Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΤο κολαστήριο της Μόριας να κλείσει εδώ και τώρα!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Το κολαστήριο της Μόριας να κλείσει εδώ και τώρα!

Η βαρβαρότητα της Μόριας και οι αναγκαίες αγωνιστικές διεκδικήσεις.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων της Μόριας Λέσβου φαίνεται πως έχει οδηγήσει στο ανώτατο όριο των αντοχών των χιλιάδων ανθρώπων που είναι στοιβαγμένοι μέσα σε αυτό. Η οργή των 13.000 προσφύγων της Μόριας έχει φτάσει σε σημείο «βρασμού» και η «χύτρα ταχύτητας» της κυβερνητικής πολιτικής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σε ΜΚΟ για την άθλια διαχείριση/μπίζνα των κέντρων κράτησης σε συνδυασμό με την αστυνομική καταστολή για το πνίξιμο των αντιδράσεων των προσφύγων που άσκησε η παρούσα και η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει αυτή την οργή, με αποτέλεσμα να ξεχειλίσει με τις πρόσφατες μαζικές διαμαρτυρίες των μεταναστών που ξεκίνησαν στις 3 Φεβρουαρίου.

Η αστυνομία κατέστειλε με αγριότητα την κινητοποίηση των προσφύγων. Την επόμενη μέρα έγινε συλλαλητήριο κατοίκων που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στη Μόρια. Οι καθημερινές συγκεντρώσεις μεταναστών και ντόπιων συνεχίστηκαν καθ’ όλη την προηγούμενη βδομάδα. Στις κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων κατοίκων» συμμετέχουν απροκάλυπτα δεκάδες ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία. Μάλιστα, στις 6 Φεβρουαρίου συνελήφθησαν 7 άτομα επειδή προσπάθησαν να δημιουργήσουν τάγμα εφόδου που επιδίωκε να «ελέγχει» στο χωριό της Μόριας ντόπιους και μετανάστες τρομοκρατώντας τους με τη χρήση ροπάλων και μεταλλικών ράβδων.

Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που ζουν για μήνες στα «κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης» των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα της Λέσβου μπορούν να χαρακτηριστούν επιεικώς ως άθλιες. Συνολικά στους καταυλισμούς αυτών των νησιών διαμένουν 26.273 μετανάστες, την ίδια στιγμή που η χωρητικότητά τους φτάνει μόλις τους 6.338. Στο στρατόπεδο της Μόριας η χωρητικότητα είναι για 3.000 άτομα, ενώ σε αυτό προσπαθούν να επιβιώσουν 13.000 άνθρωποι (https://www.iefimerida.gr/ellada/moria-hroniko-tis-tragodias-binteo)! Φυσικά, οι υποδομές αυτών των καταυλισμών είναι τρισάθλιες, καθώς οι μετανάστες «στεγάζονται» σε κοντέινερ, χωρίς θέρμανση, ενώ τα τρόφιμα που παρέχονται για τη σίτιση των μεταναστών από τις κερδοσκοπικές – χρηματοδοτούμενες από τα κράτη-μέλη της ΕΕ – ΜΚΟ είναι ληγμένα. Τα ίδια ισχύουν και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε ασθένειες και θανάτους προσφύγων, όπως με το συμβάν της γυναίκας που κάηκε ζωντανή τον περασμένο Σεπτέμβριο μέσα σε κοντέινερ στη Μόρια. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η αστυνομία τρομοκρατεί και ασκεί έντονη βία στους μετανάστες κάθε φορά που προσπαθούν να διαμαρτυρηθούν για τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν καθημερινά.

Μετά το ξέσπασμα των μεγάλων προσφυγικών ροών του 2015 που σχετίζονταν με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, η κατάσταση στη Λέσβο έχει φτάσει στο απροχώρητο όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών. Αυτή η κατάσταση, η οποία πρέπει να πούμε ότι αύξησε την κερδοφορία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί (ξενοδόχοι, κέντρα εστίασης, κ.λπ.) μέσα από την οικονομική υπερεκμετάλλευση των μεταναστών και τις δραστηριότητες των ελληνικών και ευρωπαϊκών ΜΚΟ που έχουν αυξηθεί ραγδαία την τελευταία πενταετία, έχει πυροδοτήσει μια έντονη – κατανοητή έως έναν ορισμένο βαθμό – δυσαρέσκεια στους ντόπιους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι άρχισαν σταδιακά να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί.

Αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας μιας μερίδας των ντόπιων προσπάθησε να εκμεταλλευθεί η ντόπια ακροδεξιά του νησιού (εντός και εκτός της τοπικής ΝΔ), αλλά και η ναζιστική Χρυσή Αυγή που ήταν ανύπαρκτη στη Λέσβο μέχρι το 2015. Έτσι, είδαμε ακόμα και εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες πριν λίγα χρόνια από επίδοξα τάγματα εφόδου αφιονισμένων μικροαστών και λούμπεν στοιχείων με ενεργή συμμετοχή της λεγόμενης «Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης» (το δημόσιο πρόσωπο της Χρυσής Αυγής στη Μυτιλήνη) και υποστήριξη της ΝΟΔΕ Λέσβου (δευτεροβάθμια οργάνωση της ΝΔ στη Λέσβο).

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία για την παροχή ασύλου με την αφαίρεση των ψυχολογικών λόγων από τα κριτήρια για τη χορήγησή του. Επιπλέον κατήργησε τα ΑΜΚΑ των μεταναστών στερώντας τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι το στοίβαγμα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω στις λεγόμενες δομές (στρατόπεδα συγκέντρωσης), ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν στα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας και να αποφευχθεί η στοιχειώδης υποχρέωση της κυβέρνησης παροχής αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης στους μετανάστες.

Ύστερα από την εκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο, αυξήθηκε η πίεση στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ στη Λέσβο και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να δοθεί λύση στο προσφυγικό. Έτσι διάφοροι δημαγωγοί ακροδεξιοί – νυν και πρώην στελέχη της ΝΔ – κάλεσαν σε συγκέντρωση-«απεργία» στα νησιά της Λέσβου, Χίου και Σάμου στις 22 Ιανουαρίου με κύρια συνθήματα τη διάλυση των «δομών φιλοξενίας» στα νησιά και την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας, δηλαδή την περαιτέρω ενίσχυση της Frontex και του ελληνικού λιμενικού και την τοποθέτηση θαλάσσιων φραγμάτων σε διάφορα σημεία του Αιγαίου (έχει ήδη τοποθετηθεί ένα φράγμα στα βορειοανατολικά της Μυτιλήνης) για την επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία, κάτι που σημαίνει περισσότερους νεκρούς μετανάστες στο Αιγαίο και μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες.

Αυτές οι μισαλλόδοξες κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν από τον «αντάρτη» της ΝΔ-περιφερειάρχη του Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, και τον Νεοδημοκράτη δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. Στην κινητοποίηση της Μυτιλήνης συμμετείχαν πολλοί καταστηματάρχες, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης, καθώς και το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ! Παράλληλα, την ίδια μέρα διοργανώθηκε ξεχωριστή συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, το οποίο ελέγχεται από το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), με μια γενικόλογη απαίτηση να κλείσουν όλες οι δομές στα νησιά και οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα με αναλογική κατανομή.

Από την πολιτική του ΚΚΕ απουσιάζει η σύνδεση των διεκδικήσεων των προσφύγων και των ντόπιων εργαζομένων. Το κόμμα θα πρέπει να προπαγανδίζει την ανάγκη της σύνδεσης τους με το ελληνικό εργατικό κίνημα. Να ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία εγγραφών στα συνδικάτα των προσφύγων και μεταναστών που εργάζονται ή που θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα, ώστε να καταπολεμηθεί η διαίρεση της εργατικής τάξης πάνω σε εθνικές και θρησκευτικές γραμμές που επιδιώκεται από τη ξενοφοβική δεξιά και ακροδεξιά στη Λέσβο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης, τα συνδικάτα και το ΚΚΕ θα πρέπει να αναλάβουν την περιφρούρηση των προσφύγων που διαμαρτύρονται, ώστε να μη γίνουν βορά στα νύχια επίδοξων ταγμάτων εφόδου.

Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα πρέπει να παλέψει για:

– Άνοιγμα των συνόρων για τα ταξικά μας αδέρφια που επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Όχι στην Frontex! Όχι άλλα θύματα προσφύγων στο Αιγαίο!

– Άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες!

– Να ανοίξουν τα σύνορα και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών για να κατευθυνθούν οι πρόσφυγες σε όποιο κράτος επιθυμούν!

– Να κλείσουν οι υπάρχουσες άθλιες «δομές» των νησιών! Δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας αποκλειστικά από το κράτος σε ολόκληρη τη χώρα με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης μέχρι να ταυτοποιηθούν οι πρόσφυγες και να τους δοθεί άσυλο! Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτικών επιχειρήσεων!

– Να εκπονηθεί από την κυβέρνηση ένα πρόγραμμα μαζικών κρατικών επενδύσεων και έργων ώστε να βρουν δουλειά γηγενείς και μετανάστες εργαζόμενοι!

– Αλληλεγγύη στους μετανάστες από το ελληνικό εργατικό κίνημα. Άμεση εγγραφή χιλιάδων στα συνδικάτα ανάλογα με την ειδικότητα που είχαν όταν εργάζονταν στις χώρες προέλευσής τους. Ο αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών είναι κοινός!

Περιφρούρηση και προστασία της ασφάλειας των προσφύγων από τη βία των δυνάμεων καταστολής και των φασιστών με ευθύνη των συνδικάτων και των μαζικών εργατικών κομμάτων!

Κώστας Αυγέρος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα