Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΑπεργία 9 Νοέμβρη: Κάτω η κυβέρνηση των ληστών του λαού!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Απεργία 9 Νοέμβρη: Κάτω η κυβέρνηση των ληστών του λαού!

Η προκήρυξή μας για την αυριανή απεργιακή μάχη.

Την ώρα που η υπόθεση των υποκλοπών αναδεικνύει την προχωρημένη σήψη της ελληνικής άρχουσας τάξης, του καθεστώτος και της κυβέρνησής της, η κερδοσκοπική ακρίβεια πνίγει το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Βρισκόμαστε διεθνώς στην κορύφωση ενός κύματος ακρίβειας που πηγάζει απευθείας από την παρασιτική φύση του καπιταλισμού και τα δομικά της στοιχεία που είναι η αναρχία της παραγωγής και η υποταγή της στο σκοπό του κέρδους. Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός σημειώνει κάθε μήνα νέα ρεκόρ, και έτσι χαρακτηριστικά, τον Οκτώβριο στην Ιταλία ανήλθε στο 11,9% που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1984 και στη Γερμανία στο 10,4% που είναι το υψηλότερο από το 1945. Στην Ελλάδα τα αστικά ΜΜΕ πανηγύριζαν για την «επιβράδυνση» του πληθωρισμού τον ίδιο μήνα (από 12 στο 9,8%), αλλά μια σειρά από βασικά αγαθά αυξήθηκαν αρκετά πάνω από τον πληθωρισμό, με την αύξηση στην ενέργεια να είναι 20,8% και στα τρόφιμα – ποτά – καπνικά 12,8%.

Μπροστά στο συνεχιζόμενο κύμα κερδοσκοπικής ακρίβειας η κυβέρνηση συνεχίζει συστηματικά να καλύπτει τους λήσταρχους της τάξης της. Μετά την ανοχή-εύνοια έναντι της πολύμηνης αύξησης των τιμών (ήδη πολύ πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία) και την κλιμακούμενη κρατική επιδότηση της ληστείας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, ήρθε η απάτη του «καλαθιού της νοικοκυράς». Τα ολιγοπώλια των σούπερ μάρκετ, έξι μεγάλες αλυσίδες που ελέγχουν το 85% του τζίρου στα τρόφιμα, παρουσίασαν τις υπάρχουσες «προσφορές» τους ως μείωση τιμών υπό τις τυμπανοκρουσίες του ακροδεξιού σαλτιμπάγκου υπουργού Ανάπτυξης. Ωστόσο και ο τελευταίος καταναλωτής έχει ήδη αντιληφθεί τον εμπαιγμό και έτσι η απατηλή επιχείρηση «καλάθι του νοικοκυριού» έχει μετατραπεί στην πράξη σε «καλάθι της λαϊκής οργής» ενάντια στην κυβερνητική κοροϊδία.

Η 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποτελεί μια ευκαιρία για να εκφραστεί συντονισμένα και μαζικά η οργή της εργατικής τάξης για τη ληστρική ακρίβεια και την κυβέρνηση-θεματοφύλακά της. Γι’ αυτό κάθε εργαζόμενος-εργαζόμενη θα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις για να δηλώσει στην άρχουσα τάξη ένα βροντερό και αποφασιστικό «ως εδώ», κάνοντας το πρώτο βήμα για τον αναγκαίο μαζικό αγώνα διαρκείας που θα διώξει το συντομότερο από την εξουσία την αντιδραστική κυβέρνησή της.

Δυστυχώς οι προθέσεις της πλειοψηφίας των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΥ είναι εντελώς διαφορετικές. Όπως συστηματικά κάνουν χρόνια τώρα, επιδιώκουν για μια ακόμα φορά η 24ωρη απεργία να λειτουργήσει σαν μέσο εκτόνωσης της εργατικής οργής, χωρίς καμία αγωνιστική συνέχεια. Το τελευταίο δείγμα γραφής αυτής της τακτικής ήταν η επιτυχημένη απεργία της 6ης Απριλίου, η οποία παρά τα μεγάλα λόγια ενός τμήματος της συνδικαλιστικής ηγεσίας για «κλιμάκωση» δεν ακολουθήθηκε από καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία κλιμάκωσης. Αυτή η στάση βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική της κοινοβουλευτικής, συμβολικής αντιπολίτευσης που ασκούν οι ηγεσίες της Αριστεράς έναντι της κυβέρνησης της ΝΔ.

Παρά και ενάντια στις προθέσεις και την τακτική των συνδικαλιστικών και πολιτικών ηγεσιών, οι εργαζόμενοι και η βάση των συνδικάτων πρέπει να απαιτήσουν την έμπρακτη κλιμάκωση του αγώνα, με μια 48ωρη γενική απεργία στις αρχές Δεκεμβρίου, καλά προετοιμασμένη  από συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε όλα τα σωματεία και τους χώρους δουλειάς, καθώς και τη δημιουργία ενός μαζικού Ενιαίου Μετώπου εργατικού αγώνα, με τη συμμετοχή και την κοινή δράση όλων των συνδικάτων και των μαζικών κομμάτων που υποστηρίζονται από την εργατική τάξη και δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25).

Οι κατάλληλες αγωνιστικές διεκδικήσεις ενάντια στη μεγάλη ληστεία που πραγματοποιούν όλα τα τμήματα των καπιταλιστών σε βάρος της εργατικής τάξης είναι οι ακόλουθες:

  1. Όχι στην απάτη του «καλαθιού του νοικοκυριού»! Επιβολή διατίμησης σε όλα τα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες για ένα εργατικό νοικοκυριό, σ’ ένα καλάθι του νοικοκυριού που θα υποδείξουν τα συνδικάτα, τα οποία θα προσδιορίσουν τις τιμές και τα είδη που θα ενταχθούν σε αυτό. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα αυτά τα είδη.
  2. Να επιστραφούν πίσω στον λαό τα κλεμμένα από την ακρίβεια! Ειδικός έκτακτος φόρος με αναδρομική ισχύ από το καλοκαίρι του 2021 σε όλες τις ανώνυμες εταιρείες που εμπλέκονται στο πληθωριστικό κύμα (ενέργειας, βιομηχανίες τροφίμων, αλυσίδες σούπερ μάρκετ κ.α.). Το ποσό που θα συγκεντρωθεί μαζί με ένα άλλο ποσό από τα γενικά φορολογικά έσοδα από τις ανώνυμες εταιρείες και τη μεγάλη περιουσία να διατεθεί ως αποζημίωση σε όλους τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων για την αναπλήρωση του χαμένου τους εισοδήματος. Το ύψος της αναγκαίας αποζημίωσης μπορεί να υπολογιστεί από τις σχετικές έρευνες που διεξάγει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σχετικά με την απώλεια εργατικού – λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια.
  3. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή κάθε μήνα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα με ποσοστιαία αύξηση ίση με την αύξηση των τιμών στα είδη και τις υπηρεσίες του καλαθιού του νοικοκυριού που θα καθορίσουν τα συνδικάτα.
  4. Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις κρατικές αρχές ελέγχου που καλύπτουν τους κερδοσκόπους! Εργατικός και λαϊκός έλεγχος από εκλεγμένες επιτροπές εργαζόμενων, μικροεπαγελματιών, μικροκαταστηματαρχών και εργαζόμενων αγροτών, με τη βοήθεια αφοσιωμένων στον εργαζόμενο λαό λογιστών, οι οποίες θα δημοσιοποιήσουν τα πορίσματά τους το συντομότερο δυνατό. Στη βάση των πορισμάτων αυτών να επιβληθεί απαλλοτρίωση όλων των μεγάλων εταιρειών που κερδοσκοπούν.
  5. Άμεση απαλλοτρίωση των ήδη αποδεδειγμένα ληστρικών μεγάλων εταιρειών, όπως οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες από μόνες τους παραδέχθηκαν τη ληστεία ανακοινώνοντας την αύξηση των κερδών τους σε σχέση με πέρυσι ακόμα και κατά 280%.
  6. Η ακρίβεια είναι το αποτέλεσμα της φύσης του καπιταλισμού, της αναρχίας της παραγωγής και της παραγωγής με σκοπό το κέρδος. Μια αντιδραστική κυβέρνηση της άρχουσας τάξης όπως η σημερινή δεν μπορεί ποτέ να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την πραγματική καταπολέμηση της ακρίβειας. Κάτω η κυβέρνηση του κεφαλαίου! Αγώνας για την εκλογή μιας εργατικής κυβέρνησης που θα κοινωνικοποιήσει τους βασικούς μοχλούς της οικονομίας και θα εγκαθιδρύσει τον κεντρικό δημοκρατικό σχεδιασμό της, προς όφελος της εργαζόμενης πλειονότητας. Κοινός αγώνας με το ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα για τις ίδιες διεκδικήσεις.

Όλες και όλοι στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 10:30 στην Αθήνα και στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα!

Κομμουνιστική Τάση (ελληνικό τμήμα της IMT) – εφημερίδα ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – www.marxismos.com

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα