Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΦοιτητικές εκλογές 2025: πρωτιά της Αριστεράς για τέταρτη συνεχόμενη φορά!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Φοιτητικές εκλογές 2025: πρωτιά της Αριστεράς για τέταρτη συνεχόμενη φορά!

Συμπεράσματα από τις φοιτητικές εκλογές του 2025.

Η ριζοσπαστικοποίηση της φοιτητικής νεολαίας εκφράστηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στις φοιτητικές  εκλογές της 14ης Μαΐου 2025 αναδεικνύοντας την ΠΚΣ (ΚΚΕ) ως πρώτη δύναμη, ενώ οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις αθροιστικά συγκέντρωσαν πάνω από το 52% των ψήφων (πέρυσι είχαν συγκεντρώσει πάνω από το 53% των ψήφων). Οι φετινές φοιτητικές εκλογές έδειξαν για άλλη μια ακόμα χρονιά τις διεργασίες ριζοσπαστικοποίησης της φοιτητικής νεολαίας με την πρωτιά της ΠΚΣ και την περαιτέρω υποχώρηση της ΔΑΠ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή είχαμε για μια ακόμα χρονιά χαμηλή συμμετοχή, με την αποχή μάλιστα να αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι. Η φοιτητική Αριστερά δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τις ριζοσπαστικές διαθέσεις της φοιτητικής νεολαίας, η οποία συμμετείχε μαζικά στις συγκεντρώσεις της 28ης Φεβρουαρίου.

Η συμμετοχή στις εκλογές συνέχισε την πτωτική της πορεία καθώς το 2025 ψήφισαν  52.776 φοιτητές και φοιτήτριες από 53.617 το 2024. Βέβαια στην πτώση της συμμετοχής παίζει ρόλο και η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στα πανεπιστήμια που μειώνει σημαντικά τους εισακτέους σε αυτά κάθε χρόνο.  Παρ’ όλα αυτά όμως, φαίνεται πως η πλειοψηφία των φοιτητών δεν εκφράστηκαν από καμία φοιτητική παράταξη και απείχαν. Το «λευκό» είχε μια μικρή αύξηση 105 ψήφων φέτος σε σχέση με πέρυσι (φέτος 1.742 ψήφοι και 3,38% από 1.637 ψήφους και 3,13% πέρυσι). Τα άκυρα ήταν 45 λιγότερα φέτος (1.307 φέτος από 1.352 πέρυσι).

Οι φοιτητικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκαν ύστερα από το μαζικό κίνημα των Τεμπών και τη γενική απεργία-ορόσημο της 28ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η μεγαλύτερη φοιτητική παράταξη, η ΠΚΣ, έμεινε στάσιμη όσον αφορά τις ψήφους και τα ποσοστά της. Φέτος έλαβε 17.313 ψήφους και 33,64% από 17.170 και 32,85% που έλαβε πέρυσι (19.600 ψήφους είχε λάβει το 2023). Η ΠΚΣ πλήρωσε τη στάση των ηγεσιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τους προηγούμενους δύο μήνες μετά τη μεγάλη συγκέντρωση της 28ης Φεβρουαρίου, οι οποίες συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση του κινήματος και όχι στην «κλιμάκωση» όπως διατράνωναν όλο αυτό το διάστημα. Επίσης στις γενικές συνελεύσεις (ΓΣ), όπου αυτές πραγματοποιήθηκαν, η ΠΚΣ μιλούσε για «κλιμάκωση» γενικά και αόριστα χωρίς να προτείνει κάτι συγκεκριμένο εκτός από φοιτητικά συλλαλητήρια και συναυλίες χωρίς προσπάθεια σύνδεσης με το εργατικό κίνημα.

Η κυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ΝΔ) υποχώρησε και άλλο λαμβάνοντας 12.317 ψήφους (23,93%) από 13.186 (25,23%) το 2024. Η πτώση της υποδηλώνει για άλλη μια φορά την οργή που διακατέχει τη νεολαία για την κυβέρνηση και τη Δεξιά. Η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) έλαβε 5.600 ψήφους (10,88%), ενώ πέρσι είχε λάβει 5.486 ψήφους (10,5%). Η μικρή άνοδος σε ψήφους και ποσοστά δεν σηματοδοτεί πραγματική συσπείρωση στην ΠΑΣΠ και τη λεγόμενη «Κεντροαριστερά», αλλά προσέλκυση ένα μέρος ψήφων από το ΔΙΚΤΥΟ (ΝεΑρ) το οποίο φέτος έχασε 188 ψήφους (331 ψήφους και 0,64% φέτος από 519 ψήφους και 0,99% πέρυσι). Αν συνυπολογίσουμε τα αποτελέσματα της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΠ και ΔΙΚΤΥΟ), τότε θα δούμε ότι έχει υποχωρήσει σε ψήφους.

Τα σχήματα της ΕΑΑΚ είχαν άνοδο, καθώς έλαβαν 4.790 ψήφους (9,31%) από 4.107 ψήφους (7,86%) που πήραν πέρσι. Αυτό οφείλεται στο ό,τι εμφανίστηκαν ως μια εναλλακτική επιλογή στην παθητική στάση της ΠΚΣ στις ΓΣ και εν γένει στο φοιτητικό κίνημα θέτοντας ξεκάθαρα το ζήτημα πτώσης της κυβέρνησης και κρατικοποίησης των σιδηροδρόμων. Επίσης τα ΕΑΑΚ επωφελήθηκαν από την πτώση των περσινών διασπάσεών τους. Η ATTACK (Κομμουνιστική Απελευθέρωση) έλαβε 2.294 ψήφους (4,46%) από 2.447 ψήφους (4,68%), η Ρεβάνς (Μετάβαση και Αναμέτρηση) έλαβε 1.532 ψήφους (2,97%) από 1.740 ψήφους (3,42%) και οι Συσπειρώσεις Αριστερών Σχημάτων (ΑΡΙΣ) κατέρρευσαν λαμβάνοντας φέτος 215 ψήφους (0,42%) από 1.572 ψήφους (3,09%) που είχαν λάβει πέρσι. Οι μικρότερες αριστερές παρατάξεις σημείωσαν μικρή πτώση σε ψήφους και ποσοστά.

Τα ΕΑΑΚ και οι δυνάμεις που προέρχονται από αυτά έχουν εξίσου σοβαρές ευθύνες με την ΠΚΣ για την ήττα του φοιτητικού κινήματος του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2024. Πρώτον, θεωρούσαν πως μόνο με καταλήψεις και διαδηλώσεις θα μπορούσε να νικήσει το φοιτητικό κίνημα, χωρίς να συνδεθεί ο αγώνας τους με το εργατικό κίνημα. Δεύτερον, έχουν τη λαθεμένη αντίληψη (όπως και η ΠΚΣ) ότι μπορούν να υπάρξουν συντονιστικά καταλήψεων χωρίς εκλεγμένους και ανακλητούς αντιπροσώπους από τις ΓΣ, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών να μη συμμετέχει στα συντονιστικά και να μην έχει ουσιαστικό λόγο στις αποφάσεις που παίρνονταν. Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου ήταν να υπάρχουν δυο συντονιστικά (ένα ελεγχόμενο από την ΠΚΣ και ένα άλλο από τα ΕΑΑΚ), τα οποία έπαιρναν διαφορετικές αποφάσεις οδηγώντας τις δυο δυνάμεις σε βίαιες συγκρούσεις με τραυματίες στις φοιτητικές διαδηλώσεις.

Τα σοβαρά αυτά επαναλαμβανόμενα λάθη των αριστερών παρατάξεων, τονίζουν την αναγκαιότητα του χτισίματος μίας νέας επαναστατικής κομμουνιστικής πολιτικής δύναμης μέσα σε κάθε ΦΣ.

Για αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε η Επαναστατική Κομμουνιστική Κίνηση (ΕΚΚ), η φοιτητική κίνηση της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Οργάνωσης (ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς), η οποία συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στις φοιτητικές εκλογές. Εξηγήσαμε ότι το περσινό φοιτητικό κίνημα ηττήθηκε γιατί δεν συνδέθηκε με το εργατικό και αγροτικό κίνημα – παρά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και αγρότες παράλληλα με τον αγώνα χιλιάδων φοιτητών/ριών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και για αυτή την ήττα ευθύνονται όλες οι ηγεσίες του εργατικού και αγροτικού, αλλά και του φοιτητικού κινήματος. Αυτή η ήττα επέφερε κούραση στις γραμμές των φοιτητών που αγωνίστηκαν, με αποτέλεσμα να μη «βγαίνουν» οι φετινές ΓΣ στους περισσότερους φοιτητικούς συλλόγους (ΦΣ).

Επιπλέον, τονίσαμε την ανεπάρκεια των θέσεων των μεγάλων αριστερών φοιτητικών παρατάξεων. Η ΠΚΣ δεν πρόβαλε το ζήτημα πτώσης της κυβέρνησης και κρατικοποίησης των σιδηροδρόμων αναβάλλοντας αυτές τις διεκδικήσεις για το απροσδιόριστο μέλλον. Από την άλλη τα ΕΑΑΚ, ενώ σωστά θέτουν τις διεκδικήσεις που αναφέραμε πιο πάνω, δεν τις συνδέουν με σοσιαλιστικά μεταβατικά αιτήματα όπως η εργατική κυβέρνηση και η κοινωνικοποίηση του σιδηροδρόμου. Η ΕΚΚ πρόβαλε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ακαδημαϊκής χρονιάς ένα μεταβατικό σοσιαλιστικό πρόγραμμα για τα πανεπιστήμια και την Εκπαίδευση, αλλά και συνολικότερα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την αντικατάστασή του από τον σοσιαλισμό.

Σε αυτή μας την προσπάθεια λάβαμε το 0,83% των ψήφων (το 2024 είχαμε λάβει το 0,54%) στον ΦΣ του Παντείου. Αυτό αποτελεί ένα μικρό αλλά στέρεο βήμα στον αγώνα μας για τη διάδοση των επαναστατικών κομμουνιστικών ιδεών και θέσεων στο φοιτητικό κίνημα και το χτίσιμο της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Οργάνωσης και της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI) ως το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τα δεσμά του καπιταλισμού. Καλούμε όσους και όσες μας ψήφισαν, αλλά και όσους απείχαν γιατί νιώθουν ότι δεν τους εκφράζει καμία από τις παρατάξεις, να συσπειρωθούν στην ΕΚΚ και να παλέψουν μαζί μας μέσα από τις γραμμές της RCI και του ελληνικού της τμήματος.

  • Χτίστε την Επαναστατική Κομμουνιστική Κίνηση στις σχολές!
  • Αγωνιστείτε με την Επαναστατική Κομμουνιστική Διεθνή για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για έναν κόσμο χωρίς καπιταλισμό, για έναν κόσμο κομμουνιστικό!

Επαναστατική Κομμουνιστική Κίνηση στις σχολές

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ανασκόπηση

Η παρούσα ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies, ώστε να παρέχει στο χρήστη την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Τα δεδομένα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση ενεργειών, όπως την αναγνώρισή σας, όταν επιστρέφετε στην ιστοσελίδα μας, και για να κατανοήσουμε ποια τμήματα της ιστοσελίδας μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Μπορείτε να προσαρμόσετε όλες τις ρυθμίσεις για τα cookies από τις καρτέλες στα αριστερά σας.