Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΗ μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα απέδειξε τα κυβερνητικά εγκλήματα - Κάτω οι δολοφόνοι της...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα απέδειξε τα κυβερνητικά εγκλήματα – Κάτω οι δολοφόνοι της Δημόσιας Υγείας!

Δήλωση της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ για τη μεγάλη σημερινή αποκάλυψη που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία. Κυβέρνηση που εγκληματεί ενάντια στην υγεία του λαού. Να φύγει τώρα!

Εδώ και λίγες ώρες η κυβέρνηση είναι πολιτικά εκτεθημένη όσο ποτέ άλλοτε στην έως τώρα θητεία της. Σε άρθρο-μελέτη των καθηγητών Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα που δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου στο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό Scandinavian Journal of Public Health (Lytras & Tsiodras, 2021) καταδεικνύεται ότι η νοσηλεία ασθενών με Covid-19 εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σχετίζεται με κατά 87% αυξημένη θνητότητα σε σχέση με τη νοσηλεία σε ΜΕΘ. Επιπλέον, από την έρευνα προκύπτει ότι το ΕΣΥ στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σε νοσηλεία των ασθενών Covid.

Όπως επισημαίνει η έρευνα, το ΕΣΥ αρχίζει να μη μπορεί να ανταποκριθεί όταν υπάρχουν περισσότεροι από 200 άνθρωποι διασωληνωμένοι, την ώρα που σήμερα αυτοί ανέρχονται στους 700! Η πιθανότητα θανάτου ανά ημέρα ενός διασωληνωμένου ασθενούς αυξάνεται κατά 25%, όταν συνολικά στο ΕΣΥ νοσηλεύονται περισσότεροι από 400 διασωληνωμένοι, και ανεβαίνει κλιμακωτά φτάνοντας να αυξάνεται κατά 57% όταν το συνολικό φορτίο στο ΕΣΥ ξεπερνά τους 800 διασωληνωμένους ασθενείς.

Ακόμα, η ίδια πιθανότητα αυξάνεται δραματικά και με γεωγραφικά κριτήρια: σε σύγκριση με διασωληνωμένους σε μονάδες υγείας εντός Αττικής, βρέθηκε αυξημένη κατά 35% για διασωληνωμένους στην περιοχή της Θεσ/νίκης και αυξημένη κατά 40% για διασωληνωμένους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η έρευνα καταλήγει  στο ότι από τους 3988 θανάτους διασωληνωμένων κατά την εξεταζόμενη περίοδο (Σεπτέμβριος 2020-Μάιος 2021) οι 1535 οφείλονταν στην ύπαρξη τουλάχιστον ενός από τους τρεις προαναφερθέντες επιβαρυντικούς παράγοντες – δηλαδή θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ.

Αυτά τα στοιχεία που εξήχθησαν από τη μελέτη αποδεικνύουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα για την ενίσχυσή του,  αλλά εν μέσω της πανδημίας ψήφισε και εφάρμοσε προϋπολογισμό μείωσης των δαπανών για την Υγεία για το 2021. Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα της έρευνας διαψεύδουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες είπε στη Βουλή ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα ασθενών από Covid-19 εκτός ΜΕΘ. Μάλιστα ο ένας εκ των δύο επιστημόνων που πραγματοποίησαν την έρευνα, ο κ. Λύτρας, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι: «Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαΐου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο “ανώτατο” επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι» . Έτσι, προσδίδεται ένα νέο επίπεδο κυνισμού στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση που, αντανακλώντας την  βιασύνη της ελληνικής άρχουσας τάξης για τη διάλυση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας ακόμα και εν μέσω της πανδημίας, εφαρμόζει μια κυριολεκτική «θανατοπολιτική», με πλήρη επίγνωση ότι το τίμημα είναι χιλιάδες θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Η κυβέρνηση ευθύνεται απόλυτα για τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί αν είχε ενισχυθεί επαρκώς το ΕΣΥ. Είναι επιτακτική ανάγκη να ανατραπεί άμεσα και να αντικατασταθεί από μια αριστερή εργατική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εκτεταμένων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού και αποφασιστικής ανάπτυξης του ΕΣΥ. Μόνη απάντηση του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς μπροστά στην καταστροφή που υφίσταται ο λαός από την ανικανότητα και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την άρχουσα τάξη και την κυβέρνησή της, πρέπει να είναι ο μαζικός, ενωτικός αγώνας για να κατακτηθούν οι ακόλουθες επείγουσες διεκδικήσεις:

Άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας!

– Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ και αποφασιστική ενίσχυση των ΜΕΘ και της Πρωτοβάθμιας Υγείας σύμφωνα με τις υποδείξεις των συνδικαλιστικών ενώσεων των υγειονομικών!

– Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς και άμεση προμήθεια οχημάτων για αύξηση των δρομολογίων!

– Δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού για όλους τους πολίτες, σε μονάδες με καθημερινή λειτουργία σε κάθε Δήμο!

– Καθημερινούς ελέγχους από ειδικές επιτροπές για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους μαζικούς χώρους δουλειάς με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων και αυστηρά πρόστιμα στους εργοδότες!

– Μέτρα για την αποφόρτιση του συνωστισμού που δημιουργείται καθημερινά στις σχολικές αίθουσες, σύμφωνα με τις υποδείξεις των συνδικαλιστικών ενώσεων των εκπαιδευτικών!

– Άμεση μαζική προμήθεια από το δημόσιο σύστημα Υγείας όλων των φαρμάκων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην θεραπεία της νόσου!

– Θωράκιση του πληθυσμού με ένα πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού, κηρυγμένου ως υποχρεωτικού λόγω της παρούσας έκτακτης κατάστασης σοβαρής απειλής για τη δημόσια υγεία, χωρίς εκδικητικού τύπου οικονομικές ή άλλες κυρώσεις, από το οποίο ασφαλώς θα εξαιρούνται όσοι με σχετική ιατρική γνωμάτευση έχουν σοβαρούς λόγους υγείας. Να διεξαχθεί άμεσα μια εξατομικευμένη κρατική εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη των εμβολίων σε όσους φοβούνται να εμβολιαστούν και να δοθεί σε όλους αυτούς τους ανθρώπους η δυνατότητα για δωρεάν προεμβολιαστική εξέταση από γιατρό του δημόσιου συστήματος Υγείας. Όχι σε κάθε διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ανθρώπων τιμωρητικού και όχι υγειονομικού κριτηρίου! Δυνατότητα πρόσβασης στους κλειστούς χώρους συνάθροισης μόνο με επίδειξη αρνητικού τεστ, και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους ανθρώπους!

– Κάτω η εγκληματική κυβέρνηση της άρχουσας τάξης! Τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την εγκληματική τους αδιαφορία και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της πολιτικής τους!

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα