Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΘόδωρος Μαράκης: «Το μεγάλο πολιτικό κενό στ’ αριστερά θα καλυφθεί νομοτελειακά»

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Θόδωρος Μαράκης: «Το μεγάλο πολιτικό κενό στ’ αριστερά θα καλυφθεί νομοτελειακά»

Συνέντευξη με τον Θόδωρο Μαράκη για τις πολιτικές εξελίξεις στο φως των πρόσφατων εκλογών.

Ο Θόδωρος Μαράκης είναι ένα από τα παλιότερα στελέχη του μαρξιστικού κινήματος στην ελληνική Αριστερά. Ακολουθεί μια σύντομη συνέντευξη που μας παραχώρησε με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις στο φως των πρόσφατων εκλογών.

«ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»: Σύντροφε Μαράκη, ποιο ήταν κατά την άποψή σου το πιο σημαντικό στοιχείο των εκλογών;

Θόδωρος Μαράκης: Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι Η ΑΠΟΧΗ. Τι συμπέρασμα βγάζουμε από αυτή την συμπεριφορά των λαϊκών μαζών; Εκφράζει την απόρριψη του κοινοβουλευτισμού σε αυτή την περίοδο; Ασφαλώς όχι. Εκφράζει κύρια τη βαθιά αηδία του για τα κόμματα του κατεστημένου, την απογοήτευση από τον εκφυλισμό των πάλαι ποτέ “αριστερών” κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και την απέχθειά τους για το σταλινικό ΚΚΕ, που συνεχίζει να εξυμνεί και να στηρίζει τον καταρρεύσαντα ανύπαρκτο γραφειοκρατικό “σοσιαλισμό”, και βέβαια, δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία και εμπιστοσύνη στην άμαζη και πολυδιασπασμένη και κάπως ανύπαρκτη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Έτσι έχουν μπροστά τους μια κατάσταση αδιεξόδου!

«Ε»: Δεν εκφράζει όμως η μεγάλη αποχή και μια γενικότερη δυσπιστία για το αστικό πολιτικό σύστημα από τις μάζες;

Θ.Μ: Νομίζω ότι οι λαϊκές μάζες έχουν σύγχυση πάνω σ’ αυτό το θέμα επειδή δεν έχουν εναλλακτική πρόταση. Η κατάρρευση του υπαρκτού “σοσιαλισμού” βρίσκει ακόμη και σήμερα πίσω τη συνείδηση. Αυτό κάποια στιγμή η καπιταλιστική κρίση και βαρβαρότητα θα το αλλάξει μέσα από τους αγώνες τους. Ωστόσο, όπως ο Τρότσκι γράφει «θα μπουν στη μάχη με την στυφή γεύση του τι δεν θέλουν». Το τι θέλουν θα τους το προσδιορίσει το αναγκαίο να βρίσκεται επικεφαλής, επαναστατικό κόμμα! Αλλά δυστυχώς είμαστε ακόμη λίγο μακριά…

«Ε»: Συμφωνείς με την άποψη ότι η ΝΔ και η κυβέρνηση βρίσκονται σε μια πορεία φθοράς;

Θ.Μ: Η Νέα Δημοκρατία πήρε πρωτιά και κυβέρνηση, αλλά έχασε ψήφους. Στην πραγματικότητα το ψηλό ποσοστό της σε σχέση με το σύνολο του εκλογικού σώματος είναι αρκετά πιο χαμηλά! Αυτό φάνηκε πιο καθαρά στις δημοτικές εκλογές, ιδιαίτερα στην Αθήνα. Βέβαια είχε το πιο ψηλό ποσοστό συσπείρωσης απ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς και βρίσκεται σε πορεία φθοράς.

«Ε»: Πως είδες το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Θ.Μ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε καθοδική πορεία προοδευτικά και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Οι πιθανότητες για διάσπαση έχει πολύ ψηλές δυνατότητες, η αποχώρηση μελών και στελεχών συμβαίνει ήδη. Μετά τη διάσπαση θα πάει ακόμα πιο δεξιά, να μην εκπλαγούμε αν συγκυβερνήσει με τη ΝΔ!

«Ε»: Μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση το ΠΑΣΟΚ και να ανακάμψει;

Θ.Μ: Το ΠΑΣΟΚ είχε μια σχετική άνοδο από την παλιννόστηση των απογοητευμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ πασόκων. Δεν έχει πλέον τις δυνατότητές να γυρίσει στο πάλαι ποτέ ένδοξο παρελθόν του!

«Ε»: Πώς είδες το αποτέλεσμα του ΚΚΕ;

Θ.Μ: Το ΚΚΕ γνωρίζει μια σχετική οριακή άνοδο με αποκορύφωμα τους ψήφους που πήρε στις δημοτικές εκλογές. Η ιδιαιτερότητα των δημοτικών εκλογών όπου τα επικεφαλής πρόσωπα παίζουν και οι τοπικοί ακτιβισμοί παίζουν σοβαρό ρόλο του έδωσε αυτή την δυνατότητα. Πάντως δεν έχει προοπτικές για υψηλά ποσοστά για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

«Ε»: Ωστόσο, έχουμε διαπιστώσει ότι αρκετοί αριστεροί αγωνιστές, πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κοιτούν προς το ΚΚΕ. Τι θα όφειλε να κάνει για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους;

Θ.Μ: Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι δυνατόν «οι αρκετοί αριστεροί αγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ» να κάνουν το ΚΚΕ κόμμα εξουσίας. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να προσελκύσει τουλάχιστον την πλειοψηφία όλων αυτών που απείχαν από τις εκλογές. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να αποκηρύξει το σταλινισμό, να ασκήσει ενωτική πολιτική απέναντι στην υπόλοιπη αριστερά να υιοθέτηση το μεταβατικό πρόγραμμα, να αποκαταστήσει τον Τρότσκι, να καταδικάσει τη δυνατότητα του σοσιαλισμού σε μια μόνο χώρα, να επιτρέψει την δημοκρατία στο κόμμα αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των τάσεων, να προβάλλει άμεσα την ψήφιση του για το σχηματισμό Εργατικής Κυβέρνησης με σοσιαλιστικό πρόγραμμα και όχι να παραπέμπει τη λύση τον προβλημάτων στο σοσιαλισμό του μέλλοντος και μάλιστα στο πρότυπο του σοσιαλισμού που κατέρρευσε! Αλλά αυτά δεν πρόκειται να συμβούν ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα!

«Ε»: Η ακροδεξιά θεωρείς ότι έχει δυναμική;

Θ.Μ: Η ακροδεξιά στις βουλευτικές ανέβηκε ευτυχώς όχι σημαντικά, ωστόσο στις δημοτικές δεν φάνηκε η ύπαρξή της μάλιστα είχαμε το ευχάριστο γεγονός την σημαντική μείωση των ψήφων-σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές- του φασίστα Κασιδιάρη. Οι «Σπαρτιάτες» από την άλλη έχουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που κάνουν αβέβαιη την επιβίωσή τους.

«Ε»: Συνεπώς σε ποιο σημείο της πολιτικής κατάστασης βρισκόμαστε;

Θ.Μ: Είμαστε στο σημείο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί η σαπίλα του πολιτικού κατεστημένου και η φανερή αδυναμία τις Αριστεράς να δώσει διέξοδο και προοπτικές στις λαϊκές μάζες, ιδιαίτερά το ΚΚΕ – δεν αναφέρουμε καν την εξωκοινοβουλευτική αριστερά – πράγμα που φάνηκε ότι από το εκκατομύριο και πλέον ψήφων της αποχής δεν κατάφερε παρά να συγκεντρώσει μερικές χιλιάδες. Γεγονός που δεν υποτιμούμε, αλλά που δεν συνιστά μια ουσιαστική στροφή των λαϊκών μαζών προς τα αριστερά. Δημιουργεί ένα κενό που δεν μπορούμε μετά βεβαιότητας να προβλέψουμε από ποιόν θα καλυφθεί!

«Ε»: Ποια είναι η γνώμη σου για την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά;

Θ.Μ: Η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά εξακολουθεί να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ψήφων, μάλιστα στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές οι ψήφοι της μειώθηκαν σε σχέση με τις πρώτες! Ωστόσο είναι αλήθεια ότι στις δημοτικές είχε μικρές αλλά σημαντικές επιτυχίες, σ’ αυτό ρόλο έπαιξε η πρωτοποριακή συμμετοχή των αντικαπιταλιστικών σχημάτων στα κινήματα των τοπικών κοινωνιών και οπωσδήποτε ο ενωτικός και αμεσοδημοκρατικός χαρακτήρας των σχημάτων. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την πολυδιασπασμένη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

«Ε»: Πως διαμορφώνονται λοιπόν οι πολιτικές προοπτικές και σε σχέση με το κίνημα;

Θ.Μ: Για να δούμε λοιπόν τις προοπτικές. Δεν είναι καθόλου απίθανο η παθητική αποχή των λαϊκών μαζών σε κάποια φάση – όχι στο άμεσο μέλλον – κάτω από την πίεση της ακρίβειας – 200 ευρώ ο τενεκές το λάδι, που είναι βασική τροφή για τον Έλληνα – από την επίθεση της δεξιάς νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης-βλέπε τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο- στις κατακτήσεις του κινήματος, να μεταστραφεί σε δυναμική αντίδραση περνώντας ακόμη και πάνω από το κεφάλι της αισχρά ρεφορμιστικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ! Η σημερινή κατάσταση εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι δεν έχει αίσιο τέλος κάθε εγκυμοσύνη, εξ’ άλλου μπορεί και να μην συμβεί, όμως για να μην πιαστούμε στον ύπνο σαν τις μωρές παρθένες πρέπει να έχουμε στο νου μας μια τέτοια δυνατότητα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προετοιμαστούμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν συμβεί είναι είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ θα το εκφυλίσει και θα το απογοητεύσει. Άρα κενό!

«Ε»: Μπορεί αυτό το κενό να μείνει ακάλυπτο;

Θ.Μ: Το κενό θα καλυφθεί είναι νόμος καθολικός. Η εξωκοινοβουλευτική και ιδιαίτερα η επαναστατική αριστερά χρειάζεται να προετοιμαστεί για να καλύψει το κενό και να δώσει καθοδήγηση στο κίνημα. Πρώτο βήμα η ενοποίηση είτε σε μετωπική, είτε σε ομοσπονδιακή βάση τύπου “Φεντερασιόν” αλλά πάνω στη βάση ενός επαναστατικού μεταβατικού προγράμματος. Αν αυτό δεν συμβεί τότε ο κίνδυνος να καλυφθεί το κενό από ένα βοναπαρτιστικό αντιδραστικό σχήμα ή πρόσωπο θα είναι πραγματικός. Όπερ έδει δείξε!

«Ε»: Κλείνοντας θα θέλαμε να σχολιάσεις και την επιτυχία της διεθνούς καμπάνιας «Είσαι κομμουνιστής; Οργανώσου!». Έχει διπλασιάσει τα μέλη της Διεθνούς μας, έχει πολλαπλασιάσει την απήχησή της, ενώ έχει αξιόλογη απήχηση και σε νέους αγωνιστές στην Ελλάδα. Τι θα ήθελες να πεις σαν παλιός αγωνιστής στους νέους αγωνιστές που στρέφονται σήμερα στις ιδέες του κομμουνισμού;

Θ.Μ: Η ζωή πέρα από τον καπιταλισμό είναι ωραία! Οι νέες γενιές οφείλουν να καθαρίσουν την ανθρωπότητα από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και να την οδηγήσουν στο βασίλειο της ελευθερίας. Το τονίζω: ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΤΟ ΜΟΝΟ ΑΝ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΑΡΞ, ΕΓΚΕΛΣ, ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΤΡΟΤΣΚΙ.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα