Τα Πανεπιστήμια σε καθεστώς ακραίας μνημονιακής εξαθλίωσης.

Με το ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει γλαφυρά τις προθέσεις της στο χώρο της Παιδείας μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιά τον Σεπτέμβρη βρήκε τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς δασκάλους και καθηγητές, με αποτέλεσμα πολλά βασικά μαθήματα να μη μπορούν να διδαχτούν. Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πολλά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ υπολειτουργούν από τις αρχές του Οκτώβρη που άρχισαν τα μαθήματα, λόγω των ελλείψεων σε καθηγητές. Πέντε τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν έχουν κανένα μόνιμο διδάσκοντα, ενώ άλλα 44 έχουν μονοψήφιο αριθμό διδασκόντων! Η χρηματοδότηση των ανώτατων και τεχνολογικών ιδρυμάτων για το 2015 ανήλθε σε 112 εκατομμύρια ευρώ (μείωση 62,5% σε σχέση με το 2008 που άρχισε η κρίση), ενώ για το επόμενο έτος υπολογίζεται παραπέρα μείωση 10%. Αυτό θέτει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», αφού αναγκάζει αυτά τα ιδρύματα να αναζητήσουν συμβασιούχους για να καλύψουν τα κενά 1.200 εκπαιδευτικών που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2012.

Η χρηματοδότηση για προσλήψεις συμβασιούχων για το τρέχον έτος ήταν κάτω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ για το επόμενο έτος θα είναι ακόμα μικρότερη. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει στα περιφερειακά ιδρύματα που έχουν ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό από τη γέννησή τους. Έτσι, διάφορα ιδρύματα και, ιδιαίτερα, τα ΤΕΙ ζητούν από συμβασιούχους που εργάστηκαν στο παρελθόν σε συγκεκριμένες σχολές να δηλώσουν διαθεσιμότητα, ώστε να διδάξουν αυτή τη φορά αμισθί, δηλαδή ως εθελοντές για την «ομαλή» λειτουργία των ιδρυμάτων. Οι ενώσεις συμβασιούχων και μόνιμων καθηγητών από κοινού με τους φοιτητικούς συλλόγους πρέπει να συντονιστούν απαιτώντας επαρκή χρηματοδότηση, για να καλυφτούν οι ανάγκες των ιδρυμάτων και των φοιτητών και όχι οι τσέπες των τραπεζιτών.

Κωνσταντίνος Αυγέρος