκτίμητης ιστορικής αξίας για τη Διεθνή μας. Η επιστολή γράφτηκε από τον Τρότσκι προς τον Σάμνερ, στέλεχος της βρετανικής οργάνωσης Εργατική Διεθνιστική Ένωση (WIL), τον «πρόγονο» της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT). Η τύχη της αγνοούταν εδώ και 8 δεκαετίες, όμως επιτέλους περιήλθε στα χέρια της IMT, μετά από μια σειρά συμπτώσεων. Στην επιστολή, ο Τρότσκι συγχαίρει τη WIL για την εισαγωγή στην έκδοση του κειμένου του με τίτλο «Μαθήματα από την Ισπανία: η τελευταία προειδοποίηση». Η εισαγωγή είχε γραφτεί από τον ιδρυτή της Διεθνούς μας, τον Τεντ Γκραντ, σε συνεργασία με τον Ραλφ Λη. Έτσι, αυτή η επιστολή του Τρότσκι μπορεί δικαιολογημένα να θεωρηθεί ως το ιστορικό πιστοποιητικό γέννησης της IMT!

29 Ιουνίου 1938

«Αγαπητέ σύντροφε Σάμνερ,

Έλαβα την έκδοσή σας της μπροσούρας μου για την Ισπανία με την εξαιρετική εισαγωγή σας. Ήταν πραγματικά μια καλή επαναστατική ιδέα να δημιουργήσετε δικό σας τυπογραφείο.

Λάβαμε την επιστολή του Λέον προς εσάς, η οποία έμελλε να είναι η τελευταία του επιστολή. Δε θυμάμαι αν σας απάντησα εκείνη τη στιγμή. Η Ναταλία ήταν πολύ συγκινημένη με το ενδιαφέρον σας.

Σας έγραψα για το ταξίδι του Κάνον και του Σάχτμαν στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Αγγλία, καθώς και για τα σχέδια που σχετίζονται μ’ αυτό το ταξίδι. Λάβατε αυτή την επιστολή; Δε μου απαντήσατε ποτέ γι’ αυτό το θέμα.

Τους θερμότερους χαιρετισμούς μου σ’ εσάς και στους φίλους σας.

Δικός σας,

Λέον Τρότσκι

Κογιοακάν, Ντ. Φ.

LT: joe 71.2»