Οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης της ΝΔ δείχνουν με καθαρό τρόπο τις διαθέσεις του νέου πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του επιτελείου του, σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το φοιτητικό κίνημα. Η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από το βήμα της Βουλής, αποκάλυψε τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης για την Εκπαίδευση.
Οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης δείχνουν προς την «απελευθέρωση» των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δηλαδή τη χρηματοδότησή τους από ιδιωτικές επιχειρήσεις και τη σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας, δηλαδή την αφαίρεση δικαιωμάτων από τα πτυχία και το συνεχές κυνήγι για μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και σεμινάρια ως απαραίτητα στοιχεία στο βιογραφικό των αποφοίτων σχολών, που ψάχνουν για μια θέση εργασίας στο αντικείμενο των σπουδών τους.
Επιπρόσθετα, οι ταξικοί φραγμοί αυξάνονται στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τα παιδιά που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς η νέα κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει την ελάχιστη βάση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και το λεγόμενο «ν+2» για την ολοκλήρωση των σπουδών, που σημαίνει οι φοιτητές θα έχουν περιθώριο μέχρι και δύο περισσότερα χρόνια από τον κύκλο σπουδών για να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους. Αν ξεπεράσουν αυτό το ανώτατο όριο, θα διαγράφονται από τη σχολή τους. Αυτό φυσικά θα προσθέσει τρομακτική οικονομική και ψυχολογική πίεση στους μαθητές που ολοκληρώνουν την Τρίτη Λυκείου, αλλά και στους εν ενεργεία φοιτητές.
Άλλο ένα σημαντικό σημείο για την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η νέα κυβέρνηση (και μάλιστα θα είναι το πρώτο της νομοσχέδιο), είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Όλο το προηγούμενο διάστημα, στελέχη της ΝΔ και τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας βομβάρδιζαν σχεδόν καθημερινά με την «ανομία» στο κέντρο της Αθήνας και το άσυλο που παρέχεται σε «έκνομα στοιχεία» στους κόλπους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με κυρίαρχο παράδειγμα αυτό της ΑΣΟΕΕ. Φυσικά, η σημαντικότερη επιδίωξη της κυβέρνησης με την κατάργηση του ασύλου δεν είναι η πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά το ολοκληρωτικό τσάκισμα των δημοκρατικών κατακτήσεων του φοιτητικού κινήματος. Η νέα κυβέρνηση διαβλέπει – σε αντίθεση με πολλούς απαισιόδοξους σχολιαστές στην Αριστερά – ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε ξανά μαζικούς αγώνες, εξαιτίας του βαθέματος της κρίσης στην Ελλάδα και διεθνώς. Επίσης, γνωρίζει ότι είναι πολύ πιθανό αυτή η νέα περίοδος της ανόδου της ταξικής πάλης να ανοίξει από το φοιτητικό κίνημα εξαιτίας των δομών και των παραδόσεών του.
Γι’ αυτούς τους λόγους, η νέα κυβέρνηση βιάζεται να ξεμπερδέψει μέσα στον Αύγουστο με τη νομική κατοχύρωση του ασύλου, ώστε το επόμενο διάστημα να μπορεί να καταστείλει πιο εύκολα τους φοιτητικούς αγώνες, στέλνοντας με την παραμικρή αφορμή τα ΜΑΤ στους πανεπιστημιακούς χώρους, τρομοκρατώντας τους φοιτητές.
Απαντώντας στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, διάφοροι φοιτητικοί σύλλογοι διοργάνωσαν μαζική πορεία στις 23 Ιουλίου, με τη συμμετοχή μερικών χιλιάδων φοιτητών και εκπαιδευτικών. Η συμμετοχή ήταν αρκετά μαζική, με δεδομένο ότι διοργανώθηκε στα μέσα των ακαδημαϊκών διακοπών. Η συνέχεια του αγώνα θα πρέπει να είναι εξίσου μαζική, με τους φοιτητικούς συλλόγους να καλούν τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και τους μαθητές σε κοινές πορείες και συνελεύσεις, με στόχο να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όταν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούνται από τη διασπαστική τακτική των ξεχωριστών συγκεντρώσεων τόσο από τις δυνάμεις της ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) όσο και από τις δυνάμεις του ΜΑΣ (ΚΚΕ). Η ύπαρξη των δύο ξεχωριστών συγκεντρώσεων της 23ης Ιουλίου έδειξε σε χιλιάδες απλούς φοιτητές ότι ο κοινός αγώνας δε δίνεται ενιαία και συντονισμένα από τις μεγαλύτερες αριστερές φοιτητικές δυνάμεις. Αυτές οι σεχταριστικές πολιτικές και τακτικές στο εσωτερικό του φοιτητικού κινήματος θα πρέπει να απορριφθούν και να ξεπεραστούν τόσο από το ΜΑΣ όσο και από την ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ για τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα.
Κωνσταντίνος Αυγέρος