Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΗ «Κιβωτός του Τρόμου», οι κρατικοί προστάτες της και οι «πεφτοσυννεφάκηδες» της...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η «Κιβωτός του Τρόμου», οι κρατικοί προστάτες της και οι «πεφτοσυννεφάκηδες» της άρχουσας τάξης

Αναλυτικό άρθρο για τη φρικιαστική υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», για την υποκρισία άρχουσας τάξης, κυβέρνησης και ΜΜΕ, και για τις αναγκαίες διεκδικήσεις.

Το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» έχει συνταράξει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Μέσα σε λίγες ημέρες έχουν γίνει αμέτρητες καταγγελίες από νέους και νέες που έζησαν ως ανήλικοι στις δομές της «Κιβωτού» και βίωσαν φρικιαστικά περιστατικά.

Ο ιερέας π. Αντώνιος Παπανικολάου, ο οποίος φέρεται να είναι ο πραγματικός διαχειριστής της εταιρείας (αν και το 50% ανήκει στη σύζυγό του και το άλλο 50% τυπικά στη μητέρα του), κατηγορήθηκε στις 16 Νοεμβρίου ότι κακοποιούσε και ασελγούσε εις βάρος ενός 15χρονου αγοριού. Από τότε έχουν γίνει πάρα πολλές καταγγελίες από διαφορετικά νεαρά άτομα που κατηγορούν τον ιερέα Αντώνιο και στελέχη («παιδαγωγούς») των δομών της «Κιβωτού» για σεξουαλική κακοποίηση, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, χωρισμό αδελφών, αναγκαστική έκτρωση, διακοπή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαθητή-τρόφιμου ενάντια στη θέλησή του, εξαναγκαστική και παράνομη εργασία, κ.α.

Ήδη έχουν κληθεί από τους εισαγγελείς μάρτυρες που επιβεβαιώνουν αυτές τις σοβαρές καταγγελίες. Επίσης, ο νεαρός που έκανε την πρώτη καταγγελία κατά του Αντωνίου αλλά και ο συνομήλικός του που επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του, έχουν δεχθεί απειλές κατά της ζωής τους έπειτα από την αρχική καταγγελία στις 16 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας που φανέρωσε ότι τα έτη 2017-2021 είχε αποταμιεύσει 27,7 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 100.000 από κρατική επιχορήγηση. Φυσικά αποκλείεται όλα αυτά τα χρήματα να αξιοποιήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών των τροφίμων, ειδικά από τη στιγμή που οι τρόφιμοι των δομών αποκαλύπτεται ότι διαβιούσαν σε υποβαθμισμένες έως άθλιες συνθήκες. Αντιθέτως οι έρευνες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών – εκ των υστέρων βέβαια και αφού το σκάνδαλο της Κιβωτού είχε ήδη ξεσπάσει – απέδειξαν ότι ο π. Αντώνιος και η σύζυγός του οδηγούσαν πανάκριβα αυτοκίνητα, είχαν αγοράσει ακριβά ακίνητα και διέθεταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και φυλαγμένα στις οικίες τους.

Μεγάλες ευθύνες βαραίνουν, τόσο τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και τις προηγούμενες, αλλά και όλους τους δικαστικούς και αστυνομικούς αξιωματούχους που εκ των πραγμάτων φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάλυπταν τον Αντώνιο και αγνοούσαν παλαιότερες καταγγελίες που είχαν γίνει κατά της «Κιβωτού». Όπως αποδεικνύεται κανένας σοβαρός έλεγχος από κρατικούς λειτουργούς δεν έχει γίνει στην «Κιβωτό», αλλά και άλλους τέτοιους οργανισμούς εμπορίου «φιλανθρωπίας». Ακόμα και ύστερα από προηγούμενες καταγγελίες για σωματική κακοποίηση παιδιών κανένας εισαγγελέας ή αστυνομικός δεν ενδιαφέρθηκε για να πραγματοποιηθεί έλεγχος στις εν λόγω δομές. Όλοι οι κρατικοί θεσμοί «τήρησαν σιγή ιχθύος» μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα, ακόμα και μετά τις καταγγελίες, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα ουσιαστικό για να προστατεύσει τους ανήλικους τρόφιμους της «Κιβωτού». Το μόνο που έκανε ήταν να διορίσει ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) που αποτελείται από στελέχη άλλων «φιλανθρωπικών» οργανισμών και έμπιστων της κυβέρνησης. Παράλληλα, ενώ αδρανεί ως προς την ουσία του ζητήματος, εκμεταλλεύεται κυνικά τη γενική φρίκη που προκαλεί η συγκεκριμένη υπόθεση, τροφοδοτώντας καθημερινά τα αστικά ΜΜΕ με στοιχεία που η ίδια και η Αστυνομία γνώριζαν εδώ και μήνες ή χρόνια, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις «πομπές» του αρχι-υποκλοπέα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, επικεφαλής της, Κυρ. Μητσοτάκη.

Κανένας δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στο νέο ΔΣ της «Κιβωτού» όπως και στην ίδια την κυβέρνηση. Η πραγματική φροντίδα των ανηλίκων παιδιών όπως αυτά που βρήκαν στέγη στην «Κιβωτό» θα πρέπει να εξασφαλίζεται μόνο από το κράτος, με διαρκή κοινωνικό έλεγχο. Αυτό το πολύ σοβαρό καθήκον δεν πρέπει να αφήνεται στα χέρια εταιρειών, ΜΚΟ «φιλανθρωπικού χαρακτήρα» ή διαφόρων εθελοντών τσαρλατάνων. Το κράτος θα πρέπει να παρέχει σε αυτά τα παιδιά αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, φαγητό, σπουδές, ρούχα και εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Είναι μεγάλο σκάνδαλο το γεγονός ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι περισσότερες άλλες καπιταλιστικές κυβερνήσεις του πλανήτη, δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για την προστασία των φτωχών (ορφανών ή μη) παιδιών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η προστασία των παιδιών επαφίεται σε δομές με κατά κύριο λόγο εθελοντικό χαρακτήρα, κάτι που συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».

Η Εκκλησία της Ελλάδας απαγόρευσε (προσωρινά) στον Αντώνιο να πραγματοποιεί κάθε είδους ιεροπραξία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης της «Κιβωτού». Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καταδίκασε τον Αντώνιο και μάλιστα τόνισε ότι η Εκκλησία δεν είχε καμία σχέση με την «Κιβωτό». Βέβαια η ύπαρξη ενός ιερέα που ασελγεί σε ανήλικους, τους κακοποιεί, τους κλείνει στην απομόνωση, εκμεταλλεύεται παράνομα την εργασία τους, τους στερεί το δικαίωμα στις σπουδές και συγκεντρώνει περιουσία και πλούτο δεν μπορεί να μην είχε γίνει αντιληπτή από τα στελέχη της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για έναν γνωστό ιερέα που διαχειρίζεται μια μεγάλη «φιλανθρωπική» οργάνωση. Εδώ και πολλά χρόνια η Εκκλησία έτρεφε το «φιλάνθρωπο» γόητρό της μέσα από το «θεάρεστο έργο» του παπά-Αντώνιου και της «Κιβωτού του τρόμου». Μάλιστα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει εμπλακεί και η ίδια στο παρελθόν σε υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ μέσω της δικής της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Οπότε μπορούμε με σχετική βεβαιότητα να καταλάβουμε το τι πραγματικά συμβαίνει στα ανώτατα κλιμάκια της Εκκλησίας και καλύπτεται με ιδιαίτερο ζήλο από τους σεβασμιότατους ιερείς.

Τα αστικά ΜΜΕ μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, ημέρα που έγινε η πρώτη καταγγελία, εκθείαζαν το έργο της «Κιβωτού» και το πρόβαλαν με κάθε δυνατό μέσο, όπως κάνουν βέβαια και με άλλες «φιλανθρωπικές» εταιρείες και ΜΚΟ. Η λεγόμενη κοινή γνώμη, μέχρι πρότινος, τοποθετούταν πολύ θετικά απέναντι σε αυτούς τους οργανισμούς, ειδικά προς όσους έχουν να κάνουν με τη στέγαση και φροντίδα ανήλικων παιδιών. Όμως η φανέρωση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούσαν στην «Κιβωτό», μετά τις καταγγελίες των πρώην τροφίμων, έχουν προκαλέσει την αηδία σε εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν απαξιώσει στα μάτια τους τις «φιλανθρωπικές» οργανώσεις.

Η υποκρισία των αστικών ΜΜΕ, τα οποία μόλις τώρα ανακάλυψαν τι επικρατούσε στην «Κιβωτό», είναι εξοργιστική και προκαλεί θυμό σε πολλούς ανθρώπους. Αυτοί που μέχρι πρόσφατα εκθείαζαν την «Κιβωτό» και τον Αντώνιο μέχρι αηδίας, τώρα έχουν μετατραπεί σε πολέμιούς τους που τον «ξεσκεπάζουν» και «πέφτουν από τα σύννεφα» ύστερα από κάθε νέα καταγγελία. Η πλειοψηφία της κοινωνίας, και ειδικά η νεολαία, κατανοούν πολύ καλά τον ρόλο των αστικών ΜΜΕ που είναι ο αποπροσανατολισμός της «κοινής γνώμης» με θέματα που δεν αφορούν την κοινωνία, ενώ όταν ξεσπούν σοβαρά σκάνδαλα «ξεσπαθώνουν» ξαφνικά ενάντια σε ένα μεμονωμένο πρόσωπο ή οργανισμό του αστικού κατεστημένου για να μη χάσουν τελείως την αξιοπιστία τους.

Έκδηλη είναι γενικότερα η υποκρισία συνολικά της άρχουσας τάξης, συμπεριλαμβανομένων πολλών πάμπλουτων διάσημων που έκαναν δωρεές στην «Κιβωτό», η οποία εμφανίζεται κάθε μέρα να «πέφτει από τα σύννεφα» από τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις. Αλλά στην πραγματικότητα η άρχουσα τάξη είτε γνώριζε και «έκανε τα στραβά μάτια» ή αδιαφορούσε πλήρως για τα παιδιά της «Κιβωτού» και το μόνο που την ένοιαζε ήταν να προβάλλει μια εικόνα για τον εαυτό της γεμάτη από δήθεν «αγαθοεργίες» δωρεών προς την «Κιβωτό».

Το καθεστώς του απάνθρωπου εμπορίου σε συσκευασία «φιλανθρωπίας» δεν είναι αντάξιο μιας σύγχρονης κοινωνίας του 21ου αιώνα, αλλά είναι συνυφασμένο με το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ σε κάποιες του πτυχές μοιάζει με τη «φιλανθρωπία» της Εκκλησίας στον Μεσαίωνα. Φυσικά σήμερα υπάρχουν και ΜΚΟ με εθελοντές και εργαζόμενους που έχουν την αλτρουιστική διάθεση να προσφέρουν και να στηρίξουν παιδιά και ενήλικες που έχουν ανάγκη. Όμως το καθήκον της προστασίας αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας θα πρέπει να εκπληρώνεται από το κράτος αποκλειστικά, το οποίο θα πρέπει να ελέγχει αυστηρά τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τέτοιου είδους ιδρύματα. Αν όλοι αυτοί οι πόροι που δαπανώνται για αγορές όπλων και πολεμικό εξοπλισμό, αλλά και ως οικονομική ενίσχυση – δώρα στους καπιταλιστές, διοχετεύονταν στη δημιουργία κρατικών δομών στέγασης και φροντίδας ανήλικων ατόμων, τότε δεν θα υπήρχε το περιθώριο για τη δημιουργία ανεξέλεγκτων ιδιωτικών «φιλανθρωπικών» ιδρυμάτων – κολαστηρίων όπως αυτό της «Κιβωτού».

Κάθε προοδευτικός άνθρωπος που αισθάνεται αηδία με τις αποκαλύψεις για την δράση της «Κιβωτού» και αισθάνεται αλληλέγγυος με τα βασανισμένα παιδιά πρέπει να απαιτήσει:

  • Παραδειγματική τιμωρία για την ηγετική σπείρα παιδοβιαστών, παιδοβασανιστών και απατεώνων της «Κιβωτού», καθώς και για όλους τους κρατικούς (κυβερνητικούς, αστυνομικούς, δικαστικούς κ.ά.) και εκκλησιαστικούς αξιωματούχους που της παρείχαν κάλυψη!
  • Έξω η Εκκλησία και οι ρασοφόροι από την υπόθεση της προστασίας και της ανατροφής των άπορων και ορφανών παιδιών!
  • Κατάργηση κάθε ιδιωτικού ιδρύματος παιδικής πρόνοιας! Δημιουργία και γενναία χρηματοδότηση κρατικών δομών προστασίας και στέγασης άπορων και ορφανών παιδιών, με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και αληθινούς παιδαγωγούς, και τακτική αξιολόγησή τους από επιστημονικούς και μαζικούς λαϊκούς φορείς!

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα