Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΗ σημαντική απεργία διαρκείας στον ΟΤΕ

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η σημαντική απεργία διαρκείας στον ΟΤΕ

Πρώτα συμπεράσματα από ένα σημαντικό αγώνα για όλο το εργατικό κίνημα.

Στις 12/1/2020 έληξε η απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ που είχε ξεκινήσει στις 21/12/2019, ήτοι διήρκησε 3 εβδομάδες. Πρόκειται για την πλέον πολυήμερη απεργία των τελευταίων χρόνων και όπως φαίνεται μία από τις πιο επιτυχημένες σε συμμετοχή, παρά την εκκωφαντική αποσιώπηση από όλα τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. Η απεργία πραγματοποιήθηκε λόγω της ουσιαστικής άρνησης της διοίκησης του ΟΤΕ να υπογράψει νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την ΟΜΕ ΟΤΕ, η οποία είχε ζητήσει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ήδη από τον Ιούλιο του 2019. Η προηγούμενη σύμβαση εργασίας έληγε στο τέλος του 2019. Μάλιστα η διοίκηση της εταιρείας, με την λήξη της συλλογικής σύμβασης, που απαγόρευε απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, όσο διαρκούσε, προχώρησε σε 6 απολύσεις φυλάκων, παραμονή πρωτοχρονιάς, με το πρόσχημα της κατάργησης της θέσης τους, λόγω ανάθεσης του έργου σε εργολαβική εταιρεία (outsourcing).

Στην προσπάθεια της να καθυστερήσει και να μην προχωρήσει σε υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. η εργοδοτική πλευρά, αρχικά καθυστέρησε σκοπίμως τις διαπραγματεύσεις και στην συνέχεια προσήλθε εντελώς προσχηματικά, χωρίς να προσκομίσει οικονομικά στοιχεία, προσπαθώντας να εκτρέψει την συζήτηση από την τεράστια κερδοφορία του Ομίλου και να κερδίσει χρόνο. Στη συνέχεια, τορπίλισε τις διαδικασίες με προτάσεις για ετήσια αντί για 3ετή Σ.Σ.Ε., χωρίς προστασία από τις απολύσεις (για οικονομοτεχνικούς λόγους) κατάργηση παροχών που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη σ.σ.ε. σε περίπτωση απόλυσης, περικοπές σε άδειες και επιδόματα και μεγαλύτερη «ελευθερία» στο ωράριο των καταστημάτων (δηλαδή ωράρια- λάστιχο). Μάλιστα, διαρκούσης της απεργίας έκανε επίδειξη πυγμής, με τις 6 απολύσεις, δείχνοντας στην πράξη, τι σημαίνει γι αυτήν ετήσια Σ.Σ.Ε.: να απολύει εργαζόμενους κάθε πρωτοχρονιά και πριν υπογράψει νέα σύμβαση.

Όλα αυτά, σε μια εταιρεία, που κάθε άλλο παρά οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζει, αλλά απολαμβάνει τεράστια κερδοφορία, με βασικό τρόπο την συμπίεση του εργατικού κόστους, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΟΜΕ-ΟΤΕ:

Μεταξύ 2012 και 2019 τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών
δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων (EBIDTA) αυξήθηκαν κατά 88%. Επίσης, μετά
το 2016 τα προαναφερθέντα κέρδη αυξάνονται 6% κατά μέσο όρο, ανά έτος.
Μεταξύ 2012 και 2019 το συνολικό μισθολογικό κόστος, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αποδοχές
και τα επιδόματα του προσωπικού, τα κόστη σχετιζόμενα με το πρόγραμμα εθελούσιας
αποχώρησης και οι πόροι για τον λογαριασμό νεότητας, μειώθηκαν κατά 55%.
Το μισθολογικό κόστος ως ποσοστό επί των εσόδων μειώθηκε μεταξύ 2012 και 2019 κατά 56%.
Ειδικά, το 2018 αντιστοιχούσε στο 15,6% των εσόδων, όταν το 2012 το μισθολογικό κόστος
ήταν ίσο με το 31,8% των εσόδων.

Από την άλλη πλευρά, τα βασικά αιτήματα της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε σχέση με την νέα συλλογική σύμβαση είναι τα εξής:

ΣΣΕ για 3 χρόνια με διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.
Πραγματικές αυξήσεις για όλους.
Υπογραφή ΣΣΕ στη COSMOTE E-VALUE και σε όλες τις θυγατρικές.

Τα αιτήματα αυτά είναι απολύτως δίκαια, σε μια εταιρεία, που από την ιδιωτικοποίηση της και μετά, έχει συμπιέσει με κάθε δυνατό τρόπο το εργατικό κόστος, με εθελούσιες εξόδους, η οποία απομάκρυνε τους υψηλόμισθους και με κατακτημένα δικαιώματα εργαζόμενους, με καθιέρωση μισθολογίου δύο ταχυτήτων για παλιούς και νέους εργαζόμενους – με τεράστιες αποκλίσεις, με άμεσες περικοπές μισθών 12% για τους παλιούς και 40% για τους νέους εργαζόμενους, με διάσπαση των εργασιακών δικαιωμάτων μέσω εργολαβικών- δουλεμπορικών εταιρειών σε διάφορους τομείς, θυγατρικών της εταιρείας και μη (θυγατρικές είναι η COSMOTE E-VALUE, Mellon, Manpower) οι οποίες απασχολούν εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα. Την ίδια στιγμή βέβαια, τα τιμολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αυξάνονται συνεχώς, ενώ η εξυπηρέτηση πελατών πάει από το κακό στο χειρότερο, δείχνοντας πως η μείωση του εργατικού κόστους, συνεπάγεται όφελος μόνο για την κερδοφορία της εργοδοσίας και όχι για τους καταναλωτές.

Η στάση όμως, της διοίκησης στην τελευταία πρόταση της ΟΜΕ-ΟΤΕ για διαπραγμάτευση, εξόργισε τους εργαζόμενους και έδειξε ότι υπάρχει αγωνιστικό κλίμα στις τάξεις τους. Η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ κυριαρχείται από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και τις διάφορες παραλλαγές τους, με την συνδικαλιστική Αριστερά να μην έχει ιδιαίτερα μεγάλες δυνάμεις στον όμιλο. Ωστόσο, η διάθεση των εργαζόμενων οδήγησε την συντηρητική ηγεσία, να προχωρήσει σε μια πολυήμερη απεργία, η οποία φαίνεται πως είχε μεγάλη συμμετοχή, ιδιαίτερα στον τομέα των τεχνικών. Η απεργία έληξε την 12/1 ενώ στις 13/1 υπήρχε προγραμματισμένη Τριμερής Συνάντηση Στο Υπουργείο Εργασίας για να συζητηθεί το θέμα των απολύσεων και της νέας Σ.Σ.Ε. Ακολούθησε η συνεδρίαση της διευρυμένης εκτελεστικής επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ, η οποία αποφάσισε αναστολή των κινητοποιήσεων, μέχρι να ξεκαθαριστεί η στάση της εργοδοτικής πλευράς στην διμερή συνάντηση της 16-1-20 και συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 20/1 για να παρθούν νέες αποφάσεις.

Τα αποτελέσματα της απεργίας έδειξαν ότι ήταν επιτυχημένη, καθώς η εργοδοτική πλευρά φαίνεται να θορυβήθηκε και την 16-1-2020 προσήλθε σε διαπραγμάτευση, όπου σύμφωνα με την διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ «Η πλευρά της Διοίκησης έφυγε από το μονότονο αφήγημα του προηγούμενου διαστήματος περί επέκτασης της ίδιας ΣΣΕ και 3% στους νέους συναδέλφους. Για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής ΣΣΕ για πάνω από ένα χρόνο, πρότεινε αύξηση 3,5% για τους νέους συναδέλφους, και 35-ωρο και αύξηση 1% στους παλιούς. Επίσης για πρώτη φορά δεν απέρριψε κατηγορηματικά την υπογραφή ΣΣΕ στη COSMOTE E-VALUE.» Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ανακοινωθεί οι προθέσεις της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης ή μη των κινητοποιήσεων.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς στην Ομοσπονδία (ΕΣΚ-ΟΤΕ και ΑΣΕ-ΟΤΕ), έθεσαν το ζήτημα της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία την ημέρα της Τριμερούς συνάντησης, στάσεις εργασίας τις επόμενες ημέρες και 48 ωρη απεργία, την εβδομάδα 20/1- 24/1. Η πρόταση αυτή όμως, δεν εισακούστηκε από την πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Μία σημαντική αδυναμία της απεργίας, είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις κατά την διάρκεια της απεργίας και ενόψει της λήξης της και του σχεδιασμού για το επόμενο διάστημα, για να πουν την άποψη τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και να οργανώσουν την δράση τους ανά χώρο. Δεν διενεργήθηκαν ούτε Γ.Σ. των σωματείων που συναποτελούν την ΟΜΕ-ΟΤΕ, αλλά όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν από την Διοίκηση της. Η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφασίζει χωρίς να συμβουλεύεται τους ίδιους τους εργαζόμενους και αυτή η στάση μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη για την πορεία των κινητοποιήσεων, αν η εργοδοτική πλευρά δεν δεχτεί τις προτάσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της απεργίας ήταν μέχρι τώρα σημαντικά, καθώς φάνηκε ότι η μαχητική στάση των εργαζόμενων μπορεί να σπάσει την εργοδοτική αδιαλλαξία.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η θετική τοποθέτηση της ΕΣΚ-ΟΤΕ που πρότεινε την διεξαγωγή γενικής συνέλευσης σε κάθε κτίριο και κάθε χώρο δουλειάς και την συγκρότηση απεργιακών επιτροπών για την οργάνωση της απεργίας και της μορφής των κινητοποιήσεων από τα κάτω, από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η πρόταση αυτή είναι σωστή και η υιοθέτηση της από τους εργαζόμενους θα μπορούσε να καθορίσει την θετική έκβαση του αγώνα.

Ένα άλλο θετικό σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι η διάθεση στήριξης στον αγώνα των εργαζόμενων του ΟΤΕ, από τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του εκπρόσωπου της ΕΣΚ- ΟΤΕ Α. Περράκη : «Πολύ σημαντική, είναι η στήριξη που προσφέρουν στον αγώνα των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ σωματεία του κλάδου, όπως το κλαδικό Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), που από την πρώτη στιγμή έχει μπει μπροστά για την επιτυχία της απεργίας, τα σωματεία της «WIND», της «Vodafone – 360 Connect», της «Forthnet – NOVA», της «Intracom Τelecom». Τα σωματεία αυτά μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στην «Cosmote e-Value» παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας. Ανέδειξαν το γεγονός ότι και στους άλλους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου η εργοδοσία χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους και τα ίδια επιχειρήματα για να χτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επεσήμαναν ακόμα ότι τα αποτελέσματα του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα επηρεάσουν άμεσα το σύνολο του κλάδου και έθεσαν για άλλη μια φορά το ζήτημα της μετατροπής της Ομοσπονδίας σε κλαδική, υπογραμμίζοντας πως η διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ αποτελεί αναγκαίο βήμα για τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς όλων των εργαζομένων του κλάδου.» Η υιοθέτηση της πρότασης για μια ενιαία κλαδική ομοσπονδία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα ενοποιούσε τους εργαζόμενους στον πολύ μεγάλο αυτό κλάδο και θα άλλαζε ριζικά τον συσχετισμό δύναμης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των δικαιωμάτων σε όλο τον κλάδο, αλλά θα ήταν και μία σημαντική παρακαταθήκη για την ενοποίηση των δυνάμεων και ενάντια στον κατακερματισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο αγώνας των εργαζόμενων στον ΟΤΕ είναι εξαιρετικά σημαντικός και δείχνει τον δρόμο σε όλο το εργατικό κίνημα. Η κατάκτηση μιας καλύτερης συλλογικής σύμβασης εργασίας, μετά από επιτυχημένη απεργία, θα είναι θετικό παράδειγμα για όλο τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και για τους εργαζόμενους σε όλες τις μεγάλες και κερδοφόρες εταιρείες. Για τον λόγο αυτό, ο αγώνας των εργαζόμενων στον ΟΤΕ πρέπει να λάβει ενεργητική συμπαράσταση από όλο το οργανωμένο εργατικό κίνημα, με πρακτικούς τρόπους. Αν υπάρξει απόφαση για νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, πρέπει να προκηρυχθούν συμβολικές απεργίες αλληλεγγύης κατ’ αρχήν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και των πρώην ΔΕΚΟ. Αν υπάρξουν νέες πολυήμερες κινητοποιήσεις, πρέπει με πρωτοβουλία όσων συνδικαλιστικών οργανώσεων έχουν αγωνιστική πλειοψηφία, αλλά και όλης της συνδικαλιστικής Αριστεράς να δημιουργηθεί απεργιακό ταμείο αλληλεγγύης, προκειμένου να ενισχυθεί το ηθικό των εργαζόμενων και να δοθεί το μήνυμα, ότι η εργοδοσία του ΟΤΕ, έχει απέναντι της όλο το οργανωμένο εργατικό κίνημα και δεν μπορεί εύκολα να λυγίσει τους εργαζόμενους, μέσω της οικονομικής πίεσης. Πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης και συμπαράστασης σε εργατικούς χώρους και γειτονιές για να σπάσει ο αποκλεισμός από την δημοσιότητα, του αγώνα των εργαζόμενων του ΟΤΕ. Τέλος, πρέπει ο αγώνας αυτός, να γίνει παράδειγμα για μια εκστρατεία για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με ευνοϊκούς όρους σε όλες τις μεγάλες και κερδοφόρες εταιρείες, κάτι που θα αλλάξει τον ταξικό συσχετισμό δύναμης και θα τονώσει το ηθικό των εργαζόμενων.

Παναγιώτης Κολοβός

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα