Κινητοποίηση σε ολόκληρη την ισπανική επικράτεια ενάντια στην καταστολή της Δεξιάς!

Ενίσχυση και επέκταση των λαϊκών επιτροπών σε ολόκληρη την Καταλονία!

Όλοι στη γενική απεργία της 3ης Οκτωβρίου στην Καταλονία!

Για μια εργατική και λαϊκή κυβέρνηση της Καταλονίας που θα διακηρύξει τη σοσιαλιστική δημοκρατία, ως προοίμιο για την Ιβηρική Επανάσταση!

Ο λαός της Καταλονίας γράφει σήμερα μια ηρωική σελίδα, αποφασισμένος να ορίσει την τύχη του, παρά τη βίαιη καταστολή που οργανώθηκε από το κράτος με εντολή της κυβέρνησης του Ραχόι, ο οποίος εξαπέλυσε τα σκυλιά του σε μία επίθεση εναντίον άοπλων, απλών πολιτών που κρατούν μόνο ένα ψηφοδέλτιο τυπωμένο από το σπίτι στο δρόμο για την ψηφοφορία. Αβοήθητοι ηλικιωμένοι έχουν ξυλοκοπηθεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να χρειάζονται νοσηλεία. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε εκατοντάδες, μερικοί από αυτούς πολύ σοβαρά. Αλλά ο καταλανικός λαός συνεχίζει να αντιστέκεται θαρραλέα σε εκατοντάδες εκλογικά τμήματα σε όλη την Καταλονία, όπου υπάρχουν μεγάλες ουρές, και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν ήδη ψηφίσει.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ήδη από τις 6 το πρωί στις πόρτες των χιλιάδων εκλογικών τμημάτων σε όλη την Καταλονία – μαζί με χιλιάδες που βρίσκονταν ήδη εκεί, από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να προστατέψουν τα εκλογικά κέντρα και να διασφαλίσουν το δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα.

Η λαϊκή αντίσταση πέτυχε να προλάβει, με λίγες εξαιρέσεις, το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων από την τοπική αστυνομία, τους Mossos d’Esquadra, η οποία είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα καταφύγει στην καταστολή για να κλείσει τα εκλογικά κέντρα – έτσι ώστε το κράτος αποφάσισε από τις 9 το πρωί να χρησιμοποιήσει αστυνομικές δυνάμεις, εξαρτώμενες από το κεντρικό ισπανικό κράτος, ήτοι την Αστυνομία και την Εθνιοφρουρά, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν από περιοχές εκτός της Καταλονίας τις προηγούμενες εβδομάδες.

Καθώς δεν ήταν δυνατή η κάλυψη του συνόλου της Καταλονίας, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στο να καταστείλουν τα πιο εμφανή σημεία, κυρίως στις 4 μεγαλύτερες πόλεις της Καταλονίας αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Σαμπαντέλ. Ομοίως, επικεντρώθηκαν στα σχολεία όπου επρόκειτο να ψηφίσουν οι κύριοι εκπρόσωποι της Καταλανικής Αυτόνομης Κυβέρνησης,, όπως ο πρόεδρος Puigdemont ή ο Αντιπροέδρος Junqueras, οι οποίοι τελικά μπόρεσαν να ψηφίσουν σε άλλα, διαφορετικά από τα αρχικώς προβλεπόμενα, εκλογικά τμήματα. Η αστυνομία δεν κατέφυγε μόνο σε μία άνανδρη καταστολή με τα γκλομπ στο χέρι, αλλά έχει χρησιμοποιήσει επίσης πλαστικές σφαίρες, η χρήση των οποίων είναι απαγορευμένη στην Καταλονία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λαός έχει καταφέρει να αποκρούσει την κατασταλτική δράση και κατάφερε να κρατήσει τα εκλογικά κέντρα ανοιχτά, κυρίως σε σχολεία του Σαμπαντέλ και της Βαρκελώνης. Στη Βαρκελώνη και στην Ταραγόνα έχουν δημιουργηθεί οδοφράγματα για την αποτροπή διείσδυσης της αστυνομίας. Σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της ενδοχώρας, οι αγρότες έχουν μπλοκάρει την είσοδο στα εκλογικά τμήματα με τρακτέρ, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο της αστυνομίας. Σε πολλά εκλογικά τμήματα στη Βαρκελώνη, οι πυροσβέστες έχουν δημιουργήσει ένα κλοιό ασφαλείας μεταξύ των ψηφοφόρων και της αστυνομίας, ώστε να τους προστατέψουν.

Η οργή και η αγανάκτηση ενάντια στην αστυνομική καταστολή είναι τεράστια. Αρκετοί αντιμετώπισαν την καταστολή σε ορισμένα σημεία, ρίχνοντας πέτρες και αντικείμενα που έβρισκαν στο δρόμο. Συνθήματα όπως «Δεν θα περάσετε» και «Οι δρόμοι θα είναι πάντα δικοί μας» καθώς και το τραγούδι «Els Segadors» (ΣτΜ ο εθνικός ύμνος της Καταλονίας) έχουν ακουστεί σε όλες τις συγκεντρώσεις.

Η μέρα δεν έχει τελειώσει. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να μαζεύονται για να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που παραμένουν ανοιχτά, ενώ η αστυνομική καταστολή συνεχίζεται. Το σύνθημα που κυκλοφορεί είναι ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τα σχολεία μετά την ψήφο, αλλά να παραμείνουν για να προστατέψουν το χώρο από τους αστυνομικούς και να διασφαλιστεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Για να αντιμετωπίσει την απομάκρυνση των καλπών και το κλείσιμο των σχολείων-εκλογικών κέντρων από την αστυνομία, η καταλανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα σύστημα ηλεκτρονικής απογραφής, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να ψηφίσει σε οποιαδήποτε εκλογικό τμήμα που παραμένει ανοιχτά, παρά το μποϊκοτάζ στις τηλεπικοινωνίες από τους τεχνικούς της Ισπανικής Εθνοφρουράς, που προσπαθούν να αποτρέψουν την τηλεματική μετάδοση των δεδομένων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκλογική διαδικασία λαμβάνει χώρα ακόμα και στο δρόμο, όταν η αστυνομία έκλεισε τα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα. Η αποφασιστικότητα του λαού να ψηφίσει και να γίνει γνωστή η γνώμη του είναι τρομερή.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χωρίς τη γυμνή αστυνομική βία εκατομμύρια Καταλανοί θα μπορούσαν σήμερα να ψηφίσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την ανεξαρτησία, θέση η οποία είναι πλέον πλειοψηφική, αλλά η κρατική καταστολή δεν θα σταματήσει τον καταλανικό λαό από το να αποφασίσει για την τύχη του.

Ενώ χιλιάδες βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί τραυμάτιζαν άοπλους και ειρηνικούς ψηφοφόρους, δεκάδες φασίστες περιφέρονταν ελεύθερα σε ορισμένες περιοχές του κέντρου της Βαρκελώνης με την προστασία της αστυνομίας, εκμεταλλευόμενοι την ατιμωρησία τους από το ισπανικό κράτος. Υπήρξαν κάποια στοιχεία φασιστικής επιθετικότητας στις πόλεις Cornellà, Gava και Girona σε μεμονωμένους ανθρώπους που κατευθύνονταν στα εκλογικά κέντρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Λαικό Κόμμα και οι ακόλουθοί τους, το κόμμα των   «Πολιτών» υποστήριξαν ανεπιφύλακτα την καταστολή ενώ το σοσιαλδημοκρατικό PSOE έχει διατηρήσει μια επαίσχυντη θέση κατηγορώντας τις δύο πλευρές εξίσου, την καταλανική κυβέρνηση και την κυβέρνηση του Ραχόι. Πολλοί σοσιαλιστές δήμαρχοι, που είναι εναντίον της ψηφοφορίας, έχουν έρθει αντιμέτωποι με θυμωμένους συμπολίτες τους.

Η Ada Colau, η Δήμαρχος της Βαρκελώνης, η οποία παρέμεινε δύο ώρες στην ουρά που είχε σχηματιστεί για να ψηφίσει στο σχολείο της, κατονόμασε τον Rajoy δημόσια ως δειλό.

Η επίθεση στον λαό της Καταλονίας είναι μια επίθεση εναντίον της εργατικής τάξης και των δυνάμεων της προόδου σε ολόκληρη την Ισπανία. Αν αφήσουμε αυτή την καταπίεση ατιμώρητη, η αλαζονεία του φρανκικού κράτους θα πολλαπλασιαστεί παντού για να υπερασπιστεί τα προνόμιά του, τη διαφθορά και τις επιχειρήσεις της ισπανικής ολιγαρχίας, οι οποίες είναι οι εμπνευστές της κατασταλτικής πολιτικής εναντίον του καταλανικού λαού.

Η καταστολή ενάντια στο καταλανικό λαό δείχνει το αληθινό πρόσωπο του καθεστώτος της ισπανικής Μεταπολίτευσης του ‘78 ως ένα εξαθλιωμένο και σάπιο καθεστώς, που σχεδιάστηκε και υποστηρίζεται από τα συμφέροντα 200 ολιγαρχικών οικογενειών που κυριαρχούν στο ισπανικό κράτος και των οποίων η σημαία είναι η διεφθαρμένη μοναρχία των Βουρβόνων. Το καθεστώς δεν θα διστάσει να εξαπολύσει τα σκυλιά του εναντίον της ισπανικής εργατικής τάξης για να υπερασπιστεί τα προνόμιά του. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, αποκαλύπτεται ο αντιδραστικός χαρακτήρας του ισπανικού εθνικισμού που είναι απλώς ένα βολικό κάλυμμα για την υπεράσπιση και την υποστήριξη εκείνων που οργάνωσαν το φασιστικό πραξικόπημα του 1936, εκείνων που υποστήριξαν τη δικτατορία του Φράνκο και την καταστολή μετά την ισπανική Μεταπολίτευση, και των μεγαλοεπιχειρηματιών και τραπεζιτών, οι οποίοι έχουν επωφεληθεί όλα αυτά τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης καταδικάζοντας όλο και πιο ευρεία στρώματα εργαζόμενων οικογενειών σε ένα μέλλον ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν συγκληθεί σε όλη την Ισπανία σήμερα το απόγευμα. Στη Χώρα των Βάσκων, ορισμένες από αυτές τις συγκεντρώσεις έχουν ήδη λάβει χώρα από το μεσημέρι. Οι ηγέτες του συνασπισμού Unidos Podemos, που καταδίκασαν την καταστολή στην Καταλονία, θα πρέπει να καλέσουν σε συμμετοχή σε αυτές τις συγκεντρώσεις, κάνοντας μια γενική έκκληση για μαζική συμμετοχή, και να προετοιμάσουν νέες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στις επόμενες ημέρες.

Στις 3 Οκτωβρίου, έχει προκηρυχθεί γενική απεργία στην Καταλονία ενάντια στην καταπίεση του ισπανικού κράτους, που συγκαλείται από την CGT και τα συνδικάτα της μειοψηφίας. Αναμφισβήτητα, τα σημερινά γεγονότα  θα έχουν προκαλέσει ακόμα περισσότερο αγανάκτηση και οργή. Οι UGT και CCOO, οι κυριότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Καταλονία, δεν μπορούν πλέον να στρουθοκαμηλίζουν. Πρέπει να συμμετάσχουν στην απεργία και να εξασφαλίσουν τη μέγιστη συμμετοχή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στην Καταλονία έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο από Επιτροπές για την Υπεράσπιση του Δημοψηφίσματος που έχει ζωτική σημασία για την εξασφάλιση της υποδειγματικής οργάνωσης και συμμετοχής στην ψηφοφορία σήμερα σε πολλά μέρη της Καταλονίας, και ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη.

Το έργο των επιτροπών αυτών δεν έχει τελειώσει. Μπορούμε να πούμε ότι τώρα ξεκινά η αληθινή τους δουλειά. Οι επιτροπές αυτές πρέπει να ενισχυθούν και να επεκταθούν σε κάθε γωνιά της Καταλονίας, σε κάθε γειτονιά και πόλη, και να συντονιστούν μεταξύ τους. Η λειτουργία τους πρέπει να είναι, πρώτα και άμεσα, να διασφαλίσουν την ψηφοφορία στις τελευταίες ώρες σήμερα 1η Οκτώβρη, καθώς και την καταμέτρηση των ψήφων. Δεύτερον, να προετοιμάσουν τη γενική απεργία της 3ης Οκτωβρίου ως την τελική νίκη της. Πρέπει να επισκεφθούν κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση, να συνεδριάσουν σε όλους τους χώρους εργασίας, να συζητήσουν την κατάσταση και να υπερψηφίσουν για την απεργία, δημιουργώντας επίσης επιτροπές σε κάθε χώρο εργασίας, τις γειτονιές και τα σχολεία. Ως τελικό καθήκον, οι επιτροπές αυτές θα πρέπει να συγκαλέσουν μία εθνική συνέλευση των εκπροσώπων των επιτροπών όλης της Καταλονίας για την 4η Οκτωβρίου και να προβούν σε απολογισμό της λαϊκής κινητοποίησης, του αποτλέσματος του δημοψηφίσματος, και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Ο στόχος πρέπει να είναι να διασφαλιστεί ότι οι επιτροπές θα γίνουν η πιο ακριβής και πλήρης εκπροσώπηση της Καταλονίας, ξεκινώντας από την εργατική τάξη που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Οι επιτροπές αυτές θα πρέπει να συνδέσουν την επίτευξη της ανακύρηξης της καταλανικής δημοκρατίας με ένα πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού που θα εξασφαλίζει για όλους θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, εκπαίδευση και αξιοπρεπή υγεία, στέγαση και κοινωνικά δικαιώματα τα οποία, σήμερα, είναι ασυμβίβαστα με την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματιών και των τραπεζιτών, ισπανικής και καταλανικής καταγωγής, και οι οποίοι αποτελούν την καταπιεστική ολιγαρχία του ισπανικού κράτους.

Η καταλανική κυβέρνηση έχει ακρωτηριασθεί de facto ως προς τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητές της εξαιτίας της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση.

Οι λαϊκές επιτροπές, οι οποίες είναι εκτός του πεδίου του Συντάγματος και του καθεστώτος της Μεταπολίτευσης, θα πρέπει να στοχεύουν στην οργάνωση τους και την υποστήριξη εκ μέρους της πλειοψηφίας του καταλανικού πληθυσμού, ξεκινώντας από την εργατική τάξη. Αυτό θα επιτρέψει τη διαμόρφωση μιας πραγματικής κυβέρνησης από το λαό, ικανής να διακηρύξει την Καταλανική Δημοκρατία και να της δώσει έναν σοσιαλιστικό χαρακτήρα, που θα αναλάβει τον έλεγχο των μεγάλων εταιρειών και τραπεζών, θα θεσπίσει τον εργατικό έλεγχο στις επιχειρήσεις αυτές και θα σχεδιάσει την οικονομία με σκοπό την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Ταυτόχρονα, αυτή η λαϊκή κυβέρνηση της Καταλονίας πρέπει να ξεκινήσει μια έκκληση για την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης στην υπόλοιπη Ισπανία, ώστε να κινητοποιηθούν όλοι οι Ισπανοί εργαζόμενοι ενεργά για να αποτρέψουν κάθε απειλή και καταστολή που προετοιμάζει η φρανκική δεξιά κυβέρνηση της Μαδρίτης ενάντια στον λαό της Καταλονίας και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία της Ιβηρικής σοσιαλιστικής επανάστασης.

Luchadeclases

Μετάφραση : Θωμάς Γεωργίου