Πριν από λίγες ώρες, η κυβέρνηση απέστειλε επιστολή στον ESM («Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας»), με την οποία ζητά νέο δάνειο δεσμευόμενη για νέα μέτρα. Ολόκληρη η επιστολή που υπογράφει ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ως εξής:
«Αγαπητέ πρόεδρε και γενικά διευθυντά,
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (‘η Δημοκρατία’ ή ‘Ελλάδα’), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των Άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση (‘Δάνειο’ ή ‘Πρόγραμμα’) με περίοδο διαθεσιμότητας για τρία χρόνια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 12 της Οδηγίας για τα Δάνεια. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα μια σειρά μέτρων ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνουν:
– μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση
– μέτρα σχετικά με τις συντάξεις
Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.
Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση Δανείου αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μα, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επαναδιατυπώνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβασθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος. Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας.
Για την αποφυγή αμφιβολίας, η επιστολή αυτή υπερισχύει της προηγούμενης επιστολής με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.Μετά τιμής,
ο υπουργός Οικονομικών»
Στην επιστολή δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα, παρά μόνο γενικές αναφορές για «μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις συντάξεις», καθώς και για «ατζέντα μεταρρυθμίσεων». Αλλά δυστυχώς, είναι γνωστές οι μέχρι τώρα προτάσεις για νέα, «δικαιότερα» πακέτα λιτότητας (λες και η εντολή που έλαβε από τον λαό η κυβέρνηση δεν είναι για κατάργηση της λιτότητας, αλλά για διατήρηση και «δικαιότερη» επαύξησή της με νέα μέτρα …) που έχει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες υποβάλει η κυβέρνηση στην τρόικα, επιδιώκοντας συμφωνία. Αν αυτές τις γνωστές, απαράδεκτες προτάσεις που η κυβέρνηση δεν έχει αποκηρύξει, τις συνδυάσει κανείς με την εκδικητική στάση έναντι του ελληνικού λαού που υιοθετήθηκε στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής και που αποτυπώθηκε στον ωμό εκβιασμό «Νέο Μνημόνιο ή Grexit», τότε αντιλαμβάνεται εύκολα ότι η σημερινή επιστολή αποτελεί μια πρώτη, σαφή κίνηση της κυβέρνησης προς την υποταγή στον εκβιασμό.
Είναι ξεκάθαρο πλέον σε κάθε μη εθελοτυφλούντα παρατηρητή της στάσης της μετά το δημοψήφισμα, ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να ανταποκριθεί στο ταξικό, επαναστατικό μήνυμα που έστειλε το 61,3% του λαού στο δημοψήφισμα. Το μεγαλειώδες «Όχι» της περασμένης Κυριακής συνιστά εντολή για αντίσταση μέχρι τέλους και για μαχητική απάντηση στους τρομοκράτες και τους εκβιαστές. Η κυβέρνηση κάνει πως αυτό δεν το καταλαβαίνει και εμφανίζει το «Όχι» σαν μια εντολή για «εθνική ενότητα» με τη μνημονιακή «τρόικα εσωτερικού» και για συνθηκολόγηση με τους εκβιαστές «θεσμούς» με σκοπό την παραμονή στην Ευρωζώνη. Καθόλου τυχαία, με τη σημερινή της επιστολή διατυπώνει σαφώς τη «δέσμευση» η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αποπληρώσει κανονικά το («παράνομο» σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής Αλήθειας της Βουλής) κρατικό χρέος, ζητώντας ταυτόχρονα να φορτωθεί ο ελληνικός λαός με ένα νέο δάνειο για να πληρωθεί ακόμα και η δόση που δεν καταβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο ΔΝΤ…
Η υποχωρητική αυτή στάση της κυβέρνησης δεν είναι καθόλου «έξυπνη» ή «επιβεβλημένη από τις συνθήκες». Είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων πιέσεων που ασκεί πάνω της η ηττημένη στο δημοψήφισμα ελληνική άρχουσα τάξη, στην απελπισμένη απόπειρά της να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, καθώς επίσης και το προϊόν της πεισματικής απροθυμίας της ίδιας της κυβέρνησης να λάβει τα αναγκαία ριζοσπαστικά μέτρα (πολλά από τα οποία περιέχονται στο πρόγραμμα και τις ιδρυτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ) για να προστατεύσει το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον τους το «μαύρο μέτωπο» τρόικας και ελληνικής καπιταλιστικής ολιγαρχίας.
Η υποχωρητική στάση της κυβέρνησης δεν έχει απολύτως καμία θετική όψη. Είναι μόνο επιζήμια, για τους ακόλουθους λόγους. Απογοητεύει τον ελληνικό λαό, κάμπτει το αγωνιστικό του φρόνημα και τη νέα αυτοπεποίθηση που απέκτησε μετά τη μεγάλη νίκη της Κυριακής και τον συμφιλιώνει με την ιδέα ότι δεν υπάρχει άλλος εφικτός δρόμος εκτός από τα Μνημόνια. Βοηθά την αστική τάξη που βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο» χωρίς ισχυρά κόμματα και ηγεσίες, να περάσει το μνημονιακό της πρόγραμμα με το κύρος ενός δημοφιλούς πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται να αποφέρει καμία ουσιαστική παραχώρηση από την πλευρά της τρόικας, η οποία αν δείξει ότι υποχωρεί στο ελάχιστο μετά το ηχηρό χαστούκι του δημοψηφίσματος, θα εκπέμψει ένα σήμα αδυναμίας.
Η τοποθέτηση του «Grexit» επίσημα στο τραπέζι της χτεσινής Συνόδου Κορυφής δεν αποτελεί «μπλόφα». Συνιστά έκφραση πλήρους δυσπιστίας από την πλευρά των εκπροσώπων του ευρωπαϊκού καπιταλισμού προς μια κυβέρνηση που έχει επικεφαλής αριστερό κόμμα, αλλά και προς τις (ανύπαρκτες) δυνατότητες γρήγορης ανάκαμψης του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού, η αδυναμία του οποίου, κάνει το κοινά συμφωνημένο, «συντεταγμένο» Grexit την φθηνότερη επιλογή στην παρούσα φάση για τους Γερμανούς αστούς και τους βορειοευρωπαίους δορυφόρους τους. Ταυτόχρονα, η επίσημη πρόταση για «Grexit» αποτελεί έκφραση της συλλογικής βούλησης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για παραδειγματική τιμωρία των εργαζόμενων της Ευρώπης που αντιστέκονται ή που αναπόφευκτα θα αντισταθούν ακόμα πιο αποφασιστικά στο άμεσο μέλλον ενάντια στα αντιδραστικά προγράμματα λιτότητας.
Οι μόνες επιλογές που έχει η κυβέρνηση πάνω στο έδαφος του καπιταλισμού είναι σκληρά Μνημόνια λιτότητας, με η χωρίς ευρώ. Χωρίς ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου δεν μπορεί να υπάρξει καμία επωφελής λύση για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτή η θέση δεν εκφράζει έναν «κομμουνιστικό δογματισμό», αλλά μια πρακτική, επιτακτική αναγκαιότητα. Ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου σημαίνει μια δέσμη μέτρων που είναι τώρα απόλυτα επιβεβλημένα για να γλιτώσει ο λαός από την αυξανόμενη εξαθλίωση και την πείνα. Σημαίνει εθνικοποίηση τραπεζών, διαγραφή του χρέους και εγκαθίδρυση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στους βασικούς μοχλούς της οικονομίας για να νικηθεί ο πόλεμος του «μαύρου μετώπου» τρόικας και ελληνικής άρχουσα τάξης.
Η κυβέρνηση μετά το μεγαλειώδες επαναστατικό «όχι» της Κυριακής νομιμοποιείται πλήρως να λάβει όλα αυτά τα μέτρα, στηριγμένη στην κινητοποίηση και αυτο-οργάνωση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας με επιτροπές αγώνα σε κάθε εργατικό χώρο και κάθε γειτονιά. Αντί να σπαταλά πολύτιμο χρόνο σε διαβουλεύσεις με τους εκβιαστές, τρομοκράτες του λαού, πρέπει να αξιοποιήσει την επαναστατική συμπάθεια και αλληλεγγύη για τον ελληνικό λαό που ριζώνει τώρα μέσα στις μάζες της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης και να καλέσει σε συντονισμένο, πανευρωπαϊκό αγώνα ενάντια στη λιτότητα και τον καπιταλισμό.
Αυτή είναι η μόνη αληθινά διορατική, χρήσιμη και τολμηρή πολιτική. Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κουραστεί να την υπερασπίζει και αντιπολιτευόμενη από θέση αρχών την παθητική, υποχωρητική στάση της ηγεσίας του κόμματος και της κυβέρνησης, θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά τον αγώνα μένοντας πιστή στη γραμμή «Όχι σε όλα τα Μνημόνια – Ναι στον μονόδρομο της αντικαπιταλιστικής – σοσιαλιστικής ρήξης».
– Οργανωθείτε στην Κομμουνιστική Τάση, δυναμώστε τη συνεπή, επαναστατική φωνή της!