Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΟΜΕ-ΟΤΕ: Η μετατροπή μιας επιτυχημένης απεργίας σε ήττα από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Η μετατροπή μιας επιτυχημένης απεργίας σε ήττα από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία

Άρθρο για τις εξελίξεις που αφορούν την απεργία των εργαζομένων στον ΟΤΕ και την στάση των δυνάμεων της συνδικαλιστικής Αριστεράς.

Τις μέρες που ακολούθησαν τη λήξη της απεργίας στον ΟΤΕ, είδαμε μία πρώτη νίκη της απεργίας, δηλαδή το γεγονός ότι κάμφθηκε η αδιαλλαξία της εργοδοσίας και προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η επιτυχία αυτή σύντομα επισκιάστηκε από την προθυμία της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ να δεχτεί ως πλαίσιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), ένα σχέδιο που πρότεινε η εργοδοσία και το οποίο απέχει πολύ από το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας. Αυτό δεν περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στις θυγατρικές, άρα ούτε το σύνολο των εργαζομένων στον Όμιλο και δεν προβλέπει την αναστολή των απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, σε μια κίνηση εντυπώσεων, απεύθυνε διάγγελμα προς τους εργαζόμενους του ΟΤΕ προσπαθώντας να εξάρει τις οικονομικές επιτυχίες του Ομίλου και να υποσχεθεί αυξήσεις «ανάλογες με την παραγωγικότητα» και μακριά από την ρύθμιση των μισθών με Σ.Σ.Ε., παρακάμπτοντας τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζόμενων. Παράλληλα, η εργοδοσία πέρασε στην αντεπίθεση, με απειλές για εκδικητικές μειώσεις στην αξιολόγηση εργαζόμενων που πρωτοστάτησαν στην απεργία, με απειλές για μηνύσεις «κατά παντός υπευθύνου» στοχοποιώντας απεργούς και με προσαγωγή απεργών από την αστυνομία μετά από κατηγορία της εργοδοσίας για «παράνομη βία» και «διατάραξη οικιακής ειρήνης» (λόγω συμμετοχής τους σε απεργιακή περιφρούρηση σε κτίριο του ΟΤΕ). Δείχνοντας ωστόσο, το πόσο έχει πιεστεί, η εργοδοσία, απέστειλε σειρά επιστολών, διαφημίζοντας στους εργαζόμενους το πλαίσιο Σ.Σ.Ε. που προτείνει και έστειλε ανώτατα στελέχη να «ενημερώνουν» – διαφημίζουν καθημερινά το πλαίσιο αυτό στους χώρους δουλειάς.

Μετά την συνάντηση μεταξύ της εργατικής και της εργοδοτικής πλευράς την 16η Ιανουαρίου 2020, ακολούθησε μια νέα συνάντηση την 20η Ιανουάριου 2020 κατά την οποία η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν συμφώνησε με το πλαίσιο που έθεσε η εργοδοσία, ωστόσο, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΟΜΕ-ΟΤΕ υπογράψανε το πρακτικό που περιλάμβανε το συγκεκριμένο πλαίσιο ως βάση διαπραγμάτευσης. Το γεγονός αυτό έφερε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, που εκφράστηκαν και από μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και οδήγησε στην παραίτηση του Γραμματέα και την απόσυρση της υπογραφής τόσο του Προέδρου όσο και του Γραμματέα στις 21/1/2020 μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε νέο έκτακτο Δ.Σ της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Ένα Δ.Σ που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10 το πρωί και ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα με θέματα την πλήρωση κενών θέσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής και τις Αποφάσεις για Σ.Σ.Ε. Στο Δ.Σ. αυτό, ο πρόεδρος της ΟΜΕ επανέφερε προς ψήφιση αργά το βράδυ, το κείμενο – που ο ίδιος είχε αποσύρει την προηγούμενη μέρα γνωρίζοντας ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είχε την πλειοψηφία του Δ.Σ, αφού είχαν αποχωρήσει από το Δ.Σ 3 μέλη: Δύο από την παράταξη της (Δ)ΑΚΕ και ένας από την Αγ. Συνεργασία-Ενωτική (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ απουσίαζε από την αρχή ένα ακόμη μέλος της (Δ)ΑΚΕ. Πέρασε λοιπόν με οριακή πλειοψηφία 16 υπέρ ΣΥΝΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ) και ΑΚΕ-ΠΑΣΕ (πρώην ΔΑΚΕ) και με 14 κατά και ένα λευκό αυτό του πρώην Γ. Γραμματέα, ο οποίος τελικά δεν απέσυρε με επιστολή στην διοίκηση την υπογραφή του από το κείμενο (το ΔΣ έχει 35 μέλη).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΚ–ΟΤΕ (ΠΑΜΕ) την ίδια ημέρα:

«Σε 2 συνεδριάσεις λοιπόν, του ΔΣ της ομοσπονδίας την Τρίτη 21/1 και την Τετάρτη 22/1 η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ προσπάθησε να περάσει ως ΣΣΕ το απαράδεκτο κείμενο το οποίο έχει απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων. Απόρριψη η οποία έχει σφραγισθεί με δεκάδες αποφάσεις που πήραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Στην προσπάθεια τους να το εγκρίνουν αξιοποίησαν απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Στο 1ο ΔΣ την Τρίτη κάτω από την πίεση εργαζομένων που παρακολουθούσαν το ΔΣ το απέσυραν. Την Τετάρτη καθυστέρησαν 8 ώρες την έναρξη του ΔΣ το οποίο ξεκίνησε στις 18:00 και τελικά έφεραν προς ψήφιση το κείμενο στις 22:00 όταν είχαν φύγει κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα μέλη αυτά δεν έπρεπε να φύγουν γιατί ήταν γνωστό ότι θα τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία. Τελικά, μετά από μια διαδικασία παρωδία επεδίωξαν να εγκριθεί το απαράδεκτο κείμενο. Είναι, προφανές, ότι δεν μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτό. Είναι, προφανές, ότι ένα τέτοιο κείμενο το οποίο προσπάθησαν να το εγκρίνουν με τέτοιες διαδικασίες δεν μπορεί να το υπογράψει κανένας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Η ΑΚΕ που καταψήφισε το κείμενο αντιπρότεινε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση αποδεχόμενη το απαράδεκτο κείμενο ως βάση διαπραγμάτευσης, ζητώντας να συνεχιστούν οι συζητήσεις, χωρίς κινητοποιήσεις, με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και κουπόνια για όσους έχουν προσωπική διαφορά. Είναι, προφανές, ότι οι δυνάμεις της πλειοψηφίας είτε συμφωνούν με το απαράδεκτο κείμενο (ΠΑΣΚΕ – ΑΚΕ ΠΑΣΕ Ομοσπονδίας), είτε ντρέπονται να πουν ότι συμφωνούν (Αγωνιστική Συνεργασία), είτε διαφωνούν (ΑΚΕ) έχουν βάλει ταβάνι στην διεκδίκηση, ταβάνι που είναι πολύ πιο κάτω από όσα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν ορίσει ως πλαίσιο διεκδίκησης το οποίο δεν είναι άλλο παρά η ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.»

Στην συνέχεια, με πρωτοβουλία της μειοψηφίας του ΔΣ – κυρίως των αριστερών παρατάξεων ΕΣΚ-ΟΤΕ (ΠΑΜΕ) και ΑΣΕ-ΟΤΕ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) – μαζεύτηκαν υπογραφές για έκτακτο Δ.Σ. την Δευτέρα 27/1/2020 για να τεθεί ξανά σε ψηφοφορία το κείμενο, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπάρχει πραγματική πλειοψηφία. Στη συνεδρίαση αυτή, ωστόσο, συσπειρωθήκαν οι συντηρητικές δυνάμεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ και πλειοψηφικά πέρασε το κείμενο που είχε προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα οι παρατάξεις: ΣΥΝΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ) – ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ) – ΑΚΕ ΠΑΣΕ (πρώην ΔΑΚΕ) υπερψήφισαν τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με βάση αυτό το σχέδιο. Οι εκπρόσωποι της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ στο προηγούμενο ΔΣ είχαν ψηφίσει ο ένας ΛΕΥΚΟ, ο άλλος ΚΑΤΑ και ο τρίτος ήταν από αυτούς που έφυγαν δηλώνοντας ότι καταψηφίζει, στο νέο ΔΣ της 27/1 και οι 3 ψήφισαν τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με βάση το κείμενο που την περασμένη εβδομάδα απέρριψαν! Η ΑΚΕ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ (ΔΑΚΕ) αποδέχτηκε το κείμενο ως βάση διαπραγμάτευσης και στο μόνο που επέμεινε ήταν να καταψηφιστεί καθαρά για λόγους παραταξιακής αντιπαράθεσης με την ΣΥΝΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ). Με τον τρόπο αυτό, η πλειοψηφία των μελών, με ψήφους 19 υπέρ – 16 κατά, εξουσιοδότησε τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με βάση το σχέδιο συμφωνίας που είχαν μονογράψει οι κ.κ. Φούκας και Βάκος, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας αντίστοιχα.

Η ΕΣΚ-ΟΤΕ (ΠΑΜΕ) διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της πλειοψηφίας, δήλωσε ότι παύει να συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα και κάλεσε τους εργαζόμενους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις ενάντια στην απόφαση του ΔΣ, για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με το αρχικό διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ-ΟΤΕ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ κατάφερε να μετατρέψει την νίκη της απεργίας σε ήττα στην διαπραγμάτευση, δείχνοντας στην καλύτερη περίπτωση ότι φοβάται να έρθει σε ρήξη με την εργοδοσία και να στηριχτεί στους εργαζόμενους για να καθοδηγήσει έναν αγώνα με διάρκεια και στρατηγική. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και ο φόβος απέναντι στους εργαζόμενους, φάνηκε και από το γεγονός ότι απέρριψε σιωπηρά όλες τις προτάσεις για Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων και Γενικές Συνελεύσεις κατά χώρους δουλειάς, που σωστά είχαν προτείνει οι αριστερές παρατάξεις στο ΔΣ και επίσης δεν προέτρεψε τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν απεργιακές επιτροπές ανά χώρους δουλειάς και να πάρουν στα χέρια τους την απεργία, φοβούμενη μη χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Αντιθέτως, διατήρησε για τον εαυτό της το δικαίωμα να διαπραγματεύεται χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την γνώμη των εργαζομένων μέσα από μαζικές διαδικασίες.

Είναι πιθανόν, ότι αν διεξαγόταν ψηφοφορία ανάμεσα στους εργαζομένους του ΟΤΕ, η πρόταση της εργοδοσίας θα απορριπτόταν κατά πλειοψηφία. Ήδη μια σειρά από συνελεύσεις τοπικών παραρτημάτων και εργαζομένων ανά χώρο δουλειάς έχουν απορρίψει το σχέδιο και διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (http://www.eskote.gr/2020/01/blog-post_30.html). Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να γενικευτούν και να οδηγήσουν σε μια ξεκάθαρη αποκρυστάλλωση της γνώμης της πλειοψηφίας των εργαζομένων, για να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση και να δικαιωθούν τα αιτήματα της απεργίας, με μια Σ.Σ.Ε. που μπορεί να προκύψει μέσα από την κλιμάκωση της πίεσης προς την εργοδοσία. Η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί και οι εργαζόμενοι μπορούν ακόμη να πιέσουν την ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ να αλλάξει απόφαση. Ο αγώνας που δίνουν αυτές τις μέρες οι αριστερές παρατάξεις και μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στον ΟΤΕ πρέπει να βρει συμπαράσταση από όλη την συνδικαλιστική και πολιτική Αριστερά, ώστε να οδηγήσει σε αλλαγή των συσχετισμών στα όργανα της Ομοσπονδίας και σε νίκη των διεκδικήσεων των εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Πηγές:

http://www.eskote.gr/ , https://www.ase-ote.gr/

https://www.kathimerini.gr/search?q=%CE%9F%CE%9C%CE%95+%CE%9F%CE%A4%CE%95#searchFull

https://www.capital.gr/tag/ote

Παναγιώτης Κολοβος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα