Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Ταυτότητα Η δράση μας Σχολείο Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT) 2019: αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Κομιντέρν

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Σχολείο Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT) 2019: αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Κομιντέρν

Σύντομος απολογισμός και φωτογραφικό υλικό από το Σχολείο της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (ΙΜΤ) που διεξήχθη πριν από ένα μήνα στην Βόρεια Ιταλία με τη συμμετοχή 400 επαναστατών μαρξιστών από όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 23-30 Ιουλίου, 400 επαναστάτες μαρξιστές απ’ όλον τον κόσμο συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Σχολείο της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT) στη Βόρεια Ιταλία.

Το σχολείο ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής (Τρίτης) Διεθνούς (Κομιντέρν). Η Κομιντέρν ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1919 από τον Λένιν και τους μπολσεβίκους μετά την Ρωσική Επανάσταση και το επαναστατικό κύμα που σάρωσε όλη την Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του εθνικο-ρεφορμιστικού εκφυλισμού της Δεύτερης Διεθνούς, οι ηγέτες της οποίας είχαν υποστηρίξει στον πόλεμο τις ιμπεριαλιστικές άρχουσες τάξεις των δικών τους χωρών.

Μετά τον θάνατο του Λένιν η Τρίτη Διεθνής εκφυλίστηκε, στα χέρια του Ζηνόβιεφ και του Στάλιν. Ωστόσο, οι συναντήσεις και τα συνέδρια των πέντε πρώτων χρόνων της Κομμουνιστικής Διεθνούς παρέχουν ζωτικά διδάγματα για όσους παλεύουν σήμερα ενάντια στον καπιταλισμό. Τόσο τα επιτεύγματα όσο και τα λάθη της Κομιντέρν εξηγήθηκαν αναλυτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έγιναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις σχετικά με το εθνικό ζήτημα και τις αποικιακές επαναστάσεις, τις θέσεις του Λένιν για τον αριστερισμό και την τακτική του Ενιαίου Μετώπου, τις θέσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς για την απελευθέρωση των γυναικών και τα διδάγματα από τον ζηνοβιεφικό και σταλινικό εκφυλισμό της Κομιντέρν.

Το σχολείο άρχισε, όπως συμβαίνει πάντα, με συζήτηση για τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο. Οι σύντροφοι έδωσαν έναν απολογισμό των ταραχωδών γεγονότων που συμβαίνουν στις χώρες τους και διατύπωσαν εκτιμήσεις για τις πολιτικές προοπτικές.

Ο Άλαν Γουντς άνοιξε με μια εισήγηση αυτήν τη συζήτηση, εξηγώντας ότι το 2019 θα είναι μια ιδιαίτερα κακή χρονιά για τον παγκόσμιο καπιταλισμό. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά σε ολόκληρο τον πλανήτη, ανέφερε ο Άλαν, είναι πως σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, η άρχουσα τάξη έχασε τον έλεγχο της πολιτικής κατάστασης «παραδίδοντάς» τον σε αναξιόπιστους δημαγωγούς όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο. Έχει δημιουργηθεί μια βαθιά πολιτική κρίση για το κατεστημένο, με διασπάσεις να κάνουν την εμφάνιση τους – ένα χαρακτηριστικό που συχνά στην ιστορία αποτελεί προάγγελο της προλεταριακής επανάστασης.

Επίσης, ο εισηγητής παρατήρησε ότι η κρίση του καπιταλισμού σημαίνει ότι οι ευνοϊκές για την εργατική τάξη μεταρρυθμίσεις που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν δεν μπορούν πλέον να γίνουν αποδεκτές από τους καπιταλιστές. Η κρίση του καπιταλισμού αποτελεί συγχρόνως και κρίση του ρεφορμισμού. Για τον λόγο αυτό, η εργατική τάξη θα τείνει να στρέφεται όλο και περισσότερο στο δρόμο της επανάστασης. Εκδηλώσεις όπως οι μαζικές, μαχητικές, διεθνείς μαθητικές κινητοποιήσεις εναντίον της κλιματικής αλλαγής, είναι μια σαφής ένδειξη για την κατεύθυνση των γεγονότων, καθώς η νέα γενιά εξεγείρεται για να απαιτήσει θεμελιώδεις κοινωνικές αλλαγές.

Στο σχολείο έγινε επίσης παρουσίαση του νέου βιβλίου του Άλαν Γουντς: «Η επανάσταση της Ισπανίας κατά του Φράνκο – η Μεγάλη Προδοσία». Η ανατροπή του Φράνκο στην Ισπανία τη δεκαετία του 1970 είναι ένα γεγονός που σπάνια συζητείται στους περισσότερους κυρίαρχους πολιτικούς κύκλους, ακριβώς επειδή αυτό ήταν, στην πραγματικότητα, ένα επαναστατικό κίνημα της εργατικής τάξης. Η προδοσία από τους ρεφορμιστές και τους σταλινικούς ηγέτες σε αυτό που τώρα καλείται ισπανική «μετάβαση», στην πραγματικότητα, άνοιξε το δρόμο για την εδραίωση της μοναρχίας και τη διατήρηση του αντιδραστικού Φρανκικού καθεστώτος στην κορυφή του ισπανικού κατεστημένου.

Εκτός από τις πολιτικές συζητήσεις υπήρξε επίσης μια εξαιρετικά επιτυχημένη διαδικασία συλλογής χρημάτων για το ταμείο της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης και για την επαναστατική δράση που αυτή αναπτύσσει σε όλον τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Ασία και την Αφρική. Το ποσό που συγκεντρώθηκε δεν είχε προηγούμενο: 135.000 ευρώ! Αυτή είναι μια σαφής ένδειξη για την ενθουσιώδη και αισιόδοξη διάθεση των μελών της IMT και το αίσθημα της θυσίας για το σκοπό που χαρακτηρίζει την πολιτική τους δράση.

Η αισιοδοξία ήταν επίσης εμφανής και κατά την τελευταία ημέρα του σχολείου, όπου οι σύντροφοι μίλησαν για τη δράση των τμημάτων της IMT. Η συνολική εικόνα που δόθηκε ήταν ξεκάθαρη: οι δυνάμεις της Διεθνούς αυξάνονται σε αριθμούς και σε ποιότητα παντού. Έχοντας ξεκινήσει το 1992 μετά από την διάσπαση της παλιάς CWI (Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή) με οργανωμένες δυνάμεις σε λίγες περισσότερες από 10 χώρες, σήμερα πλέον η IMT διαθέτει τμήματα και οργανωμένες δυνάμεις σε πάνω από 50 χώρες. Λόγω του μεγάλου κύρους που έχει αποκτήσει κυρίως από τη συνεπή υπεράσπιση της μαρξιστικής θεωρίας μέσω της εκδοτικής της δουλειάς και της καθημερινής δουλειάς που γίνεται στην ιστοσελίδα www.marxist.com, προσεγγίζεται πλέον από μεγάλες οργανώσεις, ακόμα και από σημαντικές τάσεις μαζικών κομμάτων.

Χωρίς αμφιβολία, οι ετήσιες διεθνείς συναθροίσεις των καπιταλιστών στο Νταβός και αλλού, χαρακτηρίζονται από κατήφεια και απαισιοδοξία. Αντίθετα, οι επαναστάτες μαρξιστές είναι σήμερα γεμάτοι αισιοδοξία και ενθουσιασμό. Είναι σίγουροι για τη δύναμη των ιδεών τους, που αναπόφευκτα την επόμενη περίοδο θα κερδίσουν την υποστήριξη της εργατικής πρωτοπορίας αρχικά, και των πλατιών μαζών τις εργατικής τάξης αργότερα, μέσα από τον αγώνα για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ανθρωπότητας.

 Βαγγέλης Σταθόπουλος

Πρόσφατα Άρθρα

Γουατεμάλα: Mαζικό κίνημα ενάντια στη λιτότητα

Η ψήφιση ενός προϋπολογισμού που περιλαμβάνει περικοπές από τη Βουλή της Γουατεμάλας, στις 5:30 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου, έχει προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα διαδηλώσεων...

Νέο νομοσχέδιο-ταφόπλακα για συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα

Ανάλυση για τα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο.

Πολιτική κρίση και ταξική πάλη στο Περού

Μια ανάλυση για το εξελισσόμενο κίνημα στο Περού: η διαφθορά, η πολιτική χρεοκοπία και η αδυναμία του αστικού καθεστώτος, το αίτημα για μια Συντακτική Συνέλευση και ο αναγκαίος προσανατολισμός του κινήματος.

Σχετικά άρθρα

Απολογισμός Διεθνούς Σχολείου της IMT (25-28 Ιουλίου 2020): 6,5 χιλιάδες αγωνιστές από 116 χώρες εξοπλίστηκαν με τις ιδέες του μαρξισμού

Στοιχεία και πολιτικά συμπεράσματα από το πρόσφατο Διεθνές Διαδικτυακό Σχολείο της IMT που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Ανοικτό Διαδικτυακό Σχολείο μαρξιστικών ιδεών από την IMT: Δηλώστε συμμετοχή!

Το πρόγραμμα συζητήσεων του ανοικτού διαδικτυακού σχολείου της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης. Συμβολή στον ιδεολογικό και πολιτικό εξοπλισμό χιλιάδων αγωνιστών σε ολόκληρο τον κόσμο.