Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το «νέο» λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δια στόματος του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, αποκαλύπτουν την κατεύθυνση, στην οποία προτίθεται να κινηθεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός, ενώ στα λόγια καταφέρεται ενάντια στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια, στην πραγματικότητα ενισχύει το ρόλο τους σε βάρος της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης.
Βαφτίζοντας το «κρέας ψάρι», μαθαίνουμε ότι θα καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες θα αντικατασταθούν από τις «κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις» που θα διεξάγονται, μάλιστα, 2 φορές το χρόνο. Αντί λοιπόν να εξαλείψουν τις πανελλαδικές εξετάσεις, τους αλλάζουν όνομα και τις διπλασιάζουν για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Σαν να μην έφτανε δηλαδή το οικονομικό και ψυχοφθόρο βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους με τις Πανελλήνιες στα τέλη Μαΐου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να τις διπλασιάσει με εξετάσεις τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, προβλέπεται ο συνυπολογισμός των καθημερινών επιδόσεων των μαθητών στην τάξη, στον τελικό βαθμό πρόσβασής τους στα πανεπιστήμια. Έτσι, οι νέες αλλαγές όχι μόνο δε θα βελτιώνουν τη διδακτική ουσία του Λυκείου μέσω της αποσύνδεσής του από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά ολόκληρη η Γ’ Λυκείου γίνεται ένα μεγάλο και διαρκές φροντιστήριο. Όλα αυτά θα έχουν ως συνέπεια πρόσθετο άγχος για τους μαθητές και πρόσθετο οικονομικό βάρος για τους γονείς, αφού θα απαιτείται πιο μακρά και πολλαπλάσια προετοιμασία των μαθητών από τα ιδιωτικά φροντιστήρια, ώστε να μπορέσουν στη Γ’ Λυκείου οι μαθητές να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά «προφορικά» και σε δύο εξετάσεις.
Επιπρόσθετα, δρομολογείται σημαντική περικοπή μαθημάτων για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Συγκεκριμένα τα 18 μαθήματα (16 υποχρεωτικά, 2 προσανατολισμού και 35 ώρες διδασκαλίας τη βδομάδα) που διδάσκονται στη Β’ Λυκείου σήμερα, προβλέπεται να μειωθούν σε 10 (7 υποχρεωτικά, 3 επιλογής και 34 ώρες διδασκαλίας) ενώ αντίστοιχα για τη Γ’ Λυκείου τα 15 μαθήματα που υπάρχουν σήμερα (9 υποχρεωτικά, 5 προσανατολισμού, 1 επιλογής και 32 ώρες διδασκαλίας)θα γίνουν 7 μαθήματα (4 υποχρεωτικά, 3 επιλογής και 29 ώρες διδασκαλίας). Και φυσικά, μπορεί να παύουν να είναι υποχρεωτικά μαθήματα στη Γ’ Λυκείου η Ιστορία ή τα Μαθηματικά, αλλά όπως εξαγγέλθηκε δια στόματος Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, τα Θρησκευτικά θα παραμείνουν στα υποχρεωτικά μαθήματα και στις τρεις τάξεις του Λυκείου…
Γίνεται ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει με αυτές τις αλλαγές να βελτιώσει το περιεχόμενο και τις μεθόδους διδασκαλίας όπως ισχυρίζεται, αλλά να μειώσει δραστικά το διδακτικό προσωπικό – μιας και για το κυβερνητικό επιτελείο προέχει η διοχέτευση των κρατικών δαπανών σε τομείς σημαντικότερους από την Εκπαίδευση, όπως η αποπληρωμή του κρατικού χρέους και οι διασώσεις των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι έχει ήδη εξαγγελθεί συγχώνευση της Χημείας και της Βιολογίας στην Γ’ Λυκείου, σε μια εμφανή απόπειρα του Υπουργείου να καλύπτει τις ανάγκες σε καθηγητές αυτών των μαθημάτων, όχι μέσω των επιβεβλημένων προσλήψεων, αλλά από το «περίσσευμα» της μιας ή της άλλης ειδικότητας.
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεση και μαζική απάντηση από το μαθητικό κίνημα και τους καθηγητές από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς. Οι αντι-εκπαιδευτικές προθέσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να μην υλοποιηθούν, μέσα από τη συντονισμένη δράση μαθητών και εκπαιδευτικών. Παράλληλα, το πανεκπαιδευτικό κίνημα δεν θα πρέπει να μείνει μόνο στην απόκρουση της νέας επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά θα πρέπει να διεκδικήσει μια εκπαίδευση η οποία ταιριάζει στους νέους ανθρώπους του αιώνα μας και στις σύγχρονες ανάγκες τους. Συνεπώς, θεωρούμε πως το κίνημα θα πρέπει να παλέψει για:
– Καμιά μείωση, δραστική αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Όχι μείωση αλλά αύξηση του διδακτικού προσωπικού, με αξιοπρεπείς μισθούς.
– Υποχρεωτική 12χρονη, ενιαία, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
– Διδασκαλία των «θεωρητικών» και «πρακτικών» γνώσεων από τις βασικές επιστήμες.
– Κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
– Εγκατάλειψη της βαθμοθηρικής αντίληψης και γενικότερα κατάργηση των βαθμών. Έμφαση στις ομαδικές εργασίες μέσα στην τάξη.
– Καλλιέργεια της δημιουργικής και κριτικής σκέψης των μαθητών με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των ταλέντων και της προσωπικότητάς τους.
– Εκπαίδευση στην υπηρεσία της πλειοψηφίας της κοινωνίας και όχι των αγορών και των κερδών της μειοψηφίας.
Κωνσταντίνος Αυγέρος