Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΗ αριστερά του Εργατικού Κόμματος στηρίζει τη μαρξιστική τάση «Socialist Appeal»-«Οι σοσιαλιστές...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η αριστερά του Εργατικού Κόμματος στηρίζει τη μαρξιστική τάση «Socialist Appeal»-«Οι σοσιαλιστές μέσα, ο Στάρμερ έξω!»

Νεότερη ενημέρωση από τους συντρόφους της μαρξιστικής τάσης «Socialist Appeal» για τη γραφειοκρατική επίθεση που δέχονται από τη δεξιά, μπλαιρική ηγεσία του Στάρμερ στο Εργατικό Κόμμα. Κύμα αλληλεγγύης από τα μέλη, τα στελέχη και τις συλλογικότητες της αριστερής πτέρυγας του κόμματος!

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι εφημερίδες Daily Mirror, Guardian και άλλες επίσημες πηγές επιβεβαίωσαν τις φήμες. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα, η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή (NEC) του Εργατικού Κόμματος συναντιέται σήμερα για να συζητήσει την απαγόρευση της μαρξιστικής τάσης «Socialist Appeal» (από τον τίτλο της ομώνυμης εφημερίδας που εκδίδει) μαζί με τρεις άλλες αριστερές οργανώσεις.

Αυτό προκάλεσε χιλιάδες σχόλια και αντιδράσεις στο διαδίκτυο και σε όλη την βάση του Εργατικού Κόμματος και αποδοκιμάστηκε από εξέχουσες προσωπικότητες του βρετανικού εργατικού κινήματος. Πολλοί αγωνιστές και αριστεροί ηγέτες έχουν δικαίως εκφράσει την αηδία τους για το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος επιλέγει να επιτεθεί σε οργανώσεις και σοσιαλιστές μέλη του κόμματος σε μια εποχή που η εγκληματική κυβέρνηση των Τόρις κορυφώνει την αντιδραστική της πολιτική.

Οργή και θυμός

Ως απάντηση σε αυτά τα σκανδαλώδη νέα, ο Ίαν Χόντσον, Πρόεδρος του μαζικού συνδικάτου του κλάδου του επισιτισμού, BFAWU, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απαγόρευση της μαρξιστικής τάσης Socialist Appeal»».

«Σύντροφοι, η απόπειρα απαγόρευσης της τάσης Socialist Appeal και άλλων ομάδων, με σκοπό την απομάκρυνσή τους από το κόμμα είναι απόλυτη ντροπή», συνέχισε ο Χόντσον σε ένα ακόμα μήνυμα υποστήριξης. «Ταυτόχρονα με τη διαγραφή καλών σοσιαλιστών, ο Στάρμερ υποδέχεται τους πρώην Τόριςε με ανοιχτές αγκάλες και μετατοπίζει το κόμμα προς τα δεξιά. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να προχωρήσουν με αυτές τις διώξεις. Το συνδικάτο μου είναι εντελώς αντίθετο με τις διαγραφές, τις απαγορεύσεις και την επιστροφή στον μακαρθισμό – Σε αλληλεγγύη μαζί σας, Ίαν Χάντσον, πρόεδρος του BFAWU».

Ο Χόντσον έχει δίκιο. Η τάση «Socialist Appeal» υποστήριζε πάντα το Εργατικό Κόμμα και τους υποψηφίους του. Δεν είμαστε ένα ξεχωριστό κόμμα, αλλά μια τάση μέσα στο Εργατικό Κόμμα και το ευρύτερο εργατικό κίνημα, οργανώνοντας σοσιαλιστές αγωνιστές γύρω από τις μαρξιστικές ιδέες.

Η τάση του Momentum (η τάση του Τζέρεμι Κόρμπιν) επίσης δημοσιοποίησε μια δήλωση που αντιτίθεται στις διαγραφές. «Σε μια εποχή που η κυβέρνηση των Τόρις επιτρέπει στην πανδημία να διεισδύσει ξανά στη χώρα, η ηγεσία των Εργατικών γύρισε και πάλι την προσοχή προς τα μέσα», σχολιάζει η αριστερή αυτή οργάνωση. «Η προτεινόμενη αυτόματη διαγραφή των μελών… ενισχύει μόνο τους Τόρις.»

«Όχι δεν θα καθίσουμε ήσυχα, καθώς μια μικρή και ανεξάρτητη κλίκα προσπαθεί να απαγορεύσει το Momentum και την ευρύτερη αριστερά» συνεχίζει η δήλωση. «Οι πολλές κρίσεις του 21ου αιώνα – από το COVID-19 ως την κλιματική αλλαγή – απαιτούν μια σοσιαλιστική απάντηση και δεν θα σταματήσουμε την εκστρατεία για αυτήν, εντός του Εργατικού Κόμματος και όλης της χώρας». Συμφωνούμε με τους συντρόφους 100%!

Ο αριστερός δημοσιογράφος Όουεν Τζόουνς, εντωμεταξύ, τόνισε ότι ο κύριος στόχος αυτών των απαγορεύσεων είναι η τάση «Socialist Appeal». «Χωρίς εμπνευσμένο όραμα να προσφέρει για τη χώρα», ισχυρίζεται σωστά ο Τζόουνς, «η ηγεσία των Εργατικών έχει καταφέρει να κλωτσήσει την αριστερά και τίποτα άλλο».

Ομοίως, η Λάουρα Πίντκοκ, αριστερό μέλος της NEC του Εργατικού Κόμματος εναντιώθηκε δημόσια στις προτεινόμενες απαγορεύσεις. «Η συνεδρίαση της NEC της Τρίτης πρέπει να αφορά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε κάθε μέσο που έχει το κόμμα για να πολεμήσει αυτήν την κυβέρνηση», δήλωσε η πρώην βουλευτής.

Ο Τζόουνς και η Πίντκοκ έχουν δίκιο. Αντί να επιτεθεί στους Τόρις, ο Στάρμερ αναλώνεται στις επιθέσεις στην αριστερή πτέρυγα, ξεκινώντας από τους πιο μαχητικούς αγωνιστές της, τη μαρξιστική τάση του «Socialist Appeal». Ωστόσο, δεν υπάρχει πιθανότητα «αλλαγής κατεύθυνσης» για τον Στάρμερ. Μια λεοπάρδαλη δεν μπορεί να αλλάξει τo δέρμα της.

Ο Στάρμερ και η δεξιά πτέρυγα είναι πράκτορες της άρχουσας τάξης στο κόμμα. Ο νούμερο ένα στόχος τους είναι να «εκκαθαρίσουν» την αριστερά και να κάνουν το Εργατικό Κόμμα ένα ασφαλές εργαλείο για τον καπιταλισμό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει το να οδηγήσει το κόμμα στην καταστροφή. Η απαγόρευση του «Socialist Appeal» είναι μόνο η αρχή. Η δεξιά δεν θα σταματήσει μέχρι να αδειάσει το κόμμα από κάθε αριστερό αγωνιστή. Για όλους αυτούς τους μπλαιρικούς, το ζήτημα είναι η είναι έλεγχος ή καταστροφή.

Υποστήριξη από τη βάση του κόμματος

Οι τοπικές ομάδες Momentum και της αριστεράς του Εργατικού Κόμματος έχουν δημοσιοποιήσει επίσης μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης. Η Εργατική Αριστερά του Σέφιλντ (SLL), για παράδειγμα, έχει δημοσιοποιήσει μια δήλωση που καταδικάζει την πρόταση για την απαγόρευση της τάσης «Socialist Appeal». Επιπλέον, η SLL δηλώνει ότι: «Η δουλειά που έχουν κάνει οι υποστηρικτές της «Socialist Appeal» για την προώθηση των σοσιαλιστικών ιδεών μέσα στο κόμμα και η δημόσια υποστήριξή τους για μη εμπιστοσύνη στη σημερινή ηγεσία, αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για την επίθεση που δέχεται».

Η ομάδα «Bootle for Socialism», στο Λίβερπουλ, δημοσίευσε επίσης μια δήλωση αλληλεγγύης, λέγοντας ότι στέκεται «δίπλα-δίπλα με τους συντρόφους μας της Socialist Appeal»». Και οι ομάδες του Momentum στο Χάμερσμιθ και το Φούλαμ δημοσίευσαν επίσης ένα μήνυμα αλληλεγγύης.

Αλλού, σε μια επιστολή που στάλθηκε στα αριστερά μέλη της NEC, το Momentum του Tower Hamlets έγραψε σωστά: «Πολλά στελέχη από τη δεξιά πτέρυγα απαιτούν, μετά τη Socialist Appeal, η Momentum να είναι η επόμενη. Αν το αφήσουμε αυτό να περάσει, τότε θα ακολουθήσουν και άλλοι… Πρέπει να παλέψουμε σκληρά με μια ευρύτερη καμπάνια».

Οι αριστερές ομάδες του Εργατικού Κόμματος στο Ealing του Λονδίνου, έχουν επίσης δημόσια σημειώσει την υποκρισία αυτής της δεξιάς επίθεσης: «Οι οργανώσεις μπλαιριστών όπως η Labor First και η Progressive Britain (μετονομασία της Progress) επιτρέπεται να λειτουργούν ανοιχτά. Οι σοσιαλιστικές ομάδες όμως που κάνουν εκστρατεία αποκλειστικά για το Εργατικό Κόμμα αποκαλούνται “δηλητηριώδεις εξτρεμιστές, που δεν ανταποκρίνονται στις αξίες του κόμματος”. Εντωμεταξύ, οι Ισλαμοφάγοι όπως ο Τρέβορ Φίλιπς και οι οπαδοί του Πέτερ Μάντελσον που ζήτησαν ανοιχτά από τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν άλλα κόμματα στις τελευταίες γενικές εκλογές καλωσορίζονται στο κόμμα με ανοιχτές αγκάλες

Και πολλοί ακόμα απλοί εργαζόμενοι, μέλη του Εργατικού Κόμματος, συνδικαλιστές και αγωνιστές της βάσης έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στην τάση «Socialist Appeal». Αυτή η αλληλεγγύη και ενότητα είναι ζωτικής σημασίας για την αντίσταση σε αυτήν την επίθεση.

«Οι σοσιαλιστές μέσα! Ο Στάρμερ έξω!»

Ολόκληρη η αριστερά πρέπει να συνεχίσει να κινητοποιείται και να πολεμά αυτήν την επίθεση. Δυστυχώς, δεδομένου του τρέχοντος συσχετισμού δύναμης στη NEC, η πρόταση για την απαγόρευση της «Socialist Appeal» και άλλων αριστερών ομάδων είναι πιθανό να περάσει σήμερα. Έτσι, παράλληλα με τα πολύ ευπρόσδεκτα δεκάδες μηνύματα αλληλεγγύης, καλούμε επίσης τους αριστερούς αγωνιστές να συνεχίζουν να κινητοποιούνται στις τοπικές οργανώσεις τους στο Εργατικό Κόμμα, να θέτουν προς έγκριση το μοντέλο ψηφίσματος που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας, υπερασπίζοντας ως βασικά συνθήματα τα εξής: «Να μην επιτρέψουμε καμία διαγραφή και κανέναν αποκλεισμό Αφήστε τα μέλη να αποφασίσουν! Όλοι οι Σοσιαλιστές μέσα, ο Στάρμερ έξω!».

Πάνω απ ‘όλα, σας καλούμε να έρθετε μαζί μας μαζί μας στον αγώνα να χτίσουμε τις δυνάμεις του μαρξισμού στο κόμμα, μια μαζική μαρξιστική τάση, τη μαρξιστική φωνή του εργατικού κινήματος και της νεολαίας. Αψηφήστε την επίθεση της δεξιάς του Εργατικού κόμματος και οργανωθείτε μαζί μας στον αγώνα για σοσιαλισμό!

Μαρξιστική Τάση «Socialist Appeal», 20/7/2021

Μετάφραση από την ιστοσελίδα socialist.net:

Σταμάτης Καραγιαννόπουλος, Αμαλία Γιακουμίδου

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα