Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΟ Λένιν ζει! Διαδικτυακή εκδήλωση της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης για τα 100...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Ο Λένιν ζει! Διαδικτυακή εκδήλωση της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 5 μ.μ. θα προβληθεί ζωντανά από το κανάλι της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης στο YouTube η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν. Θα βρείτε τον σύνδεσμο στο εσωτερικό του δημοσιεύματος.

Εικόνα: www.marxist.com
Εικόνα: www.marxist.com

Στις 21 Ιανουαρίου 2024 έχουμε μια σπουδαία επέτειο. Συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν. Ο Λένιν υπήρξε ο μεγαλύτερος επαναστάτης του 20ου αιώνα. Ήταν ο δημιουργός του πιο επιτυχημένου επαναστατικού κόμματος στην Ιστορία, ο βασικός ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης και ο εμπνευστής του μαζικού διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ο θάνατός του στις 21 Ιανουαρίου του 1924 επέδρασε καθοριστικά στην πορεία της Επανάστασης στην ΕΣΣΔ, καθώς άνοιξε τον δρόμο για την επιτάχυνση του σταλινικού, γραφειοκρατικού εκφυλισμού της, με ανάλογες, ολέθριες συνέπειες για την πορεία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος συνολικά. Για κάθε συνειδητό αγωνιστή-αγωνίστρια ενάντια στον καπιταλισμό, η επέτειος αυτή αποτελεί μια πολύτιμη αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για την επικαιρότητα των επαναστατικών ιδεών και της πολιτικής που υπεράσπιζε ο Λένιν. Ανταποκρινόμενη λοιπόν σε αυτό το καθήκον, η Διεθνής Μαρξιστική Τάση (IMT) και βέβαια, το ελληνικό της τμήμα, η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση ξεκινά μια καμπάνια αφιερωμένη στις ιδέες και το έργο του Λένιν, η οποία θα διαρκέσει όλο το 2024.

Με αφορμή αυτό το σπουδαίο γεγονός η ΙΜΤ διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση για τη ζωή, τις ιδέες και το έργο του Λένιν. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι Βρετανοί επαναστάτες κομμουνιστές Άλαν Γουντς και Ρομπ Σιούελ, οι οποίοι είναι και οι συγγραφείς της νέας δίτομης βιογραφίας του Λένιν με τίτλο In Defence of Lenin (Στην Υπεράσπιση του Λένιν) που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες βδομάδες στα αγγλικά από τις εκδόσεις Wellred Books. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου, στα αγγλικά, και θα μεταδοθεί ζωντανά από το Λονδίνο από το κανάλι της ΙΜΤ στο YouTube. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Με αυτή την εκδήλωση ξεκινάει η καμπάνια της ΙΜΤ για τη ζωή, το έργο και την πολιτική κληρονομιά του Λένιν που θα διεξαχθεί και στην Ελλάδα με εκδηλώσεις, άρθρα, video στο YouTube και εκπομπές podcast.

Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν είχε χαρακτηριστεί από τον Τζον Ριντ – συγγραφέα του έργου «Δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», μιας αφήγησης αυτόπτη μάρτυρα της Ρωσικής Επανάστασης – ως το πιο αγαπητό και πιο μισητό άτομο εν ζωή. Ο Λένιν αγαπήθηκε από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που ήθελαν να αλλάξουν την κοινωνία, αλλά και έγινε μισητός από την άρχουσα τάξη και τους απολογητές της.

Ο λόγος για αυτό το μίσος ήταν διότι ο Λένιν ηγήθηκε της επανάστασης που ανέτρεψε τον καπιταλισμό σε μια αχανή χώρα. Τον Οκτώβριο του 1917, για πρώτη φορά στην Ιστορία, η εργατική τάξη πήρε την εξουσία και τη διατήρησε. Απέδειξε ότι μπορούσε να διοικήσει την κοινωνία χωρίς τη βοήθεια αφεντικών και τραπεζιτών. Όλα αυτά ήταν δυνατά επειδή η εργατική τάξη είχε μια ηγεσία στο Μπολσεβίκικο Κόμμα, η οποία ήταν ικανή να οδηγήσει την επανάσταση στην επιτυχία.

Ο Λένιν είπε κάποτε ότι ο καπιταλισμός είναι φρίκη δίχως τέλος. Ο καπιταλισμός σήμερα δεν μάς προσφέρει παρά φτώχεια, βάσανα και πόλεμο. Δεν επιτρέπουν στους εργάτες και στους νέους να πιστεύουν ότι είναι εφικτό ένα καλύτερο μέλλον, και έτσι το όνομα του Λένιν και των Μπολσεβίκων πρέπει να λερωθεί με κάθε είδους συκοφαντία.

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η Διεθνής Μαρξιστική Τάση λοιπόν ξεκινά μια καμπάνια για να γιορτάσει τη ζωή, το έργο και την κληρονομιά αυτού του μεγάλου επαναστάτη.

Οι ιδέες του Λένιν είναι πιο επίκαιρες από ποτέ και σε καμιά περίπτωση παλιές και ξεπερασμένες. Παρέχουν ένα ανεκτίμητο εργαλείο στα χέρια των επαναστατών σήμερα. Όπως είπε κάποτε ο Λένιν, «χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατικό κίνημα». Εναπόκειται στους επαναστάτες του σήμερα να μελετήσουν τα έργα του Λένιν και να χτίσουν ένα επαναστατικό κόμμα, όπως ήταν οι Μπολσεβίκοι, με σκοπό η πάλη για τον κομμουνισμό να είναι επιτυχημένη.

Καλούμε κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια όχι μόνο να συμμετάσχει στην εκδήλωση, αλλά να μας βοηθήσει να τη διαδώσουμε παντού. Προσκαλέστε τους φίλους και τους συναδέλφους σας και βοηθήστε μας να προσεγγίσουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο κοινό κοινοποιώντας την εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Λένιν μπορεί να πέθανε πριν από 100 χρόνια, αλλά οι ιδέες του ζουν σήμερα. Σύμφωνα με τα λόγια του Ρώσου ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: «Ο Λένιν έζησε, ο Λένιν ζει, ο Λένιν θα ζει για πάντα!».

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα