Για την Κομμουνιστική Τάση

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Uncategorized Η τρομοκρατία της κυβέρνησης στη νεολαία δεν θα περάσει!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η τρομοκρατία της κυβέρνησης στη νεολαία δεν θα περάσει!

Η ανακοίνωση που διακινούν τα μέλη της Νεολαίας Ενάντια στον Καπιταλισμό (ΝΕΚ) σε γειτονιές, σχολεία και διαδηλώσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νόμο για την Εκπαίδευση που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, την κατάσταση που επικρατεί μετά το άνοιγμα των σχολείων και τα αναγκαία βήματα στον αγώνα μαθητών και φοιτητών.

Η αστυνομική τρομοκρατία της κυβέρνησης στη νεολαία δεν θα περάσει!

Κάτω ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη !

Η προκήρυξη-ανακοίνωση που διακινούν τα μέλη της Νεολαίας Ενάντια στον Καπιταλισμό (ΝΕΚ) σε γειτονιές, σχολεία και διαδηλώσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νόμο για την Εκπαίδευση που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, την κατάσταση που επικρατεί μετά το άνοιγμα των σχολείων και τα αναγκαία βήματα στον αγώνα μαθητών και φοιτητών.

Ενώ η πανδημία κορυφώνεται η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία χωρίς να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία των μαθητών και των καθηγητών. Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και δεν πραγματοποίησε τακτικά τεστ σε μαθητές και καθηγητές από ειδικευμένο προσωπικό. Το μόνο μέτρο που πήρε είναι να επιβάλει την διεξαγωγή των όχι ιδιαίτερα αξιόπιστων self-test για να μεταθέσει την ευθύνη της αύξησης των κρουσμάτων στους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία.

Παρότι δεν πήρε κανένα σοβαρό μέτρο για το άνοιγμα των σχολείων και την ενίσχυση των νοσοκομείων, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις συνθήκες της καραντίνας φρόντισε να περάσει μια σειρά αντιμεταρρυθμίσεων που αφορούν τα πανεπιστήμια, τα σχολεία αλλά και τις εργασιακές σχέσεις.

Τα φαινόμενα σκληρής αστυνομικής καταστολής που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες (γεγονότα στη Θεσσαλονίκη γύρω από τις φοιτητικές καταλήψεις στο ΑΠΘ, ξυλοδαρμός πολίτη στη Ν. Σμύρνη, ξυλοδαρμός συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ, κλ.π.) φανερώνουν την αυταρχική φύση της αστυνομίας, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει την κρατική τρομοκρατία, ιδιαίτερα στους χώρους της νεολαίας δηλαδή τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τις πλατείες που συχνάζουν, για να περάσει μια σειρά από αυταρχικά μέτρα που αφορούν τους νέους και τις εργασιακές σχέσεις. Ένας από αυτούς τους αυταρχικούς νόμους είναι αυτός της Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη που αφορά την Εκπαίδευση και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αυτός ο νόμος έρχεται να υλοποιήσει μια σειρά αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων όπως η διαγραφή φοιτητών μετά από ν+2 χρόνια φοίτησης και η επιβολή κατώτατης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η οποία θα μειώσει δραματικά τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών. Μία από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι να περικόψει περαιτέρω τις δαπάνες για τη δημόσια Εκπαίδευση. Με λιγότερους φοιτητές θα γίνει πιο εύκολο το έργο της συγχώνευσης και της κατάργησης σχολών και τμημάτων. Την ίδια στιγμή οι σπουδές θα γίνουν πιο εντατικές κάτι που θ’ αφήσει λιγότερο χρόνο στους φοιτητές να συμμετάσχουν στις διαδικασίες των φοιτητικών τους συλλόγων και να πολιτικοποιηθούν. Για να καταστείλει οποιαδήποτε αντίδραση από μέρους του φοιτητικού κινήματος, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την πανεπιστημιακή αστυνομία, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές ακόμη και για δικτατορικά καθεστώτα.

Η κυβέρνηση καταργεί επίσης το 8ωρο, επιτίθεται στα δημοκρατικά δικαιώματα, αντιμετωπίζει με πρωτοφανή αστυνομική καταστολή κάθε διαμαρτυρία.

Στην ολομέτωπη αυτή επίθεση το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα μαζί με τον εργαζόμενο λαό πρέπει να απαντήσουν με ενωτικό και μαζικό αγώνα που δεν μπορεί να έχει άλλο στόχο από την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης. Πρέπει να πιαστεί το νήμα από τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία που είδαμε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και του κινήματος καταλήψεων στις αρχές της φετινής σχολικής χρονιάς.

Οι μαθητές πρέπει να επιδιώξουν το συντομότερο δυνατό να οργανώσουν συνελεύσεις και να προχωρήσουν σε καταλήψεις. Το μαθητικό κίνημα είναι ανάγκη να διορθώσει τις αδυναμίες των κινητοποιήσεων του φθινοπώρου και να συντονίσει τον αγώνα του σε κάθε πόλη και πανελλαδικά με εκλεγμένους αντιπροσώπους από τις συνελεύσεις των σχολείων που βρίσκονται σε κινητοποίηση.

Το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να επιδιώξει να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις στους προαύλιους χώρους των σχολών και να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις. Χρειάζεται η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου δράσης των μαζικών αριστερών φοιτητικών παρατάξεων και σχημάτων που θα αποφασίσει ένα σχέδιο δράσης και θα συντονίσει τα βήματα των αγωνιζόμενων φοιτητών με τους μαθητές και τους εργαζόμενους.

Τα συνδικάτα και οι φοιτητικοί σύλλογοι, από κοινού με τα μαζικά εργατικά κόμματα, θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα ενωτικό σχέδιο αγώνα που θα κλιμακώνεται σε μια καλά προετοιμασμένη 24ωρη γενική απεργία.

  • Να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη!
  • Όχι στη βάση εισαγωγής για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση!
  • Όχι στις διαγραφές φοιτητών και στο ανώτατο όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια!
  • Όχι στη δημιουργία «πανεπιστημιακής αστυνομίας»!
  • Επαναφορά του ασύλου σε πανεπιστήμια και σχολεία! Καμία αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε αντιδραστική κατεύθυνση με σκοπό την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων στα πανεπιστήμια!
  • Σύνδεση μαθητών και φοιτητών με το εργατικό κίνημα! Ενωτική δράση και ενωτική προετοιμασία μιας γενικής απεργίας από τα εργατικά συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις άλλες μαζικές οργανώσεις της νεολαίας, που θα συνοδεύεται από καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, με σκοπό την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ!

Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα