Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήEπίθεση Ισραήλ στη Ράφα: βαρβαρότητα χωρίς τέλος

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Eπίθεση Ισραήλ στη Ράφα: βαρβαρότητα χωρίς τέλος

Η κλιμάκωση του γενοκτονικού πολέμου της ισραηλινής άρχουσας τάξης στη Γάζα, οι αιτίες και οι συνέπειές της.

[Said Khatib/AFP]

Η ισραηλινή άρχουσα τάξη κλιμακώνει τον γενοκτονικό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ενέργειες του Νετανιάχου απειλούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, με τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου να γίνεται όλο και πιο πραγματικός, και η επανάσταση παραμονεύει επίσης σε όλα τα καθεστώτα στην περιοχή καθώς η οργή των μαζών αυξάνεται. Ο μαζικός βομβαρδισμός και η χερσαία εισβολή στη Ράφα, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σημείο καμπής.

Η Ράφα κανονικά στεγάζει περίπου 250.000 ανθρώπους. Τώρα, 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι ζουν εκεί σε αφόρητες συνθήκες. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είχαν τραπεί σε φυγή, πρώτα από την πόλη της Γάζας, μετά από τη Χαν Γιουνίς, και τώρα είναι με την πλάτη τους στον τοίχο των αιγυπτιακών συνόρων. Οι μάζες που συνωστίζονται στη Ράφα δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος να πάνε.

Αποκαλύπτοντας την παντελή έλλειψη ανθρωπιάς και το απόλυτο μίσος του για τους Παλαιστινίους, ο Νετανιάχου πρότεινε να επιστρέψουν βόρεια. Όποιος καταφέρει να κινηθεί βόρεια θα πρέπει να ταξιδέψει μέσα από ενεργές εμπόλεμες ζώνες μόνο για να βρει κατεστραμμένα κτίρια, διαλυμένες υποδομές χωρίς νερό ή ρεύμα και την καθημερινή απειλή να σκοτωθεί από βόμβες και νάρκες. Ήδη από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί πάνω από 28.000 Παλαιστίνιοι και πάνω από 68.000 έχουν τραυματιστεί.

Η προοπτική ακόμα πιο φρικιαστικών σκηνών, που θα δουν εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλη τη Μέση Ανατολή και δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, προκαλεί ανησυχία στους δυτικούς ιμπεριαλιστές. Οι ανησυχίες τους φυσικά δεν είναι «ανθρωπιστικές», αλλά αναπόφευκτα προκαλούν την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και την απειλή κατάρρευσης ορισμένων γειτονικών καθεστώτων.

Το γεγονός ότι εκθέτουν τουλάχιστον ορισμένες από τις βάναυσες ενέργειες του Ισραηλινού Στρατού, είναι ένδειξη ότι προσπαθούν να ασκήσουν κάποια πίεση στην κυβέρνηση του Νετανιάχου να αποδεχθεί μια προσωρινή κατάπαυση πυρός. Αλλά ο Νετανιάχου έχει τη δική του ατζέντα.

Στα γύρω αραβικά κράτη αναπτύσσεται εκτεταμένος θυμός και αποστροφή, και μια φυσική τάση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους. Όμως η διάθεση μέσα στο Ισραήλ είναι πολύ διαφορετική. Τις τελευταίες δεκαετίες, η ισραηλινή κοινωνία μετακινείται σταθερά προς τα δεξιά. Αυτό που θεωρούταν «Αριστερά» απαξιώθηκε στα μάτια των απλών Εβραίων του Ισραήλ.

Οι κυβερνήσεις των λεγόμενων Εργατικών όπως και αυτές του δεξιού Λικούντ, διέλυσαν το κράτος πρόνοιας και εφάρμοσαν αντιμεταρρυθμίσεις. Σε αυτό το έδαφος είδαμε πρώτα μια στροφή προς το Λικούντ και στη συνέχεια τα ακροδεξιά στοιχεία μπόρεσαν να εδραιώσουν την επιρροή τους σε ένα τμήμα της κοινωνίας.

Στο Ισραήλ γίνεται λόγος για επανέναρξη του αντιδραστικού εποικιστικού προγράμματος στη Γάζα, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί το 2005. Παρουσιάζεται ως ο μόνος τρόπος εγγύησης της «ασφάλειας». Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Ισραηλινών, αλλά κερδίζει έδαφος και κυριαρχεί μέσα στη Δεξιά. Ο Νετανιάχου εξαρτάται από αυτούς τους ανθρώπους και η επίθεση στη Ράφα είναι μέρος αυτής της πολιτικής.

Αυτό το σχέδιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί την παρούσα κατάσταση πιο κοντά σε μια ευρύτερη κλιμάκωση. Το καθεστώς του Σίσι στην Αίγυπτο π.χ, δεν είναι φίλος του αιγυπτιακού λαού, ούτε των Παλαιστινίων. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το αντιδραστικό καθεστώς μπορεί να νιώσει την πίεση που συσσωρεύεται στα βάθη της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Μια νέα αραβική επανάσταση σαν του 2011 ετοιμάζεται, και τα δεινά των Παλαιστινίων θα μπορούσαν να είναι η σπίθα που θα ανάψει την πυριτιδαποθήκη. Αυτό εξηγεί γιατί το αιγυπτιακό καθεστώς θέλει απεγνωσμένα μια εξομάλυνση της κατάστασης, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και για την Ιορδανία.

Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τον παλαιστινιακό λαό ως κομμουνιστές και κομμουνίστριες, είναι να πολεμήσουμε στις δικές μας χώρες ενάντια στις άρχουσες τάξεις μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω επαναστατικής ταξικής πάλης παντού, και αυτή για να είναι νικηφόρα χρειάζεται μια επαναστατική κομμουνιστική ηγεσία. Οργανωθείτε μαζί μας λοιπόν στη μάχη για να τελειώσουμε αυτόν τον εφιάλτη!

Γεωργία Τζιρκαλλή

Πηγή: ιστοσελίδα marxist.com

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα