Για την Κομμουνιστική Τάση

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Επικαιρότητα «Σχολιάζοντας την εξουσία» Πώς μεθοδεύεται μια «άριστη» αρπαχτή

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Πώς μεθοδεύεται μια «άριστη» αρπαχτή

Ένα εκτεταμένο σχόλιο για την άθλια κυβερνητική μεθόδευση με τα voucher.

Η κυβέρνηση των «αρίστων» κομπάζει σε κάθε ευκαιρία για τη «σοβαρή» και «υπεύθυνη» στάση της για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας απ’ αυτό που προσπαθεί να μας παρουσιάσει. Η πανδημία χρησιμοποιείται από μέρους της ως χρυσή ευκαιρία, για να στηθεί ένα τρελό «φαγοπότι» για τα αρπακτικά του ιδιωτικού τομέα.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι παίρνουν το «ξεροκόμματο» των 533€ το μήνα, τεράστια ποσά κατευθύνονται στις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους καναλάρχες, τους εργολάβους των διοδίων, τις ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια. Κι όμως, το βαρέλι δεν είχε πιάσει ακόμα πάτο, όπως θα περίμενε κανείς. Το τελευταίο σουξέ των «αρίστων» με την «τηλεκατάρτιση» των επιστημόνων, που εμπίπτουν στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών, από τα ΚΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης) ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Οι εν λόγω επιστήμονες, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αντί να πάρουν κι εκείνοι το επίδομα των 800€ για τον Μάρτη και τον μισό Απρίλη, θα δικαιούνταν 600€ μέσω voucher, για το οποίο θα έπρεπε να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα ασύγχρονης τηλεκατάρτισης. Τα ΚΕΚ, από τη μεριά τους, θα δικαιούνταν 470€ ανά εκπαιδευόμενο. Οι δικαιούχοι επιστήμονες ξεπέρασαν ελαφρώς τους 180.000. Πώς μεταφράζονται σε συνολικά κόστη οι παραπάνω αριθμοί; Αν αυτοί οι 180.000 έπαιρναν το επίδομα των 800€, το συνολικό κόστος θα ήταν 144 εκ. ευρώ. Με την «πατέντα» της τηλεκατάρτισης, τελικά, η επιβάρυνση για τα κρατικά ταμεία θα έφτανε τα 193 εκ. ευρώ, τα 85 εκ των οποίων θα κατέληγαν στα ιδιωτικά ΚΕΚ.

Και γιατί χρησιμοποιήσαμε τον όρο «πατέντα»; Γιατί εδώ έχουμε μια κλασική περίπτωση μεθόδων «άρπα-κόλλα», σκοπός των οποίων ήταν να τροφοδοτηθούν με ζεστό, δημόσιο χρήμα επιτήδειοι ιδιώτες. Χιλιάδες επιστήμονες αναγκάστηκαν, για να πάρουν το επίδομα των 600€, να περάσουν ώρες μαρτυρίου για υλικό, μεταφρασμένο με Google Translate, και με εκπαιδευτικό αντικείμενο, που στη σύγχρονη εποχή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, απευθύνεται σε νήπια. Χιλιάδες δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι και γιατροί «έπρεπε» να αποκτήσουν την «περίπλοκη» δεξιότητα του πώς να κλείνουν και να ανοίγουν τον υπολογιστή τους. Ασήμαντη λεπτομέρεια, βέβαια, αποτελεί το γεγονός ότι θα έπρεπε αυτή τη «δεξιότητα» να την έχουν εκ των προτέρων, καθώς η αίτηση για το voucher γινόταν μόνο ηλεκτρονικά…

Σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ, όπως αυτό της «Εφημερίδας των Συντακτών», υπάρχουν πολλές σκιές και αδιαφάνεια στη διαδικασία ανάθεσης (ναι, όσο κι αν εκπλήσσει, έγινε και διαγωνισμός ανάθεσης!), από την οποία εγκρίθηκαν έξι ΚΕΚ. Τα διάφορα «μαργαριτάρια» στο διδακτικό υλικό αυτών των έξι ΚΕΚ έχουν γίνει viral τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν μέσα στο υλικό αυτών των ΚΕΚ υπάρχουν εκφράσεις, όπως «Σκοιλ Ελικικού Προσθέσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν» και «Μέτζη του νέουκτη», και η πληροφόρηση ότι το AIDS είναι ιός που εμφανίστηκε το 2003, τρομάζει κανείς και μόνο στην ιδέα τι μπορεί να περιείχε το διδακτικό υλικό των ΚΕΚ, που απορρίφθηκαν…

Πώς αντέδρασαν τα κυβερνητικά στελέχη απέναντι στο σάλο που απολύτως φυσιολογικά επακολούθησε; Αρχικά, υποστήριξαν ότι βασική τους επιδίωξη είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και ότι αυτά τα 193 εκ. ευρώ που θα δίνονταν για την «τηλεκατάρτιση» και το αντίστοιχο επίδομα προήλθαν από ΕΣΠΑ, το οποίο δε γινόταν να διατεθεί αμέσως στους δικαιούχους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όσο κι αν η κυβέρνηση της ΝΔ υποτιμά τη λαϊκή νοημοσύνη και συνεχίζει να «παίζει» μαζί της, δε θα μπορούσε να μην προσπαθήσει να δώσει κάποιες απαντήσεις και για τα τερατουργήματα, που αποτελούσαν το «διδακτικό υλικό» του «προγράμματος κατάρτισης». Ποιες ήταν οι απαντήσεις των στελεχών του κυβερνητικού κόμματος; Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε το θράσος να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση δεν ορίζει πού θα πάνε τα λεφτά». Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για «δυο-τρία ορθογραφικά λάθη» και για προγράμματα κατάρτισης που «δεν είναι απλά». Η Ζωή Ράπτη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, από τη μεριά της, αφού αρκέστηκε να δηλώσει, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, ότι τα προγράμματα κατάρτισης των ΚΕΚ «είναι μια πρακτική που θα δούμε πολύ προσεκτικά» και ότι «όπου υπάρχουν αστοχίες, θα τις διορθώσουμε», στη συνέχεια εξέφρασε την έκπληξή της για τον ντόρο που προκλήθηκε. Αν μη τι άλλο, οι παραπάνω δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ το λιγότερο που μπορούν να χαρακτηριστούν είναι πρόκληση…

Βέβαια, δυστυχώς (!), τις απόψεις της κυβέρνησης δε συμμερίστηκαν η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, που απαιτούσε το επίδομα των 800€ για τους δικηγόρους, και οι μηχανικοί που, με ψήφισμά τους, απαιτούσαν να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ από τα 80 εκ. ευρώ που «δικαιούνταν» τα ΚΕΚ. Μέσα σ’ αυτό κλίμα γενικής κατακραυγής, η κυβέρνηση, προσπαθώντας να «συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», αναγκάστηκε να καταργήσει το «πρόγραμμα τηλεκατάρτισης», να δώσει το επίδομα των 600€ στους δικαιούχους χωρίς όρους και να μη δώσει το ποσό των 85 εκ. ευρώ που αντιστοιχούσε στα ΚΕΚ.

Ο υπουργός Βρούτσης, που, όπως αναφέραμε ήδη, είχε δει μόνο «λίγα ορθογραφικά λάθη», στη νέα, σχετική του δήλωση ανέφερε ότι το πρόγραμμα κατάρτισης «δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση». Αν και ομολογουμένως είναι έντονη η μεταστροφή στην άποψη του υπουργού, θα μας επιτρέψει να έχουμε την άποψη ότι δεν εξάντλησε και την αυστηρότητά του με τη διατύπωση ότι ο σκοπός δεν υπηρετήθηκε «απόλυτα»… Κατά τα άλλα μας γεννιούνται μερικά εύλογα ερωτήματα σχετικά με τα πρότερα, σχετικά λεγόμενα των κυβερνητικών στελεχών. Πρώτο ερώτημα: τελικά, αφού το επίδομα θα δοθεί άνευ προϋποθέσεων, θα δοθεί μέσω ΕΣΠΑ ή από τον κρατικό προϋπολογισμό; Και αν τελικά ισχύσει το πρώτο, θα γινόταν να δοθεί το επίδομα μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς να ενισχυθούν οι «ιδιώτες»; Δεύτερο ερώτημα: τελικά, μπορεί η κυβέρνηση να ορίζει πού πηγαίνουν τα χρήματα (ή και που δεν πηγαίνουν), όπως είχε δηλώσει ο κ. Γεωργιάδης; Φυσικά, τα ερωτήματα είναι ρητορικά και καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, χωρίς να χρειάζεται την «εξήγηση» των αρμόδιων.

Αυτή η αρπαχτή, που στήθηκε υπέρ των ΚΕΚ, μπορεί να απέτυχε μεν για προφανείς, επικοινωνιακούς λόγους, αλλά αποτελεί μια μικρογραφία του πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός και το κυνήγι του κέρδους και αποκαλύπτει το αποκρουστικό του πρόσωπο. Μπορεί η κυβέρνηση να υποτιμά τη νοημοσύνη μας, αλλά κάνει ό,τι μπορεί, για να αφυπνίσει ακόμα και τον πιο αδαή άνθρωπο για το τι πραγματικά συμβαίνει και τα συμφέροντα ποιων υπηρετεί. Έτσι όπως το πάει, δεν αποκλείεται να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Και αν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρωμάτα συνειδητοποιήσουν τα παραπάνω και την πραγματική δύναμή τους, τότε «θα κάτσει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».


Νίκος Σέντης

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα