Στις 21/01/2021 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ένα νέο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων», το οποίο συγκεκριμενοποιεί τους προβλεπόμενους χειρισμούς της αστυνομίας απέναντι στις δημόσιες συναθροίσεις στο πλαίσιο του αντιδραστικού νόμου για τις διαδηλώσεις που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και εντείνει ακόμα περισσότερο τον αυταρχικό του χαρακτήρα.
Με αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση θέλει να «φακελώσει» ακόμα πιο απροκάλυπτα τα φυσικά πρόσωπα – διοργανωτές των διαδηλώσεων μέσα από τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. από τους διοργανωτές. Σε αυτή την πλατφόρμα που συνδέεται με το taxisnet, οι διοργανωτές θα αναφέρουν τα προσωπικά τους στοιχεία και ό,τι άλλο ζητάει η αστυνομία. Με αυτό τον τρόπο, η αστυνομία θα μπορεί να διώκει δικαστικά ανά πάσα στιγμή τους υπεύθυνους των συγκεντρώσεων και να τους συλλαμβάνει με την παραμικρή αφορμή. Αυτό, σε συνδυασμό με το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2020, σημαίνει ότι η αστυνομία μπορεί να κηρύσσει παράνομη μια συγκέντρωση ακόμα και λίγα λεπτά πριν αυτή αρχίσει και να συλλαμβάνει όσους παίρνουν μέρος σε αυτήν με ποινή φυλάκισης ενός έτους, ακόμα και αν δεν κατηγορηθούν για κάποια αξιόποινη πράξη
Αυτά τα μέτρα έχουν ως στόχο τις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος και ιδιαίτερα τις αυθόρμητες κινητοποιήσεις της νεολαίας και την τρομοκράτηση όσων συμμετέχουν σε αυτές. Οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις (που ως επί το πλείστον πραγματοποιούνται από μαθητές), οι οποίες δεν έχουν κάποιον επίσημο διοργανωτή, είναι παράνομες και θα είναι στην ευχέρεια της αστυνομίας αν θα διαλυθούν ή όχι. Φυσικά, ο διοργανωτής μιας συγκέντρωσης στοχοποιείται και μπορεί να κατηγορηθεί για κάθε αξιόποινη πράξη που προκαλείται από οποιονδήποτε συμμετέχει στη συνάθροιση, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως, και των προβοκατόρων της αστυνομίας.
Σκανδαλώδης επίσης, είναι η πρόβλεψη για οριοθέτηση από την αστυνομία του χώρου που θα παραβρίσκονται οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ουσιαστικά παραβιάζεται η ελευθερία του Τύπου, καθώς η αστυνομία ουσιαστικά θα αποφασίζει για το είδος και το εύρος της ενημέρωσης των ΜΜΕ. Είναι τουλάχιστον ειρωνικό αυτό να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως μέτρο για τη σωματική προστασία των δημοσιογράφων. Αυτό το μέτρο θα παρεμποδίσει ιδιαίτερα το έργο των εναλλακτικών (στην κυρίαρχη «κοινή γνώμη») μέσων ενημέρωσης, αλλά και των μέσων ενημέρωσης των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων.
Το «Σχέδιο», σε συνδυασμό με τον περσινό νόμο περί δημόσιων συγκεντρώσεων και το νομοσχέδιο για την Παιδεία που περιέχει τη δημιουργία αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια, έχει ως ξεκάθαρο στόχο την καταστολή και την τρομοκράτηση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Η άρχουσα τάξη σχεδιάζοντας στο βωμό της αντιμετώπισης της βαθιάς κρίσης του συστήματος τη λήψη σκληρών μέτρων επίθεσης στο βιοτικό επίπεδο του εργαζόμενου λαού, εξοπλίζεται από τώρα με ένα αυταρχικό νομικό καθεστώς για να καταστείλει τους μαζικούς αγώνες που θα ξεσπάσουν αναπόφευκτα, προβάροντας το μάλιστα από τώρα με πρόσχημα την πανδημία.
Έτσι, η χθεσινή διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 26/01/2021, αποκαλύπτει την αυταρχική φύση της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και συνολικά της σημερινής, ψευδεπίγραφης αστικής δημοκρατίας. Αυτή η απόφαση είναι επανάληψη των αντίστοιχων προκλητικών απαγορεύσεων στις 17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου, ημερομηνίες που συνδέονται με μεγάλες επετείους και διαδηλώσεις της νεολαίας. Αυτή τη φορά όμως, η συγκεκριμένη απαγόρευση στοχοποιεί τις διαδηλώσεις των φοιτητικών συλλόγων που γίνονται κάθε Πέμπτη ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση, το οποίο η ίδια η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.
Οι εργαζόμενοι και οι νέοι της χώρας θα πρέπει να παλέψουν ενωτικά και μαζικά για να καταργηθούν αυτά τα αυταρχικά μέτρα! Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ζωτική ανάγκη η δημιουργία ενός Ενιαίου Μετώπου Αγώνα που θα περιλαμβάνει τις μαζικές οργανώσεις και συλλογικότητες των φοιτητών, των μαθητών και γενικότερα της νεολαίας, τα εργατικά συνδικάτα, καθώς και τα εργατικά κόμματα. Οι συλλογικότητες που θα συμμετάσχουν στο Ενιαίο Μέτωπο Αγώνα θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα πάλης που θα περιλαμβάνει κοινές συνεντεύξεις Τύπου, διαδικτυακές εκδηλώσεις, υγειονομικά περιφρουρημένες δράσεις και συγκεντρώσεις και την προετοιμασία μιας καλά προετοιμασμένης γενικής απεργίας, με μαζικές διαδηλώσεις και καταλήψεις σχολείων και σχολών. Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι όχι μόνο η κατάργηση των αυταρχικών-ταξικών νόμων και μέτρων της κυβέρνησης, αλλά και η ανατροπή της κυβέρνησης, για την εκλογή μιας εργατικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η οποία θα λάβει τα αναγκαία επαναστατικά μέτρα για για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού.