Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΝομοσχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και απολύσεων στην Παιδεία

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Νομοσχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και απολύσεων στην Παιδεία

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα σχολεία και γιατί δεν πρέπει να περάσει.

Η κυβέρνηση δημοσίευσε το νέο νομοσχέδιο που αφορά την προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει σε «δημόσια διαβούλευση» και να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ένα σημαντικό νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι και εν μέσω πανδημίας. Τι περιλαμβάνει, όμως, συγκεκριμένα αυτό το νέο νομοσχέδιο και πώς πρέπει να απαντήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί;

Το νομοσχέδιο συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση παλιότερων νόμων και αντι-μεταρρυθμίσεων στην Εκπαίδευση. Ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται είναι η προσαρμογή στις ανάγκες του κεφαλαίου (και όχι στις «ανάγκες της κοινωνίας», όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας), όπως έχουν διαμορφωθεί στις σημερινές συνθήκες της βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης. Οι καπιταλιστές, σήμερα, χρειάζονται φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό με ειδίκευση. Για αυτό τον λόγο προωθείται η επαγγελματική Εκπαίδευση και η σύνδεσή της με τη Μέση Εκπαίδευση. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η λεγόμενη «αυτονομία» του σχολείου, δηλαδή η αυτονομία του από την κρατική χρηματοδότηση.

Όπως συνέβη και με παλιότερους νόμους των αστικών κυβερνήσεων για τα πανεπιστήμια, η παρούσα κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει την αποκοπή («αυτονόμηση») των δύο πρώτων βαθμίδων της Εκπαίδευσης από την κρατική χρηματοδότηση. Οι διευθυντές των σχολείων θα έχουν ρόλο μάνατζερ και θα επιλέγουν τους λεγόμενους «ενδοσχολικούς συντονιστές» και «μέντορες». Σταδιακά τα σχολεία θα μετατραπούν, ουσιαστικά, σε επιχειρήσεις με δικά τους εκπαιδευτικά προγράμματα και «συνεργασίες» με άλλους φορείς.

Έτσι, θα έχουμε κατακερματισμό του ενιαίου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, καθώς η «αξιολόγηση» των καθηγητών και των σχολικών μονάδων θα οδηγήσει σε σχολεία διαφορετικών «ταχυτήτων». Σε αυτό το πλαίσιο θα καθιερωθεί και το «πολλαπλό βιβλίο», η δυνατότητα δηλαδή οι μαθητές του κάθε ξεχωριστού σχολείου να προμηθεύονται διαφορετικά βιβλία, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα διαμορφώνει η διοίκηση του εκάστοτε σχολείου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία έξι νέων «Προτύπων ΕΠΑΛ», αλλά και νέων πρότυπων σχολείων και ΕΠΑΛ. Στόχος της είναι η εξώθηση των νέων στην επαγγελματική Εκπαίδευση και την αναζήτηση εργασίας από πολύ νωρίς, πριν την ολοκλήρωση των σπουδών στη μέση Εκπαίδευση. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε ότι θα περάσουν νέο νόμο για την επαγγελματική Εκπαίδευση.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να προσανατολίσει τους μαθητές προς την επαγγελματική Εκπαίδευση και τις ανάγκες των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, εισάγεται ο επαγγελματικός προσανατολισμός από το Δημοτικό, με στόχο να κατευθύνονται από πολύ νωρίς οι μαθητές προς την αγορά εργασίας. Η αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών θα υπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρήσεων και θα εντατικοποιεί περαιτέρω τις σπουδές. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα εισαχθεί το μάθημα των αγγλικών στο νηπιαγωγείο!

Ένα άλλο κοινωνικά ανάλγητο μέτρο είναι η αξιολόγηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε πολλαπλά στάδια. Μέσα απ’ αυτές τις αξιολογήσεις θα ανοίξει ο δρόμος για απολύσεις δασκάλων και καθηγητών, αλλά και υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των σχολείων. Στις σχολικές μονάδες που δεν θα έχουν καλή βαθμολογία θα μειώνεται η χρηματοδότηση από το κράτος. Έτσι, οι διευθύνσεις των σχολείων θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την καλύτερη βαθμολογία. Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων θα επιδιώκουν να εξασφαλίζουν τις υψηλότερες δυνατές βαθμολογίες, ώστε να διατηρήσουν τη δουλειά τους.

Επιπρόσθετα, η αξιολόγηση των μαθητών κάθε τρία χρόνια (ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου) σύμφωνα με το Διεθνές Πρόγραμμα PISA για την Αξιολόγηση των Μαθητών (Programme for International Student Assessment) του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) θα έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των σπουδών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Όλες αυτές οι αξιολογήσεις θα συντελέσουν στο να υποβαθμιστεί η ποιότητα των σπουδών και να αυξηθεί το άγχος και η πίεση σε μαθητές, γονείς και καθηγητές.

Μαχητική απάντηση

Απέναντι σ’ αυτό το νομοσχέδιο-«εφιάλτη», οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί με τα συνδικάτα τους θα πρέπει να δώσουν μια ηχηρή απάντηση. Ήδη οι πιέσεις των ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας) και ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) που κινητοποιήθηκαν έξω από το «στρογγυλό» σχολείο στον Άγιο Δημήτριο, όπου η υπουργός Παιδείας παρουσίασε το νομοσχέδιο στις 28 Ιουνίου, ανάγκασαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει την πρώτη της υποχώρηση. Αφαιρέθηκαν οι διατάξεις που σχετίζονταν με τον διορισμό διευθυντικών στελεχών προερχόμενων από την ιδιωτική Εκπαίδευση και τον χωρισμό των μαθητών σε τμήματα με βάση το μαθησιακό τους επίπεδο και την καταγωγή τους!

Οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ θα πρέπει να ανακοινώσουν άμεσα ένα πρόγραμμα πάλης που θα περιλαμβάνει ενημέρωση για τα νέα μέτρα και κινητοποιήσεις κάθε βδομάδα σε συντονισμό με ενώσεις γονέων, μαθητές και φοιτητές και κλιμάκωση σε απεργία όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη ψήφισή του από τη Βουλή. Επιπλέον, το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του θα πρέπει να στηρίξει αυτόν τον αγώνα καλώντας σε μαχητικές κινητοποιήσεις για να αποσυρθεί αυτό το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Μόνο με έναν καλά οργανωμένο και ενωτικό αγώνα θα πιεστεί πραγματικά η κυβέρνηση και θα αναγκαστεί να υποχωρήσει.

• Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο εδώ και τώρα!
• Όχι στην «αυτονομία» και την «αξιολόγηση»! Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία!
• Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών με πλήρη δικαιώματα στα σχολεία!
• Έξω οι επιχειρήσεις και η αγορά από τα σχολεία και τη δημόσια Εκπαίδευση!
• Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Κωνσταντίνος Αυγέρος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα