Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Ταυτότητα Εκδόσεις «Λένιν & Τρότσκι: Τι πραγματικά υποστήριζαν», Τ.Γκραντ- Α. Γουντς: βελτιωμένη επανέκδοση

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

«Λένιν & Τρότσκι: Τι πραγματικά υποστήριζαν», Τ.Γκραντ- Α. Γουντς: βελτιωμένη επανέκδοση

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή» η βελτιωμένη, δεύτερη έκδοση του βιβλίου του Τεντ Γκραντ και του Άλαν Γουντς με τίτλο «Λένιν και Τρότσκι: Τι πραγματικά υποστήριζαν», Μια τεκμηριωμένη και αναλυτική απάντηση στα σταλινικά ψεύδη για τις ιδέες και τη ζωή των μεγαλύτερων επαναστατών του 20ου αιώνα.

Στα τέλη αυτού του μήνα βγαίνει από το τυπογραφείο η βελτιωμένη (νέο σχέδιο, νέο εξώφυλλο και πρόσθετη συντακτική και πολιτική επιμέλεια) δεύτερη έκδοση του βιβλίου του Τεντ Γκραντ και του Άλαν Γουντς με τίτλο «Λένιν και Τρότσκι: Τι πραγματικά υποστήριζαν», από τις εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή». Το βιβλίο αυτό γράφτηκε το 1969 ως απάντηση σε έναν από τους κύριους θεωρητικούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας (ΚΚΜΒ), τον Μόντι Τζόνστον. Ο Τζόνστον είχε δημοσιεύσει μια κριτική για το έργο και τη δράση του Λέον Τρότσκι στην εφημερίδα της Λίγκας Νέων Κομμουνιστών (YCL), «Cogito», στα τέλη του 1968 (δημοσιεύεται ολόκληρη ως παράρτημα στο βιβλίο). Οι βρετανοί μαρξιστές Τεντ Γκραντ και Άλαν Γουντς, ηγέτες τότε της βρετανικής μαρξιστικής τάσης “Millitant”, αξιοποίησαν αυτήν την ευκαιρία για να γράψουν μια αναλυτική απάντηση, εξηγώντας την πραγματική σχέση μεταξύ των ιδεών του Λένιν και του Τρότσκι, ιδεών οι οποίες είχαν συστηματικά διαστρεβλωθεί από το σταλινισμό και τους απολογητές του διεθνώς.

Το βιβλίο δεν γράφτηκε σαν ακαδημαϊκή εργασία. Αποτελούσε μία έκκληση προς τα μέλη του ΚΚΜΒ και της Λίγκας Νέων Κομμουνιστών (YCL) για να ανακαλύψουν την αλήθεια για τον Τρότσκι και το επαναστατικό πρόγραμμα του Λένιν. Η επίθεση του Μόντι Τζόνστον στον Τρότσκι προσέφερε μια πολύτιμη ευκαιρία να υπάρξει ένας διάλογος με τη βάση της YCL και του ΚΚΜΒ πάνω σε θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα, κάτι που μέχρι τότε ήταν αδύνατο.

Τα «επιχειρήματα» που πρόβαλε ο Τζόνστον εναντίον του Τρότσκι απείχαν πολύ από το να είναι πρωτότυπα. Ήταν μια αναπαραγωγή των παλιών σταλινικών συκοφαντιών σε μια πιο εξευγενισμένη, «ευρω-κομμουνιστική» μορφή. Οι συγγραφείς απαντούν στην κριτική του Τζόνστον σημείο προς σημείο και με πλήρη πολιτική και ιστορική τεκμηρίωση. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν το βιβλίο ένα διαχρονικά πολύτιμο πολιτικό εγχειρίδιο για κάθε συνειδητό κομμουνιστή, αποκαθιστώντας την αλήθεια σχετικά με τη δράση και τις ιδέες του Τρότσκι και βοηθώντας να κατανοηθεί η αληθινή ιστορία του μπολσεβικισμού.

Στο βιβλίο έχει συμπεριληφθεί και η μπροσούρα του Άλαν Γουντς με τίτλο «Οι Αποσιωπημένες Επιστολές του Λένιν», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις αρχές του 1970 με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λένιν. Περιέχει γραπτά του που σκόπιμα αποσιωπήθηκαν από τους σταλινικούς και αποκαλύφθηκαν μετά το 1956 στο πλαίσιο της απόπειρας του Χρουστσώφ και της σοβιετικής γραφειοκρατίας να αποστασιοποιηθούν από τα εγκλήματα του Στάλιν, η οποία ονομάστηκε «αποσταλινοποίηση». Το υλικό αυτό ρίχνει φως στις αληθινές σχέσεις μεταξύ του Λένιν και του Τρότσκι. Εντούτοις, τη δεκαετία του 1990 αποκαλύφθηκε από τον καθηγητή Γιούρι Μπουράνωφ ότι ακόμη και αυτές οι επιστολές είχαν υποστεί λαθροχειρίες και «χειρουργικής ακρίβειας» αλλοιώσεις από τους σταλινικούς.

Η πρώτη ελληνική έκδοση είχε αρχικά προγραμματιστεί από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (εφημερίδα «Σοσιαλιστική Έκφραση») για το 2003, έτος κατά το οποίο η ελληνική μετάφραση είχε ολοκληρωθεί, με τα έξοδα της μεταφραστικής δουλειάς να έχουν καλυφθεί από σχετική δωρεά του Λεωνίδα Καρύγιαννη. Η κρίση και διάσπαση της οργάνωσης όμως, είχε οδηγήσει στη ματαίωση του εκδοτικού εγχειρήματος. Το πραγματοποίησε τελικά λίγα χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2008, μέσα από τις εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή», το νέο τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης.

Τίτλος πρωτοτύπου: “Lenin and Trotsky: What They Really Stood for : a Reply to Monty Johnstone”

Γράφτηκε: κατά το διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου 1969

Εκδόθηκε για πρώτη φορά: Οκτώβριος 1969, Λονδίνο,“Wellred Books”

Μετάφραση στα ελληνικά: Παναγιώτης Σηφογιωργάκης

Πολιτική και συντακτική επιμέλεια:

Σταμάτης Καραγιαννόπουλος

Συμβολή στην επιμέλεια της δεύτερης έκδοσης: Ηλίας Κυρούσης

Σχεδίαση-Εξώφυλλο: Ιωσήφ Σπάρταλης

1η ελληνική έκδοση: «Μαρξιστική Φωνή», Αθήνα Απρίλιος 2008

2η ελληνική έκδοση: «Μαρξιστική Φωνή», Αθήνα Νοέμβριος 2019

Τιμή: 12 ευρώ

Πρόσφατα Άρθρα

Νέο νομοσχέδιο-ταφόπλακα για συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα

Ανάλυση για τα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο.

Πολιτική κρίση και ταξική πάλη στο Περού

Μια ανάλυση για το εξελισσόμενο κίνημα στο Περού: η διαφθορά, η πολιτική χρεοκοπία και η αδυναμία του αστικού καθεστώτος, το αίτημα για μια Συντακτική Συνέλευση και ο αναγκαίος προσανατολισμός του κινήματος.

Προσαγωγή συνδικαλιστή που θα συμμετείχε σε εξόρμηση για την απεργία- Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση!

Καταγγελία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για προσαγωγή και τρομοκράτηση στελέχους του ενόψει της απεργίας.

Σχετικά άρθρα

Οι θέσεις του μαρξισμού για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο

Με αφορμή το κείμενο διαμαρτυρίας ενάντια στην κρατική καταστολή που συνυπέγραψαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έλθει στο προσκήνιο η επιτακτική ανάγκη για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο στην υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της Δημόσιας Υγείας και του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού. Στην παρούσα σειρά δημοσιεύσεων παραθέτουμε τα κλασικά κείμενα του μαρξισμού σχετικά με το Ενιαίου Εργατικό Μέτωπο, ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει κακοποιηθεί βάναυσα από τον ρεφορμισμό και τον αριστερισμό.