Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΑποτέλεσμα Eurogroup: χάνουμε μισθούς και συντάξεις - κερδίζουν μέρες στην εξουσία

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Αποτέλεσμα Eurogroup: χάνουμε μισθούς και συντάξεις – κερδίζουν μέρες στην εξουσία

Οι πολιτικοί απατεώνες της κυβέρνησης ξεπερνούν κάθε όριο εμπαιγμού του λαού, εμφανίζοντας τις προκλητικές τους παραχωρήσεις στους δανειστές σαν επιτυχίες. Μαζί με τις προκλήσεις τους όμως, ξεπερνά κάθε όριο και η οργή του εργαζόμενου λαού. Σύντομα θα τη βρουν μπροστά τους, χάνοντας τις κυβερνητικές θέσεις για τις οποίες πασχίζουν. Διαβάστε τα πολιτικά μας σχόλια για τα αποτελέσματα του χτεσινού Eurogroup και κριτικές διασαφηνίσεις πάνω στα βασικά σημεία της ανακοίνωσης στην οποία αυτό κατέληξε και τα οποία η κυβέρνηση διαστρεβλώνει ή αποσιωπά.  

 

Το αποτελέσματα του χτεσινού Eurogroup επιβεβαίωσαν την εκτίμηση που έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα σχετικά με το σκοπό της «διαπραγμάτευσης» που διεξάγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Με δεδομένη την ενιαία (με διαφορές μόνο σε επιμέρους, ανούσια από τη σκοπιά των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού ζητήματα εντός του στρατοπέδου τους), ανυποχώρητη και σκληρή στάση των δανειστών, αυτό για το οποίο διαπραγματεύεται μαζί τους η κυβέρνηση είναι σε τελική ανάλυση η θέση της στην εξουσία.

Τα μόνα «καλά νέα» που περιείχε η ανακοίνωση του Eurogroup αφορούν τους υπουργούς και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη. Από κοινού οι ευρωπαϊκές αστικές κυβερνήσεις, μετά και από τις επιτυχημένες εξετάσεις που έδωσε η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τη «συντεταγμένη» υπερψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού την περασμένη Κυριακή, αναγνωρίζουν τις ακούραστες προσπάθειες τους στην υπόθεση της προδοσίας του εργαζόμενου λαού και τους δίνουν τη δυνατότητα να παραμείνουν για λίγο ακόμα στην εξουσία, ενεργοποιώντας υπό προϋποθέσεις τις διαδικασίες για την προβλεπόμενη από το Μνημόνιο δανειακή δόση και παρέχοντάς τους αόριστες υποσχέσεις για την «ελάφρυνση» του χρέους, ιδανικές για να χρησιμοποιηθούν προς «λαϊκή κατανάλωση».

Ιδιαίτερα όμως, στις δηλώσεις των εκπροσωπών της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και φυσικά, στην ίδια την τελική ανακοίνωση του Eurogroup, αποτυπώνεται η ικανοποίηση για μια απόλυτα θετική εξέλιξη από τη σκοπιά των συμφερόντων και των πάγιων επιδιώξεων των δανειστών : η κυβέρνηση για να αποφύγει να ρισκάρει τη θέση της στην εξουσία εισάγοντας τώρα στη Βουλή προς ψήφιση τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ ευρώ που άρχιζαν να αξιώνουν οι δανειστές μετά την πρόσφατη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, δεσμεύθηκε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό με τον οποίο τέτοιου είδους μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων θα μπορούν να επιβάλλονται κάθε χρόνο αυτόματα, χωρίς συζήτηση στο «ναό της Δημοκρατίας», με Προεδρικά Διατάγματα! Με άλλα λόγια, οι νεομνημονιακοί των Τσίπρα – Καμένου για να διασφαλίσουν ότι δε θα ρισκάρουν τη θέση τους στην εξουσία δεσμεύθηκαν σε κάτι πολύ χειρότερο για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού, ακόμα και από τα προληπτικά μέτρα που αξίωναν οι δανειστές.

Από χτες το βράδυ οι πολιτικοί απατεώνες της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό τους, ανακουφισμένοι που έσωσαν για λίγο καιρό ακόμα τις καρέκλες τους, έχουν επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ θριαμβολογίας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Εμφανίζουν με θράσος τη μονιμοποίηση της αυτόματης περικοπής μισθών και συντάξεων χωρίς τη μεσολάβηση της Βουλής, ως νίκη που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη! Είναι τόσο αδιαμφισβήτητες και πολύτιμες οι πολιτικές υπηρεσίες που προσφέρουν στην ελληνική άρχουσα τάξη με την εισαγωγή του αυτόματου μηχανισμού περικοπής μισθών και συντάξεων, που κερδίζουν πλέον αφειδώς τα «συγχαρητήρια» από τα πιο γνωστά μεγαλοστελέχη του αστικού Τύπου. Ταυτόχρονα, προκαλούν έκδηλη αμηχανία στη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που όλα τους ανεξαιρέτως, για να διασώσουν τις εντυπώσεις αναγκάζονται να κάνουν κριτική στην κυριολεξία από τ’ αριστερά, την ώρα που φυσικά ανακουφίζονται αφού η κυβέρνηση των πολιτικών απατεώνων τους απαλάσει από την υποχρέωση να “λερώσουν” περισσότερο τα χέρια τους ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας κι άλλα μνημονιακά μέτρα.

Με αυτές τις προκλήσεις ο Τσίπρας και η παρέα του, εκτός από το απόλυτο όριο της ηθικής κατάπτωσης, ξεπερνούν και άλλου είδους όρια, που θα αποδειχθούν κρίσιμοι παράγοντες στις πολιτικές εξελίξεις του άμεσου μέλλοντος. Καταρχάς, αυξάνουν πέρα από κάθε όριο την οργή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και τη διάθεση τους για εκδίκηση από εκείνους, που όχι μόνο τους προδίδουν, αλλά με έναν κυνικό τρόπο επιχειρούν να εμφανίσουν την προδοσία ως ευεργεσία και διαπραγματευτική επιτυχία.

Αυτά τα αισθήματα εκφράστηκαν μόνο σε μια μικρογραφία και με ένα σχετικά αδύναμο τρόπο στην τριήμερη απεργιακή δράση και τις συγκεντρώσεις που είχαμε στις 6,7 και 8 Μάη, κύρια λόγω της απόλυτα φυσιολογικής, παντελούς έλλειψης εμπιστοσύνης των μαζών στην – ανύπαρκτη – αποτελεσματικότητα αυτών των κινητοποιήσεων και στην κεντρική συνδικαλιστική γραφειοκρατία που τις κάλεσε “για τα μάτια του κόσμου”. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία ξεχειλίζουν αυτές τις ώρες από θυμό και οργή και με την πρώτη ευκαιρία θα τα εκφράσουν το επόμενο διάστημα, με αφορμή κινητοποιήσεις που αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν ενάντια στα επερχόμενα πακέτα μέτρων λιτότητας, τόσο εκείνα που θα έρθουν για ψήφιση ενόψει του νέου Eurogroup της 24/5 (αυξήσεις στους έμεσους φόρους κάθε είδους, πλήρης παράδοση των δανείων των φτωχωποιημένων δανειοληπτών στα κοράκια των «funds» και φυσικά η νομοθέτηση του μηχανισμού περικοπών μισθών και συντάξεων) όσο και εκείνα που οι δανειστές ζητούν να έρθουν για ψήφιση από το Φθινόπωρο, όπως οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και πιθανότατα, ένας νέος συνδικαλιστικός νόμος, που θα περιορίζει το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία.

Το άλλο είδος ορίων που ξεπερνούν με τις προκλήσεις τους ο Τσίπρας και η παρέα του, είναι εκείνα της επαφής τους με την ίδια την πραγματικότητα. Ξεχειλίζοντας από αλαζονεία οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός δηλώνουν τις τελευταίες ώρες ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πιαστούν χωρίς να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός», ότι «έρχεται η ανάπτυξη και η ελάφρυνση του χρέους» και διαρρέουν ότι ετοιμάζεται κυβερνητικός ανασχηματισμός για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ενδεχόμενο των εκλογών έχει απομακρυνθεί οριστικά. Η αλαζονεία μοιάζει να τους έχει τυφλώσει. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η φοροδοτική ικανότητα των λαϊκών μαζών έχει φτάσει στα όριά της και έτσι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν πρόκειται να πιαστούν. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο στην πραγματικότητα έχει εισαχθεί ο μηχανισμός αυτόματων περικοπών μισθών και συντάξεων. Η ισχυρή, ουσιαστική ανάπτυξη που απαιτείται για να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στο σημερινό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον επιβράδυνσης και ύφεσης, ενώ το ίδιο αυτό περιβάλλον, σε συνδυασμό με το άμεσο οικονομικό και πολιτικό κόστος για τους δανειστές και τις κυβερνήσεις τους, εμποδίζει κάθε παροχή ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους από την πλευρά τους. Όπως καθαρά προκύπτει από όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις των δανειστών, το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι μια επιμήκυνση στις πληρωμές, που όμως θα συνοδεύεται από στόχους για εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες, γεγονός που σημαίνει εφαρμογή της σκληρότερης δυνατής λιτότητας στο διηνεκές.

Σε αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την εκρηκτική συσσώρευση οργής από την εργατική ταξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση μετά τα όρια ηθικής κατάπτωσης, αναπόφευκτα θα ξεπεράσει και τα όρια της πολιτικής και κοινοβουλευτικής της αντοχής. Η φθορά θα αρχίσει να φαίνεται πολύ σύντομα, ίσως ακόμα και από τις επικείμενες ψηφοφορίες στη Βουλή τις επόμενες μέρες για τα εναπομείναντα μέτρα του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ και το νέο μηχανισμό περικοπών. Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το επόμενο διάστημα θα αποδειχθεί αναπόφευκτη, σε μια προσπάθεια της ομάδας Τσίπρα και των πολιτικών της ακόλουθων και προστατευόμενων να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές τους καριέρες.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του χθεσινού Eurogroup με υπογραμμισμένα τα πιο εύγλωττα κατά την άποψή μας σημεία της. Σε παρένθεση είναι τα δικά μας σχόλια.

«Το Eurogroup χαιρετίζει (απόδοση συγχαρητηρίων για την αξιοθαύμαστη επίδοση στην προδοσία του εργαζόμενου λαού) την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, που θα ανοίξει το δρόμο (ακόμα τυπικά δεν έχει ανοίξει ο δρόμος, θυμίζουν στην κυβέρνηση πως απαιτείται “κι άλλο αίμα” για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση) για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM , μετά την έγκριση των προαπαιτούμενων.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση:

-μια πρώτη δέσμη δημοσιονομικών “παραμετρικών μέτρων” που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και πρόσθετα δημοσιονομικά παραμετρικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα για το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο (δηλαδή αναμένονται μειώσεις μισθών κρατικών υπαλλήλων πριν την τυπική οριστικοποίηση της πρώτης αξιολόγησης).

ένα πρόσθετο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα πρέπει να νομοθετηθεί (ο μηχανισμός περικοπής μισθών – συντάξεων λοιπόν θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση) για να εξασφαλιστεί ότι μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων προκαθορισμένων μέτρων (η ψήφιση του μηχανισμού προϋποθέτει όπως αναφέρεται εδώ το να προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα μελλοντικών περικοπών στις οποίες θα προβαίνει αυτόματα ο μηχανισμός και αυτό ίσως κρύβει παγίδες αν τις επόμενες μέρες οι δανειστές θελήσουν να το ερμηνεύσουν ως δέσμευση για λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, την ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι σίγουρα τα έχει αποφύγει..), θα εφαρμοστεί αυτόματα (χωρίς δηλαδή συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή), μόλις υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις μη επίτευξης των ετήσιων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3, 5% σε μεσοπρόθεσμη βάση). Εάν τα μέτρα λαμβάνονται με ένα προσωρινό χαρακτήρα, όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός, τότε τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τα έσοδα, θα τίθενται σε ισχύ το επόμενο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επαναφέρουν τον προϋπολογισμό σε σωστή τροχιά. Οι εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι εξαιρέσεις αυτές θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς (για το τι θα κόβεται και τι όχι δηλαδή, θα ερωτώνται τελικά οι δανειστές και δεν θα αποφασίζει η κυβέρνηση όπως ψευδώς υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη).

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων (πριν να κλείσει δηλαδή η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να παραδοθούν με νόμο τα δάνεια στους κερδοσκόπους), η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα επιτρέψει την αύξηση των εγχώριων πιστώσεων στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ανοίξει αμέσως η αγορά για την πώληση και αποπληρωμή των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα μικρά δάνεια τα οποία έχουν ενέχυρο πρώτη κατοικία.

Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος του ESM.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία για την επικείμενη ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του συμφωνηθέντος ελληνικού ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση (για να κλείσει τυπικά λοιπόν η πρώτη αξιολόγηση απαιτείται η δημιουργία του ταμείου ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας και η ψηφισή του στη Βουλή). Το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup το καλοκαίρι του 2015, η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να εξετάσει, εάν είναι απαραίτητο, τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος (επιδεικτικά αφηρημένη γλώσσα για το ζήτημα του χρέους), με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας θα διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα μακροπρόθεσμα. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, και θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όταν θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα.

Το Eurogroup συμφωνεί με τις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα σχετικά με το χρέος:

– διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές
– εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους
– παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος και
-ευελιξία για να διευκολυνθούν αβέβαιες εξελίξεις όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης και τα επιτόκια στο μέλλον. (καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν περιέχεται εδώ )

Η Ευρωομάδα συμφωνεί επίσης να καθοριστεί ένας δείκτης αναφοράς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον οποίο – με βάση το κεντρικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA)- οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνουν σε μια βιώσιμη πορεία.

Η Ευρωομάδα προβλέπει μια σταδιακή προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία μια δέσμη μέτρων για το χρέος μπορεί να εφαρμόζεται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δείκτης για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και ο οποίος υπόκειται στους προκαθορισμένους όρους του προγράμματος του ESM. Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα του χρέους (η μόνη συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος λοιπόν, είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να κουρευτεί..) και ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι εναρμονισμένα με την κείμενη νομοθεσία της ΕΕ και το νομικό πλαίσιο του ESM και του ΕΤΧΣ.

Το Eurogroup θα εξετάσει:

-Βραχυπρόθεσμα: δυνατότητες να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος

-Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup ζητά από Euroworking Group να διερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν είναι αναγκαίο στο τέλος του προγράμματος του ESM (δηλαδή συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης θα εφαρμοστούν τουλάχιστον από το 2018 και μετά και πάλι «εάν είναι αναγκαίο» ) με την προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM, καθώς επίσης και μέτρα, όπως τη χρήση των κερδών από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο των προγραμμάτων της SMP και ANF.

Μακροπρόθεσμα: To Eurogroup είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί και με την προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, να αξιολογήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη για πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη πορεία.

Τo Eurogroup δίνει εντολή στο Euroworking Group να εργαστεί περαιτέρω στα τεχνικά στοιχεία του πακέτου μέτρων για το χρέος και να εισηγηθεί στο επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαίου.

Μαζί με τη συμφωνία και εφαρμογή του πακέτου πολιτικής αυτής, η συμφωνία για το χρέος και οι επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα (ομολογείται ότι η πρόθεση είναι να συνεχιστεί η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ότι οι αφηρημένες τυπικές υποσχέσεις για το χρέος απορέουν από την ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η παρουσία).

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την τεχνική εργασία για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό το Eurogroup προσβλέπει να λάβει γρήγορα το σχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου αντίληψης, συμπεριλαμβανομένης της τελικής πλήρους λίστας προαπαιτούμενων (ρητή αναφορά σε νέο συμπληρωματικό Μνημόνιο με νέα μέτρα) καθώς επίσης και την έκθεση συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση. Καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα, ακόμη και με την υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας.

Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές και ακολουθώντας τις εθνικές διαδικασίες, όπου είναι αναγκαίο, το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM (η αναμενόμενη δόση θα καταβληθεί δηλαδή μόνο αν περάσουν όλα τα πρόσθετα προαπαιτούμενα που αναμένονται)»

(Πηγή: http://www.thepressproject.gr/)

Σταμάτης Καραγιαννόπουλος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα