Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΚυβέρνηση-κίνδυνος για τη δημόσια υγεία!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Κυβέρνηση-κίνδυνος για τη δημόσια υγεία!

Αναλυτικά σχόλια για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης μπροστά στο τρίτο φονικό κύμα της πανδημίας, που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της άμεσης ανατροπής της.

Με μια ανεκδιήγητη δήλωση ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μια ακόμα πιο ανεκδιήγητη απόφασή του, το πρωί της Δευτέρας 22 Μαρτίου. Πρόκειται για την επιστράτευση περίπου διακοσίων ιδιωτών γιατρών, για να συμβάλλουν στην φροντίδα των εισηγμένων στα νοσοκομεία ασθενών Covid-19.

Ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, θέλησε να εμφανίσει την κίνηση αυτή, ως τελευταία επιλογή, στην οποία δήθεν εξωθήθηκε αφού είχε πράξει, τόσο εκείνος όσο και συνολικά η κυβέρνηση, ό,τι άλλο ήταν δυνατό να γίνει. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο, το 2020 οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ ήταν μόλις 616, όταν ήδη πριν την πανδημία, τα «οργανικά» κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν 6.000 και 30.000 αντίστοιχα. Άλλωστε, η τραγική υποστελέχωση του δημόσιου Συστήματος Υγείας ομολογήθηκε έμμεσα από την ίδια την κυβέρνηση, με την εφαρμογή, στα τέλη του 2020, της ανήκουστης οδηγίας για επιστροφή στη δουλειά των υγειονομικών που είχαν νοσήσει με κορωνοϊό, μετά από ελάχιστες μέρες καραντίνας και χωρίς διενέργεια τεστ. Και βέβαια, θέλοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο η κυβέρνηση να διατυμπανίσει την εγκληματική πολιτική της, ψήφισε στον κρατικό προϋπολογισμό τη μείωση των δαπανών για το δημόσιο σύστημα υγείας το 2021!

Ο θρασύτατος υπουργός Υγείας μάλιστα, χρησιμοποίησε την ανακοίνωση της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών για να τους επιτεθεί, λέγοντας ότι «πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών» ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Υπουργείου για εθελοντική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. Εκπλήσσεται δηλαδή ο θρασύτατος Κικίλιας που δεν προσέρχονται εθελοντικά οι ιδιώτες γιατροί να καλύψουν κενά, που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε προκειμένου να δείξει «συνέπεια» στις προκλητικές επιδοτήσεις και «εξυπηρετήσεις» προς τους τραπεζίτες, τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, τους μεγαλο-ξενοδόχους, τους καναλάρχες και τους κατασκευαστές και διαχειριστές των αυτοκινητοδρόμων.

Εκπλήσσεται επίσης, ο θρασύτατος Κικίλιας, που δεν ανταποκρίθηκαν εθελοντικά περισσότεροι ιδιώτες γιατροί να εργαστούν σε αυτές τις άκρως επικίνδυνες συνθήκες, τη στιγμή που οι εφημερίες και υπερωρίες χιλιάδων εργαζομένων στα νοσοκομεία παραμένουν για μήνες απλήρωτες. Εκπλήσσεται ο θρασύτατος Κικίλιας, που δεν ανταποκρίθηκαν περισσότεροι ιδιώτες γιατροί, όταν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία παραμένουν σε μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστοι  – με ευθύνη της κυβέρνησης και όχι επειδή οι ίδιοι δεν το θέλουν, όπως προσπαθεί να πείσει η κυβερνητική προπαγάνδα – και εργάζονται σε συνθήκες τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές, μέτρα και εξοπλισμό προστασίας, με αποτέλεσμα δεκάδες να έχουν χάσει τη ζωή τους από Covid-19 και εκατοντάδες να έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ (ένα στοιχείο που επιμελώς παραλείπει να δημοσιοποιεί το υπουργείο Υγείας)! Αν υιοθετήσουμε την περίφημη μεταφορά του «πολέμου ενάντια στον αόρατο εχθρό», ο Κικίλιας είναι σαν το στρατηγό που απορεί γιατί δεν κατατάσσονται εθελοντικά στρατιώτες υπό τις διαταγές ενός επιτελείου, το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα έχει διακριθεί ως ο αρχι-σαμποτέρ του ίδιου του στρατεύματός του.

Όπως όμως έχουν ήδη σχολιάσει, τόσο ιατρικές ενώσεις όσο και επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι, η υποκατάσταση (ενός ελάχιστου κλάσματος) των αναγκαίων προσλήψεων με την επιστράτευση εν ενεργεία ιδιωτών γιατρών, εκτός των άλλων θα αποδυναμώσει δραστικά και την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, στερώντας την πρόσβαση στα ιατρεία τους από χιλιάδες ασθενείς. Και φυσικά η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, εκτός από το να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα χωρίς ταυτόχρονα να αντισταθμίζει την υποστελέχωση των νοσοκομείων, και εκτός από το να αποτελεί μια απόπειρα αντίδρασης ακραία αργοπορημένη, δεν λύνει με κανέναν τρόπο το μεγαλύτερο και πιο άμεσο πρόβλημα των τρεχουσών εβδομάδων, δηλαδή την απόλυτη έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Τη στιγμή που στην Αττική δεν έχουν απομείνει διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων, που οι ασθενείς Covid-19 στοιβάζονται σε ράντζα στους διαδρόμους ή ακόμα και διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, και που γίνεται αναγκαστική επιλογή ασθενών, ο αρμόδιος υπουργός όχι μόνο ανακοινώνει μέτρα για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό, αλλά αρνείται και τις τεράστιες ως τώρα ευθύνες του για την κατάσταση αυτή.

Φτάνει μάλιστα στο σημείο ακόμα και να διαστρεβλώνει επανειλημμένα, σε επίσημες ενημερώσεις και συνεντεύξεις Τύπου, τα στοιχεία για τις διαθέσιμες ΜΕΘ. Για παράδειγμα, στις 3 Μαρτίου η πληρότητα των Covid κλινών ΜΕΘ στην Αττική υπολογιζόταν περίπου 92% με 19 ελεύθερες κλίνες (αρά σύνολο κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική 240 με 250) , ενώ την προηγούμενη ημέρα ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του, που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, δήλωσε πως στην Αττική υπήρχαν 312 κλίνες ΜΕΘ Covid.

Η κυβέρνηση αναγκάζεται να καταφύγει σε τέτοια τεχνάσματα, για τον απλούστατο λόγο ότι θέλει να αποκρύψει το γεγονός πως η σημερινή κατάσταση «ασφυξίας» των ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων είναι γνήσιο τέκνο της εγκληματικής πολιτικής της. Έχει επίμονα αρνηθεί, τόσο να δαπανήσει τα αναγκαία κρατικά χρήματα για τη δημιουργία και τη στελέχωση του απαραίτητου αριθμού ΜΕΘ εδώ και ένα χρόνο, όσο και, έστω τώρα, να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές και να τις εντάξει άμεσα στο ΕΣΥ.

Εδώ και ένα χρόνο η υγεία αλλά και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των συνταξιούχων και των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού, βρίσκεται σε διαρκή θανάσιμο κίνδυνο, και πάνω από 7.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, παρά την επικοινωνιακή προσπάθειά της να φορέσει το μανδύα της «προστάτιδας της δημόσιας υγείας», διακρίθηκε μόνο ως εκδουλεύτρια των καπιταλιστών και προστάτιδα της κερδοφορίας τους από τις συνέπειες της πανδημίας. Και τώρα, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να «χτυπάει κόκκινο», ο πρωθυπουργός συνεχίζει απτόητος να επιτελεί αυτό το «ιερό καθήκον» του και αλείφεται ξανά με αντηλιακό για να κάνει τον «κράχτη» του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου και για τη φετινή σεζόν.

Όμως αυτή τη στιγμή η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση. Η ανοιχτή εμφάνιση των «φαινομένων Μπέργκαμο» στην Αττική αποτελεί ένα ποιοτικά διαφορετικό στάδιο, του οποίου υπήρξε μόνο μια μικρογραφία η αντίστοιχη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη στα τέλη το 2020. Η ανατροπή της κυβέρνησης από το εργατικό κίνημα και τη νεολαία αποτελεί το μόνο δρόμο για την αποφυγή χιλιάδων επιπλέον θανάτων από την πανδημία. Η ενωτικός αγώνας όλων των μαζικών εργατικών και νεολαιίστικων οργανώσεων (των αριστερών κομμάτων, των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων κ.ο.κ.) για την ανάδειξη, στη θέση της σημερινής αντιδραστικής κυβέρνησης, μιας εργατικής κυβέρνησης που θα προστατεύσει αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία και θα εξασφαλίσει δουλειά και αξιοπρεπή διαβίωση για την εργαζόμενη πλειοψηφία της κοινωνίας – κάτι που κατά τη γνώμη μας είναι εφικτό μόνο μέσω της εφαρμογής επαναστατικών μέτρων αντικαπιταλιστικού, σοσιαλιστικού χαρακτήρα – είναι το πιο επείγον καθήκον σήμερα.

Πάτροκλος Ψάλτης

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα