Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΓια το σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Για το σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

Σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με τη συνωμοσία για τη νέα απόπειρα επιβολής πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα.

Είχαμε πει εξαρχής ότι υπεύθυνες για την απόπειρα του μισθοφορικού πραξικοπήματος που απέτυχε στις 3 Μαΐου στη Βενεζουέλα ήταν η αντιπολίτευση στη χώρα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Καθώς περνούν οι μέρες, βγαίνουν στην επιφάνεια περισσότερες λεπτομέρειες, οι οποίες επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό.

Χθες, στις 6 Μαΐου, η Βενεζουέλα ανακοίνωσε τη σύλληψη περισσότερων μελών της μισθοφορικής δύναμης εκστρατείας που προοριζόταν να φέρει εις πέρας το πραξικόπημα. Σε μια συνέντευξη τύπου με παρουσία των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος Μαδούρο έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Μαδούρο έδειξε ένα απόσπασμα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Αμερικανός μισθοφόρος και πρώην στρατιώτης των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Λουκ Ντένμαν: ένας εκ των δύο μισθοφόρων που συνελήφθησαν ως μέλη των δυνάμεων μισθοφόρων.

Μια παράμετρος-κλειδί σε αυτή την ιστορία είναι το συμβόλαιο που υπέγραψαν ο Γκουαϊδό και οι αντιπρόσωποί του με το αμερικανικό πρακτορείο μισθοφόρων Silvercorp USA, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην στρατιώτης των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόρνταν Γκούντρο. Το συμβόλαιο αφορούσε την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος, καθώς και τη σύλληψη του Μαδούρο και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Βενεζουέλα, τους οποίους στη συνέχεια θα παρέδιδαν στις ΗΠΑ.

Ο πρώτος που αναφέρθηκε στο συμβόλαιο ήταν ο Κλίβερ Αλκαλά Κορντόνες: ένας πρώην αξιωματούχος στη Βενεζουέλα, ο οποίος βρισκόταν στην Κολομβία όταν δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο το ανέφερε. Ο Αλκαλά ήταν μέρος της ίδιας απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος, το οποίο θα το πραγματοποιούσαν μισθοφόροι που εκπαιδεύονταν σε εγκαταστάσεις στην Κολομβία από Αμερικανούς μισθοφόρους. Όταν η αστυνομία της Κολομβίας κατέσχεσε ένα παράνομο φορτίο όπλων στις 24 Μαρτίου με προορισμό αυτές τις εγκαταστάσεις, ο Αλκαλά έγινε ευάλωτος. Προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο εξηγούσε το ρόλο που διαδραμάτισε στη συνομωσία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Στη συνέχεια παραδόθηκε στις αρχές και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών. Πιθανότατα έχει συνάψει για τον εαυτό του συμφωνία, στην οποία θα καταθέσει εναντίον του προέδρου Μαδούρο και άλλων αξιωματούχων στη Βενεζουέλα.

Σε αυτή την κατάθεσή του μέσω βίντεο, ο Λουκ Ντένμαν επιβεβαίωσε την ύπαρξη εγκαταστάσεων εκπαίδευσης στην Κολομβία, δίνοντας την ακριβή τους θέση στην περιοχή Ριοχάτσα στις ακτές της Καραϊβικής, σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Βενεζουέλα, στην περιοχή Ζούλια.

Η εμπλοκή της αντιπολίτευσης και της Ουάσινγκτον

Η ύπαρξη του συμβολαίου επιβεβαιώθηκε από τον επικεφαλής της Silvercorp, Τζόρνταν Γκούντρο, την Δευτέρα, τη στιγμή που η επιχείρηση αποτύγχανε. Παρουσίασε αρκετές σελίδες του βασικού εγγράφου, το οποίο είχε τις υπογραφές του ίδιου για λογαριασμό της Silvercorp, του Βενεζουελανού αντιδραστικού λομπίστα Χουάν Ρεντόν, του Βενεζουελανού νομοθέτη Σέρχιο Βεργκάρα και του Χουάν Γκουαϊδό, καθώς και του Μιγκελ Τ. Ρετουρέτα, ενός αντιδραστικού Κουβανο-αμερικανού δικηγόρου που ειδικεύεται στην υπεράσπιση εμπόρων ναρκωτικών (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο γιος του πρώην δικτάτορα της Ονδούρας Λόμπο και ο αδερφός του παράνομου προέδρου της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντεζ).

Μετά από λίγο, ο Χουάν Γκουαϊδό και οι εκπρόσωποί του δήλωσαν ότι το συμβόλαιο ήταν πλαστό και ότι δεν το είχε υπογράψει ποτέ. Ωστόσο, πλέον ο Χουάν Ρεντόν έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή του στο CNN ότι το συμβόλαιο υπάρχει και ότι το έχει υπογράψει. Αν και υποστηρίζει ότι ο Χουάν Γκουαϊδό δεν υπέγραψε ποτέ το συμβόλαιο, παραμένει το γεγονός ότι το έχουν υπογράψει οι Ρεντόν και Βεργκάρα και ότι δρούσαν για λογαριασμό του Γκουαϊδό, ο οποίος είχε τοποθετήσει τον Ρεντόν επικεφαλής της «Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού» για να ασχοληθεί ακριβώς με την οργάνωση σχεδίων για την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία. Ο Ρεντόν υποστήριξε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα στην Washington Post, προσθέτοντας ότι πλήρωσε από την τσέπη του τον Γκούντρο 50.000 δολάρια για έξοδα.

Παρ’ όλο που ο Ρεντόν προσπαθεί να μειώσει τη σημασία του συμβολαίου, το οποίο το περιγράφει ως μια «δοκιμή» για το τι είναι δυνατό, το ίδιο το συμβόλαιο είναι πολύ συγκεκριμένο και αναφέρεται σε «Μια επιχείρηση για τη σύλληψη/κράτηση/απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο … απομάκρυνση του τωρινού Καθεστώτος και εγκατάσταση του αναγνωρισμένου Προέδρου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό».

Ο Ρεντόν υποστηρίζει ότι μετά την υπογραφή του συμβολαίου, δίστασαν και άρχισαν να αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα του Γκούντρο να φέρει εις πέρας το σχέδιο, και ως εκ τούτου έσπασαν τη συμφωνία σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμα του στο Μαϊάμι στις 11 Νοεμβρίου. Ακόμα κι αν πιστέψει κανείς αυτή την εκδοχή της ιστορίας, παραμένει το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα υπέγραψε πράγματι συμβόλαιο με ένα πρακτορείο μισθοφόρων για να πραγματοποιήσει πραξικόπημα και ότι αν πράγματι έσπασαν το συμβόλαιο, αυτό έγινε μόνο για το λόγο ότι δεν ήταν σίγουροι αν αυτή η ομάδα μισθοφόρων είχε τη δυνατότητα να το ολοκληρώσει με επιτυχία!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Γκουαϊδό είχε πλήρη επίγνωση της ύπαρξης του συμβολαίου και στην πραγματικότητα ο Γκούντρο έχει δημοσιεύσει μια ηχογράφηση συνομιλίας με τον Γκουαϊδό, την οποία η Washington Post αποδέχεται ως αληθινή.

Το ρεπορτάζ της Washington Post επιβεβαιώνει επίσης ότι ο Γκούντρο βρισκόταν σε επαφές με τον Σίλερ, επί πολλά χρόνια σωματοφύλακα του Τραμπ, κάτι που ήταν ήδη γνωστό. Επιπρόσθετα, ο Γκούντρο καμάρωνε για το γεγονός ότι είχε εργαστεί στην ασφάλεια του Τραμπ σε αρκετές συγκεντρώσεις. Υπάρχουν φωτογραφίες από μια συγκέντρωση του Τραμπ στις 28 Οκτωβρίου 2018 στη Σάρλοτ να έχει αναλάβει αυτό το ρόλο.

Ο Γκούντρο και η Silvecorp, το πρακτορείο του μισθοφόρων, ήταν υπεύθυνοι για μια αυτοαποκαλούμενη συναυλία «ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Κούκουτα της Κολομβίας, την οποία οργάνωσε και στην οποία παρευρέθηκε ο Γκουαϊντό. Εκεί ήταν που ο Γκούντρο ήρθε σε επαφή με αρκετούς λιποτάκτες από το στρατό της Βενεζουέλας, τους οποίους είχε ενθαρρύνει ο Γκουαϊντό να περάσουν τα σύνορα. Είναι πιθανό ακόμα και να ανέλαβε τη δουλειά σε εκείνη τη συναυλία, ως αποτέλεσμα των σχέσεων του με τον Σίλερ και της εταιρείας ασφαλείας του.

Ένα ξεχωριστό ρεπορτάζ από το Associated Press, δίνει άλλες σημαντικές λεπτομέρειες. Πρώτον, συνδέει το φορτίο όπλων που κατασχέθηκε από την αστυνομία της Κολομβίας το Μάρτιο με τον Γκούντρο: «Το απόθεμα, αξίας περίπου 150.000 δολαρίων, περιλάμβανε διόπτρες, γυαλιά νυχτερινής όρασης, ασυρμάτους αμφίδρομης επικοινωνίας και 26 τουφέκια αμερικάνικης κατασκευής με τους σειριακούς τους αριθμούς σβησμένους». Μέρος του εξοπλισμού είχε πουληθεί μέσω της High-End Defence Solutions, με έδρα το Μαϊάμι. Σύμφωνα με το Associated Press, πρόκειται για «την ίδια εταιρεία που επισκέφθηκε ο Γκούντρο τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο για να προμηθευτεί όπλα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς δυο πρώην στρατιωτών από τη Βενεζουέλα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι βοήθησαν τον Αμερικανό να επιλέξει τον εξοπλισμό».

Δεύτερον, το Associated Press παραθέτει τα λόγια «δυο πρώην αξιωματικών επιβολής του νόμου», οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «ένας πληροφοριοδότης προσέγγισε τον Οργανισμό για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών στην Κολομβία πριν από την κατάσχεση των όπλων, με μια αναπόδεικτη πληροφορία σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή του Γκούντρο στο λαθρεμπόριο όπλων».

Έτσι λοιπόν έχουν τα πράγματα, σε άσπρο και μαύρο: ο Οργανισμός για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών γνώριζε, τουλάχιστον από τον Μάρτιο αλλά μπορεί και νωρίτερα, ότι ο Γκούντρο έφερνε λαθραία όπλα στην Κολομβία. Και τι έκαναν γι’ αυτό; Σύμφωνα με πρώην πράκτορες, τα λόγια των οποίων παραθέτει το Associated Press: «Ο οργανισμός κατά των ναρκωτικών, μη γνωρίζοντας εκείνη τη στιγμή ποιος είναι ο Γκούντρο, δεν διέταξε επίσημη έρευνα». Θεωρούμε δύσκολο να το πιστέψει κανείς αυτό. Στην πραγματικότητα, το ίδιο ρεπορτάζ του Associated Press προσθέτει μετά από μερικές σελίδες: «Ένας από τους αξιωματούχους, είπε ότι η πληροφορία αργότερα μεταφέρθηκε στο Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας». Αυτό αποτελεί επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήξερε ότι ο Γκούντρο έφερνε όπλα λαθραία στην Κολομβία. Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν το διερεύνησαν σε βάθος.

Υπάρχει μια ακόμα παράμετρος σε αυτή την ιστορία, την οποία δεν έχουμε ερευνήσει πλήρως. Ο Αλκαλά Κορντόνες παραδόθηκε στην αστυνομία της Κολομβίας και στον Οργανισμό για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών στα τέλη Μαρτίου. Δεν τον ρώτησαν για τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης Βενεζουελανών μισθοφόρων στις οποίες αναφέρθηκε στο βίντεο; Δεν το διερεύνησαν αυτό περαιτέρω; Και πάλι είναι πολύ δύσκολο να το πιστέψει κανείς αυτό. Τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όσο και αυτή της Κολομβίας θα έπρεπε να είχαν γνώση για ότι συνέβαινε κάτω από τη μύτη τους. Μπορεί να είναι αντιδραστικές κυβερνήσεις, κάποιες φορές αδέξιες, αλλά δεν είναι εντελώς ηλίθιοι.

Τρίτον, το ρεπορτάζ του Associated Press δημοσιεύει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνωμοσία, Σύμφωνα με τις πηγές του AP: «Η Silvercorp τον Δεκέμβριο αγόρασε σκάφος από ανθρακονήματα μήκους άνω των 12 μέτρων, όπως αποδεικνύουν τα αρχεία καταγραφής σκαφών της Φλόριντα, ενώ τον Φεβρουάριο προχώρησε στην απόκτηση άδειας για να εγκαταστήσει εξοπλισμό θαλάσσιας πλοήγησης. Σε αυτή την αίτηση προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, ανέφερε ότι το σκάφος θα ταξίδευε σε λιμάνια στο εξωτερικό».

Οι ίδιες πηγές στη συνέχεια αναφέρουν ότι το σκάφος του πρακτορείου μισθοφόρων έχει ιδωθεί στην Τζαμάικα, «όπου ο Γκούντρο είχε συγκεντρωθεί μαζί με μερικά από τα φιλαράκια του των ειδικών δυνάμεων που σκόπευαν να συμμετάσχουν στην επιδρομή» αλλά ότι «καθώς ετοίμαζαν την επίθεσή τους, το σκάφος χάλασε στη θάλασσα στις 28 Μαρτίου και ενεργοποιήθηκε ένας ραδιοπομπός έκτακτης ανάγκης για αποστολή της θέσης του σκάφους, ειδοποιώντας τις λιμενικές αρχές στο νησί Κουρακάο. Ο Γκούντρο έπρεπε να επιστρέψει στη Φλόριντα και εμποδίστηκε λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, από το να επανασυνδεθεί με τα στρατεύματα του».

Αυτή η ιστορία σχετικά με τη Τζαμάικα δείχνει τη φύση αυτής της συμμορίας μισθοφόρων, ο οποίοι είναι τυχάρπαστοι και μοιάζουν να έχουν εμπνευστεί βλέποντας την τηλεοπτική σειρά του Amazon Prime, Jack Ryan. Επιβεβαιώνει όμως επιπλέον μια άλλη αναφορά σχετικά με τη Τζαμάικα, η οποία έχει δημοσιευτεί από την ιστοσελίδα ConnectingVets.com από τις ΗΠΑ: «Μια στρατιωτική πηγή από τις ΗΠΑ, η οποία μίλησε στην ιστοσελίδα Connecting Vets θέτοντας ως προϋπόθεση την ανωνυμία της, ανέφερε ότι η CIA είχε μυριστεί τη συνωμοσία για το πραξικόπημα στη Τζαμάικα και προειδοποίησε αρκετές φορές τη Silvercorp να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου». Όπως κι αν ερμηνεύει κανείς τον ισχυρισμό ότι η CIA προσπάθησε να αποτρέψει την πραγματοποίηση του σχεδίου, το σημαντικό σημείο είναι ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η CIA γνώριζε για τη συνωμοσία. Ίσως βλέποντας πόσο κακή ήταν η οργάνωση τους, προσπάθησαν να τους πείσουν να μην προχωρήσουν. Ότι κι αν συνέβη, η CIA γνώριζε και δεν έκανε απολύτως τίποτα για να τους σταματήσει, εκτός ίσως από το να προσπαθήσει να τους πείσει να μην το κάνουν συζητώντας φιλικά με συνοδεία μπύρας.

Ο Γκουαϊδό γνώριζε

Όλα τα παραπάνω αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το γεγονός ότι ο Γκουαϊδό είχε πλήρη επίγνωση και ήταν μέρος αυτής της συνωμοσίας, ακόμα κι αν αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή. Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα είναι γεμάτη φανατισμό και διαμάχες για την εξουσία ανάμεσα σε διαφορετικές κλίκες. Είναι πολύ πιθανό αυτό να έπαιξε ρόλο στον τρόπο που εξελίχθηκε αυτή η επιχείρηση, στην οποία κατάφερε να διεισδύσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Ο υπουργός επικοινωνιών της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκεζ, υποστήριξε ότι υπήρξε διαμάχη για την εξουσία στο πλαίσιο της συνωμοσίας με τους μισθοφόρους ανάμεσα στον Αλκαλά Κορντόνες και τον Ιβάν Σιμονοβίς (έναν πρώην αξιωματικό της αστυνομίας, ο οποίος συνελήφθη για τον ρόλο του στο πραξικόπημα εναντίον του Τσάβες τον Απρίλιο του 2002 και στη συνέχεια απελευθερώθηκε από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Γκουαϊδό στις 30 Απριλίου του 2019).

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιμείνει, μέσω δηλώσεων του Τραμπ και του Μάικ Πομπέο, ότι δεν είχε εμπλοκή στο πραξικόπημα. Φυσικά αυτή είναι παλιά ιστορία. Προκειμένου να εμπλακείς σε στρατιωτικές περιπέτειες στο εξωτερικό, πρέπει πάντα να μπορείς να έχεις τη δυνατότητα να το διαψεύσεις. Αν το σχέδιο πετύχει, τότε αποκαλύπτεις δημοσίως τον ρόλο σου και παίρνεις τα εύσημα. Αν όμως αποτύχει, τότε διαψεύδεις ότι είχες οποιαδήποτε γνώση.

Ωστόσο, ακούγοντας προσεκτικά τη διάψευση του Πομπέο, πλησιάζουμε στην αλήθεια. Αυτό που είπε στην πραγματικότητα, ήταν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν «άμεση εμπλοκή», το οποίο προφανώς σημαίνει ότι γνώριζαν και είχαν έμμεση εμπλοκή. Υποστηρίζει υπερήφανα ότι αν η Ουάσινγκτον είχε εμπλακεί «τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά», και τότε, όταν ρωτήθηκε τι γνωρίζουν σχετικά με τη χρηματοδότηση της επιχείρησης, υπονόησε ότι γνωρίζουν και ότι οι πληροφορίες θα αποκαλυφθούν εν ευθέτω χρόνω. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραδοχή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε εκ των προτέρων γνώση για αυτή τη συνωμοσία και δεν έκανε τίποτα για να την σταματήσει ή για να προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας σχετικά με αυτή.

Ο Πομπέο σκανδαλωδώς αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για την επιστροφή των δύο Αμερικανών μισθοφόρων, χωρίς να προφέρει ούτε μια λέξη για να καταδικάσει την απόπειρα. Μιλάμε για μια ομάδα μισθοφόρων, η οποία επιχειρεί πραξικόπημα σε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, εκπαιδευμένη και οργανωμένη από ένα αμερικανικό πρακτορείο μισθοφόρων, όμως ο Πομπέο δεν θεωρεί απαραίτητο να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνησή του «απορρίπτει τέτοιες μεθόδους» ή κάτι με παρόμοιο περιεχόμενο. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν απορρίπτει τέτοιες μεθόδους, τις έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές στο παρελθόν και είναι ξεκάθαρος όταν αναφέρει ότι στην πράξη αυτό που του φαίνεται λυπηρό είναι ότι το σχέδιο απέτυχε, «αν είχαμε εμπλακεί θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά».

Φυσικά, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσφέρει αμοιβή ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για «πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο», περιμένει κανείς ότι κάποιος θα προσπαθήσει να πάρει τα λύτρα. Αυτός είναι ο στόχος όταν κάνεις επικήρυξη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι καμία από τις περίπου 50 κυβερνήσεις από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως «πρόεδρο» δεν έχουν πει ούτε μια λέξη για την καταδίκη αυτού το σχεδίου, ούτε για τον ρόλο του Γκουαϊδό σε αυτό. Τόσο πολύ τις ενδιέφερε η «αποκατάσταση της δημοκρατίας» όπως έλεγαν.

Η Washington Post έχει επιπλέον δημοσιεύσει αποδεικτικά στοιχεία για το συμβόλαιο: ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό κείμενο 41 σελίδων, το οποίο η Post λέει πως της «το παρείχαν αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα». Αυτό επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του κειμένου και την επίσημη εμπλοκή της αντιπολίτευσης σε αυτή τη συνωμοσία.

Το έγγραφο είναι εξαιρετικά λεπτομερές και περιέχει όλες τις πτυχές του σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος των μισθοφόρων. Ο σκοπός του συμβολαίου είναι ξεκάθαρος: να απομακρύνει τον Μαδούρο από την εξουσία και να βάλει στη θέση του τον Γκουαϊδό:

4. Project Resolution Operation (Επιχείρηση Επίλυση Έργου)
α. Σύμβουλοι Παροχής Υπηρεσιών θα συμβουλεύσουν και θα βοηθήσουν την Ομάδα Συνεργατών στο σχεδιασμό και την εκτέλεση επιχείρησης για τη σύλληψη/κράτηση/απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο (εφεξής «Κύριου Στόχου»), απομάκρυνση του τωρινού Καθεστώτος και εγκατάσταση του αναγνωρισμένου Προέδρου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό. Αυτή η επιχείρηση εφεξής αναφέρεται ως “Project Resolution Operation”. Το Project Resolution Operation τελεί αποκλειστικά υπό τις διαταγές της Διαχείρισης.

Η αρχική φάση του εγχειρήματος λέγεται ότι κόστισε 50 εκατομμύρια δολάρια και συνολικά το εγχείρημα με την ολοκλήρωση του 212 εκατομμύρια δολάρια.

Το συμβόλαιο περιέχει λεπτομέρειες όλων των ειδών σχετικά με προγραμματισμένες πληρωμές, ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων, στόχους που πρέπει να βγουν από τη μέση, παράπλευρες απώλειες, τεχνικές διαχείρισης του πλήθους (που περιλαμβάνουν θανάσιμη βία), καταστροφές υποδομών, κ.α. Υπάρχει ένα τμήμα που αναφέρεται σε ασφαλιστική κάλυψη για τα «μέλη της ομάδας κρούσης» για την περίπτωση που σκοτωθούν ή ακρωτηριαστούν καθώς φέρνουν εις πέρας τις δολοφονικές τους δράσεις. Υπάρχει ακόμα ένα τμήμα που αναφέρεται σε «δικαιώματα ιδιοκτησίας», λες και υπήρχε κάτι το μοναδικό σε αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα! Παραδόξως, το συμβόλαιο περιλαμβάνει μια ρήτρα ίσων δικαιωμάτων:

1. Η Silvercorp USA Inc. θα κάνει κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσει μια ποικιλόμορφη ομάδα για το εγχείρημα, που θα συμπεριλαμβάνει διαφορετικά φύλα, εθνικότητες, ηλικίες, αναπηρίες και εθνικές προελεύσεις με έμφαση σε πολίτες της ΒΖ (σ.σ. Βενεζουέλας).

Είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι οι μισθοφόροι που πραγματοποιούν στρατιωτικό πραξικόπημα έχουν τέτοιες ανησυχίες για την ποικιλομορφία και την συμπερίληψη! Είναι πολύ συγκινητικό… Είμαι σίγουρος ότι οι εργάτες και οι χωρικοί στη Βενεζουέλα θα το εκτιμούσαν ιδιαίτερα αν τους πυροβολούσαν και τους σκότωναν μέλη «μιας ποικιλόμορφης και περιεκτικής ομάδας έργου». Το μόνο που φαίνεται να λείπει είναι κάποια πρόβλεψη για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των μισθοφόρων!

Στο τέλος του συμβολαίου, ωστόσο, υπάρχει ένα κομμάτι που έχει καλυφθεί κατόπιν οδηγιών των αξιωματούχων της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, οι οποίοι έδωσαν το έγγραφο στην Washington Post:

Η ιεραρχία αυτής της επιχείρησης έχει ως εξής:
1. Αρχιστράτηγος – Πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό
2. Γενική Επίβλεψη του Εγχειρήματος – Σέρχιο Βεργκάρα
3. Επικεφαλής Στρατηγικής – Χουάν Χοσέ Ρεντόν
4. Διοικητής Επί Τόπου – Μένει να αποφασιστεί

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το τμήμα που έχει καλυφθεί αναφέρεται στην ιεραρχία. Περιλαμβάνει τον «Πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό» σε ρόλο «Αρχιστράτηγου» (του αρέσει πράγματι να αυτοανακηρύσσεται ως κάτοχος διαφόρων αξιωμάτων), ως εκ τούτου αυτό το τμήμα δεν έχει καλυφθεί για να τον προστατεύσει. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι το κομμάτι που έχει καλυφθεί κάνει αναφορά στο ρόλο που έχουν παίξει οι ΗΠΑ, μέσω κάποιου πράκτορα ή κάποιου άλλου στον οποίο ανατέθηκε αυτή η θέση.

Για ακόμα μια φορά, αξίζει να σημειωθεί ότι επισυναπτόμενα έγγραφα αυτής της συμφωνίας έχουν την υπογραφή του Σέρχιο Βεργκάρα ως «Ανώτατου Προεδρικού Επιτρόπου για τη Διαχείριση Κρίσεων» για λογαριασμό της «Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» του Γκουαϊδό:

Είναι απίστευτο το γεγονός ότι ο Γκουαϊδό μπορεί ακόμα να υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με αυτό το έγγραφο.

Οι συνωμότες περιφέρονται ελεύθεροι

Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα βγει στην επιφάνεια ολόκληρη η ιστορία πίσω από αυτή την επίθεση μισθοφόρων και είμαστε σίγουροι ότι θα αποκαλυφθεί η ευθύνη τόσο του Γκουαϊδό, όσο και του εντολέα του, Τραμπ.

Κάποιοι, στη Βενεζουέλα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μαδούρο, έχουν παρομοιάσει αυτή την επίθεση μισθοφόρων με την απόβαση αντεπαναστατών στον Κόλπο των Χοίρων με την υποστήριξη της CIA, στην Κούβα το 1961. Το μόνο που χρειάζεται να ειπωθεί σχετικά με αυτό είναι ότι ο Κόλπος των Χοίρων αποτέλεσε σημείο καμπής στην ριζοσπαστικοποίηση της Κουβανέζικης Επανάστασης: οδήγησε σε γενικό εξοπλισμό των εργατών και των χωρικών με όπλα για να παλέψουν την αντεπανάσταση, σε ανακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης, καθώς και ξεκίνημα της απαλλοτρίωσης των καπιταλιστών, των ιδιοκτητών γης και της ιμπεριαλιστικής ιδιοκτησίας, τα οποία μέσα σε διάστημα μερικών μηνών οδήγησαν στην κατάργηση του καπιταλισμού στο νησί.

Δυστυχώς, η πορεία που ακολουθείται από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, είναι η ακριβώς αντίθετη: σύλληψη επαναστατών ακτιβιστών και αγροτών επαναστατών μαχητών, επιστροφή της γης σε ιδιοκτήτες, ιδιωτικοποίηση εθνικοποιημένων επιχειρήσεων και προτάσεις για συνομιλίες, υποχωρήσεις και εθνική ενότητα προς την αντιδραστική συνωμοτική αντιπολίτευση και τους καπιταλιστές. Και ο Γκουαϊδό παραμένει ελεύθερος να συνωμοτεί.

Χόρχε Μαρτίν
Δημοσιεύτηκε στις 7 Μαΐου 2020 στην ιστοσελίδα In Defence of Marxism.
Μετάφραση: Γιώργος Λάλας

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα