Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Επικαιρότητα Ελληνική Επικαιρότητα Συνωστισμός για τα κέρδη: νεκρός εργάτης από τον COVID-19 με ευθύνη κυβέρνησης-εργοδοτών

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Συνωστισμός για τα κέρδη: νεκρός εργάτης από τον COVID-19 με ευθύνη κυβέρνησης-εργοδοτών

Νεκρός 52χρονος εργάτης με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Να σταματήσει τώρα η δουλειά στις επιχειρήσεις που δε σχετίζονται άμεσα με την Υγεία και επείγουσες κοινωνικές ανάγκες!

Στις 2 Απριλίου είχαμε έναν νεκρό εργάτη, 52 ετών, από κορονοϊό, ο οποίος εργαζόταν σε εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης και «κόλλησε» την ασθένεια στον χώρο εργασίας του.

Η είδηση αυτή βέβαια, πέρασε «στα ψιλά» στην ειδησεογραφία των ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, που η μοναδική είδηση των τελευταίων ημερών από την Θεσσαλονίκη ήταν η άθλια προπαγάνδα για τη Νέα Παραλία, δεν βρήκαν ούτε λεπτό να αφιερώσουν για τους εργαζομένους που εξακολουθούν να δουλεύουν με συνθήκες, όπως αυτές στην ΒΙ.ΠΕ Σίνδου και σε άλλες βιομηχανίες.

Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού κινήσεων, την ώρα που οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία του προσωπικού κι όχι παραπέρα περιορισμοί. Δεν δίστασαν ακόμα και να δημιουργήσουν ψευδείς εικόνες συνωστισμού με στόχο να ενοχοποιήσουν τους «ανεύθυνους πολίτες» που δεν υπακούουν στις διαταγές της «καλής κυβέρνησης». Αφιέρωσαν ώρες επί ωρών για τους «εγκληματίες» συνταξιούχους που αναγκάζονται να περιμένουν σε ουρές τραπεζών, τους κίνδυνους της κολύμβησης και του ψαροντούφεκου, κάνουν ότι μπορούν να μας πείσουν για την ατομική ευθύνη σε σχέση με την εξάπλωση του ιού και δεν λένε τίποτα, ούτε για τις κυβερνητικές ευθύνες, ούτε για τις ευθύνες της εργοδοσίας.

Ο 52χρονος ήταν χειριστής μηχανημάτων σε εργοστάσιο, όπου ο συνάδελφος του παρουσίασε αρχικά συμπτώματα Covid-19. Κι όμως, το εργοστάσιο συνέχισε να λειτουργεί και σύμφωνα με καταγγελίες, δεν προχώρησε σε καραντίνα των εργατών, ενώ χρησιμοποιούσαν το ίδιο λεωφορείο για την μεταφορά τους. Μετά από μέρες, ο άνδρας προσήλθε με σοβαρά συμπτώματα στο νοσοκομείο και αφού εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια, κατέληξε την Πέμπτη. Το εργοστάσιο δεν έκλεισε ούτε μετά την ανακοίνωση του θανάτου και θα συνεχίσει την λειτουργία όπως και το σύνολο της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έβγαλε στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό site “makthes.gr”, ο άτυχος άνδρας είχε μεταφερθεί πριν λίγες ημέρες στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου και τοποθετήθηκε σε θάλαμο Αρνητικής Πίεσης, όταν διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο άνδρας κατέληξε στις 02/04. Συγκεκριμένα, ο άνδρας διαγνώσθηκε με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω covid 19. Προσήλθε στο νοσοκομείο πριν λίγες ημέρες με πυρετό αναφέροντας, επαφή σε επαγγελματικό χώρο με συνάδελφό του επίσης θετικό σε κορονοϊό. Όπως είχε αναφέρει ο άτυχος άνδρας, κόλλησε τον κορονοϊό από συνάδελφό του στο λεωφορείο της εταιρίας (οδηγό που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ) που τους μετέφερε. Στο λεωφορείο επενέβαιναν φυσικά πολλοί ακόμη εργαζόμενοι!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα που έβγαλε την είδηση, στον χώρο του εργοστασίου πραγματοποιήθηκε απολύμανση πριν λίγες ημέρες, ωστόσο, οι υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν μπήκαν σε καραντίνα, όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους (στο makthes.gr) ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, «η επιχείρηση εξακολούθησε να λειτουργεί κανονικά, παρά το γεγονός ότι δυο υπάλληλοί της βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Επικοινώνησα με το νοσοκομείο και τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να διαπιστώσω ότι ο συνάδελφος έχασε την ζωή του από κορονοϊό. Ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, όπως μου επισήμαναν από το νοσοκομείο. Προχώρησα σε καταγγελία στην Αστυνομία για το γεγονός ότι η επιχείρηση λειτουργούσε κανονικά. Ζητάμε από τις Αρχές να κλείσουν την εταιρία».

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απέφυγαν να μιλήσουν για τις συνθήκες θανάτου του 52χρονου, όπως και οι τοπικοί άρχοντες, που εμφανίστηκαν μόνο για να επιβάλουν τις παράλογες απαγορεύσεις στην Παραλία και το Σέιχ Σου, σε μια συντονισμένη προσπάθεια των κυρίαρχων κύκλων να ρίξουν στον λαό την ευθύνη για τα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού κινήσεων και ελευθεριών.

Την ίδια στιγμή αφήνουν βιομήχανους, μεγαλέμπορους, εφοπλιστές, κατασκευαστικές εταιρείες να συνεχίζουν την δραστηριότητα και κερδοφορία τους, ενώ αποτελούν βασικό φορέα εξάπλωσης της πανδημίας. Στην Λομβαρδία η βιομηχανική παραγωγή, τα εργοστάσια και τα μέσα μεταφοράς προς αυτά, συνέχισαν να λειτουργούν ακόμα και όταν οι νεκροί είχαν φτάσει χιλιάδες. Για το κεφάλαιο, οι ζωές των εργατών είναι φθηνές.

Η απόλυτα αντεργατική στάση της κυβέρνησης αποδεικνύεται στο γεγονός ότι την ίδια ώρα που προβλέπει αυστηρές ποινές για όλους τους πολίτες που παραβιάζουν τα αυστηρά μέτρα, την ίδια ώρα που έχει «ξηλώσει» το μισό εργατικό δίκαιο, με αφορμή την πανδημία και έχει δώσει όλων των ειδών τις δυνατότητες στους εργοδότες να περιορίσουν το εργατικό κόστος και να βγάλουν «τα σπασμένα» από την απλήρωτη εργασία, δεν έχει προβλέψει καμία ειδική κύρωση και κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν και δεν λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και προστασίας των εργαζομένων από την διάδοση της πανδημίας, αντιθέτως έχει μπει ουσιαστικά «λουκέτο» στις επιθεωρήσεις εργασίας!

Η κυβέρνηση και η εργοδοσία του συγκεκριμένου εργοστασίου έχουν την πλήρη ευθύνη για τον θάνατο του 52χρονου εργάτη. Τα μεγάλα ΜΜΕ μοιράζονται την ευθύνη με την κυβέρνηση και την εργοδοσία για την συγκάλυψη του μαζικού εγκλήματος που γίνεται αυτές τις μέρες στους εργασιακούς χώρους και είναι άγνωστο πόσες ζωές θα στοιχίσει!

Δεν περιμένουμε από αυτή την κυβέρνηση να πάρει κανένα μέτρο ενάντια στα αφεντικά της, τους μεγάλους καπιταλιστές. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτό το έγκλημα, πριν δούμε την Ιταλική τραγωδία να επαναλαμβάνεται.

Πρέπει να παλέψουμε για:

• Αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε όσους εργοδότες παραβιάζουν τα μέτρα ασφαλείας.

• Πλήρη διακοπή της εργασίας, χωρίς καμία περικοπή μισθών, μέχρι να υποχωρήσει αποφασιστικά η εξάπλωση του κορονοϊού σ’ όλες τις επιχειρήσεις, καθώς και τις κρατικές υπηρεσίες, που δεν σχετίζονται άμεσα με την Υγεία και επείγουσες κοινωνικές ανάγκες. Αποφασιστικό λόγο για το πού, συγκεκριμένα, θα διακοπεί η εργασία να έχουν τα συνδικάτα και εκλεγμένες επιτροπές των εργαζομένων κατά χώρο.

• Σχολαστική τήρηση των κανόνων προστασίας των εργαζομένων σε όλους τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό. Καθημερινός έλεγχος-αξιολόγηση από επιτροπές των συνδικάτων και των εργαζομένων του χώρου και σκληρές ποινές για τους παραβάτες εργοδότες.

• Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στους εκπροσώπους των εργαζομένων, πρόβλεψη δυνατότητας κυκλοφορίας για συνδικαλιστικούς λόγους.

• Άδειες με πλήρεις αποδοχές σε όσους εργαζόμενους νοσούν, σε όσους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους λόγω έκτακτων μέτρων πρόληψης, σε όσους πρέπει να φροντίσουν αρρώστους της οικογένειάς τους ή μένουν με τα ανήλικα παιδιά τους στο σπίτι λόγω του κλεισίματος των σχολείων – φροντιστηρίων.

• Στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους ή υπολειτουργούν να καλυφθούν πλήρως οι προβλεπόμενοι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων από τους εργοδότες. Να υπάρξει συμβολή από το κράτος, κλιμακούμενη ποσοστιαία ανάλογα με την πραγματική ανάγκη μόνο σε περίπτωση που, μετά από έλεγχο επιτροπής του συνδικάτου και των εργαζόμενων του χώρου στα οικονομικά διαθέσιμα της επιχείρησης αποδειχθεί σχετική αδυναμία του εργοδότη. Να χορηγηθεί μηνιαίο κρατικό βοήθημα, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, στους εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά – μέσα εισοδήματα, ίσο με το μισθό ειδικευμένου εργάτη.

Παναγιώτης Κολοβός

Πρόσφατα Άρθρα

Διακήρυξη ΜέΡΑ25: Συνοπτική κριτική από τη σκοπιά του μαρξισμού

Τα βασικά σημεία της πολιτικής διακήρυξης του ΜέΡΑ25 μέσα από το πρίσμα της μαρξιστικής κριτικής.

Δήλωση των συντρόφων στη Χιλή για τη μεγάλη νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

Την Κυριακή 25/10 είχαμε μία σαρωτική νίκη στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος της δικτατορίας με 78% να ψηφίζει «Ναι» και μόλις 22%...

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους μαθητές! Μέτωπο μαθητών -φοιτητών- εργαζόμενων!

Η σύλληψη και κράτηση 5 μαθητών για 4 μέρες στη ΓΑΔΑ συνιστά μία ακόμα προκλητική απόπειρα της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους μαθητές.

Σχετικά άρθρα

Διακήρυξη ΜέΡΑ25: Συνοπτική κριτική από τη σκοπιά του μαρξισμού

Τα βασικά σημεία της πολιτικής διακήρυξης του ΜέΡΑ25 μέσα από το πρίσμα της μαρξιστικής κριτικής.

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους μαθητές! Μέτωπο μαθητών -φοιτητών- εργαζόμενων!

Η σύλληψη και κράτηση 5 μαθητών για 4 μέρες στη ΓΑΔΑ συνιστά μία ακόμα προκλητική απόπειρα της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους μαθητές.