Η κυβέρνηση, παρότι μετράει μόλις ένα χρόνο θητείας και παρότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει την απειλή της Covid-19, συνεχίζει ακάθεκτη, με ταχύτατους ρυθμούς και με απροκάλυπτο τρόπο, να εφαρμόζει την ατζέντα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, οι οποίες ξεπούλησαν «αντί πινακίου φακής» αρκετές κομβικού χαρακτήρα, και παράλληλα αρκετά κερδοφόρες, δημόσιες επιχειρήσεις (περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ κ.α.), και εφαρμόζοντας σχετικές οδηγίες της ΕΕ, ετοιμάζεται τώρα να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση σημαντικού τμήματος λειτουργιών που αντιστοιχούν στην ΕΥΔΑΠ. Αυτό θα γίνει με τη συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια φόρμουλα των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, φυσικά προέβη σε διάψευση του ενδεχομένου ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Πέτσας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, και ότι απλά «το δίκτυό του είναι υπό αναβάθμιση». Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνη, ο οποίος έκανε λόγο για «μελέτη εναλλακτικών». Παρά τις διαψεύσεις αυτές, η αλήθεια είναι ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει ήδη προκηρύξει τρεις παράλληλους διαγωνισμούς – με έκαστο να κοστίζει 138.000€ – για τη «Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας». Οι σκανδαλώδεις χειρισμοί της κυβέρνησης, ωστόσο, σ’ αυτό το ζήτημα δεν εξαντλούνται εκεί. Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ, η ίδια η ΕΥΔΑΠ έχει αποκλειστεί από το διαγωνισμό.
Αυτό το τελευταίο στοιχείο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την πρεμούρα της κυβέρνησης να δώσει το νερό βορά στα αρπακτικά του κεφαλαίου. Η αντίληψη της κυβέρνησης, που τώρα μπαίνει σε εφαρμογή, είχε συνοψιστεί γλαφυρά πριν από μερικούς μήνες από τον βουλευτή της ΝΔ, Μ. Παπαδημητρίου σε σχετική κοινοβουλευτική επιτροπή, ο οποίος ανέφερε ότι «το νερό είναι, δυστυχώς, απαράδεκτα φτηνό». Αναπόφευκτα, για πολλοστή φορά, το «μάρμαρο» την κερδοφορία των «ιδιωτών» θα κληθούν να πληρώσουν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί η τιμολόγηση του νερού, ενώ εν αμφιβόλω θα τεθεί η αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου.
Παράλληλα, στο διαδίκτυο, στην πλατφόρμα του Avaaz, κυκλοφορεί ένα ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, το οποίο έχει συγκεντρώσει ήδη αρκετές δεκάδες χιλιάδες υπογραφές. Οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες των μαζικών οργανώσεων του εργατικού κινήματος θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα να ξεκινήσουν μια εκστρατεία για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης με κάθε πρόσφορο μέσο, ξεκινώντας από διαδικτυακές κ.α. καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών για τις συνέπειες των κυβερνητικών σχεδίων και κλιμακώνοντας με σοβαρά οργανωμένες μαζικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Το νερό είναι το βασικότερο αγαθό για τη ζωή και πρέπει να παραμείνει δημόσιο! Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης να μετατραπεί σε εμπόρευμα πρέπει πάση θυσία να αποτραπούν!
Νίκος Σέντης