Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΗ απόπειρα κρατικής συγκάλυψης του βιασμού της Γεωργίας και η μαζική απάντηση

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η απόπειρα κρατικής συγκάλυψης του βιασμού της Γεωργίας και η μαζική απάντηση

Η βρώμικη υπόθεση ομαδικού βιασμού της Γεωργίας Μπίκα, η κρατική συγκάλυψη και η μαζική αλληλεγγύη.

Εικόνα: reader.gr
Εικόνα: reader.gr

Τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκε η υπόθεση του ομαδικού βιασμού μιας νεαρής γυναίκας, της Γεωργίας Μπίκα, στη Θεσσαλονίκη από μια ομάδα ανδρών βιαστών, οι οποίοι είναι γόνοι εύπορων οικογενειών. Ο βιασμός αυτός, όπως είναι γνωστό, έγινε σε πάρτι την Πρωτοχρονιά, μέσα σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου. Οι αποκαλύψεις της γυναίκας, η οποία βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τους βιαστές της, έφεραν για μία ακόμα φορά στην επιφάνεια το φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο άτομα  με οικονομική δύναμη προβαίνουν σε βιασμούς και γενικότερα σε κακοποιητικές συμπεριφορές, επειδή είναι σίγουροι ότι οι πράξεις τους θα μείνουν ατιμώρητες λόγω της κοινωνικής τους θέσης.

Η κρατική εύνοια στους «ευυπόληπτους» αστούς βιαστές φάνηκε από την πρώτη στιγμή που άρχισε να αποκαλύπτεται η υπόθεση. Η αστυνομία καθυστέρησε να συλλάβει τους βιαστές και να συλλέξει καταθέσεις από μάρτυρες και κατηγορούμενους, παρότι η Γεωργία κατήγγειλε αμέσως το περιστατικό. Μάλιστα, ο ανακριτής της αστυνομίας κάλεσε τη Γεωργία για να καταθέσει περαιτέρω στοιχεία 20 μέρες μετά από τον βιασμό! Επιπρόσθετα, η καταγγέλλουσα δέχθηκε απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα «από αγνώστους» για να την εκφοβίσουν και να μην προχωρήσει σε νέες καταθέσεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων νεαρών γυναικών, τέτοιου είδους πάρτι, όπως αυτό στο οποίο βιάστηκε η συγκεκριμένη γυναίκα, διοργανώνονται συχνά και από άλλους πλούσιους άνδρες. Μάλιστα, την ίδια ώρα που λάμβανε χώρα το συγκεκριμένο πάρτι στο πεντάστερο ξενοδοχείο διοργανωνόταν αντίστοιχο πάρτι σε άλλο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλες επίσημες καταγγελίες για περισσότερους βιασμούς τις επόμενες ημέρες, ως αποτέλεσμα της θαρραλέας καταγγελίας της Γεωργίας.

Το ίδιο το γεγονός του βιασμού και της στάσης της «Δικαιοσύνης» και της αστυνομίας, έχει γεμίσει με οργή νεολαία. Η διαδήλωση στις 21 Ιανουαρίου στην Αθήνα ήταν αρκετά μαζική και εκφράζει τη δυσαρέσκεια χιλιάδων νέων απέναντι στο  τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες, και το κράτος που τους καλύπτει. Αυτή η κινητοποίηση, όπως και αντίστοιχες που έγιναν στο παρελθόν, μπορεί να ασκήσει πραγματική πίεση στην αστική Δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Ωστόσο, για να εξαλειφθεί ο σεξισμός, η ομοφοβία και οι βιασμοί χρειάζεται να συνδεθεί αυτός ο αγώνας με το εργατικό κίνημα και την ανατροπή του καπιταλισμού, διότι τα διαφορετικά είδη κοινωνικής καταπίεσης πηγάζουν από την ίδια τη φύση αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος. Γιατί σε τελική ανάλυση, μόνο με την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς τάξεις και καταπίεση θα εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα.

  • Καμία ανοχή και παθητικότητα μπροστά στους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες, μαζική δράση για να υπερασπίσουμε τη ζωή χιλιάδων υποψήφιων θυμάτων! Παραδειγματική τιμωρία σε κάθε γυναικοκτόνο και θύτη κακοποίησης γυναίκας.
  • Δημιουργία ειδικών, κατάλληλα στελεχωμένων και εξοπλισμένων δημόσιων και δωρεάν δομών υποδοχής καταγγελιών, υποστήριξης και στέγασης των κακοποιημένων γυναικών σε κάθε Δήμο.
  • Ενάντια στον καπιταλισμό, για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας που θα ξεριζώσει μια για πάντα κάθε μορφή βίας και καταπίεσης ενάντια στις γυναίκες.                     

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα