Η εκτίμησή μας για την Πανελλαδική Σύσκεψη της ΛΑΕ. Η βάση έχει διάθεση για συζήτηση και ενεργή συμμετοχή, αλλά οι αντιδημοκρατικές διαδικασίες προκαλούν έντονο προβληματισμό.
Το Σαββατοκύριακο 21-22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά η πρώτη Πανελλαδική Σύσκεψη της Λαϊκής Ενότητας. Σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 1.400 αντιπρόσωποι από σχεδόν 250 τοπικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα.
Η συμμετοχή αυτού του αριθμού συντρόφων και συντροφισσών από όλες τις οργανώσεις ήταν αξιοσημείωτη. Με βάση το «εκλογικό» μέτρο 1:4 (εκτός από μερικές εξαιρέσεις πολύ μικρών τοπικών), η ΛΑΕ αριθμεί τουλάχιστον 5.000 μέλη πανελλαδικά, αριθμός που συνιστά μια παρακαταθήκη για το μέλλον.
Μία σημαντική αδυναμία που ανέδειξε η σύνθεση των αντιπροσώπων ήταν η μικρή συμμετοχή της νεολαίας. Η νεολαία αποτελούσε μικρή μειοψηφία στη Σύσκεψη, κυρίως ήδη οργανωμένα μέλη σε κάποια συνιστώσα της ΛΑΕ. Το γεγονός αυτό αντανακλά τη μικρή απήχηση που συνεχίζει να έχει η ΛΑΕ στη νεολαία (όπως είχαμε σημειώσει και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτέμβρη) και αναδεικνύει σαν άμεσο καθήκον το προσανατολισμό του κόμματος προς τους νέους εργαζόμενους και σπουδαστές, αν θέλει να έχει στέρεες βάσεις ανάπτυξης και βιώσιμο μέλλον.
Αντιδημοκρατικά κρούσματα
Η διοργάνωση της Σύσκεψης από την ηγεσία της ΛΑΕ, είχε σημαντικές αδυναμίες που οφείλουν να διορθωθούν την επόμενη φορά, ώστε να δημιουργηθεί μια δημοκρατική παράδοση στο εσωτερικό του νέου φορέα.
Η αργοπορία στην εκκίνηση των συνεδριάσεων είχε σαν αποτέλεσμα να μην προλάβουν να μιλήσουν αρκετοί σύντροφοι και συντρόφισσες (συνολικά περίπου 150 ομιλίες), αλλά και να μην υπάρξει ουσιαστικό και κοινά αποφασισμένο πλαίσιο στο κλείσιμο της συνδιάσκεψης. Αυτό συνδέεται με τη βασική έλλειψη του διημέρου, δηλαδή τη μη πρόβλεψη κάποιας διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
Ενδεικτικά, μετά από δύο μέρες τοποθετήσεων, τα μέλη της ΛΑΕ καλέστηκαν απλώς να εγκρίνουν ένα εκ των «άνωθεν» κατατεθειμένο «προσχέδιο Πολιτικής Απόφασης». Δεν υπήρξε καμία διαδικασία για παρουσίαση και συζήτηση των 3 κειμένων συμβολής από συνιστώσες που διανεμήθηκαν επίσημα στα μέλη, δηλαδή του κειμένου της Κ.Ο. Ανασύνταξη που εστίαζε στο ζήτημα του χρέους και της Ευρωζώνης, του κειμένου του «Κινήματος Δεν Πληρώνω» και του «εφ΄ όλης της ύλης» κειμένου της Κομμουνιστικής Τάσης. Τελικά, δεν ψηφίστηκε κανένα κείμενο και τα βασικά σημεία του «άνωθεν» προσχεδίου βγήκαν με τη μορφή ανακοίνωσης….
Μια τέτοια διαδικασία κουράζει τα μέλη χωρίς ουσία, αφού δεν οδηγεί σε συγκεκριμένο δημοκρατικά αποφασισμένο πολιτικό αποτέλεσμα. Πλήττει τα δημοκρατικά δικαιώματα στο εσωτερικό της ΛΑΕ και υπονομεύει την πολιτική εκπαίδευση των μελών, τα οποία πρέπει να συζητούν πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η συζήτηση που προηγήθηκε στις τοπικές οργανώσεις έγινε επίσης με πολύ κακούς και αντιδημοκρατικούς όρους, γιατί τα κείμενα συμβολής στάλθηκαν δυο μέρες πριν τη συνδιάσκεψη και ενώ είχαν ήδη οριστεί οι αντιπρόσωποι! Χαρακτηριστικά, η Κομμουνιστική Τάση είχε στείλει το κείμενό της στο Οργανωτικό Γραφείο της ΛΑΕ στις 2/11, την προηγούμενη δηλαδή της λήξης της σχετικής προθεσμίας που είχε ορίσει το Πολιτικό Συμβούλιο, δηλαδή 20 μέρες πριν την έναρξη της Σύσκεψης! Επίσης κάποια από τα κείμενα, όπως το κείμενο των ΑΡΑΝ και Παρέμβαση, δεν στάλθηκαν ποτέ στα μέλη….
Αυτή η έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγή ενόψει της διοργάνωσης του πρώτου συνεδρίου της ΛΑΕ. Η εξασφάλιση χρόνου για να κατατεθούν και να συζητηθούν όλες οι απόψεις, καθώς και η δημοκρατική συμμετοχή όλων των μελών στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων αποτελεί προϋπόθεση για να χτιστεί η ΛΑΕ πάνω σε στέρεες βάσεις.
Συζήτηση με ενδιαφέρον
Παρά τα αντιδημοκρατικά δείγματα η συζήτηση είχε ενδιαφέρον και σοβαρό πολιτικό προβληματισμό. Στο ίδιο κλίμα βρίσκονταν αρκετές συζητήσεις των θεματικών ενοτήτων, ιδιαίτερα σε αυτές για τη νεολαία, τα εργασιακά και το αγροτικό ζήτημα.
Στο πολιτικό κομμάτι, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης έλαβε η κριτική αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, τα πολιτικά λάθη που έγιναν και το πως δεν θα επαναληφθούν. Η αντιμετώπιση της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. ήταν επίσης ενδιαφέρουσα. Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες υποστήριξαν μια ξεκάθαρη θέση σύγκρουσης με την ιμπεριαλιστική αυτή ένωση, απαντώντας πολύ ορθά στη μεσοβέζικη θέση που προτείνει η ηγεσία της ΛΑΕ. Τέλος, σημαντικός ήταν κι ο προβληματισμός για τον οργανωτικό χαρακτήρα του νέου φορέα: κόμμα με τάσεις ή μια συμμαχία συνιστωσών – οργανώσεων, δίλλημα που δεν έλαβε κάποια οριστική απάντηση στην Πανελλαδική Σύσκεψη.
Σαν Κομμουνιστική Τάση, αποτελέσαμε τη μόνη συνιστώσα που κατέθεσε ένα κείμενο με το οποίο εκφράστηκε διαφωνία με κεντρικές θέσεις του ηγετικού πυρήνα της ΛΑΕ. Στο κείμενο αυτό, εξηγούμε τα σοβαρά πολιτικά λάθη που έγιναν από την ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας στον ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία οδήγησαν στην επικράτηση της κλίκας του Τσίπρα, αναπτύσσουμε κριτική στη λανθασμένη υποκατάσταση του αναγκαίου αντικαπιταλιστικού προγράμματος από την «πανάκεια» του εθνικού νομίσματος, ενώ υπερασπίζουμε βασικά σημεία ενός σοσιαλιστικού, διεθνιστικού προγράμματος που θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετήσει η ΛΑΕ και τέλος, παρουσιάζουμε την πρόταση μας για την οργανωτική μορφή που πρέπει να λάβει ο φορέας, δηλαδή ένα δημοκρατικό κόμμα με τάσεις. Η σημαντική απήχηση του κειμένου μας μεταξύ των μετεχόντων της Σύσκεψης, αποτελεί μια σαφή ένδειξη για την αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει σ’ ένα σημαντικό τμήμα αγωνιστών της ΛΑΕ για τις γνήσιες μαρξιστικές ιδέες.
Μάριος Καλομενόπουλος – Ηλίας Κυρούσης