Για την Κομμουνιστική Τάση

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Επικαιρότητα Ελληνική Επικαιρότητα Η κυβερνητική επίθεση στο ΚΕΘΕΑ

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η κυβερνητική επίθεση στο ΚΕΘΕΑ

Γιατί η κυβέρνηση επεμβαίνει στο ΚΕΘΕΑ, γιατί πρέπει να συμπαρασταθούμε στον αγώνα του προσωπικού του.

Η κυβέρνηση πριν από μερικές βδομάδες προχώρησε στο διορισμό ΔΣ στο ΚΕΘΕΑ, καταργώντας στην πράξη τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του οργανισμού απεξάρτησης ατόμων. Αυτή η κίνηση αποτελεί συνέχιση της ίδιας πολιτικής που περιέχεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε το 2019, η οποία προβλέπει τον τερματισμό της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ως αυτοδιοίκητου μη κυβερνητικού οργανισμού. Το ΔΣ θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και στην πραγματικότητα δε θα λογοδοτούν πουθενά. Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ απλά θα επικυρώνει αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί ήδη στο ΔΣ. Επίσης τα μέλη του ΔΣ θα λαμβάνουν υψηλούς μισθούς, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει ολόκληρα τμήματα και υπηρεσίες του οργανισμού.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που περιέχει μέτρα περικοπών και συγχωνεύσεων τμημάτων, αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ και επιτίθεται στις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Θεραπευτικού Έργου του 18ανω, Κατερίνα Μάτσα, το κείμενο που εστάλη στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση για «διαβούλευση» περιλαμβάνει τα εξής:

«– Συγχωνεύει θεραπευτικές δομές, μειώνοντάς τες κατά το 1\3.

– Καταργεί τις θεραπευτικές κοινότητες, μετατρέποντάς τες σε ξενώνες διαμονής και ξενώνες σωματικής αποτοξίνωσης.

– Συγχωνεύει τα προγράμματα φυλακών με τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης από αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια.

– Διογκώνει τον διοικητικό μηχανισμό κατά 50%, με αδρή αμοιβή των μελών του ΔΣ, που θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο του οργανισμού και τον πειθαρχικό έλεγχο των εργαζομένων.

– Καταργεί τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα συλλογικά όργανα.

– Καταργεί τον αποφασιστικό χαρακτήρα της Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα «εγκρίνει» πλέον «εκ των υστέρων», τις αποφάσεις του ΔΣ.

– Καταργεί όλες τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ.»1

Συνεπώς η κυβέρνηση, από τη μια συγχωνεύει και καταργεί τμήματα εντάσσοντας στα ίδια προγράμματα κρατούμενους σε φυλακές με εξαρτημένους τυχερών παιγνίων (!), ενώ από την άλλη διογκώνει το διοικητικό μηχανισμό θέτοντας μάλιστα και αμοιβή για τα διορισμένα μέλη από την ίδια μέλη του ΔΣ (!). Επιπλέον, καταργεί δημοκρατικές διαδικασίες και τον ουσιαστικό ρόλο της Γενικής Συνέλευσης στη λήψη των αποφάσεων, δίνοντας τον πλήρη έλεγχο στην ίδια την κυβέρνηση δια των διορισμένων μελών του ΔΣ. Τέλος, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ.

Σκοπός αυτού του νομοθετήματος είναι οι περικοπές στα προγράμματα απεξάρτησης, χωρίς η κυβέρνηση να ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για τα άτομα που παλεύουν για να απεξαρτηθούν μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες (τις οποίες θα καταργήσουν δημιουργώντας απλά ξενώνες διαμονής και σωματικής αποτοξίνωσης, αδιαφορώντας για τη ψυχική θεραπεία αυτών των ατόμων). Παράλληλα διογκώνει το διοικητικό μηχανισμό και εισάγει υψηλούς μισθούς για τα μέλη του ΔΣ με σκοπό να το ελέγχει απόλυτα.

Όλα τα παραπάνω θα πλήξουν σοβαρά το θεραπευτικό έργο του ΚΕΘΕΑ. Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ σωστά αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στο «διάλογο» πάνω στο κυβερνητικό σχέδιο. Το υπόλοιπο εργατικό κίνημα και οι μαζικές οργανώσεις της νεολαίας οφείλουν να συμπαρασταθούν σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα.

  • Να μην κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το ΚΕΘΕΑ!
  • Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ και τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του!

Κωνσταντίνος Αυγέρος

1 Η κυβέρνηση καταργεί το θεραπευτικό ρόλο του ΚΕΘΕΑ, neaprooptiki.gr .

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα