Ένα σύντομο ρεπορτάζ από την εκδήλωση διεθνούς παρουσίασης της νέας πλήρους έκδοσης του έργου του Τρότσκι «Στάλιν», που διοργανώθηκε από την Διεθνή Μαρξιστική Τάση (ΙΜΤ) κατά την επέτειο της δολοφονίας του στο Μουσείο «Casa de Leon Trotsky» στην Πόλη του Μεξικού. Ομιλητής ο εγγονός του Τρότσκι Εστέμπαν Βολκώφ.

Η νέα έκδοση του «Στάλιν», του βιβλίου που ο Τρότσκι άφησε ανολοκλήρωτο λόγω της δολοφονίας του από τον πράκτορα της «Γκε-Πε-Ου» Ραμόν Μερκαντέρ κατόπιν εντολής του Ιωσήφ Στάλιν, παρουσιάστηκε επίσημα από τη Διεθνή Μαρξιστική Τάση (ΙΜΤ) και τις εκδόσεις της, «Well Red Books». Η εκδήλωση παρουσίασης έγινε στις 20 Αυγούστου, δηλαδή στην 76η επέτειο της δολοφονίας του Τρότσκι, στην Πόλη του Μεξικού και στον χώρο που συντελέστηκε το έγκλημα, όπου πλέον στεγάζεται το Μουσείο «Casa de Leon Trotsky».

Αυτή είναι η πρώτη πραγματικά πλήρης έκδοση του έργου αυτού, που για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες αδημοσίευτες χειρόγραφες σελίδες του Τρότσκι και αποκαθιστά διαστρεβλώσεις που προέκυψαν από αυθαίρετες παρεμβάσεις και προσθήκες του μεταφραστή της αρχικής έκδοσης, Τσαρλς Μάλαμουθ.

Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Εστέμπαν Βολκώφ, διευθυντής του Μουσείου και εγγονός του Τρότσκι, που ζούσε μαζί του στο Μεξικό κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του και ο Άλαν Γουντς που επιμελήθηκε, συμπλήρωσε και συνέδεσε μεταξύ τους τα αδημοσίευτα χειρόγραφα.

Ο Εστέμπαν Βολκώφ στην ομιλία του ευχαρίστησε την ΙΜΤ για την επανέκδοση του βιβλίου, που τη Εστέμπαν Βολκώφχαρακτήρισε «όσο το δυνατό πλησιέστερη στις αρχικές προθέσεις του Τρότσκι». Εξήγησε πως το κύριο ενδιαφέρον του Τρότσκι εκείνη την εποχή ήταν να ολοκληρώσει ένα βιβλίο που συνέγραφε για τη ζωή του Λένιν. Όμως ένα από τα κύρια κίνητρα για να καταπιαστεί τελικά με τη βιογραφία του Στάλιν, ήταν η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η οικογένεια του εκείνη την περίοδο. Όταν λοιπόν ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος «Harper & Brothers» προσέφερε ένα σημαντικό ποσό χρημάτων για μια βιογραφία του Στάλιν, ο Τρότσκι, αν και απρόθυμα, ανέλαβε το έργο με μεγάλη σοβαρότητα.

Μετά τη δολοφονία του Τρότσκι, ο εκδοτικός οίκος υποκινούμενος από καθαρά εμπορικά συμφέροντα, ανέθεσε στον μεταφραστή του έργου Τσαρλς Μάλαμουθ – με τη μετάφραση του οποίου ο Τρότσκι δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος – την επιμέλεια και την ολοκλήρωση της βιογραφίας. Όμως ο Μάλαμουθ κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το έργο, περικόπτοντάς το αυθαίρετα και προσθέτοντας πολλά δικά του σχόλια, αντίθετα προς τις ιδέες που εξέφραζε ο Τρότσκι. Παρά τις διαμαρτυρίες της οικογένειάς του Τρότσκι, οι εκδότες κυκλοφόρησαν το βιβλίο.

Ο Βολκώφ συνέκρινε την αρχική έκδοση με τη νέα, αναφέροντας ότι η αρχική ήταν περίπου 500 σελίδες, ενώ η νέα περιέχει σχεδόν 900 σελίδες! Εξήγησε ότι το έργο του Τρότσκι δεν είναι απλά μια εξιστόρηση των εγκλημάτων του Στάλιν, αλλά είναι πολυδιάστατο. Παρουσιάζει αναλυτικά τις ιστορικές εξελίξεις, αλλά και τη διαδρομή και τη δράση πολιτικών προσωπικοτήτων, είναι δηλαδή ένα βαθιά πολιτικό έργο.

Στη δική του ομιλία ο Άλαν Γουντς, αφού παρέθεσε το χρονικό των προσπαθειών και των δυσκολιών για την πραγματοποίηση της έκδοσης, αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ της βιογραφίας αυτής και ενός σημαντικού έργου του Κ. Μαρξ, της «18ης Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη». Ο Λουδοβίκος Βοναπάρτης όπως και ο Στάλιν, ήταν μια μετριότητα, αλλά κατάφερε να κερδίσει την εξουσία στη Γαλλία, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά ο Άλαν Γουντς, υπάρχουν ιστορικές περίοδοι κατά τις οποίες οι «γίγαντες» της σκέψης και της δράσης κυριαρχούν και άλλες περίοδοι, όπου κυριαρχούν η εξαχρείωση και οι πολιτικές μετριότητες.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Εστέμπαν Βολκώφ ανέφερε αναμνήσεις από τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Τρότσκι και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τόσοι πολλοί αγωνιστές που ενδιαφέρονται για τις ιδέες για τις οποίες μαρτύρησε ο παππούς του. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες αγωνιστές από διάφορες χώρες, ενώ αυτή αναμεταδόθηκε ζωντανά από διάφορες ιστοσελίδες. Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι η ελληνική έκδοση του «Στάλιν» θα πραγματοποιηθεί από τις εκδόσεις της Κομμουνιστικής Τάσης μέσα στο επόμενο έτος.

Ορέστης Δούλος