100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση

Η Ρωσική Επανάσταση του 1917, με αποκορύφωμα την Οκτωβριανή Επανάσταση και το πέρασμα της εξουσίας στα Σοβιέτ, αποτελεί το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός. Για πρώτη φορά, με εξαίρεση το σύντομο επεισόδιο των 45 ημερών της ηρωικής Παρισινής Κομμούνας του 1871, οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι κατέκτησαν την εξουσία και ξεκίνησαν το έργο της σοσιαλιστικής αναδιοργάνωσης της κοινωνίας.

Η Ρωσική Επανάσταση δεν ήταν ένα γεγονός εθνικής σημασίας. Με οδηγούς το Μπολσεβίκικο Κόμμα και τους αδιαφιλονίκητους ηγέτες του, τον Λένιν και τον Τρότσκι, η νικηφόρα επανάσταση στη Ρωσία, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις διακηρύξεις των ηγετών της, δεν επεδίωκε να οικοδομήσει το σοσιαλισμό σε μια μόνο χώρα. Φιλοδοξούσε να ανοίξει το δρόμο για την οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης, αδελφωμένης, κομμουνιστικής κοινωνίας, με ορθολογικά σχεδιασμένη οικονομική ανάπτυξη και διαρκώς διευρυνόμενη ευημερία, χωρίς τάξεις, κράτη και σύνορα.

Δυστυχώς, κυρίως λόγω της πολύχρονης απομόνωσής της μέσα στα όρια μιας καθυστερημένης πρώην καπιταλιστικής χώρας, η Ρωσική Επανάσταση υπέστη έναν μακροχρόνιο εκφυλισμό, με κοινωνικό εκφραστή την κάστα της γραφειοκρατίας. Αυτή η αντιδραστική κάστα, που εκπροσωπούταν πολιτικά από τον Στάλιν και τους άλλους «επιγόνους» του Λένιν, συγκέντρωσε σταδιακά στα χέρια της τεράστια υλικά προνόμια και εξουσίες, σφετερίστηκε τον έλεγχο του κράτους και της παραγωγής από την εργατική τάξη, κατήργησε τα σοβιέτ και κάθε άλλο θεσμό εργατικής δημοκρατίας, τσάκισε την αντίσταση της Μπολσεβίκικης-Λενινιστικής Αντιπολίτευσης με διαγραφές, εκτοπίσεις, δικαστικές σκευωρίες και μαζικές εκτελέσεις, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για την κατοπινή επικράτηση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Αλλά η ανάπτυξη της γραφειοκρατικής αντεπανάστασης και η επακόλουθη καπιταλιστική παλινόρθωση, δεν μπορούν να αναιρέσουν την ιστορική πραγματικότητα των τεράστιων επιτευγμάτων της ίδιας της επανάστασης. Οι μεγάλες της κατακτήσεις, δηλαδή η κατάργηση του καπιταλισμού και η κεντρικά σχεδιασμένη, κρατικοποιημένη οικονομία, έβγαλαν το 1/6 της κατοικημένης έκτασης του πλανήτη από το σκοτάδι της καθυστέρησης και της υπανάπτυξης, μετέτρεψαν τη Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) σε βιομηχανική υπερδύναμη και φανέρωσαν ένα μικρό, αλλά αδιαμφισβήτητο, δείγμα των κοινωνικών επιτευγμάτων στα οποία μπορεί να οδηγήσει μια νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση. Επιπρόσθετα, η αξία της Οκτωβριανής Επανάστασης αποτυπώθηκε τον 20ο αιώνα σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο, με όλες τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης να συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με τη δική της επίδραση.

Η ιστορική αξία της Οκτωβριανής επανάστασης επιβεβαιώνεται κάθε ημέρα που περνά στον κόσμο εδώ και 25 χρόνια, χωρίς τη Σοβιετική Ένωση. Βιώνοντας πάνω στο έδαφος της καπιταλιστικής παλινόρθωσης την αυξανόμενη εξαθλίωση, οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ, που παλιότερα διαβιούσαν στους κόλπους της με αξιοπρέπεια και διασφαλισμένη πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά αγαθά, στη μεγάλη τους πλειονότητα σήμερα αναπολούν την εποχή της. Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς το «αντίπαλο δέος» ενός ισχυρού, έστω και γραφειοκρατικά παραμορφωμένου, εργατικού κράτους όπως η ΕΣΣΔ, οι καπιταλιστές έχουν κλιμακώσει με πρωτοφανή σφοδρότητα τον ταξικό πόλεμο ενάντια στον εργαζόμενο λαό και οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις βυθίζουν ασύδοτα τον κόσμο σε μια εκρηκτική αστάθεια, πολλαπλασιάζοντας τις εστίες των αιματηρών πολεμικών συγκρούσεων.

Σε μια εποχή όπως η σημερινή, που η βαθειά κρίση του καπιταλισμού μετατρέπει τη βαρβαρότητα της μόνιμης ανεργίας, της ακραίας φτώχειας, της άγριας λιτότητας και της μαζικής προσφυγιάς σε «κανονικές» συνθήκες για ολόκληρη την ανθρωπότητα, η Ρωσική Επανάσταση του 1917 και ιδιαίτερα, το λαμπρό της αποκορύφωμα, η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, καθίσταται ζωτικά επίκαιρη. Έτσι η επέτειος των 100 χρόνων από τη νίκη της, δε συνιστά συμβολικό γεγονός, αλλά έχει τεράστια και άμεση πολιτική σημασία. Γιατί η οριστική λύση μπροστά στο παγκόσμιο καπιταλιστικό αδιέξοδο, βρίσκεται μόνο στις ιδέες που απέδειξαν στην πράξη την αξία, την ορθότητα και την ανωτερότητά τους : στις ιδέες της Οκτωβριανής επανάστασης, τις ιδέες του γνήσιου κομμουνισμού.

Το σκοπό της διάδοσης αυτών των ιδεών, φιλοδοξεί να υπηρετήσει με ενθουσιασμό η Καμπάνια «100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση», που ξεκίνησαν να διεξάγουν η Κομμουνιστική Τάση, η Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό και οι εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή». Η Καμπάνια θα εκτείνεται σε ολόκληρο το έτος 2017, καθιστώντας το στους εργατικούς και νεολαιίστικους χώρους και τις γειτονιές που αναπτύσσει τις δραστηριότητές της, ένα έτος γεμάτο από τις ιδέες της Οκτωβριανής Επανάστασης, με εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές ταινιών, έντυπα αφιερώματα, ειδικούς ιστότοπους, εκδόσεις βιβλίων, μπροσούρων και λοιπών εντύπων.

Σας καλούμε να στηρίξετε ενεργά τη δράση της Καμπάνιας. Γιατί η δυνατότητα ενός καλύτερου και δικαιότερου κόσμου ταυτίζεται με τις ιδέες του «Οκτώβρη» και γιατί, όλοι όσοι θέλουμε να διεκδικήσουμε έναν τέτοιο κόσμο, έχουμε σαν υπέρτατο καθήκον τον αγώνα και την οργάνωση με αυτές τις ιδέες!

Δηλώστε συμμετοχή και στηρίξτε ενεργά την Καμπάνια «100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση του 1917»!

Βοηθήστε να διοργανωθούν εκδηλώσεις της Καμπάνιας στο χώρο ή τη γειτονιά σας!

Αγωνιστείτε και οργανωθείτε με τις ιδέες της Οκτωβριανής Επανάστασης, τις ιδέες του γνήσιου κομμουνισμού !

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Καμπάνιας στο facebook με τίτλο «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1917».

Περιλαμβάνει δημοσιεύσεις με το χρονολόγιο της Επανάστασης ανά μέρα, σημαντικά, κλασσικά κείμενα με τις ιδέες του νικηφόρου σοσιαλιστικού «Οκτώβρη» και ενημερώσεις για τις δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις και τις εκδόσεις της Καμπάνιας.