Το Ledra δεν είναι ένα οποιοδήποτε ξενοδοχείο, είναι από τα κορυφαία στην Ελλάδα και και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αθήνας. Πρόκειται όπως λένε παράγοντες της τουριστικής αγοράς για «μαγαζί γωνία» στο κέντρο της Αθήνας με 300 κλίνες. Το περίεργο είναι ότι κλείνει σε μια περίοδο που ανεβαίνει το κύμα του τουρισμού και ενώ έχει πληρότητα κλινών στο 80% και η προοπτική ήταν για πάνω από 90% στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Είναι φανερό ότι πρόκειται για φαινόμενο κακής διαχείρισης, που δείχνει τις αδυναμίες της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας»!
Ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας. Τα ξενοδοχεία βασικό στοιχείο του τουρισμού. Είναι ο μόνος κλάδος που παρά την κρίση πάει καλά, με κέρδη, λόγω της αυξανόμενης ροής τουριστών. Παρ’ όλα αυτά όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου από το 2011 έχουνε κλείσει 73 ξενοδοχεία.
Το Ledra δεν είναι ένα οποιοδήποτε ξενοδοχείο, είναι από τα κορυφαία στην Ελλάδα και και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αθήνας. Πρόκειται όπως λένε παράγοντες της τουριστικής αγοράς για «μαγαζί γωνία» στο κέντρο της Αθήνας με 300 κλίνες. Το περίεργο είναι ότι κλείνει σε μια περίοδο που ανεβαίνει το κύμα του τουρισμού και ενώ έχει πληρότητα κλινών στο 80% και η προοπτική ήταν για πάνω από 90% στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για φαινόμενο κακής διαχείρισης, που δείχνει τις αδυναμίες της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας»!
Αλλά τις συνέπειες της αποτυχίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όσο αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις της πληρώνει ο εργαζόμενος και η κοινωνία με την διόγκωση της ανεργίας και το βάθεμα της κρίσης. Μέσα σε διάστημα 45 ημερών τρεις μεγάλες εταιρίες «κατεβάζουν ρολά», η «Ledra», η «Πυρσός» σεκιούριτι και η «Ηλεκτρονική» οδηγώντας στην ανεργία 1300 εργαζόμενους. Η περιουσία του Παρασκευαΐδη ιδιοκτήτη του «Ledra» το 2012 αποτιμούνταν συντηρητικά κοντά στα 450 εκατομμύρια!! Και βέβαια το ξενοδοχείο δεν ήταν η μόνη του επιχείρηση, είχε και έχει επιχειρήσεις ή είναι μέτοχος στον κατασκευαστικό κλάδο, στις τράπεζες, στα ξενοδοχεία και στην ενέργεια!! Δεν πρόκειται να μείνει στο δρόμο ως θα συμβεί με τους 200 εργαζόμενους που απασχολεί το ξενοδοχείο.
Και ενώ ο κλάδος του τουρισμού πάει καλά και το ξενοδοχείο πήγαινε και πάει καλά βρέθηκε να χρωστάει 30 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες (κόκκινα δάνεια), στα ασφαλιστικά ταμεία 7 εκατομμύρια ευρώ και στους εργαζόμενους αρκετούς μήνες. Συμπέρασμα η περίπτωσή του επιβάλλει να απαιτήσει το επιχειρησιακό σωματείο και το κλαδικό να διεξαχθεί Διαχειριστικός Έλεγχος.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν καθημερινά στο χώρο του ξενοδοχείου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας, ταυτόχρονα προχωράνε σε επίσχεση εργασίας. Επίσης ζητάνε από το υπουργείο εργασίας να τους δοθεί έκτακτο βοήθημα 1000 ευρώ και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος επίσχεσης.
Κοντά στους εργαζόμενους από την πρώτη στιγμή βρέθηκε το κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής το οποίο εκτιμά ότι: “Το ξενοδοχείο “Athens Ledra” δεν ήταν ποτέ, ούτε και τώρα, ένα τυχαίο ξενοδοχείο (…)Ανήκει σε ένα όμιλο κολοσσό, Πίσω από το οποίο στοιχίζονται συμφέροντα διακλαδικά και διακρατικά” (“Ριζοσπάστης” 1/6/2016 υπογρ δική μας) Επίσης κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκαν αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος δήλωσε: “Πρόκειται για ακόμα μια επιχείρηση που την κλείνει ο εργοδότης γιατί κάνει άλλες επιλογές. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Όποτε Θέλουν κλείνουν, όποτε θέλουν ανοίγουν τις επιχειρήσεις, όποτε θέλουν πληρώνουν τους εργαζόμενους, όσο θέλουν τους πληρώνουν. Γι αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα απ’ αυτό το σύστημα, απ’ αυτή τη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και να αποφασίσουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους…” (“Ριζοσπάστης” 2/6/2016 υπογρ δική μας)
Για να κάνουν οι εργαζόμενοι “ένα βήμα μπροστά και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους,” νομίζουμε ότι θα ήταν σκόπιμο το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, το κλαδικό Συνδικάτο και το επιχειρησιακό να απαιτούν:
-Την Εθνικοποίηση του ξενοδοχείου χωρίς αποζημίωση, κάτω από την διαχείριση των εργαζομένων!
-Και βέβαια διαχειριστικό έλεγχο με την αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων
Είναι αυτά τα αιτήματα που πάνε την συνείδηση του συνόλου των εργαζομένων, όχι μόνο του ξενοδοχείου, πάρα πέρα, για “να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους”. Δεν λέμε με τίποτα να βάλλουν σε δεύτερη μοίρα τα άμεσα αιτήματά τους, ωστόσο τα άμεσα αιτήματα από μόνα τους δεν βοηθάν τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα “απ’ αυτό το σύστημα, απ’ αυτή τη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και να αποφασίσουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά” να καταλάβουν τον καταστροφικό και αχρείαστο πλέον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και επειδή το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δεν τα προωθούν, επειδή πιστεύουν ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στο καπιταλισμό (αλήθεια όμως, με ποιο τρόπο θα ανέβει η συνείδηση των εργαζομένων μέσα στο καπιταλισμό αν όχι και με αιτήματα που αμφισβητούν της καπιταλιστική ιδιοκτησία;) καλούμε την ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να υιοθετήσουν και να προβάλλουν τα παραπάνω αιτήματα, καθώς και το γενικό αίτημα να εθνικοποιούνται όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις που κλείνουν. Και ασφαλώς τον διαχειριστικό έλεγχο.