Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΝεολαίαΤο Σχέδιο «Αθηνά», η απάντηση του κινήματος και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Το Σχέδιο «Αθηνά», η απάντηση του κινήματος και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Παιδείας έθεσε προς διαβούλευση στη Βουλή το περίφημο Σχέδιο «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι απαραίτητη για τον «εξορθολογισμό του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης». Στην πραγματικότητα όμως, το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί άλλο ένα κομμάτι της απόπειρας να «αναχαιτιστεί» το δημόσιο χρέος μέσα από σκληρές περικοπές σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, τη στιγμή που οι καπιταλιστές «εξαιρούνται» προκλητικά από τις προσπάθειες για τη «σωτηρία της πατρίδας».

Το σχέδιο «Αθηνά» αποτελεί συνέχεια των αντι-εκπαιδευτικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων και ιδιαίτερα του νόμου Διαμαντοπούλου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2011, προκαλώντας τη δυναμική αντίδραση των φοιτητών και των εργαζόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης υπέρ των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων που προβλέπει, είναι πως μια σειρά σχολές και τμήματα είναι «χαμηλής ζήτησης» από τους υποψήφιους φοιτητές, χαμηλής «παραγωγής» πτυχιούχων και συγγενή ως προς το γνωστικό αντικείμενο. Είναι αλήθεια ότι στα πλαίσια του καπιταλισμού, η εκπαίδευση δομείται και λειτουργεί κατ’ εικόνα και ομοίωση του διεφθαρμένου και γραφειοκρατικού αστικού κράτους. Πολλά από τα τμήματα και τις σχολές που υπάρχουν σήμερα αλληλεπικαλύπτονται, ενώ άλλα δεν έχουν ουσιαστικά κάποιο επιστημονικό περιεχόμενο, αλλά έχουν ιδρυθεί για να εξασφαλίζουν προνόμια σε καλοπληρωμένους κρατικούς γραφειοκράτες ή μεγαλοκαθηγητάδες κλπ. Φυσικά, η ανάγκη για αλλαγή αυτής της κατάστασης δεν αποτελεί για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρά ένα πρόσχημα, καθώς οι πραγματικοί στόχοι του νέου νομοσχεδίου είναι διαφορετικοί.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», ο νέος «χάρτης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνει 7 λιγότερα Ιδρύματα και 147 λιγότερα Τμήματα (είναι χαρακτηριστικό ότι η Γεωπονική, η Πάντειος, το Χαροκόπειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και η ΑΣΟΕΕ συγχωνεύονται σε ένα Πανεπιστήμιο και ότι από τα 25 τμήματα που διαθέτει το ΤΕΙ Θες/νίκης, 10 μεταφέρονται στις Σέρρες, στη Φλώρινα και στο Μεσολόγγι και 2 καταργούνται). Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η αναγκαστική μετεγκατάσταση περίπου 10.000 φοιτητών από τους όποιους, όπως εξήγγειλε το υπουργείο, θα επιδοτηθούν μόνο όσοι πληρούν τα κριτήρια – τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί. Ακόμα, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος οι εισακτέοι σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου του υπουργείου, θα είναι 49.600, δηλαδή 14.200 (25%) λιγότεροι σε σχέση με φέτος! Την ίδια στιγμή, τα μέλη του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού θα αναγκαστούν να μετεγκατασταθούν κατά εκατοντάδες και βέβαια, δε χωράει αμφιβολία πως συνέπεια των συγχωνεύσεων θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των προσλήψεων.

Είναι ενδεικτικό για τις διαθέσεις της κυβέρνησης ότι παραμένουν αδιόριστοι 900 εκλεγμένα μέλη επιστημονικού προσωπικού, ενώ στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ύστερα από τη συνταξιοδότηση 5000 εκπαιδευτικών κατά το προηγούμενο έτος, έγιναν φέτος 225 διορισμοί! Τέλος, οι συγχωνεύσεις θα περιλαμβάνουν φυσικά και την κατάργηση ολόκληρων διοικητικών υπηρεσιών, δηλαδή απολύσεις μέσω της «διαθεσιμότητας» για το διοικητικό προσωπικό. Η διαδικασία αυτή έχει άλλωστε ξεκινήσει ήδη, προκαλώντας την οργή των εργαζόμενων στις διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων που προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Το σχέδιο «Αθηνά» εκτός από ευθεία επίθεση στους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια αποτελεί και μια σημαντική «συμβολή» της κυβέρνησης στη μανιασμένη προσπάθεια της ελληνικής άρχουσας τάξης να «βάλει χέρι» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρώτα απ’ όλα, το νέο νομοσχέδιο επικυρώνει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές των προηγούμενων χρόνων (εξίσωση πανεπιστημίων και κολλεγίων, διοίκηση των πανεπιστημίων από «παράγοντες της αγοράς», παραγωγή «φτηνών» αποφοίτων με «τίτλους» αντί για πτυχία).

Ακόμα, κριτήριο για τις συγχωνεύσεις δεν αποτελεί γενικά το γνωστικό αντικείμενο των Τμημάτων όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά συγκεκριμένα το αν αυτό μπορεί να αποτελέσει πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας για το μεγάλο κεφάλαιο. Τα Τμήματα που δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι τέτοιο είναι και τα μεγαλύτερα «θύματα» των συγχωνεύσεων (πχ συγχώνευση του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης με την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και δημιουργία της  «Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Επιστημών της Τέχνης»!). Τέλος, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι το σχέδιο «Αθηνά» θα επιφέρει πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών. Η πραγματικότητα όμως, είναι πως επιφέρει ένα ακραίο «στρίμωγμα» φοιτητών και καθηγητών σε ανήκουστες συνθήκες την ίδια στιγμή που πλήρεις, σύγχρονες εγκαταστάσεις αφήνονται έρημες. Προφανώς, η «αποτελεσματική αξιοποίηση» που έχει στο μυαλό της κυβέρνηση είναι η εκποίησή των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια ή άλλες επιχειρήσεις.

Μόνη απάντηση το μέτωπο φοιτητών-μαθητών εργαζομένων – Ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα!

Οι φοιτητές έχουν ήδη προχωρήσει σε δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και μαζικούς ακτιβισμούς, ενώ οι διοικήσεις και οι σύλλογοι διδασκόντων δεκάδων σχολών και τμημάτων έχουν εκδώσει ανακοινώσεις ενάντια στο νέο νομοσχέδιο. Χρειάζεται άμεσα να προετοιμαστούν και να διεξαχθούν μαζικές φοιτητικές Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές για να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις και να προγραμματιστούν κλιμακούμενες διαδηλώσεις και καταλήψεις. Ακόμα, είναι ανάγκη οι φοιτητές να συνδεθούν με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, τόσο κατά τμήμα. όσο και πανελλαδικά.

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα Πανελλαδικό συντονιστικό όργανο με εκλεγμένους και ανά πάσα στιγμή ανακλητούς αντιπροσώπους από τις ΓΣ για το συντονισμό του αγώνα και τη σύνδεση με τους μαθητές και με τα τμήματα του εργατικού κινήματος που βρίσκονται ή βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε κινητοποίηση. Να ξεκινήσει μια εκστρατεία απεύθυνσης προς τα εργατικά σωματεία για την ενεργητική τους υποστήριξη και για την από κοινού απαίτηση από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν συνέχιση των γενικών απεργιών μετά την Γενική Απεργία της 20ης Φλεβάρη, με προοπτική τη γενική απεργία διαρκείας μέχρι την ανατροπή της συγκυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ο κύριος πολιτικός εκφραστής των εργαζόμενων και της νεολαίας της χώρας. Ειδικότερα στους φοιτητές, στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε το 39% (με τη ΝΔ να ακολουθεί με 12%). Θα πρέπει λοιπόν όλες οι δυνάμεις του κόμματος στα πανεπιστήμια και στους εργατικούς χώρους να κινητοποιηθούν για την υλοποίηση των παραπάνω βημάτων. Ειδικότερα στις σχολές, θα πρέπει να ιδρυθεί ένα νέο μετωπικό σχήμα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντικαταστήσει την αδύναμη «Αριστερή Ενότητα», ώστε να μετατρέψει την παθητική υποστήριξη των φοιτητών προς το ΣΥΡΙΖΑ σε ενεργή δράση και να καλέσει τις υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις στη δημιουργία ενιαίου μετώπου ενάντια στο νέο νομοσχέδιο. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει τέλος, να δεσμευθεί ότι όταν εκλεγεί στην κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και όλων των αντιδραστικών νόμων για τα πανεπιστήμια των τελευταίων χρόνων και στη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα για την Παιδεία που θα λειτουργεί κάτω από φοιτητικό και εργατικό έλεγχο.

Πάτροκλος Ψάλτης

{fcomment}

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα