Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Επικαιρότητα Ελληνική Επικαιρότητα Όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας εν μέσω πανδημίας: χιλιάδες εργαζόμενοι στα νύχια καπιταλιστικών «βαμπίρ»

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας εν μέσω πανδημίας: χιλιάδες εργαζόμενοι στα νύχια καπιταλιστικών «βαμπίρ»

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, η ασυδοσία που διαχρονικά απολαμβάνουν οι καπιταλιστές εργοδότες, σε συνδυασμό με τον χώρο που τους δίνουν ακόμα και στις σημερινές συνθήκες οι χειρισμοί και τα μέτρα της κυβέρνησης, έχουν οδηγήσει σε ένα όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας με θύμα χιλιάδες εργαζόμενους. Παρακάτω, αναδημοσιεύουμε μια σειρά άρθρων με καταγγελίες από εργασιακούς χώρους, που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι της εργατικής τάξης ενώ προσπαθούν όπως όλοι να προστατευθούν από τον κίνδυνο του κορονοϊού έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο της απόλυσης και τις προκλητικές απόπειρες παράκαμψης των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων στους χώρους εργασίας. Ας δούμε αυτήν την αρχική λίστα της καπιταλιστικής αυθαιρεσίας και ντροπής που ανανεώνεται ώρα με την ώρα.

«Εργάνη»: 30.000 απολύσεις σε μια εβδομάδα, με αιτιολογία τον κοροναϊό

Η εργοδοτική αυθαιρεσία, ακόμα και τώρα στην πανδημία του κοροναϊού, δεν έχει το… θεό της! Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη», που αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι και έχοντας ως δικαιολογία τα μέτρα για τη μη διάδοση του κοροναϊού, προχώρησαν σε 30.000 απολύσεις εργαζομένων (σ.σ.: στοιχεία τελευταίας εβδομάδας). Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κρήτης, όπου απολύθηκαν 160 οδηγοί ΚΤΕΛ, τα οποία είχαν αναλάβει την μεταφορά μαθητών.

Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να δίνουν ετσιθελικά άδεια άνευ αποδοχών στους εργαζομένους, όπως επίσης και η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασία.

Να σημειωθεί πως με το κλείσιμο και των εμπορικών, υπολογίζεται πως θα μπουν συνολικά σε καραντίνα πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που κλείνουν, να γνωστοποιηθεί και «ρήτρα μη απολύσεων» προς τις επιχειρήσεις, εάν θέλουν να έχουν τα κρατικά βοηθήματα και τις κρατικές διευκολύνσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Πηγή: ΜΕΤΩΠΟ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

 

Ένα χειροκρότημα από το μπαλκόνι σας για τους τηλεφωνητές/τριες

Από την Τετάρτη 11 Μάρτη που εκδόθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου μέχρι τη Παρασκευή που ανακοινώθηκαν τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα, έχει γίνει πασιφανές ότι έπειτα από το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων μας κατά την περίοδο της κρίσης έρχονται να υποβαθμίσουν κι άλλο τις ζωές μας με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού.

Τα καθεστωτικά μέσα σιγοντάρουν την κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εφάρμοσε για την αποφυγή της περαιτέρω μετάδοσης του ιού σε σχέση με τη γείτονα χώρα την Ιταλία, αλλά αποσιωπούν ότι μιλάμε για ημίμετρα για να μην έρθει σε ρήξη με τις επιχειρήσεις και το ότι, προφανώς, δεν προστατεύουν τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και την υγεία των εργατριών/των.

Εμείς βέβαια σαν εργαζόμενοι/ες οργανωμένοι/ες στα σωματεία μας και στις εργατικές ομάδες μας, ξέρουμε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει στους περισσότερους κλάδους απολύσεις στη ζούλα, μείωση ωρών και ωραρίων, καταναγκαστικές άδειες και φυσικά προτροπή σε τηλεεργασία με απεχθείς όρους για την εργαζόμενη/ο.

Ξέρουμε ότι στα τηλεφωνικά κέντρα τα μέτρα που πάρθηκαν πριν την Παρασκευή ήταν με ελάχιστο κόστος για το κράτος και τις εταιρείες. Στην Cosmote, για παράδειγμα, η απολύμανση έγινε εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους/ες σε άδεια ή πηγαίνοντας τους σε άλλα κτίρια φυσικά μη απολυμασμένα μαζί με άλλους εργάτες/τριες. Στη Fothnet, αν και υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα, οι εργάτες/τριες δεν στάλθηκαν στα σπίτια τους με ειδική άδεια αλλά είτε έκαναν απολύμανση με τις εργάτριες/ες μέσα στο κτίριο είτε τους μετέφεραν σε άλλα κτίρια που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν κρούσμα, αλλά ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσουν.

Στην δε Teleperformance, από τους πρωτοπόρους στην δυστοπία, πήραν ένα καθόλα άχρηστο μέτρο, τη θερμομέτρηση στην είσοδο από σεκιούριτι με μάσκες. Βέβαια όλοι/ες πλέον γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι ασυμπτωματικός για πολλές μέρες αλλά παράλληλα μπορεί άνετα να μεταδοθεί. Στο κτίριο της Τeleperformance στο Μοσχάτου μάθαμε ότι στην τραπεζαρία έβγαλαν τις καρέκλες και άφησαν τα τραπέζια για να μην κάθονται, λέει, κοντά οι εργαζόμενες/οι, αναγκάζοντας τους απλά να τρώνε όρθιες/οι δίπλα-δίπλα. Ο κατάλογος της αυθαιρεσίας και της παράνοιας είναι μακρύς και μακραίνει κι άλλο όσο γράφεται αυτό το κείμενο.

Την Παρασκευή η μόνη ανακοίνωση που έφτασε στα αυτιά μας είναι ότι τα τηλεφωνικά κέντρα παραμένουν ανοιχτά με ειδικές οδηγίες (αλλά παντελώς ασαφής) για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων. H συνθήκη που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας εν όψει της εξάπλωσης του κορονοϊού στο γενικό πληθυσμό είναι να εξακολουθεί να εργάζεται σε τμήματα συνωστισμένος με ομάδες από 100 έως 500 ατόμων, σε κτίρια 3000 και πάνω ατόμων και δίχως κανένα μέτρο προστασίας μας. Όσα αντισηπτικά χεριών και να βάλουν, προφανώς όταν μιλάμε για τόσους συνωστισμένους ανθρώπους ο κίνδυνος δεν μειώνεται ούτε στο ελάχιστο. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…΄΄ λένε τα αφεντικά των τηλεφωνικών κέντρων για να μας προστατεύσουν από τα αυτονόητα.

Παράλληλα στις περισσότερες εταιρείες ήδη με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα από τον τρόμο μην πέσουν έξω τα καράβια τους (τρόμο που με αηδία παρατηρούσαμε στα μάτια supervisor και μανατζεραίων να εντείνεται μέρα με τη μέρα), άρχισαν να μεθοδεύουν την τηλεεργασία, στέλνοντας λινκ στα προσωπικά μας μειλ για να δοκιμάσουν τον υπολογιστή και την ταχύτητα του ίντερνετ στο σπίτι μας, και φυσικά ξεκίνησε η καθημερινή πίεση να τρέξουμε το συγκεκριμένo λινκ.

Τη στιγμή που μιλάμε πολλοί συνάδελφοι απελπισμένοι από το γεγονός ότι τα τηλεφωνικά κέντρα δεν κλείνουν και υπό το φόβο να κολλήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους, αρχίζουν να πιέζουν για τηλεεργασία, την οποία στην Teleperformance φαίνεται τελικά να μην ψήνονται να κάνουν παρά την πίεση των τελευταίων ημερών για να τρέξουμε το λινκ.

Σε άλλες εταιρείες ήδη έχει ξεκινήσει σε ένα βαθμό η τηλεεργασία αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος εργασίας φαίνεται να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι/ες καθώς δουλεύουν με το δικό τους υπολογιστή και με το δικό τους ίντερνετ και φυσικά ρεύμα, νερό, θέρμανση από την τσέπη μας.

Όσον αφορά την τηλεεργασία, ακόμα και αν αυτή τη στιγμή φαίνεται η μόνη λύση για τις εταιρείες αλλά και πολλούς/ές συναδέλφους/ισσες, βλέπουμε ότι μιλάμε για μετακύλιση του κόστους εργασίας μας σε εμάς. Αυτό που επιχειρούν είναι να τους βγει όσο πιο φτηνά γίνεται ο κορονοϊος μιας και η παραγωγή δε θα σταματήσει, ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες. Είσαι μητέρα; Πρόσεχε το παιδί αλλά δούλευε και ταυτόχρονα. Έχεις να προσέξεις ευπαθές άτομο στην οικογένεια σου; Φυσικά, να το προσέξεις αλλά δούλευε κιόλας. Είσαι άρρωστος και σε καραντίνα; Δούλεψε λίγο από τον υπολογιστή και μίλα στο τηλέφωνο που ως γνωστό ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Είσαι υγιής; Για να δούμε σε περίπτωση που μπούμε σε καραντίνα όλοι, άμα μας πετύχει η τηλεργασία με τον κορονοϊό μήπως το πάμε και σε πιο ελαστική εργασία από το σπίτι όταν τελειώσει και αυτή η περιπετειούλα.

Το ζήτημα της ιδιωτικότητας μας σαν εργάζόμενοι/ες είναι επίσης τεράστιο, μιας και όλα αυτά που εταιρείες όπως η Teleperformance θέλουν να καυχιούνται είναι συστήματα ασφαλείας, ασφαλή δίκτυα και τρίχες. Προφανώς αν δεχτεί κάποιος/α να δουλέψει από το σπίτι του/ης θα πρέπει να τρέξει κάποια add ons στον browser του ίντερνετ, κάποια προγράμματα και κανά VPN για να συνδεέται με την εταιρεία. Μιλάμε δηλαδή για εκχώρηση των προσωπικών μας δεδομένων στην διάθεση της κάθε εταιρείας, έστω ‘’μέχρι να περάσουν τα δύσκολα’’. Δηλαδή, από κει που φοβόμαστε να μιλήσουμε στα εταιρικά τους τσατ γιατί παρακολουθούνται, θα βάλουμε αυτούς τους ρουφιάνους στο σπίτι μας.

Εμείς σαν εργαζόμενοι και εργαζόμενες δεν θρέψαμε ποτέ καμιά αυταπάτη ότι το κράτος δεν θα προβεί ούτε στα αυτονόητα για την προστασία των εργαζομένων, Βέβαια η απύθμενη υποκρισία οργίζει και τον πιο ψύχραιμο. Εκεί που η δημόσια υγεία ήταν δημοσιονομικό βάρος, τώρα είναι αξιέπαινη και την χειροκροτάμε από τα μπαλκόνια. Εκεί που θα έπρεπε να μιλάνε για ευθύνη λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης της υγείας, έρχεται πάλι στο προσκήνιο ο ανεύθυνος πολίτης που δεν συμμορφώνεται. Ξεφτίλα.

Απαιτούμε να κλείσουν τα τηλεφωνικά κέντρα τώρα ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού με ειδική πρόσθετη άδεια για όλους/ες τους εργαζόμενους/ες.

Σε περίπτωση τηλεεργασίας απαιτούμε από την εταιρεία όλο τον εξοπλισμό, δεν δεχόμαστε τροποποίηση στη σύμβαση μας που θα έκανε μια τέτοια συνθήκη μόνιμη, επιμένουμε στο ωράριο μας και δεν δεχόμαστε καμία ελαστικότητα στην εργασίας μας. Για μητέρες και άτομα που προσέχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθής ομάδες απαιτούμε ειδική άδεια.

Αλληλεγγύη στις εργαζόμενες/ους σε όλους τους κλάδους.

Αλληλεγγύη στα ταξικά μας αδέρφια, στους έγκλειστους/ες μετανάστες/στριες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στους έγκλειστους/ες στις φυλακές που βιώνουν αυτές τις ακραίες στιγμές εντονότερα απ’ όλες/ους μας.

Συνέλευση εργαζομένων και ανέργων τηλεφωνητ(ρι)ών ενάντια στα τηλεφωνικά κάτεργα Proledialers

Πηγή: proledialers

 

Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στα delivery για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής

Συγκέντρωση στην Καμάρα με τα μηχανάκια τους, πάνω στα οποία είχαν αναρτήσει πανό, με αίτημα να εφαρμόζονται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία τους, πραγματοποίησαν μέλη της επιτροπής αγώνα διανομέων στον κλάδο του επισιτισμού.

Οι διανομείς κατήγγειλαν ότι υπάρχουν εργοδότες που δεν τους παρέχουν τα απαιτούμενα μέσα προστασίας της υγείας (γάντια, κράνη, αδιάβροχα κλπ) και τους ζητούν να τα πληρώνουν οι ίδιοι, ενώ δεν τους καταβάλλουν τα προβλεπόμενα για έξοδα κίνησης, συντήρησης κ.ά. Επίσης, υποστήριξαν ότι με προσχημα τα μέτρα για τον κορονοϊό, τους επιβάλλονται από τους εργοδότες εξοντωτικά ωράρια, που οδηγούν συχνά σε δυστυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα.

Τα μέλη της επιτροπής ζητούν από τους συναδέλφους τους να αρνούνται να εργαστούν χωρίς μέσα προφύλαξης και να καταγγέλουν τέτοια φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ενώ από το κράτος θέλουν την αύξηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις που εργάζονται διανομείς.

Πηγή: alfavita

 

Καταγγελία: Χιλιάδες εργαζόμενοι στην Teleperformance δουλεύουν χωρίς προστασία από τον κορονοϊό

Εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού, η Teleperformance Greece (TP) εξελίσσεται σε μία ωρολογιακή βόμβα, ενώ αρνείται να θωρακίσει 8.500 υπαλλήλους και τη δημόσια υγεία.

Για όσους και όσες δεν γνωρίζετε, η Teleperformance είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, απασχολώντας πάνω από 8.500 υπαλλήλους από τους οποίους σχεδόν 70% είναι αλλοδαποί, από 91 διαφορετικές εθνικότητες.

Από τη στιγμή που ο κορονοϊός πήρε τα χαρακτηριστικά πανδημίας στην Ευρώπη και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα αυξάνεται εκθετικά, μία σειρά μέτρων έχουν ληφθεί από εκατομμύρια ανθρώπους, κι ένα ολόκληρο κίνημα πήρε την ονομασία #ΜένουμεΣπίτι.

Ωστόσο, όπως καταγγέλουν εργαζόμενοι στην Teleperformance Greece (TP), καμία επιτυχία δεν θα έχουν αυτά τα μέτρα, αν χιλιάδες άνθρωποι σε αυτή την εταιρία συνεχίζουν να δουλεύουν από τα γραφεία τους, πράγμα το οποίο δεν δίνει καμία δυνατότητα κοινωνικής απομόνωσης.

Στην ανακοίνωσή τους, ανάμεσα σε άλλα οι εργαζόμενοι της Teleperformance σημειώνουν:

«Ως εργαζόμενοι της Teleperformance στην Ελλάδα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την γρήγορη μετάδοση του Κορονοϊού σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ελλάδα, χωρίς να μπορούμε να συμμετέχουμε στο κίνημα “Μένουμε Σπίτι”, αν και πιστεύουμε ειλικρινά ότι επί του παρόντος η πιο δραστική λύση στην μάχη κατά του ιού είναι η επίτευξη της κοινωνικής απομόνωσης.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την εργασία μας στα συνωστισμένα από κόσμο γραφεία μας, και μάλιστα, τα γραφεία μας είναι γεμάτη από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου. Φοβόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ’επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε

Ωστόσο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες κανονικότητας, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις βραχυχρόνιες ανάγκες μιας εταιρίας, η οποία υπερηφανεύεται για την αξία των συνεργατών της. Γνωρίζουμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πανδημία, η θνησιμότητα της οποία υπολογίζεται στο 1 με 4%. Στατιστικά, αν ισχύουν τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί σχετικά με τη μη τήρηση της κοινωνικής απομόνωσης, το 65% των εργαζόμενων στην Teleperformance κινδυνεύει να μολυνθεί από τον Κορονοϊό, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 260 από εμάς δε θα επιζήσουν.

Επιπλέον, δεδομένου του εκτιμώμενου ρυθμού μετάδοσης της συγκεκριμένης μόλυνσης, ο καθένας μας, αν τύχει και νοσήσει, θα κολλήσει τουλάχιστον άλλους δύο ανθρώπους στο μετρό, στο λεωφορείο, στην καφετέρια ή στα ασανσέρ των γραφείων μας. Με μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς η Teleperformance στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μολύνει τουλάχιστον 10 χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έπειτα μπορούν να μολύνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αθήνα.

Δυστυχώς, κατά τη διαδρομή μας από και προς στους χώρους εργασίας μας, καθώς και κατά την παραμονή μας σε αυτούς θέτουμε σε διαρκή κίνδυνο την υγεία μας αλλά και την υγεία των γύρω μας.

Δεν μπορεί όμως, να είναι αυτή η μοίρα μας!

Γνωρίζουμε ότι είναι καθήκον μας να συμβάλουμε στη μείωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού προκειμένου να μη καταρρεύσει το σύστημα υγείας και να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας όχι μόνο για να προστατέψουμε της δική μας υγείας αλλά και για χάρη της δημόσιας υγείας.

Η Teleperformance στην Ελλάδα, ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας πρέπει επειγόντως να κλείσει τα γραφεία της, όπου εκατοντάδες από εμάς έρχονται σε επαφή καθημερινά. Δεδομένης της κατάστασης δεν είναι δυνατόν η εταιρία μας να εκπληρώσει τις συνθήκες προστασίας που συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ελληνική κυβέρνηση, κρατώντας μας σε γραφεία, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μισού μέτρου το ένα από το άλλο. Η δημιουργία ενός υγειονομικά ασφαλούς χώρου εργασίας είναι πρακτικά αδύνατη.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η εργασία μας δε θεωρείται ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μας, ώστε να συνεχίσουμε να την κάνουμε (δεν είναι ζωτικής σημασίας, όπως η εργασία των επαγγελματιών πρωτοβάθμιας υγείας, των πωλητών τροφίμων κ.λ.π) και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει από απόσταση. Επομένως, απαιτούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από τα σπίτια μας.

Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή από την εταιρία η εργασία από απόσταση, παροτρύνουμε τους συναδέλφους μας να παραμείνουν στα σπίτια τους σε αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση. Αυτή η επιλογή δε θα πρέπει να επηρεάσει τη κατάσταση της εργασίας μας, ούτε να καταστρέψει τη μελλοντική επαγγελματική μας εξέλιξη και γι’ αυτό ζητάμε από τον εργοδότη μας δίκαιη και χωρίς διακρίσεις αντιμετώπιση.

Ο χρόνος λιγοστεύει. Αν τα κτίριά μας μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης του ιού, θα είναι πολύ αργά για τους κατοίκους της Αθήνας, αν όχι και για τους κατοίκους ολόκληρης της χώρας.

Εμείς, οι υπογράφουσες και υπογράφοντες, ζητούμε:

1. Την άμεση αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Teleperformance, όπως και τα γραφεία όλων των κέντρων τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στην Ελλάδα, τα οποία εξαιρούνται από τα νέα μέτρα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του COVID-19

2. Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι τους χωρίς καμία περικοπή στο μισθό τους

3. Την προστασία των υπαλλήλων με ξένη υπηκοότητα οι οποίοι επηρεάζονται από την πολιτική μετανάστευσης, από κάθε απειλή απέλασης από τη χώρα

4. Την παρέμβαση μέσω του σωματείου εργαζομένων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των συμβάσεων των εργαζομένων, οι οποίες μπορεί να λήγουν αυτήν την περίοδο

Οι εργαζόμενοι της Teleperformance στην Ελλάδα»

Πηγή: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 

Ανακοίνωση Σωματείου Vodafone 360 Connenct για την στάση της εργοδοσίας μπροστά στον κορονοϊό

Όλες αυτές τις μέρες διαβάζουμε τα mail της εργοδοσίας, μέσω των στελεχών της, τις «συγκινητικές» ανακοινώσεις τους πως πάνω απ’ όλα νοιάζονται για την υγεία μας. Όμως κριτήριο της αλήθειας είναι η ίδια η πράξη. Και η πράξη δείχνει πως το μόνο που νοιάζει την Vodafone είναι τα κέρδη της. Θα το λέμε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους!

 • Πως αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν δυόμιση εβδομάδες για να αποσυμφορήσει τα κτήρια που στοιβάζονταν μέχρι σήμερα κατά δεκάδες οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα σε Φάληρο και Πετράλωνα, Ρέντη, λέγοντας φυσικά σε όσους εργαζόμενους είπε να φύγουν, να πάνε ξανά αύριο και βλέπουμε. Χρειάστηκε η αποφασιστική παρέμβαση του Σωματείου μας, μαζί με τους εργαζόμενους για να γίνει το αυτονόητο! Να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Όπως αποφασιστική ήταν η παρέμβαση του Σωματείου μαζί με τους εργαζόμενους στο κτήριο του Πύργου των Αθηνων, απέναντι στην επικίνδυνη για τους εργαζόμενους εργοδοτική αυθαιρεσία: Τους καταστήσαμε σαφές πως αν δεν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα δεν πρόκειται να δουλέψει κανείς!
 • Λένε ότι νοιάζονται για τη υγεία μας αλλά χρειάστηκε να πέρασουν δυόμιση εβδομάδες για να θυμηθεί η Vodafone να στείλει οδηγία για τις ευπαθείς ομάδες και τις εγκύους. Κρύβονταν τόσο καιρό κάτω από τα φουστάνια του Υπουργείου Εργασίας παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Σωματείου μας για αυτά τα ζητήματα.
 • Τρεις εβδομάδες μετά και δεν υπάρχουν ακόμα είδη απολύμανσης και αντισηπτικά για τα κτήρια ενώ τώρα θημήθηκαν να τα μοιράσουν στους τεχνικούς πεδίου.

Συνάδελφοι, τις τελευταίες μέρες θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο με τις μνημειώδεις ατάκες που έχουμε ακούσει από στελέχη της εργοδοσίας. Θα κάνουμε όμως κράτει και θα περιοριστούμε σε λίγες:

 • Αφ. Κ: «έχεις πυρετό; Πάρε τρεις μέρες αναρωτική και μετά πήγαινε στο ΙΚΑ» – Η οδηγία του ΕΟΔΥ για 14 μερες παραμονή στο σπιτι είναι ξεκάθαρη και σαφής.
 • Μ.Β. : « Δεν θα αρρωστήσει κανείς» – Στην ερώτησή μας αν δεσμεύεται για αυτό, η απάντηση ήταν θετική. Το κρατάμε.
 • Α.Κ.: « Δεν υπάρχει ψώρα στο Φάληρο»– Εδώ γελάμε, δεν χρειάζεται.

Μπροστά στην εξάπλωση και την διασπορά του ιού αντί να πάρουν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζόμενων, ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων ανάλογα με το τί κάθε φορά βολεύει την εργοδοσία. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, το πρώτο πράγμα το οποίο έσπευσε να κάνει η εργοδοσία μέσω του CEO, είναι να στείλει ένα μήνυμα στους εργαζόμενους στο οποίο μας είπαν ότι η ετοιμότητα της εταιρείας αρχίζει και τελειώνει στο home office (δουλειά από το σπίτι για να το πούμε και στην μητρική μας γλώσσα).Καταλαβαίνουμε βέβαια, έχει και η εργοδοσία την δική της έγνοια. Άλλωστε έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές, πως το μοναδικό κριτήριο που καθορίζει όλες τις αποφάσεις της εταιρείας, τις ενέργειές της, την αντιμετώπισή της στους εργαζόμενους, είναι η συνέχιση της κερδοφορίας της, η θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς της.

Είναι απλό το δίλημμα που βάζουν: Κορονοϊός ή δουλειά από το σπίτι! Αρκεί να μην θιγούν τα κέρδη τους, να συνεχίζει η εταιρεία απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν την ευθύνη κάποιου αρρώστου ή μικρού παιδιού.

Οι εργαζόμενοι στην Vodafone έχουμε ήδη γνώση τι σημαίνει το home office με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, την αύξηση της εντατικοποίησης, τα μη σταθερά ωράρια. Δεν δεχόμαστε να ξυπνάμε στις 5 το πρωί να κάνουμε support στα συστήματα της εταιρείας, να λύνουμε προβλήματα, να συνεχίζουμε να δουλεύουμε και μετά τη βάρδια στο σπίτι μας λες και όλη η ζωή μας είναι η Vodafone. Ξέρουμε και ξέρετε ποιος κερδίζει απ΄όλο αυτό. Η εργοδοσία, όπως και στον ΟΤΕ,στην Teleperformance στην Forthnet και σε όλα τα μονοπώλια του κλάδου. Προειδοποιούμε πως αν προσπαθήσει η Vodafone να αξιοποιήσει την έκτακτη αυτή κατάσταση (και τον φόβο τον συναδέλφων) για να λάβει αυτή η μορφή απασχόλησης μόνιμα χαρακτηριστικά θα μας βρεί απέναντι με όλους τους τρόπους.

Είναι προκλητικοί όταν μας καλούν να συνταχθούμε πίσω από τον υπέροχο και ευγενή σκοπό της Vodafone. Να στοιχηθούμε πίσω από τα θέλω της επιχείρησης, να είναι ακόμα πιο κερδοφόρα και ανταγωνιστική πατώντας πάνω στους καρπούς της δικιάς μας δουλειάς. Μας είπαν πως είμαστε όλοι μαζί. ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Δεν ήμασταν ποτέ ούτε και θα είμαστε.

 • Δεν ήμασταν μαζί όταν χιλιάδες εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια έφυγαν με «εθελούσιες» εξόδους – απολύσεις δηλαδή.
 • Δεν είμαστε όλοι μαζί όταν η Vodafone αυξάνει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τα κέρδη της, εφαρμόζοντας και επεκτείνοντας τα 6ωρα, τα 4ωρα, την ενοικιαζόμενη εργασία, τους μισθούς πείνας. Δεν συζητάμε βέβαια για τον δικούς σας μισθούς…
 • Δεν είμαστε όλοι μαζί στα κομμάτια των μηχανικών και της πληροφορικής που το 8ωρο έγινε 9ωρο και καταλήγει σε 11ωρα που μας εξαντλούν.
 • Δεν είμαστε το ίδιο όταν απειλούνται και εκβιάζονται εργαζόμενες μητέρες με το ωράριο εργασίας τους και αναγκάζονται σε παραίτηση γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Κατά τ’ άλλα κάνετε καμπάνιες κάθε 8 Μάρτη για την γυναίκα στέλεχος.
 • Δεν είμαστε μαζί όταν η δική μας υγεία τίθεται σε κίνδυνο πότε με τους κοριούς στα κτήρια, πότε με την ψώρα και τώρα με τον κορονοϊό.
 • Δεν είμαστε όλοι μαζί και όλοι το ίδιο όταν για το χατίρι τους, το δικό τους και συνολικά των εργοδοτών, σπεύδουν όλες οι κυβερνήσεις να νομοθετήσουν. Όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι για αυτούς, για την δική τους προστασία, των κερδών τους και για το πώς και με τη βούλα του νόμου μπορούν καλύτερα να μας εκμεταλλεύονται. Φάνηκε άλλωστε και από όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μέτρα που σε τίποτα δεν έρχονται να προσφέρουν ουσιαστική προστασία, πρόληψη και αντιμετώπιση. Μέτρα που δίνουν την δυνατότητα να συνεχίσουν οι εργοδότες την αύξηση των κερδών τους και μάλιστα πλήρως πλέον απαλλαγμένοι από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, όπως καταβολή εργοδοτικών εισφορών, ενημέρωση της ΕΡΓΑΝΗΣ. Έκλεισε και ο ΣΕΠΕ. Χαράς ευαγγέλια για αυτούς. Για αυτό μας κάνουν πέρα-δώθε στις εγκαταστάσεις τους και ενημερωνόμαστε τελευταία στιγμή για τα ωράρια και την τοποθεσία της εργασίας μας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ VODAFONE, ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΣΑΣ

Και όχι δεν είναι δική μας η ευθύνη! Δεν δεχόμαστε να το πληρώσουμε και αυτό, εμείς. Όλη αυτή η κατάσταση με την εξάπλωση του ιού φέρνει στο φως το έγκλημα που συντελείται τόσα χρόνια στην Δημόσια Υγεία, την υποχρηματοδότησή της, την λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που τόσο πολύ ορέγονται τα μονοπώλια. Μιλάμε για την εξάπλωση μιας πανδημίας και συζητάμε ακόμα για τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κλίνες, ΜΕΘ. Για την τεράστια αισχροκέρδεια και τις ελλείψεις σε είδη απολύμανσης και αντισηπτικά. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Vodafone; Γιατί σας τα λέμε; Γιατί από τον δικό μας πετσοκομμένο μισθό καλούμαστε να τα πληρώσουμε!

Όχι, δεν θα πληρώσουμε εμείς. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την ζωή μας και των οικογενειών μας. Δεν θα γίνει η ζωή μας εφιάλτης για την εκπλήρωση των δικών σας ονείρων, ούτε τώρα στις έκτακτες συνθήκες ούτε και μετά.

Και όσο για το «δικαίωμα της επικοινωνίας» που αναφέρε και ο CEO στο μήνυμα του… το ξέρουμε! Εμείς το παράγουμε αυτό το αγαθό και πολλές φορές ούτε εμείς οι ίδιοι που το παράγουμε, ούτε ο κόσμος μπορεί να το απολαύσει δωρεάν και απρόσκοπτα, όπως θα έπρεπε.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ !

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΟΠΛΑ !

ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΟΠΩΣ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΝ- ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Υ.Γ. Στην ανακοίνωση χρησιμοποιήσαμε ενδεικτικά τα αρχικά κάποιων διευθυντικών στελεχών. Προειδοποιούμε πως την επόμενη φορά που θα κάνει συνάδελφος καταγγελία στο Σωματείο μας για την μη τήρηση έστω και των στοιχειωδών μέτρων και οδηγιών, θα υπάρχουν και οι ανάλογες ποινικές ευθύνες.

Πηγή: ΠΑΜΕ

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ»
«Δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τη ζωή μας να παίζεται κορώνα-γράμματα»

«Επειδή η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες, δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τη ζωή μας να παίζεται κορώνα-γράμματα! Σε όποιο κατάστημα παρουσιάζεται άμεσο ή έμμεσο κρούσμα μόλυνσης, θα πρέπει την επόμενη στιγμή να το γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε πόστο. Έχετε ευθύνη απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Να παίρνονται την ίδια στιγμή όλα τα αναγκαία μέτρα καραντίνας και απολύμανσης». Αυτό τονίζει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι, με αφορμή κείμενο που τους δόθηκε από την εταιρεία για να απευθύνονται σε γραμμή ψυχολογικής στήριξης για το φόβο του κορονοϊού σημειώνουν:

«Όχι κύριοι της εταιρείας “ΑΒ Βασιλόπουλος”, ούτε ψυχολογικά έχουμε ούτε φοβόμαστε. Αντιμετωπίζουμε την πανδημία με ευθύνη και με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι κάτω από τους δείκτες της αυξημένης κερδοφορίας σας, λόγω των ημερών. Με καθημερινή αυτοθυσία είμαστε στα πόστα μας και εξυπηρετούμε τον κόσμο, για να έχει τρόφιμα και απολυμαντικά για το σπίτι του».

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

«Όλοι οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία ελαστικοί και κακοπληρωμένοι, είμαστε εδώ, στην πρώτη γραμμή χωρίς μέσα προστασίας, σε απόλυτη έκθεση στον ιό. Δεν μας λείπει η ψυχολογική βοήθεια αλλά η πρακτική, ουσιαστική στήριξη με μέτρα ατομικής προστασίας, η ξεκούραση, η πραγματική στήριξη με μετατροπή των ελαστικών θέσεων σε πλήρη εργασία. Μας λείπει το γεγονός πως σε αυτές τις συνθήκες δεν αναγνωρίζεται η εργασία μας σαν ανθυγιεινή. Μας λείπουν τα βασικά, στοιχειώδη μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί. Σήμερα, πέρασε η μισή Ελλάδα μέσα στα καταστήματα, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Τα αντισηπτικά είναι άγνωστη λέξη στα ταμεία. Δεν υπάρχουν ούτε για τους εργαζόμενους ούτε για τους πελάτες.

Τα ταμεία, τα ράφια, τα καλάθια, οι διάδρομοι που συνωστίζονται εκατοντάδες πελάτες κάθε πότε καθαρίζονται; Υπάρχει κρατική μέριμνα για να απολυμαίνονται τα καταστήματα ή αυτό γίνεται μόνο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων; Επαρκεί αυτό σαν μέτρο προφύλαξης, τόσο για εμάς όσο και για τους πελάτες-καταναλωτές;

Απαιτούμε να είμαστε ενήμεροι σε κάθε κατάστημα για κάθε κρούσμα που παρουσιάζεται είτε εργαζόμενου είτε στενής επαφής του. Είναι ζητήματα που πρέπει να έχουμε σε κάθε κατάστημα επίσημη ενημέρωση και όχι διασπορά φήμης.

Αληθεύει το γεγονός πως σε κατάστημα της ΒΑ Αττικής, υπάρχει κρούσμα στην οικογένεια εργαζόμενης; Αν ναι, η καραντίνα της εργαζόμενης είναι το μοναδικό μέτρο ή πρέπει να συνοδεύεται από ενημέρωση και νέα μέτρα προστασίας για όλους τους συναδέλφους;

Επειδή η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες, δε σκοπεύουμε να αφήσουμε τη ζωή μας να παίζεται κορώνα-γράμματα! Σε όποιο κατάστημα παρουσιάζεται άμεσο ή έμμεσο κρούσμα μόλυνσης, θα πρέπει την επόμενη στιγμή να το γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε πόστο. Έχετε ευθύνη απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Να παίρνονται την ίδια στιγμή όλα τα αναγκαία μέτρα καραντίνας και απολύμανσης.

Δεν έχουμε ψυχολογικά προβλήματα. Έχουμε ουσιαστικά προβλήματα που απαιτείται άμεση λύση!

Γι’ αυτό και απαιτούμε εδώ και τώρα, να παρθούν μέτρα:

 • Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
 • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των supermarket. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
 • Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό-πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κ.ο.κ.).
 • Να δοθούν άδειες σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
 • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των supermarkets, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
 • Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα στα σούπερ μάρκετ.
 • Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο.
 • Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
 • Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων».

Πηγή: 902.gr

 

Τα Jumbo επιχείρησαν να παραβιάσουν την εντολή για κλείσιμο λόγω κορονοϊού

Κόντρα στις κυβερνητικές οδηγίες που προέβλεπαν ότι τα καταστήματα εμπορίου κατεβάζουν ρολά από την Τετάρτη, το πολυκατάστημα παιχνιδιών Jumbo στην Πάτρα επιχείρησε να παραβιάσει την οδηγία για κλείσιμο καταστημάτων. Η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη «παράθυρα» του νόμου από το παρελθόν σχεδίαζε να λειτουργήσει κανονικά και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», μεγάλες αντιδράσεις είχαν ξεσπάσει στην αγορά της Πάτρας για το «παράθυρο» που είχε βρει το γνωστό πολυκατάστημα παιχνιδιών Jumbo, στο εμπορικό κέντρο Βασιλόπουλου στην οδό Αμερικής, «σπάζοντας» την καραντίνα από το περασμένο Σάββατο και αγνοώντας προκλητικά, ακόμα και τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης.

Η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη «παράθυρα» του νόμου από το παρελθόν, παρέβλεπε επιδεικτικά κάθε έννοια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και επιπλέον, σχεδίαζε να λειτουργήσει ακόμα και σήμερα, όταν το σύνολο σχεδόν του λιανεμπορίου σε όλη την Ελλάδα κατέβασε ρολά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την Τρίτη η διεύθυνση του καταστήματος στην οδό Αμερικής, προφανώς υπακούοντας σε εντολές της διοίκησης, είχε βγάλει πρόγραμμα εργασίας και ετοιμαζόταν να ανοίξει κανονικά και σήμερα. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση του 1ου Αστυνομικού Τμήματος που έκανε εντατική έρευνα και την προανάκριση που ξεκίνησε κατεπειγόντως, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πάτρας, η επιχείρηση ενημέρωσε αργά το βράδυ το προσωπικό της, να μην πάει σήμερα για εργασία, καθώς κατεβάζει ρολά μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Πηγή: ThePressProject

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Παρέμβαση σε ξενοδοχείο για την προσπάθεια επιβολής από την εργοδοσία εκ περιτροπής εργασίας

Την αταλάντευτη στάση των εργαζομένων του ξενοδοχείου «Capsis Astoria» στο Ηράκλειο, ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού χαιρετίζει η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η στάση της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι μέρος της συνολικής επίθεσης των εργοδοτών του κλάδου του Τουρισμού και Επισιτισμού απέναντι στους εργαζόμενους, με απολύσεις, αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις, χορήγηση απλήρωτης άδειας, καθυστερημένη επαναπρόσληψη των εποχικών συναδέλφων κλπ.

Οι αναφορές από ΜΜΕ, από ξενοδόχους και την ίδια την κυβέρνηση για πλήγμα στον τουρισμό, για ακυρώσεις κλπ. είναι τα γνωστά επιχειρήματα για να πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι άλλη μια κρίση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια τα ξενοδοχεία και οι μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού μετράνε αύξηση στα κέρδη και προχωράνε συνεχώς σε νέες επενδύσεις. Είναι οι ίδιες επιχειρήσεις που τώρα ετοιμάζονται να εφαρμόσουν όλη την αντεργατική νομοθεσία.

Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δυνατότητα χορήγησης αδειών “ειδικού σκοπού” σε εργαζόμενους γονείς με παιδιά ως 15 ετών, για τις οποίες όχι μόνο θα επιδοτεί μόλις το 1/3 των αποδοχών, αλλά και θα δίνεται και μια μέρα κανονικής άδειας ανά τέσσερις μέρες απουσίας! Ρίχνουν έτσι το βάρος από τις συνέπειες της επιδημίας στους εργαζόμενους!

Ταυτόχρονα ετοιμάζεται να δώσει ζεστό χρήμα σε ξενοδόχους και μεγαλοεστιάτορες προκειμένου να προστατευτούν οι “επενδύσεις” και τα κέρδη τους από τις συνέπειες της επιδημίας. Όταν μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για την προστασία της ζωής του λαού, για την πραγματική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας που έχει τεράστιες ελλείψεις, σε υποδομές και προσωπικό.

Η εργοδοσία και η κυβέρνηση θα μας βρουν απέναντί τους! Δεν θα τους αφήσουμε να μας φορτώσουν και άλλα βάρη. Το αφήγημα της “μείωσης του κύκλου εργασιών” και των “ακυρώσεων”, η λογική “οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη για τις ανάγκες της επιχείρησης” είναι ξεκάθαρος εκβιασμός για να επιβάλουν απολύσεις, άδειες άνευ αποδοχών, εκ περιτροπής εργασία κλπ. δεν πρέπει να περάσει!

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς δουλειά, με 2 ή 3 μέρες δουλειά την εβδομάδα, με άδειες άνευ αποδοχών που θα μας μειώνουν κατακόρυφα τους ήδη χαμηλούς μισθούς. Δεν θα κάνουμε πίσω από τις δικές μας ανάγκες!

Η ανυποχώρητη στάση των συναδέλφων του ξενοδοχείου “Capsis Astoria”, η συλλογική αντίθεση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία, πρέπει να είναι οδηγός για όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, για τους εργαζόμενους συνολικά.

Η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου με την παρέμβασή μας ξεκαθαρίσαμε στην εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να περάσουν τα σχέδια αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

Ταυτόχρονα και σε συντονισμό με δεκάδες σωματεία του κλάδου πανελλαδικά απαιτούμε από την κυβέρνηση όχι μόνο να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, αλλά να σταματήσει κάθε προσπάθεια να περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού.

Συγκεκριμένα:

1. Καμία απόλυση εργαζόμενου ανεξάρτητα με ποια σχέση εργασίας δουλεύει και σε τι είδους επιχείρηση.

2. Καμία άδεια άνευ αποδοχών. Οι άδειες να είναι πρόσθετες της κανονικής με αποδοχές.

3. Καμία αλλαγή σύμβασης από πλήρη σε εκ περιτροπής.

4. Οι προσλήψεις των εποχικών εργαζομένων να γίνουν κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις.

5. Κανένας εργαζόμενος με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή από εργολαβικά συνεργεία να μη χάσει τη δουλειά του. Να ισχύσουν τα ίδια δικαιώματα για όλους.

6. Να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού.

7. Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας – συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.

8. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ.

9. Να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής.

10. Να εξασφαλιστούν με νόμο πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

• Σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.

• Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.

• Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.

• Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών».

Πηγή: 902.gr

 

Καταγγελία: Θλιβερές αυθαιρεσίες και αγνόηση κανόνων υγιεινής σε εταιρεία;

Το alfavita.gr ελαβε και δημοσιοποιεί σοβαρή αλλά ανώνυμη καταγγελία για επιχείρηση στην Αθήνα.

Το alfavita.gr δεν δημοσιεύει τα ονόματα και διεύθυνση της εταιρείας που αναφέρονται (και παραμένουν στη διάθεσή μας) ακριβώς επειδή η καταγγελία είναι ανώνυμη και μέχρι να ελεγθεί από τις αρμόδιες αρχές λόγω της σοβαρότητάς της.

Η καταγγελία έχει ως εξής:

“Θα ήθελα να κρατήσω την ανωνυμία μου, καθώς φοβάμαι ότι θα χάσω την εργασία μου αν μαθευτεί το όνομα μου.
Θέλω να κάνω μία καταγγελία για την εταιρία …. για το κτήριο στην Λεωφόρο …

Είναι τηλεφωνικό κέντρο, όπου δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε κατάσταση πανδημίας. Στο κτήριο εργάζονται περίπου 500 άνθρωποι, κάποιοι από αυτούς με καρκινοπαθείς γονείς και μωρά παιδιά. Το μόνο μέτρο που έχει εφαρμοστεί είναι τα αντισηπτικά. Εργαζόμαστε όλοι ο ένας δίπλα στον άλλο. με απόσταση περίπου 20-30 εκατοστά. Δεν υπάρχουν κλειστοί κάδοι. Δεν μας χορηγούν με μάσκες και γάντια. Δεν υπάρχει γιατρός και γενικά κανένας έλεγχος.

Ζητήσαμε λοιπόν από την στιγμη που είναι τεχνικά εφικτό να δημιουργηθεί ένας σέρβερ όπου θα μπορούμε να δουλεύουμε από το σπίτι μας, είτε να διαμορφωθεί έτσι ο χώρος ώστε να μην βρισκόμαστε πάνω απο 5 εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο δίπλα-δίπλα. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά και τα 2 αιτήματα των εργαζομένων.

Σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του τμήματος… αποφασίσαμε να διακόψουμε επ’αορίστον την εργασία μας μέχρι να βρεθεί μία λύση από την εταιρία.

Η απάντηση που λάβαμε ήταν ένας εκβιασμός που μας είπαν πως όποιος δεν έρθει στην εργασία του σήμερα Τρίτη 17 Μαρτίου θα χρεωθεί τις κανονικές του άδειες, είτε αναρρωτική άδεια με χαρτί από γιατρό. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα απολυθεί από την εργασία του.

Η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Λίγα χιλιόμετρα πιο δίπλα, στην Ιταλία Δευτέρα 16 Μαρτίου, υπήρξαν πάνω από 350 νεκροί από τον COVID-19.

Το παραπάνω κείμενο, στέλνετε μαζικά σε όλα τα κανάλια, τις αρμόδιες υπηρεσίες, sites και τα επαγγελματικά e-mail των στελεχών της κυβέρνησης”.

Πηγή: alfavita

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ – ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
Καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο ενημερώνοντας για κάθε αυθαιρεσία των εργοδοτών με αφορμή τον κορονοϊό

Κάλεσμα «σε κάθε εργαζόμενο των Ταχυδρομείων και Ταχυμεταφορών να έρθει σε επαφή με το συνδικάτο μας και να μας ενημερώσει για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας, για κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο ίδιος και η οικογένεια του, με αφορμή τον κορονοϊό, απευθύνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ), «απαιτώντας εδώ και τώρα την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά και όσων ή νοσούν οι ίδιοι και μένουν στο σπίτι, ή φροντίζουν μέλη της οικογένειάς τους που νοσούν, ή έχει διακοπεί η εργασία τους λόγω των προληπτικών μέτρων».

«Οι εργαζόμενοι ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία, με απειλές για απολύσεις, για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, για αναγκαστική αλλαγή βαρδιών, για να πάρουν οι εργαζόμενοι άδειες άνευ αποδοχών ή να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας, υπογραμμίζει το Συνδικάτο, τονίζοντας ότι, «η πανδημία του κορονοϊού δεν σταματά καθημερινά να αναδεικνύει το ξεγύμνωμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Είναι επιλογή που διαχρονικά συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση ΝΔ η υποχρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών Υγείας, η εμπορευματοποίηση της. Είναι επιλογή που διαχρονικά συνεχίζεται η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, που ενισχύεται από το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση που αποδυναμώνει τον ενιαίο χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το να είναι ατομική ευθύνη και όχι συλλογική παροχή του κράτους σε όλους η πρόληψη, η υγεία».

«Μοναδικός τους σκοπός η κερδοφορία – προστασία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων!», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι, «για αυτό το λόγο, αντί να δίνουν κονδύλια ώστε τα μέτρα προφύλαξης να τα παρέχει το κράτος δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό, δίνουν φοροαπαλλαγές για τις “πληττόμενες” εταιρείες. Γι’ αυτό το λόγο αντί να προχωρήσουν άμεσα σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία απολύουν συμβασιούχους στα νοσοκομεία.

Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στον κλάδο μας! Στα ΕΛΤΑ COURIER για παράδειγμα είχαμε καταγγελία ότι δεν τηρούνται ούτε καν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας γιατί όπως λένε δεν πρόβλεψαν την πανδημία και βάση τις οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ προτρέπουν τους εργαζόμενους να λάβουν μόνοι τους μέτρα για τη διασφάλισή τους. Μέχρι σήμερα στο κατάστημα της Λένορμαν που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους δεν έχει γίνει απολύμανση του χώρου, δεν υπάρχουν χειροπετσέτες, σαπούνι χεριών, απολυμαντικά, γάντια κτλ. Όπως επίσης δεν τηρούνται ούτε καν τα υποτυπώδη ως προς την παράδοση των αντικειμένων στους πελάτες δηλαδή παραλαβή από την είσοδο και εξόφληση αντικαταβολών μέσω καρτών και όχι με μετρητά.

Το ΣΕΤΤΑ καταγγέλλει τη διοίκηση των ΕΛΤΑ COURIER για την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Η ασυδοσία τους δεν έχει τέλος. Αντί να κλείσουν όλες τις εγκαταστάσεις, να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε απολυμάνσεις, σε παροχή ατομικών ειδών προστασίας, εξετάσεις των εργαζομένων κτλ, ασχολούνται μόνο με την κερδοφορία τους, επειδή λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί έχει ανέβει η δουλειά».

Στη Γενική Ταχυδρομική, επισημαίνει ο ΣΕΤΤΑ, «αντίστοιχα καταγγέλλουμε τη διοίκηση της εταιρείας που δεν έχει λάβει και εκεί ούτε καν τα βασικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και την ανύπαρκτη ενημέρωση των εργαζομένων όπως οφείλει για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας με βάση οδηγιών του ΕΟΔΥ και το αίσχος της απόλυσης εργαζομένου που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες(καρδιολογικά προβλήματα) επειδή ζήτησε να κάνει χρήση της ειδικής άδειας!!!

Θα μας βρουν μπροστά τους. Τα ταξικά συνδικάτα, δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, είναι ντροπή και αίσχος μπροστά σε τόσο σοβαρά θέματα όπως αυτό της πανδημίας να λειτουργούν με βάση το κέρδος και το συμφέρον της κάθε επιχείρησης!

Καλούμε το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει τώρα και να σταματήσει την εργοδοσία της ΕΛΤΑ courier και Γενικής Ταχυδρομικής που προκειμένου να εξασφαλίσει την κερδοφορία της, δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί η επιδημία.

Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. Δεν ξεκινάει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού μας, αλλά εργοδοσία και κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωή μας. Πληρώνουμε όλη τη ζωή μας στον ΕΟΠΠΥ, στον ΕΦΚΑ, στα ιδιωτικά ασφαλιστήρια, το κράτος για να μην μπορούμε να κάνουμε μια εξέταση; να νοσηλευτούμε αν υπάρξει ανάγκη; Η έμμεση παραδοχή τους για τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας δείχνει και την αναγκαιότητα, την κατεύθυνση των αιτημάτων μας:

 • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
 • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
 • Να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 (πολυκλινική Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κλπ). Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.
 • Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα».

Το συνδικάτο μας, καταλήγει η ανακοίνωση, «διαφωνεί γενικά με τη δουλειά από το σπίτι ως ευέλικτη μορφή εργασίας που όχι μόνο διευθετεί το χρόνο εργασίας αλλά αποξενώνει τον εργαζόμενο. Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί συνάδελφοι μας αντιλαμβανόμενοι την ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας καταφεύγουν ή και εξαναγκάζονται στην εργασία από το σπίτι ως ελάχιστο μέσο προστασίας. Το φόβο και την ανησυχία μας πρέπει να τον κάνουμε δύναμη διεκδίκησης των ουσιαστικών μέτρων και ταυτόχρονα να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η τηλεργασία.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

 • Να μην χρεωθούν καμία μέρα κανονικής άδεια. Όλες οι μέρες να θεωρηθούν ειδικού σκοπού.
 • Να δοθεί η δυνατότητα η άδεια ειδικού σκοπού να δοθεί και σε εργαζόμενους που φροντίζουν ασθενείς, συναδέλφους που είναι σε καραντίνα και συναδέλφους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
 • Η παράδοση των αποστολών να γίνεται εκτός του χώρου του πελάτη, στο πεζοδρόμιο. Σε διαφορετική περίπτωση καλούμε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος εφαρμόζοντας όσα ορίζει ο νόμος σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού».

Πηγή: 902.gr

 

Εκπαιδευτικοί σε κλειστά σχολεία

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε χθες το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, ότι διευθυντές σχολικών μονάδων αλλά και διευθυντές εκπαίδευσης ζητούν αυθαίρετα από μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να έχουν φυσική παρουσία στα σχολεία παραβιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη σχετική ΚΥΑ για τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό.

Με ημερομηνία έναρξης ισχύος τη 10η Μαρτίου 2020, έξι υπουργοί και τρεις αρμόδιοι υφυπουργοί υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας απαγορεύεται προσωρινά η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών, δημόσιων και ιδιωτικών, της χώρας έως και τις 24 Μαρτίου 2020.

Στο ΦΕΚ Β 783/10.03.2020 αναφέρεται ρητά ότι από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται οι διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες καθώς και κατά περίπτωση οι ερευνητικές δραστηριότητες, η λειτουργία των Ειδικών Κονδυλίων Ερευνας και η λειτουργία των εστιών στέγασης.

Μολαταύτα, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας, διευθυντές σχολείων και διευθυντές εκπαίδευσης κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στα σχολεία εκ περιτροπής, σε άλλη περίπτωση κάλεσαν τον Σύλλογο Διδασκόντων για να καθορίσουν τις αρμοδιότητες και την παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία, ενώ απαγόρευσαν ακόμη και τη μετακίνηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών προς τις περιοχές μόνιμης κατοικίας τους.

«Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα τη στιγμή που έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων, που δεν προβλέπεται από καμία ΚΥΑ η συνέχιση της παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία και που δεν προκύπτει από πουθενά ότι απαγορεύονται οι ατομικές μετακινήσεις των συναδέλφων.

»Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020) που επικαλούνται ορισμένες διευθύνσεις αφορά τα μέτρα που “δύνανται” να υλοποιηθούν και τα οποία εξειδικεύτηκαν με την ΚΥΑ 783. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών –ειδικά των αναπληρωτών που υπηρετούν στα νησιά– προς τις περιοχές τους.

»Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί γονείς εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τις οικογένειές τους. Τα παιδιά τους τα κρατάνε οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί χρειάζεται άμεσα να βρεθούν δίπλα στις οικογένειές τους. Είναι διαφορετικό πράγμα να είναι σε γνώση της υπηρεσίας η περιοχή μετάβασης και διαφορετικό η απαγόρευση!

»Η ευθύνη που έχει κάθε εκπαιδευτικός, με τη στάση του, να προστατεύσει τους μαθητές τους και τον κοινωνικό του περίγυρο από την εξάπλωση του κορονοϊού δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση άλλοθι να κρυφτούν τα χρόνια προβλήματα και οι ελλείψεις στα σχολεία. Η κρισιμότητα των καταστάσεων δεν νομιμοποιεί κανέναν διοικητικό παράγοντα να αυθαιρετεί “νομοθετώντας” κατά το δοκούν!», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Σήμερα αναμένεται να σταλούν διευκρινιστικές οδηγίες στα σχολεία για το θέμα, με την αρμόδια υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη να δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «οι εκπαιδευτικές διαδικασίες μπορεί να μην επιτελούνται, όμως πρέπει να υπάρχει διοικητική υποστήριξη στα σχολεία», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πηγή: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 

ΣΕΤΕΠΕ
Καταγγέλλει εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε χώρους δουλειάς

Το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής φτάνουν μια σειρά από καταγγελίες εργαζομένων για πολλά και διάφορα, αναδεικνύει το Συνδικάτο.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Πέρα από όλα τα άλλα στο ξενοδοχείο “Menditerranean Palace” δόθηκε ανυπόγραφη εντολή από τα “πάνω”, που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει από τους γκρουμ του ξενοδοχείου να θερμομετρούν όσους εισέρχονται στο χώρο του ξενοδοχείου.

Εμείς εννοείτε σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι σε μέτρα που έχουν ως σκοπό την προφύλαξη και του κόσμου που εισέρχεται σε κάποιον χώρο αλλά και των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Όμως αυτή είναι μια δουλειά που πρέπει να αναλάβουν άνθρωποι καταρτισμένοι κατάλληλα και και που θα έχουν τον ειδικό εξοπλισμό για να τη διεκπεραιώσουν (και δεν αναφερόμαστε μόνο στα θερμόμετρα – “πιστόλια”).

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ούτε την εμπειρία έχουν, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τις γνώσεις για να κάνουν κάτι τέτοιο, και δεν είναι και αυτό το αντικείμενο της δουλειάς για την οποία αμείβονται στην τελική. Οπότε τέτοιες ενέργειές θα φέρουν σε δύσκολη αλλά και επικίνδυνη ίσως θέση και τους ίδιους, αλλά και όσους εισέρχονται στο ξενοδοχείο.

Αυτές οι καταγγελίες και τα περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε μία μακρά λίστα με όλα όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες στον κλάδο.

Κράτος και εργοδοσία έχουν την υποχρέωση τώρα να πάρουν όσα μέτρα χρειάζονται (πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, αντίστοιχος εξοπλισμός κ.ά.) για την πρόληψη ενάντια στην εξάπλωση του ιού και για την προστασία εργαζόμενων και όχι μόνο.

Με αφορμή και το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μπορούμε να μην κάνουμε και ένα ακόμη σχόλιο. Κάποιοι μας χαρακτήριζαν “γραφικούς” γιατί εκτός των άλλων, σταθερές μας θέσεις ήταν πάντα και τα εξής:

•Δημόσιο δωρεάν, όλων των επιπέδων και προσβάσιμο για όλους σύστημα Υγείας.

•Υποδομές Υγείας για όλο το λαό, στελεχωμένες πλήρως με ιατρικό και όχι μόνο προσωπικό, με ολοκληρωμένα δικαιώματα.

•Γιατροί εργασίας που θα καλύπτουν πλήρως τους χώρους δουλειάς.

Και πολλά ακόμη…..

Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους μας. Για ότι και αν προκύπτει να μην διστάζουν. Το Συνδικάτο μας ήταν και θα είναι σταθερά στο μέτωπο του αγώνα για κάθε μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει. Στο χέρι όλων μας είναι να δυναμώσει αυτό το μέτωπο».

Πηγή: 902.gr

 

Σε… ευχέλαιο για τον κορονοϊό προσκαλεί τους εργαζόμενους το Market In

Μπορεί να φαίνεται σαν τρολάρισμα, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Market In που είναι… «ιδιαίτερα προβληματισμένη για τον Κορωναίο [sic]» ετοιμάζει ευχέλαιο «για την ευλογία της εταιρίας, των εργαζομένων και των οικογενειών τους».

Το email με το οποίο η διοίκηση της εταιρείας ενημερώνει τους εργαζόμενους έφερε στο φως το ΠΑΜΕ με ανάρτησή του στο twitter, στην οποία σημειώνει ότι «την ίδια στιγμή που στα καταστήματα των Market in απουσιάζουν τα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και πελάτες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, η εταιρεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού προχωρά σε…ευχέλαιο!».

Μάλιστα, το email που εστάλη πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, αφού περιλαμβάνει… ειδική πρόνοια και για όσους δεν καταφέρουν να παρευρεθούν στο «Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου», αφού ενημερώνει ότι για αυτούς «θα υπάρχει λάδι του ευχελαίου για ευλογία στη reception».

Και επειδή καλό είναι να μαθαίνουμε και κάτι, το email της εταιρείας τελειώνει με δύο παραγράφους ενημερωτικές για το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου που (καλά το μαντέψατε), τελείται «για την ίαση σωματικών και ψυχικών ασθενειών».

Οπότε αν ισχύει η καταγγελία του ΠΑΜΕ ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα του ΕΟΔΥ για τους εργαζόμενους και τους πελάτες στα καταστήματά της, το Market In δίνει την απάντησή του στις… ερυθρές συκοφαντίες: Ποιος χρειάζεται αντισηπτικά αφού μπορεί να πάρει Άγιο Λάδι από τη reception;

Πάντως τα θρησκευτικά αισθήματα της εταιρείας, αν μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι μια εταιρεία μπορεί να έχει τέτοια, έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την επικαιρότητα. Πριν από μόλις δύο μήνες, είχε γίνει γνωστό ότι όσοι επιθυμούσαν να κάνουν αίτηση για εργασία στην αλυσίδα σουπερ μάρκετ θα έπρεπε να επιδείξουν «θρησκευτικό διαβατήριο», αφού στην ηλεκτρονική αίτηση ζητείται υποχρεωτικά να αναφέρουν το θρήσκευμα στο οποίο ανήκουν.

Πηγή: ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τη στάση δημάρχων που βρήκαν ευκαιρία να τσακίσουν τα εργατικά δικαιώματα

Σε συγκεκριμένες καταγγελίες για δημάρχους που εν μέσω κορονοϊού βρήκαν την ευκαιρία να τσακίσουν εργατικά δικαιώματα προχωράει το συνδικάτο των εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής. Επίσης, καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να το ενημερώνουν για κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης των ελάχιστων δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, για κάθε αυθαιρεσία, για κάθε τρομοκράτηση.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση:

«Την ώρα που ο κορονοϊός απλώνεται, η κυβέρνηση μαζί με τους δημάρχους βρίσκουν χώρο για να τσακίσουν εργατικά δικαιώματα και να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποιήσει υπηρεσιών όπως η καθαριότητα. Η νέα ΠΝΠ που εκδόθηκε (ΦΕΚ Α’ – Αρ. Φυλ. 64) απελευθερώνει από τα όποια εμπόδια την απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολάβους με πρόφαση τη δημόσια υγεία. Η προηγούμενη ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’-Αρ.Φυλ.55) έδινε την ευχέρεια στην εργοδοσία να προχωρήσει σε όργια αυθαιρεσίας, στην καταστρατήγηση του ωραρίου και σε νέα χτυπήματα κατά των εργασιακών σχέσεων, ενώ με τα μέτρα συνολικότερα καταπατείται προκλητικά το δικαίωμα της κανονικής άδειας.

Δεν άργησαν λοιπόν να φτάσουν οι καταγγελίες για δημάρχους που με πρόφαση τις ΠΝΠ αλλά και το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο, προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες.

Στο Δήμο Πεντέλης απολύεται συνάδελφος ΑΜΕΑ που εργάζεται από το 2009. Μπορεί ο νόμος 3227/2004 να δίνει τη δυνατότητα μονιμοποίησης, όμως η διοίκηση του Δήμου και μάλιστα εν μέσω κορονοϊού τον απολύει. Τέτοια ευαισθησία!!!

Στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού ενημέρωσαν τους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς ότι δεν δικαιούνται την ειδική άδεια αφού έχουν διακοπές εργασίας!!! Τους προτείνουν να κάνουν χρήση του άρθρου 5 παρ.4 της ΠΝΠ 55, που προβλέπει μείωση του εργάσιμου χρόνου κατά 25%, με την υποχρέωση μετά το τέλος της άρσης λειτουργίας να παρέχουν απλήρωτη υπερωριακή εργασία. Δηλαδή προσπαθούν να φέρουν από την πίσω πόρτα την επιθυμία για Παιδικούς σταθμούς ανοιχτούς και το απόγευμα, αλλά και την κατάργηση στη πράξη του μειωμένου χρόνου εργασίας του προσωπικού, δικαίωμα που έχει κατακτηθεί με μαζικούς αγώνες.

Στο Δήμο Αγίων Αναργύρων η Δημοτική Αρχή εφαρμόζοντας την ΠΝΠ προσπάθησε αιφνιδιαστικά να βάλει εργολάβο στην υπηρεσία καθαριότητας με την αιτιολογία ότι το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί.

Στο Δήμο της Αθήνας προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Πάρκου δημιουργώντας Ανώνυμη Εταιρεία. Μια εταιρεία που θα λειτουργεί με όρους της αγοράς. Μάλιστα η εταιρεία θα επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στο λόφο του Φιλοπάππου.

Στο Δήμο Πετρούπολης, στον Ωρωπό οι διοικήσεις των δήμων ενώ δεν παρέχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας όπως γάντια απαιτούσαν από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να βγουν για δουλειά αδιαφορώντας για την υγεία τους. Μάλιστα στον Ωρωπό η Δημοτική Αρχή εκδικητικά προχώρησε στη μετακίνηση συναδέλφου μέλος της διοίκησης του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ καθώς και άλλους συναδέλφους από το Καπανδρίτι στην Αυλώνα.

Στο Δήμο Περάματος δεν έχει γίνει καμιά απολύμανση, δεν έχουν δοθεί αντισηπτικά, δεν έχει φανεί ο Ιατρός Εργασίας και οι εργαζόμενοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Συνάδελφοι είναι σίγουρο ότι για τον κορονοϊό κάποτε θα βρεθεί αντίδοτο. Εξίσου σίγουρο όμως είναι ότι η αυθαιρεσία των δημάρχων – εργοδοτών δεν θα σταματήσει αν δεν βάλουμε εμείς το φρένο. Υπάρχει μόνο ένα αντίδοτο. Η μαζική καταδίκη και η ταξική αντεπίθεση.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να ενημερώνουν το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ για κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης των ελάχιστων δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Για κάθε αυθαιρεσία, για κάθε τρομοκράτηση.

Απαιτούμε:

Ειδική Άδεια και στους εργαζόμενους που έχουν μέλος της οικογένειας τους (παιδί, ηλικιωμένο κλπ.) άρρωστο ή που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, με πλήρη μισθό και ασφάλιση και χωρίς χρήση κανονικής αδείας.

Αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας (γραφεία). Να μην υπάρχουν πάνω από 1 εργαζόμενος, ανά 10 τ.μ., όπως προβλέπεται στη νέα ΠΝΠ. Δομές που έχουν κλείσει (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κλπ) δεν υπάρχει κανένας λόγος οι εργαζόμενοι να προσέρχονται σε αυτές ή να στοιβάζονται σε άλλες υπηρεσίες.

Δημιουργία Διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης και εξυπηρέτησης κοινού σε όσους δήμους δεν διαθέτουν.

Επιπλέον Μέτρα Ατομικής Προστασίας για Εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες. Να χορηγείται υποχρεωτικά και καθημερινά σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο, επισκευές κλπ) ολόσωμη φόρμα μιας χρήσης, γάντια μιας χρήσης, μάσκα μιας χρήσης, υγρό σαπούνι και αντισηπτικό».

Πηγή: 902.gr

 

Ποιος νοιάζεται για τους εργαζόμενους;

Τη στιγμή που ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο με ανακοινώσεις τους ζητούν από την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεών τους, λίγες είναι οι φωνές που ακούγονται για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί για χιλιάδες εργαζομένους.

Οι προχθεσινές καταγγελίες της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης αποκαλύπτουν ένα σκηνικό εξαντλητικών ωραρίων, έλλειψης μέτρων προστασίας της υγείας, ανθρώπων σε κατάσταση υπερκόπωσης και χωρίς ούτε ένα μέτρο προστασίας να αναφέρεται σε αυτούς.

Οπως λένε χαρακτηριστικά: «Στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ, εδώ και μέρες ακυρώνονται ρεπό, οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί με βάρδιες 12 και 13 ωρών για να καλυφτούν οι ανάγκες για ανατροφοδότηση των καταστημάτων λόγω της αυξημένης κίνησης».

Μιλώντας δε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Πέτρος Σημάδης σημειώνει ότι «τα στοιχεία αυτά είναι όσα έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα από απευθείας αναφορές εργαζομένων, οι οποίοι κάνουν λόγο για αδιάκοπη τρεχάλα· και τι να πούμε για όσους έχουν προσληφθεί για τετράωρη εργασία και κάνουν υπερωρίες οι οποίες δεν δηλώνονται».

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα έχει πέσει, αλλά ταυτόχρονα «ήδη έχει ξεκινήσει η πίεση προς τους εργαζόμενους για αναγκαστικές κανονικές άδειες, μείωση ωρών εργασίας, ώστε οι εργοδότες να μετακυλήσουν την όποια μείωση του τζίρου τους στους εργαζόμενους».

«Γιατί όταν οι επιχειρήσεις έχουν πολλή δουλειά και κέρδη δεν μας καλούν να τα μοιραστούμε; Γιατί να μοιραστούμε τις απώλειες; Γιατί τους καλούς καιρούς δεν δίνανε μια άδεια έστω δώρο;» διερωτάται ο κ. Σημάδης.

Οσο για τα μέτρα υγιεινής; «Το πόσο οι εργοδότες νοιάζονται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων φαίνεται και από την άρνησή τους να παρέχουν μάσκες, γάντια και άλλα μέτρα προστασίας ειδικά σε όσους συναδέλφους έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους (ταμίες, πωλητές κ.λπ.)».

Η Ενωση σαρκάζει τα κυβερνητικά μέτρα καθώς όπως υπογραμμίζουν «για ακόμα μια φορά έδειξε τον καημό της, αφού ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη θωράκιση των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά δεν ψέλλισε ούτε ένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων. Μας καλεί να τηρούμε αποστάσεις ασφαλείας, την ίδια ώρα που χιλιάδες από εμάς ξοδεύουμε ώρες καθημερινά… “σφιχταγκαλιασμένοι” μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ για να φτάσουμε στις δουλειές μας…».

Η Ένωση μάλιστα πιστεύει ότι οι καταγγελίες για τα εργασιακά θέματα θα πληθύνουν και καλεί όσους το επιθυμούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2310-268673 ή να γράφουν στο email: [email protected]

 Πηγή: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Πρόσφατα Άρθρα

00:34:05

Βίντεο: Ο Άλαν Γουντς για την ιστορία της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης

Νέο βίντεο από το «Βήμα του επαναστατικού σοσιαλισμού» στο κανάλι της «Ε» στο YouTube. Η σύντομη ομιλία του Άλαν Γουντς στο Διαδικτυακό Σχολείο που...

Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: από δω και πέρα, θα αποφασίζουν οι τραπεζίτες

Ο βασικός στόχος είναι να ενισχυθεί η θέση των Τραπεζών, να απαλλαγούν από το βάρος των κόκκινων δανείων αλλά και να μεγαλώσει η πίτα των κερδών, για τις τράπεζες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που κερδοφορούν παρά την κρίση.

 Ηγεσία ΚΚΕ και «ελληνοτουρκικά»: Λενινισμός ή σοσιαλσοβινισμός;

Ανάλυση για τις απαράδεκτες από τη σκοπιά του προλεταριακού διεθνισμού δημόσιες τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ για τα «ελληνοτουρκικά».

Σχετικά άρθρα

Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: από δω και πέρα, θα αποφασίζουν οι τραπεζίτες

Ο βασικός στόχος είναι να ενισχυθεί η θέση των Τραπεζών, να απαλλαγούν από το βάρος των κόκκινων δανείων αλλά και να μεγαλώσει η πίτα των κερδών, για τις τράπεζες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που κερδοφορούν παρά την κρίση.

 Ηγεσία ΚΚΕ και «ελληνοτουρκικά»: Λενινισμός ή σοσιαλσοβινισμός;

Ανάλυση για τις απαράδεκτες από τη σκοπιά του προλεταριακού διεθνισμού δημόσιες τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ για τα «ελληνοτουρκικά».

Για το κρατικό έγκλημα στη Μόρια

Άρθρο για το διαρκές κρατικό έγκλημα στη Μόρια. Να κλείσουν οι υπάρχουσες άθλιες «δομές» των νησιών! Δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας αποκλειστικά από το κράτος σε ολόκληρη τη χώρα με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης μέχρι να ταυτοποιηθούν οι πρόσφυγες και να τους δοθεί άσυλο! Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτικών επιχειρήσεων.