Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΤο φασιστικό μόρφωμα του Κασιδιάρη και η ακροδεξιά εν όψει εκλογών

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Το φασιστικό μόρφωμα του Κασιδιάρη και η ακροδεξιά εν όψει εκλογών

Η υποκρισία κυβέρνησης και άρχουσας τάξης έναντι της συμμετοχής των ναζιστών του Κασιδιάρη στις εκλογές και η προειδοποίηση της δημοσκοπικής τους επιρροής.

Οι τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες της λαομίσητης κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη για την παρεμπόδιση της συμμετοχής του φασιστικού μορφώματος του Κασιδιάρη στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, φανερώνουν την ανησυχία της εξαιτίας της διαφαινόμενης – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – εκλογικής απήχησής του που υπερβαίνει το 3%. Μετά τα σκάνδαλα των παρακολουθήσεων και το κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα των Τεμπών η κυβέρνηση βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο». Είναι πλέον βέβαιο ότι στις ερχόμενες εκλογές η ΝΔ θα απωλέσει μεγάλο μέρος της εκλογικής της υποστήριξης, η οποία το 2019 έφτασε κοντά στο 40%. Σε αυτές τις εκλογές φοβάται βάσιμα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσει την πρωτιά και για αυτό τον λόγο προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι το Εθνικό Κόμμα – Έλληνες (ΕΚΕ) του Κασιδιάρη δεν θα κατέβει στις εκλογές. Το ΕΚΕ (ή όποιο άλλο όνομα λάβει για να συμμετάσχει στις εκλογές) είναι, ως συνέχεια της Χρυσής Αυγής (ΧΑ), ένα νεοναζιστικό κόμμα που θέλει να τσακίσει κάθε συλλογική μορφή οργάνωσης της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο στη Βουλή η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να αποκλείει από τις εκλογές συνδυασμούς με βάση το πολιτικό πρόγραμμα και το καταστατικό τους. Όπως είχαμε εξηγήσει σε παλαιότερο άρθρο μας, αυτή η τροπολογία δεν αποκλείει ουσιαστικά τα φασιστικά μορφώματα των καταδικασθέντων ηγετών της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» από το να συμμετέχουν στις εκλογές, αλλά δίνει την εξουσία στους δικαστές να αποκλείσουν οποιονδήποτε συνδυασμό θεωρούν ότι είναι «αντισυστημικός». Έτσι, πολύ ορθά, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν αυτές τις τροπολογίες.

Όμως η ΝΔ και η κυβέρνησή της φάνηκε ότι δεν ελέγχουν απόλυτα τους δικαστές του Αρείου Πάγου. Δεν ήταν σίγουροι ότι το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου (5 δικαστές) θα έπαιρνε τη «σωστή απόφαση», δηλαδή τον αποκλεισμό του ΕΚΕ, το οποίο έχει πλέον ως επικεφαλής τον καθηγητή της Σχολής Ευελπίδων (και στην πραγματικότητα αχυράνθρωπο του Κασιδιάρη) ταξίαρχο Δημήτριο Χατζηλιάδη. Γι’ αυτόν τον λόγο στις 11 Απριλίου, λίγο πριν διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εκλογές, ψήφισε στη Βουλή νέα τροπολογία που αναφέρει ότι την απόφαση για τον αποκλεισμό ψηφοδελτίων θα την παίρνει η Ολομέλεια (9 δικαστές) του Αρείου Πάγου και όχι το Α’ Τμήμα. Μάλιστα αυτή η τροπολογία έφερε τη δημόσια αντίδραση και παραίτηση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερρίκου. Διαφωνούμε ρητά με το να κρίνουν οι δικαστές του Αρείου Πάγου τα προγράμματα των κομμάτων και να αποφασίζουν ποια θα συμμετέχουν στις εκλογές. Εξάλλου, όπως έδειξε και ο ελιγμός του Κασιδιάρη με τη χρησιμοποίηση του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κανελλόπουλου (που στην πορεία τα «έσπασε» με τον Κασιδιάρη και θα κατεβάσει δικό του συνδυασμό με την επωνυμία ΕΑΝ), αποδείχθηκε η αντιδραστική φύση της αστικής δικαστικής εξουσίας που έχει σχέσεις με τους ναζί του Κασιδιάρη.

Αυτές οι δήθεν «αντιφασιστικές» νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήρθαν ύστερα από τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το «κόμμα Κασιδιάρη» έχει ανοδική τάση και πολύ πιθανά να εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή ενώ ταυτόχρονα υποχωρούν τα ποσοστά της ΝΔ. Συνεπώς ο «αντιφασισμός» της ΝΔ και της άρχουσας τάξης αρχίζει και τελειώνει με τα εκλογικά ποσοστά και τη δυνατότητα σχηματισμού σταθερών και αξιόπιστων αστικών κυβερνήσεων. Αν ήθελαν να απαγορεύσουν στους φασίστες τη συμμετοχή στις εκλογές θα μπορούσαν να ψηφίσουν νόμο στη Βουλή που να απαγορεύει ρητά και συγκεκριμένα το εκλογικό «κατέβασμα» καταδικασμένων για κακουργηματικές πράξεις με φασιστικό ή/και ρατσιστικό κίνητρο ή σχημάτων στα οποία συμμετέχουν και στηρίζουν, καθώς και μορφωμάτων με ρατσιστική/φασιστική/ναζιστική ιδεολογία και οργανωτικές μεθόδους (η κυβέρνηση δεν κάνει λόγο για τη ΧΑ και την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση – ΕΛΑΣΥΝ του Λαγού γιατί στις δημοσκοπήσεις δε φαίνεται να πλησιάζουν το 3%). Αντιθέτως οι χειρισμοί της κυβέρνησης θα ενισχύσουν περαιτέρω τους ναζί του Κασιδιάρη εμφανίζοντάς τους ως «αντισυστημικούς», όπως άλλωστε τούς ανέφερε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο αποκλεισμός του Κασιδιάρη από τις εκλογές δεν σημαίνει ότι θα αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της ΝΔ. Κατά κύριο λόγο οι ψήφοι προς τα φασιστικά μορφώματα, όπως η ΧΑ και το ΕΚΕ, προέρχονται από άτομα που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα και την αστική δημοκρατία. Πολλοί από αυτούς που θα ψήφιζαν Κασιδιάρη θέλουν να τιμωρήσουν το σύστημα και το πολιτικό κατεστημένο. Σε καμία περίπτωση δε θα στήριζαν ένα καθεστωτικό αστικοδημοκρατικό κόμμα όπως η ΝΔ του Μητσοτάκη.

Σε περίπτωση που αποκλειστεί από τις εκλογές το ΕΚΕ, μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του θα στραφεί σε ακροδεξιά κόμματα όπως η Ελληνική Λύση (ΕΛ) του Βελόπουλου και η Εθνική Δημιουργία (ΕΔ) των Τζήμερου και Κρανιδιώτη, καθώς και άλλα ακροδεξιά μορφώματα τύπου Λεπέν και Τραμπ. Αυτά τα μικρά ακροδεξιά κόμματα δεν έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν φασιστικό κίνημα βγάζοντας μικροαστικές μάζες στον δρόμο και επιβάλλοντας μια φασιστική δικτατορία, καθώς οι ηγέτες τους είναι οι ίδιοι αστοί δεξιοί δημαγωγοί και όχι μικροαστοί νεοναζί και επειδή ο συσχετισμός δυνάμεων σήμερα είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με τον Μεσοπόλεμο όπου οι φασίστες έφθασαν στην εξουσία. Τότε τα μικροαστικά στρώματα που αποτελούσαν την κοινωνική βάση του φασισμού είχαν πολύ μεγαλύτερο βάρος συγκριτικά με την παρούσα εποχή, στην οποία η εργατική τάξη είναι ισχυρότερη με πανίσχυρες μαζικές εργατικές οργανώσεις. Σήμερα, λοιπόν, δεν υπάρχει η άμεση απειλή ενός μαζικού φασιστικού κινήματος που βρίσκεται προ των πυλών της κατάκτησης της πολιτικής εξουσίας. Σκοπός τους είναι η συμμετοχή στο αστικό κοινοβούλιο και σε αντιδραστικές αστικές κυβερνήσεις. Συνεπώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τη ΝΔ στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου.

Ο πολύ πιθανός αποκλεισμός του ΕΚΕ από τις εκλογές δεν θα θέσει τους φασίστες στο περιθώριο καθιστώντας τους λιγότερο επικίνδυνους. Καθώς η κρίση θα βαθαίνει, η κοινωνική και πολιτική πόλωση προς τα αριστερά και τα δεξιά θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Κανένας νόμος στο αστικό κοινοβούλιο, ακόμα και αν αποτελούσε πρωτοβουλία μιας αριστερής κυβέρνησης, δεν θα αρκούσε για να εμποδίσει την εγκληματική φασιστική δράση. Αυτό μπορεί να γίνει με την ενεργή και οργανωμένη δράση του εργατικού κινήματος που θα πρέπει να παλέψει ενωμένο τους φασίστες και τους καπιταλιστές με την τακτική του Ενιαίου Μετώπου στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα μαζικά εργατικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25) και τα συνδικάτα, δημιουργώντας εργατικές αντιφασιστικές φρουρές για την προστασία των εργατικών και αριστερών συγκεντρώσεων. Σε τελική ανάλυση μόνο η εργατική εξουσία και ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας μπορούν να εξαλείψουν τις υλικές αιτίες που γεννούν και τρέφουν τον φασισμό.

Κωνσταντίνος Αυγέρος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα