Παρά τις εξαγγελίες για έξοδο από τα μνημόνια, η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική τακτική του μαστίγιου και του καρότου και προσπαθεί επικοινωνιακά να συγκαλύψει την αντεργατική της πολιτική, όταν όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι και διατάξεις είναι ψηφισμένοι από τους ίδιους και βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, συνεχίζουν με ιδιαίτερο ζήλο την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, με το αφήγημα ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος και ανάπτυξη.
Και ενώ τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες αυξάνονται, καθώς οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε ποικίλους κινδύνους καθημερινά (πεπαλαιωμένα οχήματα, εντατικοποίηση, έλλειψη προσωπικού, ΜΑΠ κλπ), η κυβέρνηση ετοιμάζει αντιδραστικές ανατροπές στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της “δίκαιης ανάπτυξης”.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την περικοπή στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας μέσω προσωπικής διαφοράς, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία νομοθετική ρύθμιση για να λύσει τη διαφορά Ελεγκτικού Συνεδρίου και Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στους δικαιούχους του επιδόματος που προβλέπει το άρθρο 98 του Ν. 4483/2017 και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να μην έχουν μισθολογική αύξηση στις αποδοχές τους, παρότι τους υπολογίζεται το ανθυγιεινό επίδομα.
Από το 2015 (49 προαπαιτούμενα “θεσμών”) το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας βρίσκεται στο στόχαστρο των τροϊκανών και προβλέπεται ξεκάθαρα η κατάργησή του από 1η Μάρτη 2019 (άρθρο 396 του Ν.4512/2018), καθώς και όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων-διατάξεων-υπουργικών αποφάσεων που ορίζουν το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, προκειμένου «να εναρμονιστούμε με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προαναφερθέν άρθρο του εν λόγω νόμου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συγκροτείται Επιτροπή η οποία θα «επανεξετάσει» τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόδοση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στο Δημόσιο (ΟΤΑ, κλπ), το οποίο θα επανασχεδιαστεί από μηδενική βάση. Θα καθοριστούν δηλαδή, νέα κριτήρια δικαιούχων, νέος τρόπος υπολογισμού, καθώς και το ύψος του επιδόματος που θα δίνεται ανά κατηγορία δικαιούχων.
Η περικοπή στο συγκεκριμένο επίδομα θα ανοίξει το δρόμο για την παραπέρα υπονόμευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ειδικά για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, οι οποίοι υπάγονται και στο ασφαλιστικό καθεστώς των Β.Α.Ε. Μάλιστα, ενδεχόμενη διασύνδεση του νέου μέτρου με το ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει για τα ΒΑΕ, πέραν της μείωσης των μισθών, θα φέρει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 4 έως και 9 χρόνια (από το 58ο που είναι σήμερα, στο 62ο ή 67ο έτος ηλικίας).
Την Τετάρτη 3 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στους Δήμους συμμετείχαν σε απεργία μαζί με άλλους εργαζόμενους του Δημοσίου, με σημείο συγκέντρωσης στο Γενικό Λογιστήριο και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο οικονομικών.
Ο υπουργός κ. Τσακαλώτος αντιμετώπισε με απαξιώση τους απεργούς, αφού απέφυγε για άλλη μια φορά να τους συναντήσει και συνεχίζει να υποκρύπτει από τα συνδικάτα τη λίστα αλλαγών που ορίζουν το νέο καθεστώς απόδοσης του ανθυγιεινού επιδόματος. Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της συνεχίζουν να κοροϊδεύουν και να καθησυχάζουν τους εργαζόμενους ότι δήθεν δεν θα γίνει περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Όμως δεν αρκεί μια 24ωρη απεργία χωρίς προοπτική και με επικοινωνιακού τύπου κινήσεις και φιέστες των συνδικαλιστικών παραγόντων για να αντιμετωπίσουμε την αντεργατική πολιτική Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ηγεσίες των ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ ΟΤΑ και άλλων ομοσπονδιών, δεν είναι αποφασισμένες να οργανώσουν έναν διαρκή και συντονισμένο αγώνα για την ανατροπή των νόμων της 8ετιας (2010-2018) που αφορούν ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΣΥΝΤΑΞΗ – ΩΡΑΡΙΟ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.
Σήμερα χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση του εργατικού κινήματος, με αγωνιστική κατεύθυνση, με ταξική εργατική ενότητα, αλληλεγγύη, συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στη διαμόρφωση των αποφάσεων μέσα από γενικές συνελεύσεις. Να διαμορφωθούν στόχοι πάλης με τα εργατικά δικαιώματα μπροστά και με αιτήματα που θα βελτιώνουν την ζωή των εργαζομένων, όπως:
- Κατάργηση των νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας στα ΒΑΕ. Επέκτασή τους και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που το δικαιούνται από το είδος της εργασίας τους, καθώς και την ένταξή τους στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ
- Αύξηση στο μισθό και την υπερωριακή εργασία. Να χορηγηθούν τα προβλεπόμενα κλιμάκια σε όλους τους υπαλλήλους, να προσμετρηθεί κανονικά ο εργασιακός χρόνος της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική εξέλιξη, που αυθαίρετα η κυβέρνηση με το Ν. 4354/15 έχει καταργήσει
- Να δοθούν τώρα τα μισθολογικά κλιμάκια που προβλέπονται από το Ν. 3660/2008 άρθρο 4 παρ. 3, που έχουν παγώσει με τα μνημόνια, στους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 5, 10, 15 χρόνια πραγματικής εργασίας στα ΒΑΕ
- Κατάργηση των νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας για τη σύνταξη
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες
- Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας
- Καμία απόλυση εργαζόμενου
- Εφαρμογή της Σ.Σ.Ε. για όλους – Αυξήσεις στους μισθούς – Ξεπάγωμα του μισθολογίου – Επαναφορά 13ου & 14ου μισθού – Μείωση ωρών εργασίας – Καμιά περικοπή στις συντάξεις – Ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να διεκδικηθούν από τους εργαζόμενους μόνο με συντονισμένους, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες. Με αποφάσεις μέσα από Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, συνδέοντας τα προβλήματά μας με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατά της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής, της λιτότητας, της εξαθλίωσης που εφαρμόζει κι αυτή η κυβέρνηση.
Γιώργος Ορταντζόγλου
Μέλος Σωματείου εργαζομένων Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας