Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΣχέδιο φασιστικών επιθέσεων με κρατικές «πλάτες» - Ενωτική-μαζική αντιφασιστική δράση η μόνη...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Σχέδιο φασιστικών επιθέσεων με κρατικές «πλάτες» – Ενωτική-μαζική αντιφασιστική δράση η μόνη απάντηση!

Οι δολοφονικές φασιστικές επιθέσεις που δέχθηκαν τις τελευταίες μέρες φοιτητές και μαθητές στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, μέλη της ΚΝΕ στην ίδια πόλη και αντιφασίστες αγωνιστές που συμμετείχαν σε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Ν. Ηράκλειο υπενθυμίζουν ότι η εγκληματική δράση των φασιστών δεν εξαλείφθηκε με την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) πριν από έναν χρόνο. Αντιθέτως, φασιστικές οργανώσεις, όπως το «Ιερό Τάγμα» που φαίνεται ότι σχεδίασε τις επιθέσεις στη Σταυρούπολη, αλλά ακόμα και η ίδια η ΧΑ, συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητες και να τρομοκρατούν το εργατικό κίνημα και τη νεολαία. Αυτές οι καθημερινές επιθέσεις, με τη χρήση μολότωφ, μαχαιριών, σιδερογροθιών, κ.α., πραγματοποιήθηκαν με την ανοχή της αστυνομίας και είχαν ως στόχο την τρομοκράτηση μαθητών και φοιτητών που μοίραζαν προκηρύξεις ενάντια στην ελάχιστη βάση εισαγωγής στην ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία θεσπίστηκε και εφαρμόστηκε στις πανελλήνιες πριν από λίγους μήνες και απέκλεισε 40.000 νέους από τα πανεπιστήμια.

Η στάση ανοχής-συνενοχής της αστυνομίας και της κυβέρνησης έχει γίνει ξεκάθαρα αντιληπτή από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα. Έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες από τα γεγονότα της Τρίτης και της Τετάρτης, που απεικονίζουν δυνάμεις των ΜΑΤ να επιτρέπουν την είσοδο εξωσχολικών φασιστών στο σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, το οποίο υποτίθεται πως φυλούσαν. Αντίθετα, την Τρίτη έριξαν δακρυγόνα στην αντιφασιστική συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων έξω από τα σχολεία για να τη διαλύσουν και δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τις φασιστικές επιθέσεις μέσα από τον προαύλιο χώρο των σχολείων. Αποτέλεσμα της φασιστικής επίθεσης ήταν να τραυματιστούν τρεις φοιτητές. Την Τετάρτη είχαμε παρόμοια επίθεση στην αντιφασιστική συγκέντρωση, με τους φασίστες να τραυματίζουν δύο μαθητές που επιχείρησαν να αντιταχθούν στους αφιονισμένους νεοναζί. Οι ίδιες φασιστικές ομάδες επιτέθηκαν και στη μαζική αντιφασιστική διαδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης.

Η αστυνομία κράτησε για άλλη μια φορά παθητική στάση και κινήθηκε στη σύλληψη έντεκα φασιστών, μόνο αφότου η υπουργός Παιδείας κάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα, χωρίς φυσικά να κατονομάζει τους φασίστες ως τέτοιους αλλά μιλώντας γενικά για «μεμονωμένες ομάδες» και εξισώνοντας τους φασίστες μαχαιροβγάλτες με τους αντιφασίστες φοιτητές και μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καταδικασμένη ως εγκληματική οργάνωση ΧΑ συνεχίζει να δραστηριοποιείται ανενόχλητη από την αστυνομία, διατηρώντας γραφείο στη Θεσσαλονίκη και δημοσιεύοντας δελτία Τύπου που συγχαίρουν τους «μαθητές» για τις φασιστικές τους επιθέσεις.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν σε Θεσσαλονίκη και Ν. Ηράκλειο επιβεβαίωσαν την κρατική-αστυνομική ανοχή-συνενοχή στις θρασύδειλες φασιστικές επιθέσεις. Παρά το γεγονός ότι τα πλήρη στοιχεία και οι φωτογραφίες των δραστών της φασιστικής επίθεσης στους αγωνιστές της ΚΝΕ έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τα δημοσιογραφικά όργανα του ΚΚΕ, η αστυνομία δεν έχει συλλάβει κανέναν. Η ίδια προκλητική ολιγωρία χαρακτήρισε και τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων στην επίθεση στο Ν. Ηράκλειο, σύμφωνα με τις καταγγελίες των δικηγόρων των θυμάτων.

Είναι φανερό ότι το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα δεν θα πρέπει να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος, την αστυνομία, τα δικαστήρια και την κυβέρνηση, για την προστασία των συγκεντρώσεών τους και τον περιορισμό της φασιστικής δράσης. Όπως όλοι αυτοί οι θεσμοί έκαναν τα «στραβά μάτια» μπροστά στη δράση της ΧΑ μέχρι το 2013, έτσι εξακολουθούν να κάνουν και σήμερα.

Εξίσου προκλητική, και ήπια έως αθωωτική για τους φασίστες. είναι και η στάση των αστικών ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για επιθέσεις «κουκουλοφόρων», «μαθητών ενάντια σε φοιτητές», «οπαδών», κ.λπ. αποκρύπτοντας με αυτό τον τρόπο ότι αυτές επιθέσεις είχαν προετοιμαστεί αρκετές μέρες πριν από την εκδήλωσή τους από φασιστικές οργανώσεις (και όχι μόνο) με στόχο μέλη αριστερών οργανώσεων και φοιτητικών συλλόγων που μοίραζαν προκηρύξεις για τα αντι-εκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, καθώς και αντιφασιστικές προκηρύξεις με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Άλλωστε, η «ιδεολογία» αυτού του τάγματος εφόδου έγινε πασιφανής με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς των μελών του μέσα από τα κάγκελα των σχολείων. Επιπλέον, δεν πρόκειται γενικά και αόριστα για μαθητές που επιτέθηκαν σε φοιτητές, καθώς, αφενός ανάμεσα στους συλληφθέντες φασίστες βρέθηκαν και ενήλικες εξωσχολικοί και αφετέρου στα θύματα των εγκληματικών επιθέσεών τους περιλαμβάνονται και μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Η προπαγάνδα κυβέρνησης και ΜΜΕ χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά τη λεγόμενη «θεωρία των δύο άκρων», η οποία στην πραγματικότητα εξισώνει τη δολοφονική δράση των νεοναζί, καλύπτοντας τις οργανώσεις τους, με αυτή των αντιφασιστών μαθητών, φοιτητών, αριστερών και αναρχικών αγωνιστών.

Οι μικρές φασιστικές ομάδες με τον δολοφονικό εξοπλισμό τους και την εξίσου δολοφονική δράση τους, καθώς και με την κάλυψη που τους παρέχει η αστυνομία και συνολικά το αστικό κράτος, μπορούν να τραυματίσουν και να δολοφονήσουν ξανά αγωνιστές, σπέρνοντας τρομοκρατία στους εργαζόμενους και τους νέους. Ειδικότερα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι πίσω από αυτές τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις υπάρχει ένα σχέδιο που συνδέεται με τις τρέχουσες ανάγκες της άρχουσας τάξης και έχει την ανάμιξη του κρατικού-κατασταλτικού της μηχανισμού. Οι εμπνευστές και εκτελεστές του σχεδίου αυτού φαίνεται ότι επιδιώκουν μέσα από τη φασιστική τρομοκρατία να αποτρέψουν τις μαζικές κινητοποιήσεις με επικεφαλής τη νεολαία που κυοφορούνται στα σχολεία, τις σχολές, αλλά και τους χώρους εργασίας (όπως έδειξε ο νικηφόρος αγώνας στην e-food).

Η μεγάλη και ενωτική αντιφασιστική διαδήλωση στην Σταυρούπολη που οργανώθηκε από μαθητές, φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και αριστερές οργανώσεις έδειξε τον δρόμο για το πώς πρέπει να απαντηθεί αυτό το σχέδιο. Έδειξε τον πραγματικό συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία από τη μία πλευρά και τις φασιστικές οργανώσεις από την άλλη. Το εργατικό κίνημα και η νεολαία διαθέτουν μεγάλες οργανώσεις και τη δυνατότητα μαζικής κινητοποίησης σε αντίθεση με τις μικρές φασιστικές ομάδες. Με ενότητα, συντονισμό και μαχητική αυτοάμυνα μπορούν και πρέπει να τις τσακίσουν και να εξαφανίσουν τη δράση τους από το χάρτη.

Παρότι αυτονόητα θα πρέπει να προβάλλεται το στοιχειώδες αίτημα οι φασίστες δολοφόνοι να συλληφθούν και να τους επιβληθούν οι μεγαλύτερες δυνατές ποινές, τα τελευταία γεγονότα, τα οποία αποδεικνύουν ολοκάθαρα την κρατική-αστυνομική ανοχή και συνενοχή στις επιθέσεις πρέπει να πείσουν και τον τελευταίο αντιφασίστα αγωνιστή ότι το αστικό κράτος και οι κυβερνητικοί, δικαστικοί και αστυνομικοί του θεσμοί και μηχανισμοί δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη της φασιστικής βίας. Μόνο το μαζικό κίνημα της εργατικής τάξης και της νεολαίας με τις μαζικές οργανώσεις του μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την τρομοκρατική φασιστική δράση.

Πρέπει άμεσα οι μαζικές εργατικές, φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις να πραγματοποιήσουν μαζικές διαδηλώσεις σε κάθε πόλη της χώρας, όπως συνέβη στην Σταυρούπολη. Τα μαζικά εργατικά αριστερά κόμματα, οι νεολαίες τους και τα συνδικάτα θα πρέπει να συντονίσουν τις δυνάμεις και τη δράση τους απέναντι στους φασίστες. Θα πρέπει να καλεστούν ενωτικές συναντήσεις αντιφασιστικού συντονισμού σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολείο και σχολή για τη δημιουργία αντιφασιστικών επιτροπών αγώνα και ομάδων αυτοάμυνας και το ξερίζωμα κάθε φασιστικής «σφηκοφωλιάς» σε αυτούς τους χώρους. Σε κεντρικό-πανελλαδικό επίπεδο είναι ανάγκη να υπάρξει ένας ενωτικός αντιφασιστικός συντονισμός ενάντια στους φασίστες από τα συνδικάτα, τα μαζικά εργατικά κόμματα, τους φοιτητικούς συλλόγους και τα μαθητικά συμβούλια.

  • Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς κρατικής καταστολής για την αντιμετώπιση της φασιστικής βίας.
  • Κεντρικός αντιφασιστικός συντονισμός μαθητικών συμβουλίων, φοιτητικών συλλόγων, συνδικάτων και εργατικών κομμάτων!
  • Ενωτικές αντιφασιστικές συναντήσεις συντονισμού από τις μαζικές εργατικές και νεολαιίστικες οργανώσεις σε όλες τις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς, τις σχολές και τα σχολεία!
  • Ομάδες αυτοάμυνας από συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους και μαθητές για την απόκρουση-αντιμετώπιση των φασιστών και των προκλήσεών τους!
  • Η μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στην Σταυρούπολη ήταν το πρώτο βήμα. Ενωτικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα!

Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό

– Κομμουνιστική Τάση (εφημερίδα ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-www.marxismos.com)

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα