Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΟ υποδειγματικός αγώνας των εργατών της COSCO πρέπει και μπορεί να νικήσει!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Ο υποδειγματικός αγώνας των εργατών της COSCO πρέπει και μπορεί να νικήσει!

Η απεργιακή μάχη των εργατών της COSCO ένα παράδειγμα για όλο το εργατικό κίνημα.

Οι εργάτες της COSCO που εργάζονται στις προβλήτες του Πειραιά για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων συνεχίζουν δυναμικά την απεργία για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), διεκδικώντας την εφαρμογή των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), την ένταξη των προσαυξήσεων για τη νυκτερινή εργασία και τις αργίες και αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων.

Οι κινητοποιήσεις των εργατών και του σωματείου τους, ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά), ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου, όταν υπήρξε σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά της COSCO. Το «ατύχημα» συνέβη γιατί δεν υπήρξε κανένας έλεγχος ασφαλείας στο πλοίο που έγινε το συμβάν, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το σκουριασμένο μεταλλικό κιγκλίδωμα ασφαλείας και ο εργάτης να πέσει από ύψος 12 μέτρων και να τραυματιστεί σοβαρά. Αμέσως οι συνάδελφοί του που βρίσκονταν στην προβλήτα στην ίδια βάρδια έκαναν στάση εργασίας που συνεχίστηκε και από τις επόμενες βάρδιες. Αυτό είναι το δεύτερο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» τους τελευταίους μήνες μετά από το θανατηφόρο «ατύχημα» τον περασμένο Νοέμβριο.

Μετά από γενικές συνελεύσεις με συμμετοχή εκατοντάδων εργατών αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί απεργία στις 29 Απριλίου, αλλά και συνέχισή της την επόμενη μέρα καθώς και την Πρωτομαγιά. Η εργοδοσία προσπάθησε να κάμψει την απεργία οργανώνοντας έναν απεργοσπαστικό μηχανισμό, απειλώντας λιμενεργάτες πως αν δεν πάνε για δουλειά ενάντια στην απόφαση της ΕΝΕΔΕΠ για απεργία τότε η εταιρεία δεν θα τους ανανεώσει τις συμβάσεις εργασίας, χάνοντας τις δουλειές τους. Η εργοδοσία καλούσε αυτούς τους εργαζόμενους να πάνε το μεσημέρι της 30ης Απριλίου στο άλσος του Χαϊδαρίου για να μεταφερθούν με πούλμαν στις προβλήτες της COSCO. Αυτό που κατάφερε η εργοδοσία ήταν να μαζέψει 65 άτομα, χωρίς να σπάσει η απεργία.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έστειλε τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας ΜΑΤ, Λιμενικό και ΟΥΚ με σκοπό να επιτεθούν στους απεργούς λιμενεργάτες και να σπάσουν την απεργία με τη βία. Φυσικά ούτε αυτό ήταν αρκετό για να τερματιστεί η απεργία. Αντίθετα η υποστήριξη για την απεργία μεγάλωσε. Οι απεργοί λιμενεργάτες συμμετείχαν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στον Πειραιά, ενώ το μεσημέρι πραγματοποίησαν πορεία στα κεντρικά γραφεία της COSCO και ύστερα επέστρεψαν στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ). Η απεργία των εργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΠ συνεχίστηκε και την επόμενη βδομάδα.

Οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΠ αποφέρουν τεράστια κέρδη στην PCT (θυγατρική της COSCO) και την DPORT (εργολαβική εταιρεία διαχείρισης του ΣΕΠ). Το 2021 τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 54,7 εκατομμύρια ευρώ. Οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, με «κόντρα» βάρδιες κ.λπ. έχουν αυξήσει τα κέρδη των καπιταλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι. Το 2021 ο Πειραιάς ήταν το πέμπτο λιμάνι στην Ευρώπη όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Αυτό έχει γίνει μέσα από το πραγματικό «ξεζούμισμα» εκατοντάδων εργαζομένων που δουλεύουν στις «γαλέρες» του Πειραιά.

Ο αγώνας των λιμενεργατών στον ΣΕΠ αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρο το εργατικό κίνημα. Επίσης μπορεί να σημειώσει νίκες απέναντι στην εργοδοσία. Αφού η κυβέρνηση και η COSCO δεν κατάφεραν να σπάσουν την απεργία και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, τελικά δέχθηκαν να συναντηθούν με εκπροσώπους της ΕΝΕΔΕΠ στις 6 Μαΐου για να συζητήσουν την υπογραφή ΣΣΕ.

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι δίκαιες και έχουν την υποστήριξη ολόκληρου του εργατικού κινήματος. Ο συλλογικός αγώνας των εργατών μπορεί να κερδίσει και να σημειώσει μια σημαντική νίκη έναντι της εργοδοσίας μετά από πολλά χρόνια. Για να μπορέσουν, όμως, αυτές οι κατακτήσεις να είναι σταθερές θα πρέπει οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά να κοινωνικοποιηθούν (κρατικοποίηση με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση)  και να ενταχθούν σε έναν κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας για την κάλυψη των αναγκών της εργαζόμενης πλειονότητας της κοινωνίας.

 

Ακολουθούν οι οι δύο τελευταίες ανακοινώσεις που εξέδωσε το σωματείο σχετικά με την εξέλιξη του αγώνα.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. – 3/5

Εντείνουμε τη πάλη μας για την υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις δικές μας ανάγκες, Τώρα να εφαρμοστούν τα ΒΑΕ, να ενταχθούν οι προσαυξήσεις για την νυχτερινή εργασία και τις αργίες, να δοθούν τώρα αυξήσεις σε όλους τους εργαζομένους.

Συνάδελφοι,

λίγες ώρες μετά τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς και της πολυήμερης απεργιακής κινητοποίησης για την ικανοποίηση των αυτονόητων διεκδικήσεων μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπ. Ναυτιλίας με την εργοδοσία και τους εμπλεκόμενους φορείς γύρω από τη λειτουργία του λιμανιού.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ο δίκαιος χαρακτήρας των αιτημάτων μας και το δίκιο του αγώνα μας, ενός αγώνα που οργανώθηκε μέσα από μαζικές διαδικασίες, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις με τη συμμετοχή 100ντάδων εργαζομένων.

Αυτό αποτελεί τη δύναμη του αγώνα μας, η συμφωνία όλων των εργαζομένων, και θα καθορίσει τη πορεία των κινητοποιήσεων που αφορούν εν τέλει την ίδια τη ζωή μας. Το εργοδοτικό έγκλημα του Δημήτρη, το σοβαρό εργατικό ατύχημα του Τάκη, τα καθημερινά «μικρά» εργατικά ατυχήματα, τα κοντέινερ που «βρέχει» συχνά μέσα στο λιμάνι, είναι οι λόγοι που σήμερα τροφοδοτούν και ενισχύουν αυτόν τον αγώνα.

Είναι αγώνας για την ίδια τη ζωή. Είναι αγώνας για να μπορούμε να γυρνάμε στα παιδιά μας με το κεφάλι ψηλά, αρτιμελής και υγιείς.

Η ζωή μας δεν μπορεί να κοστολογείται με κάποια ποσά ευρώ, που επικαλείται καθημερινά η εργοδοσία και σίγουρα η προστασία της αλλά και η ζωή με αξιοπρέπεια δεν χωράει στα δικά της κέρδη. Τα προβλήματα που πλέον αντιμετωπίζουμε καθημερινά όλοι στα σπίτια μας, είναι που τροφοδοτούν και θα ενισχύουν με νέες δυνάμεις τον αγώνα μας.

Γνωρίζαμε εξαρχής συνάδελφοι ότι ο αγώνας που δίνουμε είναι σκληρός και απαιτητικός αλλά όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μάθει να παλεύουμε, ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, πιο θα είναι κάθε φορά το επόμενο μας βήμα.

Όλες αυτές τις ημέρες, αποδείξαμε για άλλη μια φορά τη δύναμη που έχουμε όταν οργανωνόμαστε, όταν απαντάμε πλέον στους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Αναγκάσαμε την εργοδοσία να προσπαθεί μάταια να αντικρούει δημόσια τα δίκαια αιτήματα μας.

Αναγκάσαμε Κυβέρνηση και εργοδοσία να φθάσουν στο σημείο να επιστρατεύσουν ΜΑΤ, λιμενικούς και ΟΥΚ μήπως καταφέρουν να σπάσουν την απεργία μας. Αλλά η απάντηση ήταν «πληρωμένη» από τους ίδιους τους εργαζομένους. Η θέα των άδειων πούλμαν, με πρωταγωνιστές τα στελέχη της εργοδοσίας, τους δικηγόρους τους, την ίδια την εργοδοσία να φιγουράρουν στις μπροστινές θέσεις ως «στρατηγοί» του απεργοσπαστικού μηχανισμού θύμιζε άλλες εποχές που είχαμε δει μέχρι σήμερα μόνο σε ταινίες.

Όμως συνάδελφοι, αποδείξαμε για άλλη μια φορά πως είμαστε σκληρά καρύδια, πως τα δίκαια αιτήματα μας, η ενότητα μας και η συσπείρωση γύρω από το σωματείο μας μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα.

Συνάδελφοι, η εργοδοσία δεσμεύτηκε να φέρει την απάντηση της τη Παρασκευή 6 Μάη. Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα και προετοιμασία, και μέσα από Γενική Συνέλευση θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα μας.

Αξιοποιούμε όλες τις επόμενες ημέρες για να συντονιστούμε ακόμα καλύτερα και με άλλους κλάδους του Πειραιά, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, να προετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα για τη συνέχεια. Η αλληλεγγύη, ο αγώνας για κοινά αιτήματα αποτελεί όπλο απέναντι στην αδιαλλαξία κάθε εργοδοσίας. Η συγκέντρωση του Πρωτομαγιάς αποδεικνύει ότι το σύνθημα « Ένας για όλους και όλοι για έναν» μπορεί να φέρει τις μεγαλύτερες κατακτήσεις, να σπάσει κάθε αδιαλλαξία, να γκρεμίσει κάθε εμπόδιο.

Μαζί όλοι μια γροθιά, ισχυροποιούμε το Σωματείο μας, το δικό μας κάστρο

Συνεχίζουμε δυνατά, μαζικά, αγωνιστικά, συσπειρωμένα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. – 6/5

Συνάδελφοι,
έσπασε η αδιαλλαξία!
Ο αγώνας μας φέρνει αποτέλεσμα!
Μετά από πολύμηνο αποφασιστικό αγώνα, με την δύναμη της οργάνωσης και της τεράστιας αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι με μπροστάρη το ΕΝΕΔΕΠ ανάγκασαν την εργοδοσία να φέρει επιτελους πρόταση για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Το ΔΣ του Σωματείου μας θα εξετάσει αναλυτικά μαζί με τους νομικούς και φοροτεχνικούς συμβούλους του τις προτάσεις της εργοδοσίας, ώστε να είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε με απόλυτη ανάλυση, εξειδίκευση και εγκυρότητα γύρω από κάθε σημείο της πρότασης της εργοδοσίας, για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις από την ΓΣ των μελών μας-
η οποία ορίζεται για την Τρίτη 10 Μαΐου στο λιμάνι από 13:00 ως 20:00.
Συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε ότι με τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας έχουμε καταφέρει από το 2014 μέχρι σήμερα να πετύχουμε σημαντικές μικρές και μεγάλες νίκες!
Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε κατάκτηση στο λιμάνι οφείλεται στην διεκδικητική, αγωνιστική και συνεπή στάση μας με μπροστάρη το Σωματείο μας/ΕΝΕΔΕΠ.
Όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την ΕΝΕΔΕΠ και τους αγώνες μας, το λιμάνι θα ήταν ακόμα το κάτεργο του 2010…
Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε πρόταση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης ήταν και είναι συνέπεια των δικών μας διεκδικήσεων και αγώνων.
Δίνουμε όλοι το παρόν στην ΓΣ της Τρίτης 10 Μαΐου για να αποφασίσουμε για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τις οικογένειές μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα