Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΜαθητές από την Αθήνα: «Με τον αγώνα γινόμαστε η φωνή των νέων...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Μαθητές από την Αθήνα: «Με τον αγώνα γινόμαστε η φωνή των νέων που χάθηκαν στα Τέμπη!»

Συνεντεύξεις για τις δράσεις και τις καταλήψεις στο 7ο ΓΕΛ Καλλιθέας, το 20ο ΓΕΛ Αθηνών και το 65ο ΓΕΛ Αθηνών, με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη.

Η Φ., μαθήτρια στο 7ο ΓΕΛ Καλλιθέας, μάς παραχώρησε συνέντευξη στις 6/3/2023 πριν γίνει η κατάληψη στο σχολείο της, ενώ ο Χρήστος, μαθητής στο ίδιο σχολείο, έδωσε τη συνέντευξη στις 9/3/2023 όταν είχε ήδη ξεκινήσει η κατάληψη δυο ημέρες πριν. Επίσης πήραμε συνέντευξη στις 10/3/2023 από τον πρόεδρο του 15μελούς συμβουλίου του υπό κατάληψη 20ού ΓΕΛ Αθηνών, Βαγγέλη, καθώς και άλλους μαθητές του σχολείου. Επιπλέον πήραμε την ίδια ημέρα συνέντευξη από μαθητές του 65ου ΓΕΛ Αθηνών.

1) Ποια ήταν η αντίδραση των συμμαθητών σου και η δική σου όταν μάθατε για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη;

Φ., μαθήτρια στο 7ο ΓΕΛ Καλλιθέας: Όταν το είδα το επόμενο πρωί δεν είχα καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Εγώ το είδα την ώρα που ήμουν στο σχολείο οπότε δεν ήξερα ακριβώς το τι είχε συμβεί. Το μεσημέρι όταν άρχισα να παρακολουθώ κατάλαβα ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά. Και σοκαρίστηκα ειδικά όταν ακούγαμε όλους τους γονείς αυτών των παιδιών να λένε ότι ήταν στο τρένο και για τους νεκρούς. Καθίσαμε με τα παιδιά κυρίως της τάξης μου και το συζητούσαμε και όλοι είχαν την ίδια αντίδραση. Το σοκ από την μια, τη στεναχώρια από την άλλη. Γιατί χάθηκαν, δυστυχώς, παιδιά. Παιδιά τα οποία γυρνούσαν από ένα τριήμερο που έμελλε να είναι το τελευταίο τους.

Χρήστος, μαθητής στο 7ο ΓΕΛ Καλλιθέας: Ήταν σοκαριστικό. Τόσα παιδιά της ηλικίας μας «φύγανε». Εγώ προσωπικά σοκαρίστηκα όταν το έμαθα το επόμενο πρωί. Στην αρχή δεν είχαμε καταλάβει την έκταση του προβλήματος. Δεν είχαν δημοσιευτεί ακριβώς τα στοιχεία. Ξέραμε πως υπήρχαν κάποιοι νεκροί. Μετά μάθαμε, όμως, πως ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός νεκρών με νέα παιδιά της ηλικίας μας. Ξεκινήσαμε να συζητάμε και για δράσεις αργότερα, μετά από κάνα-δυο μέρες όπου φάνηκε η μεγάλη έκταση του ζητήματος.

Βαγγέλης, μαθητής στο 20ό ΓΕΛ Αθηνών: Αρχικά σοκαριστήκαμε και από την πρώτη στιγμή σκεφτήκαμε και εμείς να δράσουμε όπως και όλοι στη χώρα με τις πορείες που κάνουνε. Θέλαμε να δώσουμε και εμείς το στίγμα μας και να περάσουμε και εμείς ένα μήνυμα. Να μη μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα.

Μαθητής 20ού ΓΕΛ Αθηνών: Στην αρχή δεν είχαμε καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά όταν είδαμε διάφορα διαδικαστικά ζητήματα όπως το ότι η Ελλάδα είχε πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ένα παρόμοιο ζήτημα για τις συγκοινωνίες στη χώρα και το ότι δεν είχε γίνει τίποτα, καταλάβαμε ότι έπρεπε να δράσουμε και να κινητοποιηθούμε.

Μαθητής 65ου ΓΕΛ Αθηνών: Νομίζω ότι ήταν ένα σοκ για όλους, δηλαδή στο άκουσμα και πριν ακόμα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες για το δυστύχημα ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι. Όταν ακούς ότι συγκρούονται μετωπικά δύο τρένα. Όταν ακούς ότι υπήρξαν και θύματα είναι ένα σοκ. Πολλοί έχουμε αδέρφια και φίλους που είναι φοιτητές και ειδικά όταν μαθαίνεις μετά ότι χάθηκαν τόσοι νέοι άνθρωποι.

2) Ποιος ή ποιοι πιστεύεις ότι ευθύνονται για αυτό το τραγικό συμβάν;

Φ.: Δεν μπορώ να πω ότι φταίει κάποιος συγκεκριμένος. Σαφώς φταίει και ο σταθμάρχης αλλά σημαντικό ρόλο έχει το κράτος που θα μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια να φτιάξει το σιδηροδρομικό δίκτυο των τρένων εδώ και πολλά χρόνια γιατί έχουν συμβεί και συμβαίνουν περιστατικά τέτοιου είδους στο σημείο εκείνο. Δεν γίνεται ειλικρινά εν έτει 2023 να μπορούμε να βλέπουμε που είναι η παραγγελία μας, που σταματάει το μηχανάκι και να μην μπορούμε να δούμε που είναι το τρένο επί 12 λεπτά που βρισκόταν στην ίδια γραμμή. Ή ότι δεν ξέρουμε πόσα άτομα ήταν μέσα στο τρένο και πόσα έβγαλαν εισιτήριο μέσα στο ίδιο τρένο. Που πλέον όπου και να μπεις σε έχουν «φακελωμένο» και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα άτομα ήταν στο συγκεκριμένο τρένο; Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και φτάνουμε στο σημείο ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον.

Χρήστος: Δεν πιστεύω πως όλη η ευθύνη υπάρχει στον σταθμάρχη, ο οποίος είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Από πίσω υπάρχει ολόκληρο επιτελείο. Δεν είχαν καμία δικλείδα ασφαλείας. Δεν είχαν φροντίσει από την κυβέρνηση να υπάρχει ακόμα και η παραμικρότερη προσοχή. Τα παραδώσανε σε μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία τα άφησε στη μοίρα της. Είχαν χτυπήσει πολλά καμπανάκια πρωτύτερα ότι δεν ήταν ασφαλή τα τρένα και θα μπορούσε να γίνει κάποιο ατύχημα και για να τα συζητήσουμε όλα αυτά έπρεπε πρώτα να γίνει το μοιραίο.

Βαγγέλης: Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι φταίει η κυβέρνηση. Έχουν δοθεί τόσα εκατομμύρια και δεν έχουν βελτιώσει το σιδηροδρομικό δίκτυο ακόμα. Το παραμέλησαν αρκετά.

Μαθητής 65ου ΓΕΛ Αθ.: Σίγουρα δεν είναι ο σταθμάρχης που λέγανε. Σίγουρα δεν είναι μόνο ο σταθμάρχης γιατί δεν μπορείς να ρίξεις την ευθύνη σε ένα μόνο άτομο. Είναι και υποχρέωση του κράτους να έχει πολύ καλές εγκαταστάσεις, να διασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών. Σίγουρα είναι και η ανευθυνότητα του σταθμάρχη, δηλαδή να δέχεται μια θέση στην οποία ξέρει και ο ίδιος ότι δεν έχει την κατάλληλη κατάρτιση για να την υποστηρίξει, αλλά κάποιος τον τοποθέτησε εκεί.

3) Τι περιλάμβαναν οι δράσεις που κάνατε για το δυστύχημα-έγκλημα στα Τέμπη στο σχολείο σου;

Φ.: Οι συμμαθητές μου (οι μαθητές του σχολείου) αποφασίσαμε να φτιάξουμε με τσάντες την λέξη «Τέμπη» και να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή ώστε τουλάχιστον έτσι να μπορέσουμε να συμβάλλουμε και εμείς κάπως σε αυτό το πραγματικά τόσο τραγικό δυστύχημα-έγκλημα, το οποίο μάς έχει ταράξει όλους και μάς έχει κάνει να ντρεπόμαστε που έχουμε γεννηθεί σε αυτή την χώρα.

Χρήστος: Την Παρασκευή (3/3/2023) αποφασίσαμε να κάνουμε τη δράση που έκαναν τα περισσότερα σχολεία πανελλαδικώς και σχηματίσαμε τη λέξη «Τέμπη» με τις τσάντες μας στο προαύλιο του σχολείου και μάλιστα αυτό έγινε κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος χωρίς να χαθεί μάθημα. Αυτή τη δράση όμως πολλοί δεν την είδαν με καλό μάτι, καθώς θεώρησαν ότι έγινε για αυτοπροβολή και για αυτό οριακά συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός των τσαντών. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να γίνει η κατάληψη του σχολείου για κάποιες ημέρες.

Βαγγέλης: Μέχρι τώρα έχουμε οργανώσει αυτή την κατάληψη ως μία μορφή διαμαρτυρίας από το σχολείο μας.

Μαθητής 20ού ΓΕΛ Αθ.: Μια ομάδα από το σχολείο μας πήγε την Τετάρτη (8/3/2023) στην συγκέντρωση στα Προπύλαια. Γενικά προσπαθούμε όσο μπορούμε να είμαστε δραστήριοι για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό γεγονός.

Μαθητής 65ου ΓΕΛ Αθ.: Εμείς κάναμε μια κατάληψη μιας ημέρας γιατί θέλαμε να πάμε στην πορεία (της 8ης Μαρτίου). Δεν πήγε όλο το σχολείο στην πορεία, αλλά ένα ποσοστό πήγε. Το κάναμε για να μην φάνε απουσίες τα παιδιά γιατί μπορεί να ήθελαν να πάνε, αλλά λόγω απουσιών να μην πηγαίνανε και επίσης την επόμενη ημέρα μετά το δυστύχημα κάναμε και εμείς αυτή τη δράση με τις τσάντες και το βγάλαμε φωτογραφία, όπως έκαναν και πολλά άλλα σχολεία.

Σοφία, μαθήτρια στο 65ο ΓΕΛ Αθηνών: Εμείς κατεβήκαμε στην πορεία και είχε πάρα πολύ νεολαία και είναι πολύ όμορφο όλο αυτό το κίνημα που έχει γίνει γιατί βλέπαμε όλα αυτά τα παιδιά που συγκεντρώνονται και να έχουμε μια φωνή όλοι μαζί. Οπότε ήταν πολύ συγκινητικό γιατί επιτέλους αυτή η γενιά ξεσηκώνεται και θέλει να αλλάξει όλα αυτά που οι προηγούμενοι αποδέχονταν χωρίς να μιλάνε, χωρίς να έχουν καμία αντίδραση και να είναι ουδέτεροι κιόλας. Επειδή είχαν επηρεαστεί από ό,τι τους έλεγαν οι πολιτικοί και έκαναν ό,τι τους έλεγαν.

4) Πώς αποφασίσατε να τις υλοποιήσετε;

Φ.: Ζητήσαμε από όλους να κατέβουν κάτω με την τσάντα τους για να το κάνουμε αυτό, γιατί θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον ένας από εμάς εκεί μέσα (στο μοιραίο τρένο) που δεν θέλω να το σκέφτομαι σε καμία περίπτωση. Κάποιοι φόρεσαν μαύρα και κάποιοι άλλοι άσπρα συμβολικά γιατί τα παιδιά που σκοτώθηκαν δεν έζησαν αρκετά, έκαναν όνειρα και δεν κατάφεραν ποτέ να τα κάνουν πραγματικότητα.

Χρήστος: Εγώ προσωπικά το έμαθα την Τρίτη το πρωί (7/3/2023), όπου ήρθα στο σχολείο και γινόταν ψηφοφορία. Είχε κλείσει το σχολείο και γινόταν ψηφοφορία για το αν θα προχωρήσει η κατάληψη κανονικά και με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, νομίζω ότι ο αριθμός που ψήφισε «κατά» ήταν μονοψήφιος, βγήκε «υπέρ» της κατάληψης και έτσι προχώρησαν οι διαδικασίες.

5) Σας υποστήριξαν οι καθηγητές και οι γονείς σας;

Φ.: Οι περισσότεροι καθηγητές ήταν μαζί μας σε αυτό γιατί ήταν κάτι το οποίο μας άγγιξε όλους και πραγματικά ήταν ο μόνος λόγος να χαρούμε γιατί ξέρουμε πως τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη στιγμή έφυγαν αυτές οι ταμπέλες που μας διαχωρίζουν ως «μαθητές» και «καθηγητές». Ο μόνος άνθρωπος που δεν ήταν μαζί μας σε αυτό ήταν ο διευθυντής, ο οποίος αντί να μας αφήσει να κρατήσουμε έστω μια ώρα για να κάνουμε τη δράση μας, έκανε τα πάντα για να τρέχουμε σε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα για να το φτιάξουμε και να καταφέρουμε έπειτα να μπούμε στο μάθημα.

Χρήστος: Οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τηλεκπαίδευση. Κάποιοι φαίνεται να διαφωνούν. Περιμένουν να δουν πότε θα ανοίξει το σχολείο. Με τη δράση με τις τσάντες υπήρχε στήριξη από κάποιους καθηγητές. Κάποιους γονείς τούς είδαμε χθες (8/3/2023) στην πορεία μαζί με τα παιδιά τους και άλλοι μπορούν να μη συμφωνούν τόσο πολύ με όλα αυτά. Να προτάσσουν το επιχείρημα ότι έτσι χάνεται μάθημα κ.λπ.

6) Τί αντίκτυπο θεωρείς πως είχαν αυτές οι δράσεις;

Φ.: Νομίζω ότι τουλάχιστον έτσι συμβάλαμε σε όλο αυτό επειδή για εθελοντική αιμοδοσία πρέπει να είσαι ενήλικος, κάτι το οποίο αν είχαμε την δυνατότητα θα πηγαίναμε όλοι εκεί για να βοηθήσουμε και πραγματικά θέλω να πιστεύω πως αυτές «οι ψυχές που είναι τώρα στον ουρανό» χαίρονται που παλεύουμε για αυτούς, όχι μόνο εμείς ως σχολείο, αλλά όλοι οι άνθρωποι που έχουν κάνει τα πάντα.

7) Συμμετείχατε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες στο κέντρο της Αθήνας;

Φ.: Ένα μικρό ποσοστό κατέβηκε στις διαδηλώσεις και πραγματικά έτσι «αποκτούμε φωνή» και ευελπιστούμε να ακουστούμε ως λαός. Θα κάνουμε τα πάντα για να καταφέρουμε να ακουστούμε γιατί ευτυχώς ξυπνήσαμε νωρίς.

Χρήστος: Συμμετείχαμε ομαδικά ως σχολείο στις χθεσινές διαδηλώσεις της Τετάρτης (8/3/2023) και κατέβηκε, όπως πιστεύω, ένας ικανοποιητικός αριθμός μαθητών σε αυτή την τόσο μεγάλη πορεία της Αθήνας.

8) Τί είδους δράσεις σκοπεύετε να κάνετε από εδώ και πέρα;

Φ.: Καταλήψεις και πορείες γιατί πρέπει να καταλάβουν αυτοί που έχουν τις υψηλές θέσεις ότι δεν μπορούν να μας ελέγχουν πλέον και πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά αυτά έγιναν οι φωνές όλων των νεκρών μαθητών και φιλάθλων που χάθηκαν εκεί πιο παλιά και δεν θα το αφήσει κανείς να πάει αυτό χαμένο. Δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια μας σε ένα τέτοιο δυστύχημα – έγκλημα και να περάσει έτσι απλά. Είμαστε παιδιά, τα οποία σε λίγο καιρό θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τρένα γιατί και εμείς θα γίνουμε φοιτητές.

Χρήστος: Θα δούμε. Τώρα προχωράμε κανονικά την κατάληψή μας. Δεν την «ανοίγουμε» μετά την πορεία (της 8ης Μαρτίου) και θα δούμε τώρα άμα θα πετύχουμε κάτι από όλο αυτά ή αν θα κρίνουμε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι δράσεις.

Βαγγέλης: Ανάλογα και με το πώς θα κινηθούν και οι υπόλοιποι. Θέλουμε να δούμε κάποιες αλλαγές όπως θέλει να δει όλη η Ελλάδα. Όλος ο ελληνικός λαός. Αυτό το λίγο που μπορούμε, που ίσως να μην ενδιαφέρει και κανέναν. Εμείς έτσι δραστηριοποιούμαστε. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Μαθητής 65ου ΓΕΛ Αθ.: Σίγουρα τώρα που εγώ, τουλάχιστον, ψηφίζω φέτος και πολλά άλλα παιδιά θα είμαστε πιο κινητοποιημένοι και θα παρακολουθούμε πιο στενά την επικαιρότητα.

9) Έχετε κάποιου είδους συντονισμό με άλλα σχολεία της περιοχής;

Χρήστος: Αυτό δεν το γνωρίζω. Δεν έχω ακούσει να έχουμε ακριβώς συντονισμό και να γίνονται οι καταλήψεις σε συνεργασία. Βέβαια τα 15μελή συμβούλια μπορεί να συνεργάζονται κατά κάποιο τρόπο μεταξύ τους. Πάντως στη χθεσινή πορεία (της 8ης Μαρτίου) κατεβήκαμε μεμονωμένα ως σχολείο.

Βαγγέλης: Έχω μιλήσει με το 65ο ΓΕΛ Αθηνών και κοντινά σχολεία στην περιοχή. Κάνανε και αυτοί μια κατάληψη για 2-3 μέρες.

Μαθητής 20ού ΓΕΛ Αθ.: Αλλά κάτι συντονισμένο μαζί δεν έχουμε κάνει.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα