Αντίσταση στις πιέσεις των αστών – Κύριο άρθρο εφημερίδας ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (τ.37)

seb-daskalopoulos-tsipras

Διαβάστε το κύριο άρθρο του τεύχους της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ που κυκλοφορεί στα περίπτερα στα περίπτερα της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου, των Χανίων, των Ιωαννίνων, του Βόλου, της Λάρισας και της Ρόδου!

Η ιστορική εποχή που διανύουμε με ορόσημο μετάβασης την εμφάνιση της κρίσης το 2008, είναι η εποχή της έκρηξης των ταξικών συγκρούσεων, των επαναστάσεων, αλλά και των αντεπαναστάσεων, εκεί που η εργατική τάξη εξαιτίας της απουσίας κατάλληλης ηγεσίας δεν θα μπορέσει να πάρει την εξουσία στα χέρια της.

Τα συγκλονιστικά γεγονότα που εκτυλίσσονται παγκόσμια, μας δίνουν ένα αυθεντικό δείγμα από τη φύση αυτής της νέας εποχής. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις γέννησαν στο Ιράκ έναν εμφύλιο και οδηγούν στην τριχοτόμηση της χώρας, με τους «τζιχαντιστές» να απειλούν να επιβάλουν ένα ακόμα εφιαλτικότερο καθεστώς από το σημερινό. Στην Ουκρανία το φιλοδυτικό καθεστώς, με «δεξί χέρι» τους νεοναζί, σκορπά τον τρόμο στην εξεγερμένη ανατολή, όπου οι εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα παλεύουν ηρωικά για τη θεμελίωση «Λαϊκών Δημοκρατιών», συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα τον κυνικό ρόλο του αστού βοναπάρτη και υποτιθέμενου προστάτη τους, Πούτιν. Στη Βραζιλία οι εξαθλιωμένες εργατικές μάζες βρίσκονται σε προεπαναστατικό αναβρασμό διαμαρτυρόμενες για τις προκλητικές δαπάνες του «Μουντιάλ», ενώ στην Ευρώπη, οι Ισπανοί εργαζόμενοι και η νεολαία μπαίνουν στο προσκήνιο διαδηλώνοντας κατά της διεφθαρμένης μοναρχίας.

Ολόκληρος ο καπιταλιστικός κόσμος βρίσκεται σε βαθειά κρίση και στο χείλος πρωτόγνωρων ταξικών συγκρούσεων, που από ιστορική σκοπιά ξανακάνουν απόλυτα επίκαιρο το δίλλημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Σε μια τέτοια διεθνώς ταραγμένη περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, τα όνειρα της ελληνικής αστικής τάξης για οριστική διάσωση από τη χρεοκοπία και για μακροημέρευση του ελληνικού καπιταλισμού – με δεδομένη τη σκληρή στάση των δανειστών της τρόικας που δεν θέλουν να δημιουργήσουν με το ελληνικό χρέος τετελεσμένα «γενναιοδωρίας» προς διεκδίκηση και από τους υπόλοιπους υπερχρεωμένους του Νότου – για να γίνουν πραγματικότητα θα πρέπει να κλιμακωθεί ο ταξικός πόλεμος που κηρύχτηκε στην εργατική τάξη και τον φτωχό λαό με τα Μνημόνια. Νέες μαζικές απολύσεις, περικοπές και φόροι βρίσκονται μπροστά μας, στο όνομα των επιδιωκόμενων «πλεονασμάτων» και μιας ανάπτυξης, που ακόμα και αν συμβεί «ονομαστικά», δεν πρόκειται να αποτρέψει την επιδείνωση της ζωής των μαζών.

Η συγκυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα που ανέδειξαν τα κόμματα που τη συγκροτούν σε δεύτερο και τέταρτο αντίστοιχα, είναι φανερό ότι βρίσκεται σε βαθειά κρίση, εμφανίζοντας μια εικόνα αποδιοργάνωσης και εσωτερικών ανταγωνισμών, που προβληματίζει τους αστούς. Έτσι προετοιμαζόμενοι για το άμεσο μέλλον, οι αστοί επικεντρώνουν την προσοχή τους στην απόπειρα να «σύρουν» την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συγκυβέρνηση με αστικά κόμματα, που θα διαχειριστεί τον σάπιο ελληνικό καπιταλισμό και θα μετατρέψει το κόμμα στα μάτια των εργαζόμενων και της νεολαίας από ελπίδα σοσιαλιστικής αλλαγής σε έναν ακόμα σοσιαλδημοκρατικό αποστάτη.

Όλοι οι αριστεροί και κομμουνιστές αγωνιστές της χώρας πρέπει να αγωνιστούν για να αποτρέψουν αυτή την ολέθρια προοπτική, με συντονισμένο τρόπο και στη βάση ξεκάθαρων ιδεολογικών και προγραμματικών θέσεων, που μόνο ο γνήσιος μαρξισμός, απαλλαγμένος από τις χρεοκοπημένες σοσιαλδημοκρατικές, σταλινικές, «ευρωκομμουνιστικές» ή «μεταμοντέρνες» προσμίξεις μπορεί να προσφέρει. Δεν αμφισβητούμε τις «καλές προθέσεις» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει την εκλογική απήχηση του κόμματος. Η πολιτική κατεύθυνση που επιλέγει όμως για να το επιτύχει αυτό, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αμφισβητούμε λοιπόν και αντιπαλεύουμε ανοικτά την πολιτική της συμφιλίωσης με τον καπιταλισμό που μεθοδικά ακολουθεί η ηγετική ομάδα του κόμματος, η οποία αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει τελικά, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πάνω από όλα, την ίδια την εργατική τάξη και τους αγώνες της σε αδιέξοδο.

Η Κομμουνιστική Τάση σας καλεί να στηρίξετε ενεργά τον πολιτικό της αγώνα, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στο συνολικό μαρξιστικό προσανατολισμό της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος, σαν την αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει πράξη ο ζωτικός σκοπός της σοσιαλιστικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ, που θα εγκαθιδρύσει μια κοινωνικοποιημένη και δημοκρατικά σχεδιασμένη οικονομία, ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη του σοσιαλισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

{fcomment}