syriza-niki-ekloges-15

 

Διαβάστε την πρώτη εκτίμηση της Κομμουνιστικής Τάσης για το αποτέλεσμα της σημερινής εκλογικής μάχης και την ιστορική νίκη της Αριστεράς. Μόνος δρόμος τώρα η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ για τον σχηματισμό μιας σταθερής αυτοδύναμης αριστερής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό, σοσιαλιστικό πρόγραμμα. Η ιστορική ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί!

Η 25η Γενάρη 2015 αποδεικνύεται μια ιστορική μέρα, όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια εργατική τάξη. Για πρώτη φορά σε χώρα του αναπτυγμένου δυτικού καπιταλιστικού κόσμου, είναι δυνατό να σχηματιστεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση από το αριστερό – κομμουνιστικό κίνημα, παρά και ενάντια στην επίμονη και διαρκή απόπειρα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου να ματαιώσει αυτή την προοπτική.

Η σημερινή ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μια θεαματική αλλαγή στον συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στην εργατική τάξη και το κεφάλαιο στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται πλέον βάσιμα να εκφραστεί σύντομα και σε όλη την Ευρώπη, πάνω στο κοινό έδαφος του διεθνούς καπιταλιστικού αδιεξόδου. Το μεγάλο αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων του κομμουνιστικού κινήματος, με αποφασιστικό πρωταγωνιστή φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ – την ώρα που η εκλογική επιρροή του παραδοσιακού κόμματος του κεφαλαίου, της Ν.Δ, κατέρρευσε – αντανακλά την ταξική συνειδητοποίηση της μεγάλης πλειονότητας του εργαζόμενου λαού και την εγκατάλειψη των αστικών κομμάτων από μια πρωτοφανώς μεγάλη μάζα μικροαστών, που έχοντας την οδυνηρή εμπειρία της κρίσης και των Μνημονίων απαλλάχθηκαν από τις βαθιά ριζωμένες αυταπάτες τους για τον καπιταλισμό.

Η ψήφος στη σημερινή ιστορική εκλογική μάχη ήταν ξεκάθαρα ταξική. Η σημαντική εκλογική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ διαμορφώθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα τσακισμένα από την κρίση μικροαστικά στρώματα ψήφισαν με βασικό κίνητρο να τιμωρήσουν τα κόμματα του ταξικού τους αντιπάλου, τα αστικά κόμματα, που με τις πολιτικές τους εξάπλωσαν την φτώχεια και την ανεργία στην κοινωνία.

Όμως εκτός από ιστορική νίκη, το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, πάνω απ’ όλα, συνιστά μια μοναδική ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά. Αν τελικά πραγματοποιηθεί η δυνατότητα αριστερής κυβερνητικής αυτοδυναμίας, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος, όχι μόνο για να καταργηθούν οι πολιτικές της λιτότητας και να βγει από το λαιμό του λαού η θηλιά του χρέους, αλλά και για να πραγματοποιηθεί ο στρατηγικός σκοπός του κομμουνιστικού κινήματος, δηλαδή το γκρέμισμα του σαθρού οικοδομήματος του καπιταλισμού και η θεμελίωση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο εργαζόμενος λαός με τη θεαματική στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατροπή του μέσα σε λίγα χρόνια από ένα κόμμα του 4% σε πρώτη πολιτική δύναμη, έχει ήδη δώσει την εντολή για βαθιές κοινωνικές αλλαγές. Το μεγάλο σημερινό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αξιοσημείωτη αυξητική τάση της επιρροής του ΚΚΕ ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, φανερώνει ότι οι ιδρυτικές σοσιαλιστικές ιδέες και αρχές της Αριστεράς, όχι μόνο δεν αποτελούν πλέον «ταμπού» για την πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά αντικειμενικά προσεγγίζονται από αυτήν με μεγάλη συμπάθεια.

Η σημερινή μέρα επιτρέπει και επιβάλει πανηγυρισμούς από τις χιλιάδες αριστερών αγωνιστών σε όλη τη χώρα. Μετά από δεκαετίες διωγμών, κατατρεγμών και πολιτικής περιθωριοποίησης του αριστερού – κομμουνιστικού κινήματος, ο σχηματισμός μιας αυτοδύναμης αριστερής κυβέρνησης είναι πια εφικτός. Όμως αύριο κιόλας, για όλους τους συνειδητούς αριστερούς αγωνιστές, οι πανηγυρισμοί θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στον οργανωμένο πολιτικό αγώνα. Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ τους καλεί να δώσουν μαζί της αυτό τον αγώνα, στη βάση των παρακάτω πολιτικών συνθημάτων – διεκδικήσεων:

– Αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση! Καμία συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ή τα άλλα αστικά κόμματα, μόνος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ! Η ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά δεν πρέπει να χαθεί! Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ στη βάση ενός ριζοσπαστικού, σοσιαλιστικού προγράμματος!

– Καμία υποχώρηση από τις ριζοσπαστικές δεσμεύσεις του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» – Άμεση εφαρμογή και συμπλήρωσή τους από αντικαπιταλιστικά – σοσιαλιστικά μέτρα!

– Να αφοπλίσουμε την ελληνική άρχουσα τάξη πριν ξεκινήσει τον πόλεμο ενάντια στην αριστερή κυβέρνηση: κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των βασικών «μοχλών» της οικονομίας – Κινητοποίηση των εργαζόμενων για να συντριβεί κάθε απόπειρα παρεμπόδισης της εφαρμογής ενός αριστερού προγράμματος από τους καπιταλιστές και τους έμπιστους εντολοδόχους τους στο κράτος.

– Να αφοπλίσουμε την τρόικα : να βγάλουμε τη θηλιά του ληστρικού χρέους από το λαό με μονομερή διαγραφή – Έκκληση στους ευρωπαίους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην ελληνική αριστερή κυβέρνηση και να παλέψουν για την άμεση εκλογή αριστερών, σοσιαλιστικών κυβερνήσεων με σκοπό τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης!