Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Επικαιρότητα Εργαζόμενοι «ΦΑΓΕ»: «Τα αφεντικά αδιαφορούν επιδεικτικά για την υγεία μας» - Να...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Εργαζόμενοι «ΦΑΓΕ»: «Τα αφεντικά αδιαφορούν επιδεικτικά για την υγεία μας» – Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα του σωματείου!

Οι εργαζόμενοι στη ΦΑΓΕ Α.Ε καταγγέλλουν αδιαφορία των αφεντικών για την υγεία τους, αναδεικνύοντας το γενικότερο φαινόμενο της εργοδοτικής αδιαφορίας στους μαζικούς χώρους δουλειάς που οδηγεί διαρκώς σε νέα κρούσματα μολύνσεων εργαζομένων.

Οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες της ΦΑΓΕ, αλλά και η κυβέρνηση, έχουν εγκληματικές ευθύνες για την άθλια υγειονομική κατάσταση στα εργοστάσια της ΦΑΓΕ σε Μεταμόρφωση και Τρίκαλα. Τα αφεντικά της ΦΑΓΕ Α.Ε. όχι μόνο εκμεταλλεύονται όλο και πιο εντατικά τους εργαζόμενους της επιχείρησης με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν αύξηση των κερδών 2,6% μέσα στους πρώτους μήνες της κρίσης, αλλά αρνούνται να σπαταλήσουν έστω και ένα ευρώ σε μέτρα υγειονομικής προστασίας των εργαζομένων τους.

Φυσικό επακόλουθο ήταν να νοσήσουν 6 εργαζόμενοι που δουλεύουν στους χώρους των εργοστασίων, χωρίς να έχουν γίνει απολυμάνσεις και επαρκή τεστ στους εργαζόμενους. Φυσικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. στηρίζει τον ΣΕΒ και τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και αδιαφορεί μπροστά στις συνθήκες εργασίας και υγιεινής που επικρατούν στα εργοστάσια ρίχνοντας την ευθύνη ατομικά στους εργαζόμενους. Στηρίζουμε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων και τη συμμετοχή τους στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου. Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΦΑΓΕ Α.Ε. Η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων είναι η ακόλουθη.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 2 θετικοί συνάδελφοι στον κορονοιο στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης (τμήμα οδηγών, αποθήκη), άλλα 2 κρούσματα στην παραγωγή στο εργοστάσιο των Τρικάλων και την Τρίτη άλλα 2 στη Μεταμόρφωση στο τμήμα των ηλεκτρολόγων-θερμαστών.

Μετά από έλεγχο με μοριακό τεστ οι συνάδελφοι που ήρθαν σε άμεση επαφή, μέχρι στιγμής είναι καλά στην υγεία τους και τα τεστ έχουν βγει σε όλους αρνητικά.

Η Διοίκηση του Σωματείου μας καθώς και η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας εύχεται καλή ανάρρωση στους συναδέλφους.

Η κυβέρνηση και η εργοδοσία στην ουσία έχουν ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης στους εργαζόμενους επικαλούμενη την ατομική ευθύνη. Αλλά τα μέτρα προστασίας και οι προληπτικοί έλεγχοι είναι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι.

Καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η στάση τους που είναι την διασπορά της πανδημίας γιατί τα μέτρα προστασίας είναι ελλειπή, εκτός από μάσκες, γάντια και απολυμάνσεις και αυτές όχι σε όλους τους εργαζόμενους.

Η είσοδος στο εργοστάσιο από τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες και εξωτερικούς συνεργάτες γίνεται χωρίς την τυπική θερμομέτρηση, χωρίς προληπτικά τεστ ούτε rapid, ούτε μοριακά όλους αυτούς τους μήνες της έξαρσης της πανδημίας, χωρίς καμία απολύμανση χώρων αποθήκης, παραγωγής, αποδυτηρίων, μηχανημάτων (κλαρκ, ρομπότ, X-RAY, σε κουμπιά, ανοξείδωτα, πόμολα, πόρτες μηχανημάτων κλπ) από εξειδικευμένο συνεργείο.

Όλο αυτό το διάστημα η εργοδοσία αγνοεί τις παρεμβάσεις του Σωματείου αλλά και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας για όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης, μεταφέρει σε επίπεδο «ατομικής ευθύνης» την υπόθεση προστασίας από τον κορονοιό.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αύξηση της κερδοφορίας μιας και σύμφωνα με δικά τους στοιχεία έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις σε αξία κατά 18,4% στην αγορά της Αγγλίας, κατά 4% στην Ελληνική αγορά και 20,4% στην Ιταλία.

Αυτό άλλωστε όλοι το καταλαβαίνουμε από την καθημερινότητα μας στο εργοστάσιο πως ακόμα και μέσα στην υγειονομική κρίση του κορονοιού, η παραγωγή και η εντατικοποίηση έχουν αυξηθεί, τη στιγμή που παρά την αυξημένη κερδοφορία, τα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων που παράγουν όλον αυτό τον πλούτο είναι «δαπανηρά» και «κοστοβόρα» για την εργοδοσία.

Ο όμιλος ΦΑΓΕ το 9μηνο του 2020 είχε αύξηση κερδών 2.6% και τζίρο 394,4 εκατομμύρια δολάρια!!!!

Όλα τα παραπάνω δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Είναι προκλητική και επικίνδυνη η στάση της κυβέρνησης ΝΔ που κάνει πλάτες στο ΣΕΒ με το να μην επιβάλλει ειδικά τις μεγάλες επιχειρήσεις να παίρνουν περισσότερα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοιού, την ίδια ώρα που προχωρά σε μια σειρά αντεργατικά μέτρα και επερχόμενα νομοσχέδια, χρησιμοποιώντας τη φράση «ατομική ευθύνη» για να κρύψουν τη δικιά τους τεράστια ευθύνη .

Δε μπορεί να θεωρείται δεδομένο για μας τους εργαζόμενους ότι γενικά ο κορονοιός βρίσκεται παντού, μεταφέρεται και άρα είναι φυσιολογικό να κολλήσουμε.

Συνάδελφοι-σες

Φτάνει πια με την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας που για 11ο χρόνο μας έχει χωρίς αυξήσεις, τριετίες, επιδόματα κλπ, δηλαδή χωρίς επιχειρησιακή σύμβαση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και στα δύο εργοστάσια σε Μεταμόρφωση και Τρίκαλα, να δώσουμε μαζί δυναμικά την απάντηση μας στην αδιαφορία της εργοδοσίας για τη ζωή μας, συμμετέχοντας στην απεργία της 26ης Νοέμβρη, περιφρουρόντας στις πύλες των εργοστασίων με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα

Απαιτούμε να εξασφαλίσει άμεσα η εργοδοσία μέτρα για την προστασία της υγεία μας.

Καθημερινή θερμομέτρηση όλων των εργαζόμενων καθώς και των εισερχομένων στο χώρο των εργοστασίων κατά την έναρξη και λήξη της βάρδιας.

Τακτική απολύμανση από εξειδικευμένο συνεργείο όλων των χώρων του εργοστασίου( παραγωγή, αποθήκη, γραφεία, πληκτρολόγια, κλάρκ, X-RAY, πόρτες, πόμολα ανοξείδωτα μηχανημάτων κλπ)

Προληπτικά μοριακά τεστ ανα τακτά χρονικά διαστήματα στο σύνολο των εργαζόμενων των δύο εργοστασίων με έξοδα της εταιρίας.

Υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους.

ΜΟΝΟ Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

ΓΡΑΦΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ- ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.

Σωματείου των Εργαζομένων της ΦΑΓΕ Α.Ε.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα