Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΝέες προκλήσεις της Χρυσής Αυγής

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Νέες προκλήσεις της Χρυσής Αυγής

 Πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της “Χρυσής Αυγής”;
 
Η περιθωριακή ναζιστική «γκρούπα» της “Χρυσής Αυγής”, για άλλη μια φορά σε ρόλο “εξωτερικού” συνεργάτη της κρατικής καταστολής, επιτέθηκε σε δεκάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες. Κλιμάκωσε έτσι την επιθετικότητα που επιδεικνύει στους μετανάστες την τελευταία περίοδο, πάντα κάτω από την κάλυψη της αστυνομίας και απέδειξε ότι, παρά την εντελώς ασήμαντη επιρροή της, είναι ένα χρήσιμο βέλος στην φαρέτρα της αστικής αντίδρασης.
Κατανοούμε πλήρως και αναγνωρίζουμε απόλυτα την υγιή διάθεση εκατοντάδων αγωνιστών για μαχητική εναντίωση στη βία των νοσταλγών του Χίτλερ. Οι «κύριοι» αυτοί δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν τις θρασύδειλες επιθέσεις τους με «ειρηνικά μέσα» : ή θα αναγκαστούν με την επίδειξη πυγμής από το εργατικό κίνημα και τη νεολαία να σταματήσουν τη δράση τους ή θα συνεχίζουν ανενόχλητοι να απειλούν δεκάδες μετανάστες και αγωνιστές.
Ωστόσο, έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι όσο η αντιμετώπιση των ρατσιστών εγκληματιών δεν γίνεται υπόθεση των μαζικών οργανώσεων της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος, το πρόβλημα που συνιστά η δράση τους θα παραμένει.
Μεγάλες ευθύνες για την κλιμακούμενη δράση της «Χρυσής Αυγής» έχουν οι ηγεσίες των εργατικών κομμάτων και των συνδικάτων. Έως τώρα δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία, ώστε να μπει φραγμός στην εγκληματική δράση των νεοναζί.
Πάνω σε αυτό το ζήτημα φυσικά δεν μπορούμε να τρέφουμε καμία προσδοκία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι δεν έχει καμία διάθεση να κινητοποιήσει τις εργατικές μάζες, από φόβο για τις συνέπειες μιας τέτοιας κινητοποίησης. Οι ηγετικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με τη σειρά τους, παρατηρούν παθητικά τις επιθέσεις της «Χρυσής Αυγής», βγάζοντας «που και που» καμία ανακοίνωση «αγανάκτησης». Αρνούνται με αυτή τη στάση να αποδεχθούν τα καθήκοντα που τους θέτει η νέα περίοδος, κατά την οποία οι νεοναζί, παρότι περιθωριακοί σε απήχηση, όσο οι εργατικοί αγώνες θα αυξάνουν, τόσο πιο πολύ θα χρησιμοποιούνται από το κεφάλαιο και το κράτος του για να τρομοκρατούν τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος. Αυτές οι ηγεσίες αντιμετωπίζουν την δράση των φασιστικών συμμοριών σαν μια υπόθεση «ποινική» και όχι σαν ταξική και πολιτική, όπως είναι στην πραγματικότητα.
Η ηγεσία του ΣΥΝ αδυνατεί να πάρει ουσιαστικές, μαζικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των νεοναζί και κρύβεται πίσω από την μαχητική, αλλά αναιμικής ισχύος, δράση μικρών  συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και μεταναστευτικών οργανώσεων. 
Τέλος, η ηγεσία του ΚΚΕ, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κινητοποιήσει, οργανωμένα και αποτελεσματικά, ένα σημαντικό τμήμα πρωτοπόρων αγωνιστών όταν απειλούνται τα δικαιώματα των εργαζόμενων, δυστυχώς, δεν έχει κάνει ακόμα κάτι ανάλογο στην περίπτωση της δράσης της «Χρυσής Αυγής». Καλά οργανωμένες ομάδες αυτοάμυνας, με εκατοντάδες αγωνιστές του ΚΚΕ από τα συνδικάτα (Οικοδόμοι, Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη κ.λ.π) θα μπορούσαν να δώσουν ένα «αξέχαστο μάθημα» στους έλληνες νεοναζί, κάνοντας τους να σκέφτονται πολύ σοβαρά στο εξής κάθε τους δημόσια εμφάνιση.
Έτσι μοιραία, η πρωτοβουλία έχει περάσει στις μικρές ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της ευρύτερης «εξωκοινοβουλευτικής» Αριστεράς, που οργανώνουν αντι-φασιστικές κινητοποιήσεις περιορισμένης εμβέλειας,  οι οποίες, παρά τη μαχητική τους διάθεση, έχουν το χαρακτήρα ηρωικού «κλεφτοπόλεμου» και δεν οδηγούν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Εμείς πιστεύουμε ότι απέναντι στην  κλιμάκωση των επιθέσεων των νεοναζί και με στόχο το σταμάτημα της εγκληματικής τους δραστηριότητας, πρέπει να παλέψουμε να πραγματοποιηθούν τα εξής :
–    Ενιαία δράση των μαζικών κομμάτων της Αριστεράς, των Νεολαιών τους και των συνδικάτων για μαχητική απάντηση στη βία των νεοναζί, μέσα από κοινές, μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
–    Δημιουργία κοινών ομάδων αυτοάμυνας από τα συνδικάτα, τα κόμματα της Αριστεράς και τις ενώσεις μεταναστών που θα αναλάβουν συντονισμένα : α) την περιφρούρηση στις γειτονιές των μεταναστών και την μαχητική αντιμετώπιση κάθε επιθετικής φασιστικής ενέργειας, β) τον διαρκή αποκλεισμό των γραφείων – γιαφκών των φασιστών και την κατάσχεση του οπλισμού, αλλά και του μισαλλόδοξου, ρατσιστικού έντυπου υλικού τους.
–    Εκστρατεία για την μαζική εγγραφή των μεταναστών εργαζομένων και νέων στα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της νεολαίας, στο αγώνα για πλήρη εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για όλους τους μετανάστες.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα