Κατάληψη Λύκειο Ν.Φιλαδέλφεια

Η κατάληψη του 2ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας (20/1/2020)

Το 2ο Γενικό λύκειο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται υπό κατάληψη. Το πρώτο του αίτημα ήταν πως αρχικά δεν υπήρχε επαρκής θέρμανση καθώς ήταν εμφανής η έλλειψη πετρελαίου. Το δεύτερο αίτημα αφορά κάποια προβλήματα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως η έντονη απουσία βρυσών στον προαύλιο χώρο. Επίσης παρατηρείται δυσλειτουργία σχεδόν σε όλα τα καζανάκια και ανεπάρκεια στους σύρτες των τουαλετών. Τελευταίο αίτημα του σχολείου είναι η αναγγελία των καινούριων νομοσχεδίων που θα τεθούν υπό εφαρμογή στο μέλλον.

Η κατάληψη έλαβε μέρος το πρωί της Τρίτης 14/1/2020. Οι μαθητές κλήθηκαν από την επιτροπή της κατάληψης να εισέλθουν στον χώρο του προαυλίου όπου πραγματοποιήθηκε η ενημέρωσή τους για τα αιτήματα και ύστερα ακολούθησε ψηφοφορία που σχετιζόταν με αυτά. Ως αποτέλεσμα, υπερίσχυσαν οι υποστηρικτές της κατάληψης. Οι καθηγητές, όπως και μερικοί εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων  και Κηδεμόνων,  αμέσως μετά την ψηφοφορία θέλησαν να διεξαχθεί μια συνέλευση με μερικούς από τους θιασώτες και τους πολέμιους της κατάληψης. Στην συνέλευση αυτή συζητήθηκαν τα αιτήματα και ένα από αυτά – συγκεκριμένα το ζήτημα της θέρμανσης – υλοποιήθηκε «λόγω της κατάληψης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων.

Την επόμενη μέρα το σχολείο παρέμεινε κλειστό, καθώς μόνο ένα αίτημα όδευε προς την επίλυσή του. Παρ’ όλα αυτά, πραγματοποιήσαμε άλλη μια ψηφοφορία για την συνέχιση της κατάληψης. Για δεύτερη φόρα υπερίσχυαν τα «υπέρ». Την Πέμπτη 16/1/2020 το σχολείο άνοιξε για μια τρίωρη συνέλευση των μαθητών που στόχευε στην επανεξέταση των αιτημάτων και των στόχων της κατάληψης, εφόσον πολλοί πολέμιοι της κατάληψης αντιδρούσαν. Τελικά, την ημέρα αυτή έγινε η παραγγελία πετρελαίου το οποίο έφτασε στο σχολείο το πρωί της Παρασκευής. Την Παρασκευή λοιπόν 17/1/2020, το σχολείο άνοιξε για να προμηθευτεί με πετρέλαιο. Πρόσβαση στους χώρους του είχαν ο υπεύθυνος για την εισαγωγή του πετρελαίου, ο φύλακας του σχολείου και ο ιδιοκτήτης του κυλικείου. Αμέσως μετά την τοποθέτηση του πετρελαίου, το σχολείο έκλεισε και οι μαθητές κλήθηκαν για μια τρίτη ψηφοφορία, στην οποία υπερίσχυσαν και πάλι οι υποστηρικτές της κατάληψης. Μετά την ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη συνέλευση με τον Σύλλογο Γονέων, τους καθηγητές και μερικούς υποστηρικτές όπως και ενάντιους της κατάληψης.

Οι θιασώτες εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την ένταξη του πετρελαίου, αλλά και τον προβληματισμό μας για τα άλλα δύο αιτήματα. Για την επίλυση του ζητήματος του υλικοτεχνικού εξοπλισμού δεν υπήρξε κάποια δέσμευση στην συνέλευση και ελπίζουμε να βρεθεί άμεσα κάποια λύση και για αυτό. Όσο για το τελευταίο αίτημά μας, που αφορά τα καινούρια νομοσχέδια, κρατάμε το σχολείο υπό κατάληψη μέχρι να διαδοθεί η αντίθεσή μας σε αυτά, καθώς διαφωνούμε πλήρως με το προωθούμενο μέτρο για τον συνυπολογισμό στις πανελλήνιες των βαθμών των τριών τάξεων του λυκείου, κάτι που σημαίνει ότι θα είμαστε αναγκασμένοι να γράφουμε «μίνι πανελλήνιες» σε κάθε τάξη. Επιπλέον, η εισαγωγή της «τράπεζας θεμάτων» σε κάθε τάξη θα δυσκολέψει περισσότερο τις εξετάσεις και θα πιέσει εμάς και τις οικογένειές μας να στραφούμε στα φροντιστήρια από την Γ’ Γυμνασίου.

Επόμενά μας βήματα θα είναι ο συντονισμός μας με τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ώστε ο αγώνας μας να ακουστεί περισσότερο και να είναι πιο αποτελεσματικός. Η επόμενη συνέλευση των μαθητών του σχολείου μας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21/1/2020 για να συζητήσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας. Αυτός ο αγώνας είναι καθοριστικός γιατί αφορά το παρόν και το μέλλον μας ως μαθητές και φοιτητές.

Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης 2ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας

Συντονισμένος αγώνας για τη νίκη της κατάληψης του 2ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας

Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις! Όχι στην υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης!

Από την Τρίτη 14 Γενάρη τελεί υπό κατάληψη το 2ο ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας. Τα βασικότερα αιτήματα των μαθητών είναι η επίλυση του προβλήματος της απουσίας θέρμανσης, η κάλυψη των ελλείψεων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ εναντιώνονται και στα αντιδραστικά μέτρα που προτίθεται να περάσει η κυβέρνηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Παρόμοια κατάληψη, η οποία αφορούσε κυρίως την άθλια κτιριακή υποδομή του σχολείου, είχαμε στα μέσα Οκτώβρη στο 1ο ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας υποστηρίζει την κατάληψη και ένα μεγάλο μέρος συμμετέχει ενεργά στην περιφρούρησή της. Πολύ σωστά, οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ έχουν απευθυνθεί στους συμμαθητές τους στα δύο άλλα ΓΕΛ της Ν. Φιλαδέλφειας για να συντονιστούν μαζί τους και να ενισχύσουν το δικό τους αγώνα.

Ωστόσο, προβλήματα και ελλείψεις είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται τόσο στα σχολεία της περιοχής μας όσο και σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, στις 15 Γενάρη, το λεβητοστάσιο του Γυμνασίου της Ν. Χαλκηδόνας εξερράγη εξαιτίας της απροθυμίας της δημοτικής διοίκησης να το επισκευάσει. Κάθε νέα σχολική χρονιά εμφανίζονται όλο και περισσότερες αναφορές για την ύπαρξη σχολείων χωρίς θέρμανση, χωρίς βιβλία, χωρίς καθηγητές και με κτιριακά προβλήματα. Αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής περικοπών των μνημονιακών, αστικών κυβερνήσεων στην εκπαίδευση, την υγεία, τους μισθούς, τις συντάξεις.

Οι πολιτικές σκληρής λιτότητας και περικοπών επιβάλλονται, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες του κόσμου, για να φορτωθεί η κρίση του συστήματος στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, ενώ η παρασιτική μειοψηφία των καπιταλιστών συνεχίζει να γιγαντώνει τα κέρδη της. Στην Ελλάδα οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, εδώ και χρόνια αφήνουν τα σχολεία διαλυμένα, χωρίς εξοπλισμό και χωρίς καθηγητές, τα νοσοκομεία χωρίς ιατρικά είδη, νοσηλευτές και γιατρούς, τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας και τους νέους στο βάλτο της ανεργίας, μόνο και μόνο για να αποπληρωθεί το ληστρικό κρατικό χρέος, να απαλλάσσονται από φόρους οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και να «διασωθούν» οι τράπεζες. Ο καπιταλισμός είναι ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που βρίσκεται σε βαθιά παρακμή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σύρει την κοινωνία στη βαρβαρότητα – πρέπει να ανατραπεί!

Για να μπορέσει ο αγώνας των μαθητών του 1ου ΓΕΛ να είναι νικηφόρος θα πρέπει να γίνονται εβδομαδιαίες συνελεύσεις των μαθητών του σχολείου ώστε να συζητιέται δημοκρατικά η πορεία του αγώνα, να διοργανώνονται ανοικτές εκδηλώσεις μέσα στην κατάληψη με συμμετοχή μαθητών και καθηγητών που στηρίζουν την κατάληψη και να εκλεγεί μια συντονιστική επιτροπή κατάληψης από τη συνέλευση των μαθητών που θα συντονίζει τις αγωνιστικές δράσεις της κατάληψης και θα έρθει σε συντονισμό με τα άλλα σχολεία και την ένωση των καθηγητών (Γ’ ΕΛΜΕ) της περιοχής.

Χρειάζεται να δημιουργηθούν συντονιστικά όργανα ανά δήμο, που θα αποτελούνται από εκλεγμένους (και ανά πάσα στιγμή ανακλητούς) αντιπροσώπους όλων των σχολείων της περιοχής. Αυτά τα συντονιστικά θα μπορούν να επεξεργαστούν κοινές διεκδικήσεις και να πάρουν πρωτοβουλίες για κοινές κινητοποιήσεις των μαθητών (διαμαρτυρίες στους Δήμους, κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Παιδείας, συντονισμένες καταλήψεις κ.λπ.). Με τη σειρά τους, τα τοπικά συντονιστικά θα πρέπει να έρθουν σε μεταξύ τους συντονισμό μέσω της δημιουργίας ενός πανελλαδικού συντονιστικού. Αυτό θα δώσει τεράστια ώθηση στους μαθητικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, αλλά και θα κάνει εφικτό τον κεντρικό συντονισμό με τους φοιτητές, τους καθηγητές και συνολικά το εργατικό κίνημα, έτσι ώστε να αναπτυχθούν πραγματικά μαζικοί και νικηφόροι αγώνες!

Να αγωνιστούμε για:

  • Διπλασιασμό της χρηματοδότησης για την Παιδεία. Ασφαλείς κτιριακές υποδομές και επαρκής υλικοτεχνικός εξοπλισμός για τα σχολεία.
  • Μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί καθηγητών για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία.
  • Όχι στην επαναφορά της βάσης του 10 για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ανάδειξη συντονιστικών επιτροπών καταλήψεων που θα είναι εκλεγμένες και ανακλητές από τις γενικές συνελεύσεις των μαθητών.
  • Συντονισμό των σχολείων της Ν Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ολόκληρης της Αθήνας αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Εκλογή μιας πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής από αντιπροσώπους κάθε σχολείου που θα οργανώνει τον αγώνα πανελλαδικά.
  • Συντονισμός με τους φοιτητές, την ΟΛΜΕ και το υπόλοιπο εργατικό κίνημα για να είναι νικηφόρος ο αγώνας.

 

Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό

εφημερίδα «Revolt»

Επαναστατική Κίνηση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας