Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Επικαιρότητα Αλληλεγγύη στις μαθητικές καταλήψεις!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Αλληλεγγύη στις μαθητικές καταλήψεις!

Η προκήρυξη που μοίρασαν στη σημερινή μαθητική πορεία στην Αθήνα τα μέλη της Νεολαίας Ενάντια στον Καπιταλισμό.

Η κυβέρνηση είχε σχεδόν 6 μήνες για να προετοιμαστεί για το άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εργαζομένων στα σχολεία. Αυτό το γεγονός δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας (όπως συνέβη με το φιάσκο των γιγάντιων μασκών που δόθηκαν στους μαθητές) αλλά πιστή συνέχεια της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που αντί για τη δραστική αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει δισεκατομμύρια σε καναλάρχες, εργολάβους και μεγαλοκαπιταλιστές καθώς και υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα.

Ένα στοιχειώδες μέτρο για την προστασία της υγείας των μαθητών και των καθηγητών θα ήταν η δραστική μείωση του αριθμού μαθητών στις τάξεις, με το μέγιστο αριθμό σε μία μέση σχολική αίθουσα να μην ξεπερνά τα 15 άτομα. Αυτό όμως θα απαιτούσε προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθώς και δημιουργία νέων κτιρίων. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έκανε κάτι από τα παραπάνω, αλλά προσέλαβε ακόμη λιγότερους αναπληρωτές καθηγητές απ’ ότι έκανε πέρυσι (25.000 φέτος έναντι 42.000 πέρσι). Το αποτέλεσμα είναι να συνωστίζονται 25 και 30 μαθητές ανά αίθουσα, με μόνο κυβερνητικό μέτρο την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την επίκληση στην «ατομική ευθύνη». Αναγκαία είναι επίσης και η διεξαγωγή μαζικών τεστ δωρεάν ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Αλλά ούτε και αυτό γίνεται, καθώς η κυβέρνηση δεν προχωρά στις δαπάνες για το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό για τεστ. Ως αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής πολιτικής δεκάδες σχολεία και τμήματα έχουν ήδη κλείσει λόγω κρουσμάτων του κορονοϊού πριν ακόμη ξεκινήσει καλά – καλά η σχολική χρονιά.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, χιλιάδες μαθητές έχουν προχωρήσει σε ένα κίνημα καταλήψεων που έχει ήδη ξεπεράσει τα 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το κίνημα με συκοφαντίες και καταστολή, παρουσιάζοντας τους καταληψίες ως «αρνητές» της μάσκας ενώ προχώρησε σε εισαγγελικές διώξεις σε αγωνιστές μαθητές με ξεκάθαρο σκοπό να τρομοκρατήσει το κίνημα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να προχωρήσει τις αντιδραστικές της μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Θεσμοθετεί ελαστικότερες σχέσεις εργασίας με «προσωρινούς» αναπληρωτές καθηγητές τρίμηνης διάρκειας και προχωράει στην υλοποίηση του νόμου Κεραμέως, που πέρασε το καλοκαίρι, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη θέσπιση τράπεζας θεμάτων και με όριο το 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι στην εκπαίδευση πρέπει να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της δημόσιας παιδείας αλλά και της υγείας στα χέρια τους. Οι μαθητές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, πρέπει να οργανώσουν το κίνημα δημοκρατικά με εκλεγμένους αντιπροσώπους από τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων τους και στη συνέχεια σε επίπεδο πόλης και πανελλαδικά, με την εκλογή μιας Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών. Στη συνέχεια πρέπει να επιδιώξουν ένα συντονισμό με το φοιτητικό κίνημα και τους καθηγητές για τη δημιουργία ενός μαζικού πανεκπαιδευτικού κινήματος.

Να παλέψουμε για:
• Αποσυμφόρηση των σχολικών αιθουσών – 15 μαθητές ανά τμήμα!
• Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία!
• Μαζικά δωρεάν τεστ για τη νόσο COVD-19 σε μαθητές και καθηγητές!
• Μαζικές προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης!
• Κατάργηση του αντιδραστικού νόμου Κεραμέως!

Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό- εφημερίδα “Revolt”

Πρόσφατα Άρθρα

Διακήρυξη ΜέΡΑ25: Συνοπτική κριτική από τη σκοπιά του μαρξισμού

Τα βασικά σημεία της πολιτικής διακήρυξης του ΜέΡΑ25 μέσα από το πρίσμα της μαρξιστικής κριτικής.

Δήλωση των συντρόφων στη Χιλή για τη μεγάλη νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

Την Κυριακή 25/10 είχαμε μία σαρωτική νίκη στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος της δικτατορίας με 78% να ψηφίζει «Ναι» και μόλις 22%...

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους μαθητές! Μέτωπο μαθητών -φοιτητών- εργαζόμενων!

Η σύλληψη και κράτηση 5 μαθητών για 4 μέρες στη ΓΑΔΑ συνιστά μία ακόμα προκλητική απόπειρα της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους μαθητές.

Σχετικά άρθρα

 Ηγεσία ΚΚΕ και «ελληνοτουρκικά»: Λενινισμός ή σοσιαλσοβινισμός;

Ανάλυση για τις απαράδεκτες από τη σκοπιά του προλεταριακού διεθνισμού δημόσιες τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ για τα «ελληνοτουρκικά».