Η ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ ξεκίνησε χτες. Η Κομμουνιστική Τάση καταθέτει το ένα από τα τρία εναλλακτικά πολιτικά κείμενα που θα τεθούν στην έγκριση των αντιπροσώπων, καθώς κι ένα ψήφισμα για τον έλεγχο στα Οικονομικά του πολιτικού φορέα. Δείτε ποια είναι η θέση της Κομμουνιστικής Τάσης για τα άλλα πολιτικά κείμενα της συνδιάσκεψης, το προτεινόμενο Καταστατικό και τις τροπολογίες που έχουν προταθεί για ψήφιση από συνιστώσες και μέλη της ΛΑΕ πάνω στις Θέσεις και το Καταστατικό.
Η ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ ξεκίνησε χτες. Η Κομμουνιστική Τάση έχει ήδη καταθέσει ένα εναλλακτικό πολιτικό και προγραμματικό κείμενο με τίτλο «Κομμουνιστική Διεθνιστική Πλατφόρμα», καθώς και ένα ψήφισμα για την ανάγκη ελέγχου και ενημέρωσης για την διαχείριση των Οικονομικών της ΛΑΕ κατά την περίοδο από την έναρξη της ύπαρξής της έως και σήμερα. Καλούμε τους αντιπροσώπους της ιδρυτικής συνδιάσκεψης να στηρίξουν αυτά τα κείμενα, σαν ένα αποφασιστικό βήμα για τον αναγκαίο κομμουνιστικό προσανατολισμό της ΛΑΕ και την επιβολή του απαιτούμενου δημοκρατικού ελέγχου των απλών μελών στον μηχανισμό του πολιτικού φορέα.
Η ιδρυτική συνδιάσκεψη είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της ΛΑΕ, που από την πρώτη φάση της ύπαρξής της είναι ήδη επιβαρυμένη με δυο σοβαρές ήττες, για τις οποίες ευθύνεται ο ηγετικός της πυρήνας. Η πρώτη ήττα ήταν αυτή της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ από την κλίκα του Τσίπρα, χωρίς καν να δοθεί ουσιαστική μάχη. Η δεύτερη και ακόμα πιο οδυνηρή ήταν η ήττα στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, που έφερε τον αποκλεισμό της ΛΑΕ από τη Βουλή.
Οι ήττες αυτές, όπως εξήγησε η Κομμουνιστική Τάση, οφείλονται στη συμμετοχή των ηγετών της Αριστερής Πλατφόρμας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και στην ανοχή που επέδειξαν στις υποχωρήσεις από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και στην υπογραφή του προ-Μνημονίου της 20ης Φλεβάρη, αλλά επίσης και στις βασικές προγραμματικές θέσεις που αυτά τα ηγετικά στελέχη έχουν επιβάλει έως τώρα στη ΛΑΕ χωρίς την έγκριση της βάσης.
Η επίμονη υπεράσπιση αυτών των θέσεων όμως, εγκυμονεί μια ακόμα μεγαλύτερη ήττα, που η ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ έχει καθήκον να αποτρέψει: την οριστική μετατροπή της ΛΑΕ σε κόμμα που θα έχει για σημαία την υπεράσπιση της μετάβασης στον καπιταλισμό του εθνικού νομίσματος και η οποία θα την ταυτίσει στα μάτια του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας με ένα εκκολαπτόμενο «ευρωσκεπτικιστικό» τμήμα της ελληνικής άρχουσας τάξης, αντιδραστικό ως το «μεδούλι», όπως ακριβώς και το υπόλοιπο κυρίαρχο έως σήμερα, «φιλοευρωπαϊκό».
Η Κομμουνιστική Τάση αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για να αποτραπεί αυτή η νέα ήττα. Την ίδια στιγμή, αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα των άλλων συνιστωσών της ΛΑΕ που φέρουν το όνομα κομμουνιστικές ή αριστερές, γίνονται ενεργοί απολογητές της υποκατάστασης του κομμουνιστικού προγράμματος, από το πρόγραμμα του μικροαστικού πατριωτισμού της δραχμής, στηρίζοντας επί της αρχής το κείμενο Θέσεων του ΠΣ. Η συνυπευθυνότητά τους για τον ολισθηρό πολιτικό και προγραμματικό δρόμο του πολιτικού φορέα, αντανακλάται και στις τροπολογίες που καταθέτουν για τις Θέσεις, δύο από αυτές τις συνιστώσες, η ΑΡΚ και η «Πρωτοβουλία για την Κομμουνιστική Αριστερά» (ΑΡΑΝ, Παρέμβαση, ανένταχτες/οι). Οι τροπολογίες αυτές όχι μόνο δεν αμφισβητούν, αλλά αντίθετα κάποιες από αυτές ενισχύουν την αδιέξοδη μικροαστική – ρεφορμιστική – πατριωτική φύση των Θέσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η τοποθέτηση της Κομμουνιστικής Τάσης για τα πολιτικά κείμενα και τις βασικές τροπολογίες είναι αναλυτικά η παρακάτω.
Κείμενο Θέσεων Πολιτικού Συμβουλίου
Η Κομμουνιστική Τάση διαφωνεί και καταψηφίζει το Κείμενο Θέσεων που προτείνει το Π.Σ της ΛΑΕ για του τέσσερις ακόλουθους λόγους:
1. Δεν περιέχει ούτε «κόκκο» αυτοκριτικής για τις βαριές πολιτικές ευθύνες της ηγεσίας της Αριστερής Πλατφόρμας για την προδοσία του καλοκαιριού του 2015.
2. Υπερασπίζει σαφώς ένα ανύπαρκτο και απατηλό στάδιο προοδευτικού – πατριωτικού – δημοκρατικού καπιταλισμού, αντί για την αναγκαία υποστήριξη της ανάγκης για άμεση μετάβασης στην εξουσία του εργαζόμενου λαού και το σοσιαλισμό.
3. Δεν έχει ούτε υπόνοια προλεταριακού διεθνισμού ή διεθνιστικής σοσιαλιστικής προοπτικής και είναι γεμάτο από αντιδραστικό πατριωτικό πνεύμα και θέσεις σε όλα τα ζητήματα.
4. Ειδικά υπερασπίζει την αντιδραστική θέση του καπιταλισμού με δραχμή σαν λύση στα προβλήματα των μαζών.
Εναλλακτικό Κείμενο «Εργατική απάντηση στην κρίση»
Το εναλλακτικό κείμενο των συντρόφων με τίτλο «Εργατική απάντηση στην κρίση», κινείται σε μια πιο αριστερή κατεύθυνση από το κείμενο Θέσεων του ΠΣ, όμως έχει σημαντικές ελλείψεις και αδυναμίες.
1. Δεν θέτει με σαφήνεια ότι στόχος του μεταβατικού προγράμματος πρέπει να είναι ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός και ότι δεν αρκεί συνεπώς η αναγκαία ρήξη με την ΕΕ.
2. Δεν τονίζεται η ανάγκη της ρήξης με το αστικό κράτος στην κατεύθυνση της αντικατάστασης του από ένα άλλο κράτος που ανταποκρίνεται στην ανάγκη του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, ενός εργατικού κράτους με πολίτευμα την εργατική δημοκρατία.
3. Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση στο ζήτημα της ΕΕ καθώς παραλείπεται το επίκαιρο σύνθημα των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης.
4 Τέλος, απουσιάζει η κριτική στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας για τα ππεπραγμένα του ως ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας κατά την κρίσιμη φάση της πρώτης κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Τροπολογίες και προσθήκες στο κείμενο Θέσεων
Σχετικά με τις δύο προτεινόμενες τροπολογίες της ΑΡΚ η θέση μας είναι η ακόλουθη. Οι προσθήκες που προτείνει στο Κεφάλαιο 4 και στην Ενότητα «Έξοδος από την ευρωζώνη, μετάβαση στο εθνικό νόμισμα»είναι πολιτικά θολές και αντιφατικές και δεν βάζουν το ζήτημα του νομίσματος στη σωστή του διάσταση. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι δεν βελτιώνουν ουσιαστικά το κείμενο Θέσεων, όποτε στη σχετική ψηφοφορία η στάση μας θα είναι «αποχή».
Στην προτεινόμενη από την ΑΡΚ προσθήκη στο Κεφάλαιο 4 και στην Ενότητα «Για τον παραγωγικό και οικολογικό μετασχηματισμό»για την παροχή επιδόματος στους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας, είμαστε αυτονόητα σύμφωνοι και θα την υπερψηφίσουμε γιατί βελτιώνει – αν και όχι αποφασιστικά – το κείμενο.
Η τροπολογία της «Πρωτοβουλίας για την Κομμουνιστική Αριστερά» (ΑΡΑΝ, Παρέμβαση, ανένταχτες/οι) σχετικά με το πρόγραμμα συνιστά μια εναλλακτική εκδοχή ενός μετώπου ταξικής συνεργασίας, που δεν κάνει καμία ουσιαστική βελτίωση του κειμένου από αριστερά.
Η τροπολογία της «Πρωτοβουλίας» για την έξοδο από την ΕΕ, παρ’ ότι είναι γεμάτη από πατριωτικές αυταπάτες, συνιστά μια ελαφρά, ποσοτικά, πιο αριστερή εκδοχή συγκριτικά με τις Θέσεις, και παρ’ ότι δεν αντανακλά ούτε στο ελάχιστο τη γνήσια μαρξιστική άποψη πάνω στη ζήτημα, θα λάβει ψήφο κριτικής στήριξης από τους αντιπροσώπους της Κομμουνιστικής Τάσης.
Αντίθετα η τροπολογία της «Πρωτοβουλίας» σχετικά με την εθνική ανεξαρτησία περιέχει μικροαστικές πατριωτικές αυταπάτες και τονίζουν μερικά από τα πιο αρνητικά σημεία του κειμένου, γι’ αυτό θα τις καταψηφίσουμε από τη σκοπιά του συνεπούς μαρξιστικού, προλεταριακού διεθνισμού. Επίσης, θα καταψηφίσουμε την τροπολογία για τον απολογισμό της εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία απουσιάζει ακόμα και η υπόνοια κριτικής στην ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας.
Στις δύο τροπολογίες σχετικά με την ανάγκη διαχωρισμού των δυνάμεων της ΛΑΕ από εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικάτα και στις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις η Κομμουνιστική Τάση τοποθετείται ξεκάθαρα και αυτονόητα «υπέρ», γιατί βελτιώνουν ελαφρά, αλλά ουσιαστικά, το κείμενο Θέσεων. Τέλος, η Κομμουνιστική Τάση θα στηρίξει και την τροπολογία της «Πρωτοβουλίας» σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης της δουλειάς της ΛΑΕ στη νεολαία, παρότι δεν βάζει θαρρετά και καθαρά το καθήκον της δημιουργίας μιας αυτόνομης οργάνωσης Νεολαίας της ΛΑΕ.
Η τροπολογία που κατέθεσε ο σ. Δ. Μπελαντής και δεκάδες άλλοι σύντροφοι, σχετικά με τον απολογισμό της εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μια έντονη κριτική χροιά στην ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά είναι ελλιπής. Δεν προτείνει μια σαφή εναλλακτική προγραμματική θέση σε αυτή που υπεράσπιζε η Αριστερή Πλατφόρμα, δεν κάνει κριτική στο λάθος της συμμετοχής των ηγετών της στην κυβέρνηση, ενώ υπερασπίζει μια λάθος άποψη στο κρίσιμο ζήτημα του τι έπρεπε να έχει γίνει. Υποστηρίζει πως θα έπρεπε η αριστερή πτέρυγα να έχει διασπαστεί νωρίτερα, αντί για τη σωστή θέση ότι θα έπρεπε να έχει δοθεί μια σοβαρή μάχη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ για να αποτραπεί η προδοσία.
Δεν μπορούμε επίσης να μη σημειώσουμε ως αρνητικό στοιχείο για τη μέθοδο αυτού το απολογισμού, την απουσία ακόμα και της παραμικρής αναφοράς στην ύπαρξη και την πολιτική στάση της Κομμουνιστικής Τάσης, που παρότι δεν είχε τη δύναμη να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, ήταν η μόνη που προειδοποιούσε με σαφήνεια για το τι έρχεται και η μόνη που διέθετε μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πολιτική και προγραμματική πλατφόρμα ενάντια στις σοσιαλδημοκρατικές θέσεις της ηγεσίας που χρεοκόπησαν και εγκαταλείφθηκαν στην πράξη. Για όλους αυτούς τους λόγους η στάση μας έναντι αυτής της τροπολογίας είναι η «αποχή».
Καταστατικό και προτεινόμενες τροπολογίες σ’ αυτό
Το Καταστατικό που προτείνει το Π.Σ θα μπορούσε να υποστηριχτεί από την Κομμουνιστική Τάση αν ψηφιστούν ορισμένες ουσιώδεις αλλαγές. Π.χ η προτεινόμενη διάρκεια ανάμεσα στα συνέδρια δεν μπορεί να είναι τα 3 χρόνια όπως προτείνεται, καθώς αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο διάστημα για να μην ανανεώνονται οι βασικές κατευθύνσεις, αλλά και τα όργανα της ΛΑΕ.
Επίσης, το Καταστατικό θα πρέπει να κατοχυρώνει θεσμούς ελέγχου και ενημέρωσης σχετικά με τη διαχείριση στα Οικονομικά, τις κρατικές επιδοτήσεις και το πως διατίθενται, τους μισθούς των βουλευτών και των άλλων αιρετών μισθοδοτούμενων από το κράτος, αλλά και στη λειτουργία και την επιλογή του επαγγελματικού μηχανισμού. Όπως ήδη αναφέραμε απαιτείται η ίδρυση αυτόνομης Νεολαίας για να συσπειρώσει στη ΛΑΕ ένα αξιόλογο αριθμητικά δυναμικό μαχητικών νέων, που σήμερα απουσιάζει από τις γραμμές της. Τέλος, το ΠΣ προβλέπεται να έχει έναν σχετικά αδύναμο ρόλο και μια χαλαρή λειτουργία συγκριτικά με το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Πολιτικής Γραμματείας.
Σε ότι αφορά τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, η Κομμουνιστική Τάση θα υπερψηφίσει τις τροποποιήσεις της ΑΡΚ στα άρθρα 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 10, γιατί βελτιώνουν ουσιαστικά το Καταστατικό, κάνοντάς το δημοκρατικότερο.
Από τις τροποποιήσεις της «Πρωτοβουλίας» θα υπερψηφίσουμε αυτές που αφορούν το άρθρο 5 (συνδιάσκεψη το πολύ κάθε 2 χρόνια), το άρθρο 6 και την προσθήκη για τις τομεακές οργανώσεις.
Απογοητευτικές αντίθετα είναι οι τροπολογίες που προτείνει το Κόκκινο Δίκτυο, στο πλαίσιο της συνολικότερης απογοητευτικής πολιτικής στάσης της ηγεσίας της ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), οργάνωσης που αποτελεί τον βασικό του «κορμό». Ως απολογητής του Κειμένου Θέσεων του ΠΣ και παρά την επίκληση των εννοιών του διεθνισμού και του επαναστατικού μαρξισμού ή τροτσκισμού, στην πράξη η ηγεσία της ΔΕΑ έχει με τον πιο επίσημο τρόπο τοποθετηθεί στο χώρο του αριστερού ρεφορμισμού. Οι τροπολογίες που προτείνει στα άρθρα 3, 4 και 6 πηγάζουν από την πρόθεσή της να αναπαραχθούν και στη ΛΑΕ οι μέθοδοι μιας «εξ οφίτσιο» κεντρικής παρουσίας σε ηγετικά όργανα, όπως συνέβαινε παλιά και στον βαθύτατα γραφειοκρατικό «ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών».
Η Κομμουνιστική Τάση υποστηρίζει επίσης, τις 7 πολύ σημαντικές προτάσεις τροπολογιών που κατέθεσε με απόφασή της η Πολιτική Επιτροπή του Χολαργού, γιατί βελτιώνουν αποφασιστικά και ουσιαστικά το Καταστατικό.