Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο ξεκινάει με τη φημισμένη φράση «Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα του Κομμουνισμού». Αυτό το «φάντασμα» φαίνεται πως κάνει ξανά την εμφάνιση του, αυτή τη φορά όμως όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ένα όλο και μεγαλύτερο στρώμα εργαζόμενων και νέων βγάζει το συμπέρασμα πως πρέπει να αγωνιστεί και συγκεκριμένα πως πρέπει να παλέψει για τον κομμουνισμό.
Σε σχετική έρευνα που έκανε το αστικό ινστιτούτο Frazer οι ερευνητές σοκαρίστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι «το επίπεδο της πλήρους συμφωνίας με τον κομμουνισμό ως ένα ιδανικό οικονομικό σύστημα στις ηλικίες 18-34 είναι ανησυχητικά υψηλό με 29% στη Βρετανία… 20% στις ΗΠΑ και 20% στην Αυστραλία». Σύμφωνα με την έρευνα ενός άλλου αστικού think tank, του Institute of Economic Affairs (ΙΕΑ), με τίτλο «Αριστερή στροφή μπροστά μας;» το 40% των Μillennials (όσοι γεννήθηκαν από αρχές ‘80 έως μέσα ‘90) έχει θετική άποψη για τον σοσιαλισμό και επίσης θεωρεί ότι «ο κομμουνισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει αν εφαρμοζόταν σωστά». Στην ίδια έρευνα το 75% των νέων θεωρεί πως η καταστροφή του περιβάλλοντος οφείλεται στον καπιταλισμό και το 72% συμφωνεί με την εθνικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, ηλεκτρισμού και των σιδηροδρόμων.
Πολλοί αστοί αναλυτές και πολιτικοί έχουν θορυβηθεί από αυτά τα αποτελέσματα. Οι ερευνητές του ΙΕΑ που έκαναν την παραπάνω μελέτη τονίζουν πως «για τους υποστηρικτές της οικονομίας της αγοράς αυτά πρέπει να είναι πηγή προβληματισμού, αλλά μέχρι τώρα έχουν αγνοήσει το φαινόμενο». Σε αυτό οι ερευνητές μας είναι κάπως άδικοι. Η αντικομουνιστική προπαγάνδα που γράφτηκε μετά το 1990 είναι αρκετή για να γεμίσει ολόκληρες βιβλιοθήκες. Πιο πρόσφατα, το 2018, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε ένα κείμενο με τίτλο The Opportunity Costs of Socialism, στο οποίο προσπαθεί να εξηγήσει γιατί ο σοσιαλισμός δεν λειτουργεί. Το πιθανότερο όμως είναι πως αυτή η προσπάθεια κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον χιλιάδων νέων για τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό παρά τους απέτρεψε. Το ίδιο αποτέλεσμα είναι βέβαιο ότι είχαν και οι προειδοποιήσεις του Τραμπ σε ομιλίες του πως «οι ΗΠΑ δε θα γίνουν ποτέ σοσιαλιστική χώρα». Αντιδραστικοί αναλυτές όπως ο Σαμ Αμπόντο του Washington Examiner παραπονιούνται πως «οι νέοι Αμερικανοί που βλέπουν ευνοϊκά τον κομμουνισμό είναι είτε αδαείς είτε άκαρδοι» και πως χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση. Η αιτία αυτών των τάσεων, όμως, δεν είναι η αποτυχία της εκπαίδευσης, αλλά η αποτυχία του καπιταλισμού.
Μία νέα γενιά μεγάλωσε μέσα στην κρίση. Έχει δει τη φτώχεια, τον προκλητικό πλουτισμό, το ρατσισμό, τους πολέμους, καταστροφή του περιβάλλοντος. Έχει δει τις απανωτές αποτυχίες και προδοσίες των ρεφορμιστών. Και ένα μεγάλο της τμήμα από αυτούς έχει αποφασίσει να αγωνιστεί για τον κομμουνισμό.
Η Διεθνής Μαρξιστική Τάση (IMT) ξεκίνησε το καλοκαίρι μία διεθνή καμπάνια με τίτλο «Είσαι Κομμουνιστής; Οργανώσου!». Η καμπάνια διεξάγεται σε πάνω από 50 χώρες, από το Πακιστάν μέχρι τον Καναδά και από τη Νότια Αφρική μέχρι τη Βρετανία. Τα αποτελέσματα πριν ακόμη ξεκινήσει η Καμπάνια ήταν εκπληκτικά, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι υπάρχει αυτή η τάση που περιγράφουμε. Η IMT έχει ήδη κάνει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλα βήματα, διπλασιάζοντας τα μέλη της από το 2018. Ωστόσο αυτή η καμπάνια αποτελεί ένα σημείο καμπής και μας έχει φέρει σε επαφή με χιλιάδες νέους που έχουν βγάλει ήδη το συμπέρασμα πως πρέπει να παλέψουμε για τον κομμουνισμό και το μόνο που χρειάζονται είναι η οργάνωση.
Ο Μαρξ είχε πει πως χωρίς οργάνωση η εργατική τάξη είναι πρώτη ύλη προς εκμετάλλευση. Ένας κομμουνιστής χωρίς οργάνωση είναι ανίσχυρος να πετύχει οτιδήποτε. Στον αναγνώστη που συμφωνεί με τις ιδέες του μαρξισμού και θεωρεί τον εαυτό του κομμουνιστή θα επαναλάβουμε λοιπόν: Είσαι Κομμουνιστής; Οργανώσου!
Κομμουνιστική Τάση – ελληνικό τμήμα της IMT