Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΑναλύσειςΟι θέσεις μας για τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Οι θέσεις μας για τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές

Η παράταξη που στηρίζουμε στις εκλογές για την τοπική διοίκηση και οι προγραμματικές διεκδικήσεις που υπερασπίζουμε.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

1. Η Κομμουνιστική Τάση (ελληνικό τμήμα της IMT – εφημερίδα ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ www.marxismos.com) στην πολιτική μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στηρίζει κριτικά την πανελλαδική παράταξη του ΚΚΕ, Λαϊκή Συσπείρωση, με σκοπό η ενίσχυσή της να γίνει το εφαλτήριο για την αγωνιστική αντεπίθεση της εργατικής τάξης που θα οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στην ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και την εκλογή μιας εργατικής, κομμουνιστικής κυβέρνησης.

2. Οι κομμουνιστές αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιδραστική φύση και λειτουργία των σημερινών Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών, οι οποίες αποτελούν δομικό στοιχείο του καταπιεστικού, γραφειοκρατικού και διεφθαρμένου αστικού κράτους. Αυτό το κράτος είναι φτιαγμένο από την άρχουσα καπιταλιστική τάξη, λειτουργεί προς όφελος των δικών της συμφερόντων, υπηρετεί τη στερέωση και διατήρηση της δικής της εκμετάλλευσης και καταπίεσης πάνω στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, το κίνημα της εργατικής τάξης έχει ως ιστορικό καθήκον μέσα από μια νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση να φτιάξει ένα νέο κράτος, ένα κράτος εργατικό, το οποίο στηριγμένο στην εργατική δημοκρατία θα εκφράζει και θα υπηρετεί τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειονότητας της κοινωνίας. Αυτό το κράτος θα περιλαμβάνει μια αληθινή τοπική αυτοδιοίκηση του εργαζόμενου λαού και θα είναι προορισμένο εξαρχής για να απονεκρωθεί μελλοντικά ως κράτος, δηλαδή ως μηχανισμός επιβολής εξουσίας σε μειοψηφικά τμήματα του πληθυσμού που θα συνεχίζουν να υπερασπίζουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση, στο βαθμό που θα εξαλείφεται κάθε κατάλοιπο και κάθε μορφή ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, στο βαθμό που η ίδια η ταξική κοινωνία θα αντικαθίσταται από μια πανανθρώπινη, αταξική κομμουνιστική κοινωνία.

3. Για να ανοίξει ο δρόμος να κατακτηθεί αυτός ο σκοπός, οι κομμουνιστές βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε κάθε αντιδραστική, αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική που ασκούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, ανεξάρτητα από το αν αυτή αποτελεί ή όχι κατεύθυνση της κεντρικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, αγωνιζόμαστε στην πρώτη γραμμή ενάντια:
– στις πολιτικές της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων – δημοτικών χώρων και εκτάσεων, των δασών και των ακτών, της διαχείρισης των απορριμμάτων.
– στη λειτουργία της τοπικής διοίκησης ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, στη μη απόδοση της θεσμοθετημένης χρηματοδότησης μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, στη μέθοδο της «ανταποδοτικότητας» για υπηρεσίες για τις οποίες έχει ήδη φορολογηθεί ο λαός, στη μεταφορά του ληστρικού ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.
– στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική Διοίκηση, σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια με τον σκοπό να διασπαστεί ο ενιαίος χαρακτήρας τους, να υποβαθμιστούν και να εμπορευματοποιηθούν.
– στην ιδιωτικοποίηση κοινωφελών υπηρεσιών και τομέων όπως το Πράσινο, η Καθαριότητα, η Ύδρευση και ο Ηλεκτροφωτισμός.

4. Αγωνιζόμαστε για να εκλεγούν κομμουνιστικές δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις, οι οποίες σε συντονισμό μεταξύ τους θα αρνηθούν να εφαρμόσουν όλες τις παραπάνω αντιδραστικές πολιτικές και θα θέσουν τις οικονομικές, τεχνικές και όποιες άλλες δυνατότητες διαθέτουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στην υπηρεσία του αγώνα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στην ακρίβεια, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, ενάντια σε κάθε αντεργατικό-αντιλαϊκό μέτρο της κεντρικής αστικής εξουσίας, αψηφώντας θαρραλέα τις απειλές της κεντρικής αστικής κυβέρνησης και αντιπαλεύοντας τις ενδεχόμενες δικαστικές και αστυνομικές διώξεις, μέσα από τη στήριξη στη δύναμη του εργατικού κινήματος.

5. Οι κομμουνιστικές δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή μεταξύ τους συνεργασία και συνένωση πόρων, οφείλουν να εφαρμόσουν στις περιοχές ευθύνης τους το ακόλουθο κοινό πρόγραμμα, διεκδικώντας απαραίτητα με τη μαζική κινητοποίηση των εργαζόμενων και νέων που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν σε αυτές τις περιοχές, την αναγκαία και πλήρη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επέκτασή του σε όλη τη χώρα:

– Να γίνουν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και αντισεισμικά έργα για να μην πνίγεται, να μην καίγεται, να μην σκοτώνεται ή να μη μένει άστεγος ο εργαζόμενος λαός από τις πλημμύρες, τις φωτιές και τους σεισμούς.

– Να λειτουργήσει ο αναγκαίος αριθμός αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, επαρκώς στελεχωμένων και με τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές δημοτικών παιδικών σταθμών, δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και παιδιών ΑμεΑ.

-Να δημιουργηθούν στην αναγκαία επάρκεια νηπιαγωγεία, υποδομές Αθλητισμού και Πολιτισμού, άλση, πάρκα, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες και ελεύθεροι χώροι.

– Καθολική και δωρεάν παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Υγείας και Πρόνοιας, με τη δημιουργία, στελέχωση και εξοπλισμό των αναγκαίων υποδομών. Δημιουργία δωρεάν δομών φροντίδας κακοποιημένων γυναικών και δομών πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων.

– Δημιουργία Στεκιών νεολαίας για κοινωνικότητα, ελεύθερη έκφραση και δωρεάν ψυχαγωγία των νέων σε κάθε Δήμο.

– Δωρεάν βοήθεια στο σπίτι για ηλικιωμένους. Δημοτικά κέντρα απασχόλησης, έκφρασης και ψυχαγωγίας για την τρίτη ηλικία.

– Διαρκής μέριμνα για την προστασία της ατμόσφαιρας, του νερού, του πράσινου, ασφαλής διευθέτηση των ρεμάτων. Διαχείριση των απορριμμάτων με μόνα κριτήρια τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες, τον σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τους φυσικούς πόρους.

– Δημιουργία κατάλληλων χώρων προστασίας των αδέσποτων και κτηνιατρείων σε κάθε Δήμο.

– Δημιουργία οργανισμού για κατασκευές κτιρίων, δημόσια έργα και εκτέλεση των αναγκαίων έργων οδοποιίας σε κάθε Δήμο. Καμία ανάθεση δημόσιου έργου σε ιδιωτικά συμφέροντα.

-Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όλους τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και άπορους, επιβολή βαρύτατων τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις.

– Λειτουργία μη κερδοσκοπικών κοινωνικών παντοπωλείων για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας, με δωρεάν διάθεση επαρκούς ποσότητας βασικών αγαθών σε εβδομαδιαία βάση στους άνεργους και τους άπορους.

– Σε συνεργασία με εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων συστηματική μέριμνα για την πάταξη της «μαύρης» εργασίας και της γενικότερης πρακτικής καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εξασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών, συνθηκών και όρων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Μαζικές πρωτοβουλίες για την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζόμενων και της νεολαίας ενάντια στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθό που να ικανοποιεί τις ανάγκες, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην αξιοπρεπή σύνταξη, στην ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στην ανάπαυση.

– Εφαρμογή σχεδίου για την άμεση επίλυση του προβλήματος στέγασης που είναι ιδιαίτερα καυτό για τους νέους, το οποίο θα περιλαμβάνει απαλλοτριώσεις κλειστών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, ανέγερση υγιεινών και αξιοπρεπών κατοικιών.

– Αληθινά δημοκρατική λειτουργία της τοπικής διοίκησης με έλεγχο της διαχείρισης και της λειτουργίας των οργανισμών και υπηρεσιών της από τους εργαζόμενους σε αυτές και από εκλεγμένες-ανακλητές από συνοικιακές συνελεύσεις επιτροπές δημοτών, με λειτουργία συνοικιακών συμβουλίων που θα έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες, τακτικές λαϊκές συνελεύσεις ανά συνοικία όπου θα δίνεται απολογισμός και θα ελέγχονται τα πεπραγμένα της δημοτικής διοίκησης, δικαίωμα ανάκλησης της τελευταίας μέσω τοπικού δημοψηφίσματος που θα μπορεί να επιβληθεί από την πλειοψηφία των συνοικιακών συμβουλίων, με αυστηρό επαναπροσδιορισμό των αποδοχών του περιφερειάρχη, του δημάρχου και των άλλων έμμισθων δημοτικών και περιφερειακών αξιωματούχων ώστε να μην υπερβαίνουν τον μισθό ενός ειδικευμένου εργάτη.

Κομμουνιστική Τάση – Σεπτέμβριος 2023

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα